Naar aanleiding van de bevalling van Peggy in 'THUIS' en het feit dat zij haar baby borstvoeding geeft, dit tot grote ergernis van dokter Ann: borstvoeding en moedermelk. -----------------------------------------------------
De voedingswaarde van moedermelk en de bescherming die ze biedt tegen infecties zijn sinds lange tijd gekend.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Moedermelk is rijk aan :
- proteïnen met hoge voedingswaarde - vitaminen - lipiden (hoofdzakelijk poly-onverzadigde vetzuren waaronder linolzuur dat meewerkt aan de vorming van de hersenen) - minerale zouten - suiker
Verder bevat de moedermelk werkelijk alle voedingselementen die baby nodig heeft en dit in een evenwichtige verhouding.
Dankzij de talrijke witte bloedlichaampjes heeft hij verder een verdedigende functie tegen verschillende kiemen die aansprakelijk zijn voor bijvoorbeeld oorontstekingen en verkoudheden.
Moedermelk verlengt de periode van natuurlijke immuniteit tegen verschillende andere ziekten.
De stoelgang van een baby die borstvoeding krijgt, is goudgeel en heel vloeibaar, zonder dat er daarom sprake is van diarree.
De natuur zit zo goed in elkaar dat de samenstelling van de moedermelk schommelt in functie van de leeftijd en de behoeften van je baby. .
Moedermelk verandert van kleur en stevigheid en zijn samenstelling verandert gedurende eenzelfde voeding: zo is hij bijvoorbeeld heel vloeiend in het begin (doorzichtig en eventueel lichtjes blauw) en wordt geleidelijk vaster (hij wordt dikker en wit of geel) terwijl het gehalte aan lipiden stijgt en uiteindelijk vier maal hoger is dan bij het begin van de voeding. Dit leidt bij de baby tot een gevoel van verzadiging en regelt zijn honger. Baby drinkt de hoeveelheid melk die hij nodig heeft. De melk verandert ook in functie van de ogenblikken van de dag: het gehalte aan lipiden overdag en s nachts verschillen bijvoorbeeld.
Ondanks alle vooruitgang die reeds geboekt werd in de fabricatie van kunstmatige melk, blijft moedermelk het beste voor uw baby.
Moedermelk verschilt van moeder tot moeder. De smaak wordt nl. beïnvloed door wat de moeder eet en krijgt elke baby waarschijnlijk een originele melksmaak te proeven. Zo wordt de smaak van een baby beïnvloed door wat hij via de moedermelk te drinken krijgt.
Vorsers van de Universiteit van Durham (VS) ontdekten dat kinderen die moedermelk krijgen, later gemiddeld 7 punten hoger scoren op IQ-tests. Dit zou te maken hebben met de aanwezigheid van één bepaald gen FADS2 dat de verwerking regelt van vetzuren in het voedsel. De combinatie van dit gen en de borstvoeding leidt tot slimmere kinderen.
Strijdig met wat algemeen geadviseerd wordt, stellen onderzoekers van de Universiteit Maastricht dat het beter zou zijn om kinderen al na vier maanden gewone koemelk en vast voedsel te geven. Zij kwamen tot deze conclusie na het volgen van bijna 3000 zuigelingen. Volgens hen is de kans op allergische huidreacties en eczeem groter als men slechts na zeven of negen maanden daarop overgaat.
|