Aantal woninginbraken in Antwerpen blijft stijgen.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ondanks een verhoogd aantal grootschalige acties is het aantal inbraken in het arrondissement Antwerpen, opnieuw gestegen. Van 8.110 in 2010 naar 8.160 in 2011. Wel is de stijging minder uitgesproken dan de jaren voordien.
Tijdens het jaareinde is er traditioneel een stijging van het aantal inbraken, maar vorig jaar waren november met meer dan 800 en december met meer dan 900 feiten wel enorme uitschieters. Ter vergelijking: in 2010 vielen in november en december telkens 750 feiten te noteren.
Volgens een hooggeplaatste politieambtenaar hebben de grootschalige politieacties tegen woninginbraken zoals Antigoon weinig zin. Tijdens de laatste actie op 3december werden 1.200 mensen gecontroleerd. Dat leverde vijf gerechtelijke en vijftien administratieve arrestaties op. Er werden vooral illegalen en mensen in het bezit van verboden wapens of drugs opgepakt. "De daders glippen door de mazen van het net omdat sommige korpsen niet deelnemen aan de acties", zegt de man die anoniem wenst te blijven. "De zones die geen last hebben van woninginbraken willen geen tijd en geld steken in het probleem van andere gemeenten."
"De politie investeert veel tijd, middelen en personeel in die grootschalige acties. Maar inbrekers weten dat ze na een actie vrij spel hebben, want de politie heeft niet het budget om zulke actie in dezelfde zone te herhalen."
"De samenwerking tussen sommige politiekorpsen is voor verbetering vatbaar. Sommige zones weigeren mee te werken omdat het probleem zich niet in hun gemeente stelt", zegt een hooggeplaatste politieambtenaar.
Volgens de man is ook de dorpsmentaliteit van sommige burgemeesters een probleem. "Een politiekorps is pas leefbaar als er 120 mensen werken. Die heb je nodig als je in weekend- en avonddiensten voldoende mensen wil inzetten. Sommige zones doen het met vijftig agenten omdat de burgemeester vasthoudt aan een volwaardig commissariaat met een kleine recherche- en interventieploeg. Maar je kunt veel meer bereiken als je die kleine korpsen samenbrengt en een volwaardig team op de been kunt brengen. Al moet je natuurlijk wel een wijkkantoor behouden om de voeling met de burger niet te verliezen."
|