Minister-President Kris Peeters (CD&V) maakt zich ongerust. Ondermeer over de uitvoering van de staatshervorming. Hij is ongetwijfeld niet de enige binnen zijn partij. Ziet Servais Verherstraeten (als Staatssecretaris voor Staatshervorming verantwoordelijk voor de uitvoering van het akkoord) de bui hangen ? Werd er misschien een telefoontje gepleegd tussen Servais en Kris ? De gemeenteraadsverkiezingen komen er immers in sneltempo aan. En wie beweert dat er geen link is tussen het een en het ander dwaalt.
CD&V eiste vorig jaar tijdens de onderhandelingen over de staatshervorming dat er een akkoord moest zijn over alles. Zoniet was er een akkoord over niets. Er werd een akkoord (of wat daarvoor doorgaat) bereikt over alles en dus kwam er ook een regering. CD&V eiste echter geen garanties inzake de uitvoering van dat akkoord. Resultaat: Een deel van het akkoord (o.a. de splitsing van het kiesarrondissement BHV, van het gerechtelijk arrondissement BHV, het geld voor Brussel) wordt normaal gestemd in het Parlement rond het zomerreces. De rest is voor later. Hoe naïef kunnen les traditionels toch zijn.
Indien CD&V en de andere traditionelen naar de gemeenteraadsverkiezingen trekken zonder enige duidelijkheid over het verder te volgen parcours van de staatshervorming, en zonder daarover ernstige garanties te krijgen, is dat niet erg vertrouwenwekkend. Het beeld dat op dat ogenblik zal overheersen is het feit dat de Vlaamse partijen van deze federale regering waarvan zij een minderheid uitmaken enkel werk hebben gemaakt van wat voor de Franstalige politici belangrijk is. De rest wordt doorgeschoven naar de Griekse kalender. Vraag is dan of die rest alsnog tegen het eind van deze legislatuur kan worden waar gemaakt, gesteld dan nog dat de regering haar termijn uitdoet.
Maar, dixit Wouter Bééék, CD&V is niet bang van N-VA! Alleen al door zulks te (durven) verkondigen bevestig je eigenlijk wat je wil ontkennen. Het is dus redden wat er nog te redden valt voor CD&V. Kris Peeters maakt zich terecht ongerust.
|