B-H-V of Het zwaard van Damocles.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Vanaf 1 juli wordt België voorzitter van de Europese Unie. Daar zal enorm veel energie ik kruipen, waardoor we in de 2de helft van 2010 niet veel zullen moeten verwachten van de binnenlandse politiek. Problemen die een dringende oplossing behoeven kunnen dus maar best vóór die periode geregeld worden. Het meest dringende dossier is natuurlijk
de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde.
Een kwestie die al 40 jaar aansleept.
D-DAY - 'deathline-day' of 'demolition day'?
Bij de herbenoeming van Yves Leterme als Eerste minister werd Jean-Luc Dehaene als Koninklijk Opdrachthouder aangesteld om nu voor ééns en altijd het probleem B-H-V op te lossen en dit tegen Pasen, een deathline die inmiddels al verschoven werd naar het einde van de Paasvakantie, vandaag dus. Maar wat valt er hierover eigenlijk te onderhandelen? De splitsing van de kieskring B-H-V is niet meer dan de toepassing van de wet, iets waar de Franstaligen zich reeds al die tijd tegen verzetten. Integendeel, ze willen steeds meer en meer faciliteiten in de Vlaamse gemeenten rond Brussel.
Zonder splitsing van de kieskring zijn er in feite geen grondwettelijke verkiezingen mogelijk. Dit werd zelfs bevestigd door een arrest van her Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.
De Vlaminghater Olivier Maingain van het FDF liet begin januari reeds weten dat hij geen problemen ziet als Dehaene zou mislukken in zijn opdracht. Bij verkiezingen zonder moet volgens de grondwet het Parlement de uitslag toch geldig verklaren. Over de onderhandelingen zegt hij daarbij: Als wij moeten praten over wat de Vlamingen willen, de splitsing, dan moeten zij bereid zijn te praten over wat wij willen: de uitbreiding van Brussel.
Door de inlijving van Vlaamse gemeenten bij Brussel zou tevens het probleem van de niet-benoemde burgemeesters van de baan zijn. Maar het afstaan van Vlaams grondgebied is voor de Vlamingen onbespreekbaar. Verder wensen de Franstaligen o.a. ook nog meer bevoegdheden in de Vlaamse Rand en meer geld voor Brussel.
De standpunten staan dus lijnrecht tegenover elkaar en een oplossing uitwerken die zowel de Vlamingen, de Walen en de Brusselaars bevredigt, zal zeer moeilijk zijn.
- Eind januari lekte reeds uit dat Jean-Luc Dehaene de regering zou voorstellen om de kwestie tot na de verkiezingen van 2011 uit te stellen en inmiddels met een noodoplossing voor de dag te komen. .
- MR voorzitter Didier Reynders wil dan weer een oplossing koppelen aan een grote staatshervorming met een overdracht van bevoegdheden en met een herziening van de financieringswet.
- Alexander De Croo (Open VLD) wil van geen overgangsoplossing voor BHV weten en dreigt ermee dat de Open VLD uit de regering stapt als er geen definitieve oplossing komt. Dat zou de val van de regering Leterme II betekenen.
- Begin vorige week gooide Madame NON, Joëlle Milquet (CdH) reeds een stok in het kippenhok met de mededeling dat de voorstellen van Jean-Luc Dehaene die op tafel liggen, totaal onvoldoende zijn voor de Franstaligen en onderstreepte daarbij de handhaving van een Franstalig front. Olivier Maingain, die tevens vindt dat Dehaene veel te traag heeft gewerkt en nooit echt heeft geïnvesteerd in zijn opdracht, treedt haar daar in bij . "Als Jean-Luc Dehaene echt de bedoeling heeft de voorstellen die nu op tafel liggen voor te leggen aan de Franstalige onderhandelaars, heeft hij een groot probleem. Ze zijn gewoon onaanvaardbaar."
WAT ZAL HET WORDEN?
|