Gelezen: Het Mirakel van Harry Mulish.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Op 30 oktober is de 83-jarige Nederlandse schrijver Harry Mulisch aan de gevolgen van kanker, een tumor in de hersenstam, overleden.
Ik had nog nooit iets gelezen van Mulisch en ben dan maar eens naar de bibliotheek getrokken.
Ik vond er van deze schrijver enkel nog 2 kleine pocketjes in de rekken, waaronder
Het Mirakel, een bundel van 17 korte tot zeer korte verhalen rond één man, de heer Tiennoppen.
Een thema dat zowat in de helft van de verhalen terugkomt is de dood, zoals in Voorrang, waarin hij een bromfietser overrijdt en in Broeder kanker en Ademtocht, die handelen over de dood van zijn ouders.
In de heer Tiennoppen herkennen we in feite twee verschillende personen. Enerzijds is er de aardige man, zoals in het eerste verhaal als hij in de stad een dood paard vindt en, omdat niemand zijn inspanningen waardeert om het kadaver te verwijderen, hij het op eigen kosten laat weghalen. In een ander verhaal laat hij de stad volstrooien met een dikke laag bloemen, omdat iedereen blij zou zijn.
Anderzijds is er de heer Tiennoppen met vreemde en moorddadige gedachten. De verhouding met zijn vrouw is slecht en soms wil hij ze vermoorden. Er is ook het verhaal waarin hij een melkfabriek in brand steekt, omdat iedereen opgewekt is en zingt bij het werk, wat hij niet verdraagt. In Korrespondentie vertelt hij aan een vriend dat hij zijn buurman heeft doodgeslagen.
In het laatste verhaal wordt hij door iedereen herkend als iemand anders en belandt hij uiteindelijk in de gevangenis doordat de politie hem aanziet als een misdadiger. Niemand herkent hem nog als de heer Tiennoppen, zelfs zijn eigen vrouw niet.
De verhalen beginnen elk als een vrij normaal gebeuren, maar evolueren al vlug, de meeste althans, tot wonderlijke fantasieën. Ze lijken meer op absurde dromen.
Het taalgebruik lijkt mij soms moeilijk en zwaarwichtig. Maar dit moeten we waarschijnlijk zien in de tijdsgeest. De verhalen werden allen geschreven in de jaren 1952-1954 en het werk werd in 1956 uitgebracht.
Voor andere boekbesprekingen: tik 'Gelezen' (met hoofdletter) in 'Zoeken in blog'.
|