KINDEREN LIEGEN.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Kinderen liegen, dat staat vast. Maar waarom doen ze het en vanaf welke leeftijd?
Kinderen liegen al op 8 maanden. Ze kunnen dan al vals lachen en wenen. Als ze 2 jaar zijn, liegen ze om hun eigen vel te redden, waarbij ze broers of zusjes beschuldigen om straf te ontlopen.
Deze theorie steunt op experimentele tests uit de jaren '80. Het onderzoek waarbij men wilde zien of kinderen konden liegen tegen mensen op school of in de crèche hield 50 kinderen in de gaten, van baby's tot kleuters Daaruit bleek dat kinderen al op jonge leeftijd naar anderen kijken om te leren hoe ze zich op sociaal vlak moeten gedragen.
In tegenstelling tot wat vroeger gedacht werd, liegen kinderen al voor de leeftijd van 4. Ze spelen bijvoorbeeld al van 16 tot 18 maanden toneeltje, wat betekent dat ze het verschil kennen tussen realiteit en doen alsof. Kinderen gaan evenwel niet plots liegen, het is meer een geleidelijk proces.
Maar het onderzoek toont ook aan dat de kinderen er ontzettend slecht in zijn. Ze slagen er maar voor 15% van hun pogingen in om mensen om de tuin te leiden. Toch blijven ze het doen. Daaruit leidt men af dat liegen een soort leerproces is. "Het begint vaak als een spel, een manier om straf te voorkomen, maar het wordt een instrument om te testen met welke leugens ze succes bereiken en waarmee ze falen.
Hoe reageren?
Psychologen waarschuwen ouders geen te zware straffen uit te delen als ze hun kinderen op een leugen betrappen. Ze doen het niet om stout te zijn. Kinderen zien het als een spelletje of willen ermee een dreiging afweren, zoals een ouder die kwaad wordt. Als je kind valselijk een broertje of zusje beschuldigt, moet je kalm blijven. Zeg: "Het was niet je zusje, je mag dat niet meer doen."
Kinderen liegen soms om reactie uit te lokken, dat kan aandacht zijn. Maar een kind vertelt ook leugens omdat hij of zij je wil verrassen of doen lachen. Het is belangrijk dat je dan ook verrast reageert en niet zegt dat je weet dat hij of zij aan het liegen is. Je moet de motivatie van een kind respecteren, genieten van zijn creativiteit en aan zijn noden tegemoet komen.
Het is wel belangrijk je kinderen het verschil tussen waarheid en leugens te leren.
|