Addertjes onder het gras
Inhoud blog
  • Di Rupo en zijn grootste werf
  • Vlaamse traditionele partijen werken enthousiast mee aan... dat andere artikel 1
  • Duidelijke inzet bij verkiezingen is een goede zaak
  • Bekijk de integrale nieuwjaarstoespraak van Bart De Wever
  • Kompany verdient jaarlijks dertien keer meer dan topman Bpost
  • Volkslening rijmt op volksverlakkerij
  • Molenbeek: over defecte camera’s en schuldig verzuim van J. Milquet (CDH)
  • Het PS-model dat de intransparantie cultiveert, moet verdwijnen
  • Vlaamse journaille: selectieve verontwaardiging en onverschilligheid
  • De tweet te veel van… Gwendolyn Rutten (OpenVLD)
  • LETTERLIJK: Open brief aan Fientje Moerman en de klassieke partijen
  • Het hellend vlak van Johan Vande Lanotte
  • Vragen aan Veerle Baetens
  • LETTERLIJK: Per ongeluk
  • Gratie: M. Van den Wijngaert versus L. Onkelinx
  • Gratie: lafbekken van formaat
  • Economen kraken btw-akkoord af
  • De verborgen kosten van de regering Di Rupo
  • Veel stichtende gedachten, maar weinig feiten

    De politicus/mediawachter:


    Mark Gram­mens in ‘t Pal­lieter­ke:

    “De ver­zelf­stan­di­ging van Vlaan­de­ren stuit op aller­han­de gro­te be­lang­en die in dit land aan de macht zijn en die macht niet vrij­wil­lig zul­len prijs­ge­ven.”


    Carl De­vos:

    “Zelfs als pro­test­par­tij is VB min­der in­teres­sant. Wie boos is op het Bel­gi­sche po­li­tie­ke sys­teem vindt bij de N-VA een uit­weg die meer kans heeft om tot be­leids­ver­ande­ring te lei­den.”


    Zoeken in blog



    Foto

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Met België als het kan, zonder België als het moet

    Interessante websites
  • DOORBRAAK
  • Anders Nieuws Extra
  • 't Pallieterke


  • Rutten worstelt met Confederalisme




    Mise au point (RTBF):
    N-VA afgemaakt




    De herwonnen arrogantie van de traditionele partijen




    Karel De Gucht en slechte manieren



    23-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In de 7e dag (VRT) vandaag...





    In de 7e dag (VRT) vandaag : 


    Drie struisvogels met de kop diep in het zand. 

    Zij maakten de voorbije decennia een sociale en economische puinhoop van dit land.

    Toch blijven ze vandaag nog steeds beweren dat enkel zij het tij alsnog kunnen doen keren.

    Hoe dom kun je als kiezer zijn om je aan die steen nog te bezeren.


    (Addertje)




    geplaatst door Addertje  

    Uw gedacht(0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    Tags:VRT, Zevende dag
    21-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moeder, waarom werken wij ?



    Noot van Addertje:

    Neen, hieronder is niet Wouter Beke over het “moedige midden” aan het woord. Wel een moedige ondernemer. Hij brengt de bloedstollende realiteit, onverbloemd. Maar je zal er misschien in je “traditionele” krant niet veel over hebben teruggevonden. Jan Pieter De Nul, CEO van het baggerbedrijf Jan De Nul Group, heeft in een speech immers snoeihard uitgehaald naar het beleid in België. Hij duwt u keihard met de neus op de feiten. Als je de toespraak leest met in het achterhoofd al hetgeen de traditionele partijvoorzitters dezer dagen verkondigen in de aanloop naar 2014 (“het moedige midden (CD&V)”, “Welk Vlaanderen van morgen” (Sp.a)”, “De geëngageerde burger” (Open VLD)…), dan is de fundamentele vraag of u en ik het einde van de tunnel nog ooit te zien zullen krijgen.

    Mijn conclusie: enkel indien de Vlaamse kiezer volgend jaar de N-VA incontournable maakt is een kentering nog realistisch. Trouwens, wie ontkent dat de voorbereidingen voor Di Rupo II al gestart zijn, vertoeft op een andere planeet. Een heruitgave van het wanbeleid van de voorbije decennia in een volgende regering (Di Rupo II ?) valt niet meer uit te leggen. Griekse toestanden zijn dan niet ver meer weg.

    Maar oordeel vooral zelf na het lezen van onderstaand hallucinant verhaal dat ik integraal afdruk.




    Moeder, waarom werken wij ?



    Jan Pieter De Nul (°)




    Eigenlijk had ik als titel willen nemen: ‘Wat doe ik hier?’ Uitreiking van de HR manager van het jaar?

    Buiten het feit dat wij 6000 personeelsleden in dienst hebben, ben ik toch geen HR manager. Elke business is natuurlijk een people business. Ik zal met een korte omweg tot een probleem komen dat we allemaal gemeenschappelijk hebben.

    Als we de website van de Nationale Bank consulteren dan zien we dat er van de 11 miljoen Belgen 6,1 miljoen de leeftijd hebben waarop ze zouden moeten werken. Er werken er 3,1 miljoen.

    We hebben 2,3 miljoen gepensioneerden waarvan 460.000 overheidspensioenen. Zoals Trends op 11 april becijferde hebben we 1.490.667 werklozen. We hebben 400.000 invaliden. Ik beweer niet dat onze 1,3 miljoen ambtenaren totaal onproductief zijn. We hebben er wel 100.000 meer dan 10 jaar geleden.

    Volgens de OESO steeg de kost van de overheid van 2001-2011 in België bij constante munt met 17,5%. Per capita kostte ons overheidsapparaat 20% meer dan het Duitse met een vergelijkbare handicap van federaal en Länder. Ondertussen stegen de overheidsuitgaven nog met 5% dat wil zeggen: alle belastingsverhogingen gingen verloren in hogere uitgaven.

    Ik weet wel dat in die 1,3 miljoen een stuk onderwijs en gezondheidszorg zit. Toch blijven we meer dan 20% duurder dan de Duitse overheid en dat is geen licht apparaat. Dit is dus de eerste plaats waar je moet besparen. De strijd tegen fiscale fraude en het wegbelasten van de ondernemers mag je gerust voeren, ze zijn er in Frankrijk al ver mee geraakt. De inquisitie door de BBI is in België een regionaal fenomeen. Het beperkt zich tot het Vlaamse landgedeelte.

    Een jaar geleden stelde 1 van onze rode coryfeeën dat zij die graag werken, dat mogen doen, maar ze moeten solidair zijn met hen die het recht op luiheid koesteren. Dit lijkt mij de rode draad door alle acties van de regering. Zij die werken en sparen, moeten betalen.

    Wat je moet doen is een activeringsbeleid voeren: als je bij die 3,1 miljoen werkenden, een half miljoen kan toevoegen, dan tikt dat dubbel aan. Niet alleen 500.000 meer die bijdragen, maar vooral 500.000 minder uitkeringen.

    Denk je dat er geen werk is voor die groep? Hoeveel buitenlanders werken er legaal of illegaal in de bouw en andere sectoren? Hoeveel delocalisaties had je kunnen vermijden? Wij zoeken elke dag mensen, net zoals in de VS kunnen een hoop nieuwe jobs gecreëerd worden.

    Er is gewoon geen goesting om te werken. Omdat het zonder werken ook kan.

    We hebben echter zoveel systemen opgebouwd om betaald te worden zonder te werken, en die bovendien nog grotendeels worden gelijkgesteld om pensioenrechten op te bouwen. Ik vrees dat dit een moeilijke strijd wordt, één ding mag je niet vergeten. 3,1 miljoen mensen moeten 8 miljoen mensen onderhouden. Politiekers mogen doen wat ze willen, die 3 miljoen mensen zullen nooit tevreden zijn.

    Je kan er dus zeker van zijn dat de stemmen geworven zullen worden bij de 8 miljoen andere en dat betekent dus dat je steeds meer nieuwe cadeautjes moet uitdelen.

    Iedereen doet vaag over de kost van de vergrijzing, maar geloof me die is enorm. Voorgaande regeringen hebben met gemak hun budgettaire doelstellingen behaald door een paar gekapitaliseerde pensioenfondsen (dienst overzeese sociale zekerheid, Belgacom, … ) om te zetten in een zilverfonds. Een grootdeel van onze gebouwen zijn verkocht en ook dat geld, net als het zilverfonds, is weg.

    Activa werden opgeofferd om de begrotingen op te smukken, de passiva van deze ingrepen werden uitgesmeerd over de komende jaren.

    Onze staatsschuld overschrijdt nu reeds 400 miljard euro rekening houdend met een paar provisies en gedebudgetteerde kosten. Vergeet niet dat we de besparingen begonnen zijn, toen we de bangelijke drempel van 10.000 miljard Belgische Frank overschreden. Al onze besparingen hebben geleid tot een 60% hogere schuld. Stel dat de interesten naar een vrij normale 5% zouden gaan, dan kan onze regering op zoek naar een extra 12 miljard euro per jaar. De inspanning die volgend jaar na de verkiezingen moet genomen worden, zal een veelvoud bedragen van het cijfer dat geprojecteerd wordt. Lees het fiscal sustainability report van de Europese commissie er op na.

    Stop in godsnaam met dit uit te drukken als procent van het bruto nationaal product.

    Het bruto nationaal product is de waarde van alle geproduceerde goederen en diensten. De bijdrage van de overheid aan het BNP bedraagt 53%, daar zie je pas echt de productiviteit van onze ambtenaren.

    1,3 miljoen ambtenaren generen 53%.

    3,1 miljoen burgers generen 47% van het BNP.

    De ambtenaar is dus 2,7 maal productiever.

    De HR-manager die dit ontdekte en toepaste moet hier vanavond winnen.

    Het bruto nationaal product is een fictief cijfer, een verkeerd begrip; wat werkelijk telt is het inkomen van de overheid en dat bedraagt zo een 180 miljard euro per jaar. Ten opzichte van het zakencijfer van de nv België zijn deficit en schuld dus meer dan 2 keer de citeerde cijfers. Een bedrijf waarvan de schuld 2,5 keer het zakencijfer bedraagt en met een recurrent verlies van een 6 à 7%. Hoe krijg je dit ooit gekeerd?

    We voeren reeds tientallen jaren een migratiepolitiek die een ware catastrofe is. In Amerika, Australië en Canada kom je er maar in wanneer je bepaalde vaardigheden hebt die het land nodig heeft.

    Ik heb een Vlaamse burgerlijk ingenieur in Australië die na 8 jaar zijn papieren gekregen heeft. De minste aanvaring met het gerecht, hij of zijn familie, had hem zijn werkvergunning gekost. Weet u hoeveel er van onze Noord-Afrikaanse migranten werken?

    Het is niet hun schuld, het is de schuld van het bestel die dit mogelijk gemaakt heeft. Toen het ijzeren gordijn viel rond ’92 heb ik gepleit om goed opgeleide orthodoxe Kaukasiërs naar hier te brengen. Zot was ik, allemaal Russische maffia.

    21 jaar geleden heb ik vooraanstaande politiekers gewaarschuwd voor de opruiende taal die door wahabitische Imams van de grote moskee van Brussel gepredikt werd. Ik heb getuigen van dit gesprek. Ik werd verrot gescholden voor racist en Vlaams Blokker. Ik heb als jonge ingenieur 2 jaar in Noord-Afrika gewoond, Libië met name. Ik ben tijdens de Iraanse revolutie gedurende 3 maand in Iran geblokkeerd geweest nadat ik in dat land meer dan 30 keren verbleven had.

    Maar ja, onze politiekers zijn allemaal ervaringsdeskundigen, gelijk waarover je praat.

    Nu kom ik terug bij ons gemeenschappelijk probleem. Wie gaat dat allemaal betalen? Terug die 3,1 miljoen mensen die werken. Als je dit uitrekent, dan moet je echter nog 20 – 30% meer van het inkomen van die werkenden naar de staat trekken. Hoe gaan jullie HR managers die mensen nog motiveren? Hoe gaan HR managers de toekomstige generatie(s) blijven motiveren om te blijven werken en steeds meer te blijven bijdragen voor de steeds groter wordende groep niet-actieven?

    Het is duidelijk dat de groepsverzekering het volgende doelwit is.

    Op een bepaald omslagpunt zal die minderheid afhaken. Wie zal hen dat verwijten?

    Met welke HR-tools zullen jullie dat dreigende generatieconflict oplossen?

    Er wordt door onze verschillende regeringen geen enkele structurele maatregel genomen die een perspectief biedt aan de komende generatie. Ten andere welke structurele maatregel ga je nemen die bij de 8 miljoen niet-productieven geen stemmen kosten? Er is maar 1 oplossing, er zijn 6,1 miljoen mensen in België die de leeftijd hebben waarop ze zouden moeten werken. Doe ze werken! Bouw de overheid af. Ten andere: overheidspensioenen zijn zogezegd uitgesteld loon, ik kan u verzekeren dat vele overheidsbarema’s zware concurrentie betekenen voor de privésector.

    Dat de overheid als aantrekkelijke werkgever wordt ervaren in de Randstad Award is veelzeggend. Uit de laatste studie van dit jaar blijkt dat de publieke sector beter wordt gewaardeerd op het vlak van bij uitstek werkzekerheid, balans werk/privé, maar ook op het vlak van loonpakket en werksfeer.

    Enkel op het vlak van de kwaliteit van het management scoort de privésector beter dan de publieke sector. ( bron: Randstad Award 2013)

    In 1898 voerde Otto von Bismarck het eerste wettelijke staatspensioen in. Vanaf 70 jaar terwijl de gemiddelde levensverwachting 45 jaar bedroeg. De hoge kindersterfte beïnvloedde dit cijfer echter negatief. Een 5-jarige genoot een hogere levensverwachting dan een zuigeling.

    Stop eindelijk met alle pre-pensioenen. We gingen dit een paar jaar geleden al doen en nu komen er na Opel Antwerpen nog 1800 bij vanaf 51 jaar bij Ford Genk, evenveel bij Arcelor Mittal, enz. Ze blijven beschikbaar voor de arbeidsmarkt? Doe me niet lachen, vertel me eens hoeveel er terug aan de slag gegaan zijn? Toen de pensioenleeftijd in 1925 bij wet op 65 jaar bepaald werd was de levensverwachting voor mannen 58 jaar. Vandaag is deze verwachting 78 jaar, maar is de gemiddelde pensioenleeftijd tot rond de 58 jaar geslonken. Wie gaat dit blijven betalen? Jullie!



    (°) Jan De Nul was dinsdagavond uitgenodigd om te speechen op de uitreiking van de prijs voor HR-Manager van het Jaar van het weekblad Trends


     (eigen aantekeningen)

    geplaatst door Addertje  

    Uw gedacht(0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (8 Stemmen)
    Tags:Jan De Nul, Trends, Elio Di Rupo, Wouter Beke, CD&V, Sp.a, Open vld
    19-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Wij zijn geen partij die “de macht wil nemen” om haar eigen gelijk eenzijdig op te dringen'
     


     

    'Wij (CD&V) zijn geen partij die “de macht wil nemen” om haar eigen gelijk eenzijdig op te dringen'


     

    Eric Van Rompuy
    Vlaams volksvertegenwoordiger




    • ‘Kris Peeters is in goede vorm de laatste maanden. Hij overvleugelt duidelijk BDW in de peilingen. Wie denkt dat N-VA gewonnen spel heeft in 2014 en volgend jaar automatisch scores zal halen boven de 30% zou zich kunnen vergissen. Ik verwacht dat Kris Peeters CD&V zal optrekken duidelijk boven de 20% in Vlaanderen en hij door de bevolking zal worden gepercipieerd als een politicus die op een nuchtere en zakelijke manier oplossingen brengt voor de zware sociaal-economische uitdagingen. De populariteit van Kris Peeters wordt samen met deze van Vincent Kompany en de Rode Duivels de nachtmerrie van BDW in de lente van 2014.’

    • ‘N-VA zoekt op elk thema naar het maatschappelijk conflict en ze wakkeren de tegenstellingen tussen de bevolking aan: is dat het nieuwe Vlaanderen van morgen? Een Vlaanderen van onverdraagzamen

    • ‘BDW is groot geworden door de conflicten binnen België, nu zoekt hij systematisch naar polarisatie binnen Vlaanderen. Elk probleem is in zijn ogen een politieke tegenstelling

    • ‘Ik blijf geloven dat dit onze Vlaamse volksaard is en CD&V die het meest belichaamt en kan waarmaken. ‘

    • ‘Wij zijn geen partij die “de macht wil nemen” om haar eigen gelijk eenzijdig op te dringen. Dat wordt de inzet van 2014.’



    (Eric van Rompuy op zijn blog)




    geplaatst door Addertje  

    Uw gedacht(0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:Eric van Rompuy, CD&V, N-VA, BDW, Bart De Wever, Kris Peeters, Addertje
    18-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het is de fout van Duitsland!



    Noot van Addertje:

    De argumenten die Maystadt hieronder ontwikkelt over Duitsland zijn eveneens te transponeren naar Vlaanderen binnen de Belgische communautaire en sociaal-economische context. Ook Vlaanderen presteert (vooralsnog) economisch goed, is zeer solidair met Wallonië en kan zijn wil (zelfs) niet opleggen aan het andere landsgedeelte. Tot slot: het (economisch) probleem van België is niet zozeer Vlaanderen, maar Wallonië. Indien het beleid in de land echter niet grondig verandert, dreigt ook Vlaanderen deel van het probleem te worden. 




    Het is de fout van Duitsland !

    Philippe Maystadt




    Vooral vanuit linkse hoek wordt er geregeld geschoten op Duitsland als het over Europa en de euro gaat. Men verwijt deze lidstaat vaak verantwoordelijk te zijn voor al wat misloopt binnen de eurozone.

    Philippe Maystadt is het hiermee niet eens. Maystadt is ex-voorzitter van de Europese Investeringsbank. In een vroeger leven was hij in opeenvolgende regeringen (tussen 1981 en 1998) Belgisch Minister van Financiën, Economische Zaken, Begroting. Hij was lid van de Franstalige PSC (nu CDH).

    Vaak wordt Duitsland gezien als het “arrogante” land dat zijn wil aan zijn partners opdringt. Het is uiteraard waar dat Duitsland als eerste economische macht zwaar weegt bij de beslissingen omtrent de eurozone. Zowel naar Angela Merkel, bondskanselier, als Wolfgang Schäuble, de Duitse Minister van Financiën, wordt geluisterd wanneer zij spreken. Duitsland heeft dan ook een aantal doorslaggevende argumenten: een werkloosheid die duidelijk onder het Europese gemiddelde ligt, gezonde overheidsfinanciën, een overschot op de handelsbalans, een stijging van de koopkracht voor de bevolking, een relatief performant sociaal systeem.

    Maystadt spreekt tegen dat Duitsland zijn wil opdringt bij de Europese beslissingen. Zo werd het Euopees begrotingspact beslist door de 25 lidstaten en de inhoud is zeker geen doorslag van de Duitse visie.

    Ook het verwijt van het “egoïstische” Duitsland dat solidariteit weigert met zijn partners is onterecht, aldus Maystadt. Duitsland draagt het meeste bij in het solidariteitsmechanisme binnen de eurozone: het kapitaal van het Europees stabiliteitsmechanisme bedraagt 700 miljard euro. Duitsland draagt 190 miljard of 27% bij, Frankrijk 20%, België 3,5%

    Zoals bekend is de financiële steun die aan lidstaten (denk aan Griekenland, Spanje,…) wordt toegekend afhankelijk van interne maatregelen die de lidstaten moeten nemen. Deze maatregelen zijn echter niet beslist door Duitsland maar werden onderhandeld tussen de regering van de betrokken lidstaat en de “trojka” (Europese Commissie, Europese Centrale Bank, IMF). In deze instellingen is het gewicht van Duitsland zeker niet doorslaggevend.

    En Maystadt besluit: het huidige probleem van de eurozone is niet zozeer de kracht van Duitsland maar wel de zwakte van bepaalde partners, in het bijzonder Frankrijk.

    Addertje

    (Bron: levif.be)


     




    "Het huidige probleem van de eurozone is niet zozeer de kracht van Duitsland maar wel de zwakte van bepaalde partners, in het bijzonder Frankrijk" (Philippe Maystadt)




    geplaatst door Addertje  

    Uw gedacht(0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:Philippe Maystadt, Le Vif, Duitsland, Addertje, euro, Angela Merkel, Wolfgang Schäuble
    17-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brood en spelen





    Noot van Addertje:

    Waag het dezer dagen niet om een onvertogen woord over Vincent Kompany uit te spreken. Hij is de aanvoerder van de rode duivels en wie vandaag nog kritiek durft te uiten op dit symbool bij uitstek voor de eenheid van dit land krijgt terstond een rode (!) kaart.

    Hij is belgicist: “België is van iedereen, maar vanavond toch vooral van ons”, zo parafraseerde hij Bart De Wever kort na een overwinning. Of nog in het onderschrift bij een recente foto met zijn gebroken neus: “What wouldn’t you do for your country?” De symboliek druipt er af.

    Hij is grootverdiener: Kompany verdient maandelijks een slordige 1 miljoen euro om de bal in de juiste goal te trappen. Maar hij betaalt mooi zijn belastingen. Daar valt dus niets op aan te merken.

    Kompany wordt voor het Belgische establishment onmiskenbaar de ideale mascotte in de aanloop naar de verkiezingen van 2014. Wees er van overtuigd dat deze “vriend van alle Belgen” zich dit met veel plezier zal laten welgevallen.

    De Morgen besteedde het voorbije weekend een artikel aan deze tot halfgod verheven voetballer. Hieronder een uittreksel waarin de politieke symboliek u zeker niet zal ontgaan. Bart De Wever heeft er dus een tegenstander bij. Een die politiek bedrijft maar dan naast de politieke arena, uiteraard enkel en alleen ten bate van het “hogere” belang.



     

    Brood en spelen (°)



     

    • De grootste tegenstander van Bart De Wever in 2014? Die zou wel eens Vincent Kompany kunnen heten. De moeder aller verkiezingen valt op 25 mei volgend jaar. Dik twee weken later start in Sao Paulo het WK voetbal, wellicht met Vincent Kompany en zijn Rode Duivels. Een glazen bol is niet nodig om te voorspellen dat de Rode Duivelshype op de dag van de verkiezingen stilaan de buurt van het zenit zal bereiken.
    • Voor De Wever is dat vervelend. Want Kompany mag dan wel in de eerste plaats een voetballer zijn, hij vertelt al dan niet bedoeld ook een politiek verhaal.  Om te beginnen is Kompany de aanvoerder van een team dat een perfecte weerspiegeling van België is.(…) Een prachtige mix van talenten en temperamenten, die bij elkaar worden gehouden door hun aanvoerder Kompany, een rasechte Brusselaar.
    • Met het succes van deze nationale ploeg is een bijzonder krachtig argument pro-België opgestaan. Een argument dat zich bovendien haast onmogelijk laat bestrijden. Het stadium waarin elke kritiek op de rode Duivels als een boemerang naar de criticus keert, heeft ons nationale elftal al wel even bereikt. En dus kan de Belgicist Vincent Kompany ongestoord het belgisch nationaal gevoel verder aanwakkeren. Dit uiteraard bij voorkeur per tweet.
    • Nergens ter wereld worden voetballers beter betaald dan bij Manchester City. Aanvoerder Vincent Kompany zou maandelijks de som van 1 miljoen euro opstrijken. Een onvoorstelbare bom geld is dat, maar, zo heeft Kompany altijd benadrukt, meer dan de helft draagt hij af aan de belastingen.
    • Keurig belastingen betalen, het is hem volgens Kompany’s vader Pierre opgedragen door zijn in 2007 overleden moeder, “een zeer linkse vakbondsactiviste die zich onder meer verzette tegen fiscale ontduiking. Ze heeft het er bij Vincent goed ingepeperd: jij zult veel geld verdienen, maar je moet altijd je belastingen blijven betalen.”




    (°) "Panem et circenses" of "brood en spelen" is een uitdrukking die slaat op de praktijk om de gunst van het volk te winnen door oppervlakkige behoeften van het volk te lenigen, namelijk eten en vermaak.

    De Romeinse dichter Juvenalis gebruikte de term brood en spelen sarcastisch: hij wilde ermee aangeven dat het Romeinse volk oogkleppen op had voor het verval van het Romeinse Rijk. Zolang er maar brood werd uitgedeeld en spelen werden georganiseerd, was het volk tevreden, en keek het niet verder dan zijn neus lang was.



    geplaatst door Addertje  

    Uw gedacht(0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Tags:Vincent Kompany, Rode Duivels, De Morgen, Addertje
    14-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met de V van Verhangen aan de macht



    Met de V van Verhangen aan de macht

    Pjotr




    Communicatie wordt steeds belangrijker en de mantra dat media-aandacht, ook negatieve, een bonus oplevert, lijkt zo stilaan het enige te zijn dat telt voor politieke partijen. Een lezeres die ooit Bart Somers voor een causerie in besloten kring aanhoorde, vertelde mij achteraf dat hij iemand is die om het even wat kan verdedigen. Desnoods het tegengestelde tijdens eenzelfde uiteenzetting. Maar in het Terzake programma was Somers (in debat met Ben Weyts, N-VA) niet zijn eigen zelve. Hij had duidelijk moeite om de uitspraken van voorzitter Rutten en zijn eigen aanvullingen recht te praten. Vooral omdat hij wist dat de Franstaligen, MR op kop, de communautaire voorstellen van zijn partijvoorzitster hadden afgeschoten. Zoals een volleerd debater schakelde hij daarom over op de aanval: N-VA is een separatistische partij en dus is het confederalisme onaanvaardbaar, want een stap in de richting van de splitsing van België. Zijn mantra is inderdaad het tegenovergestelde: terug naar een federaal België zonder grendels. Een tussenstap naar het unitaire België? Een droom net zoals Vlaamse onafhankelijkheid?

    Maar de echte zwakheid van dit aanbod zit niet in de politieke lees communautaire aspecten, maar in de foute analyse van de socio-economische situatie. Hoe kan Open VLD pleiten voor een gemeenschappelijk beleid wanneer officiële cijfers van bijna alle sociale én economische indicatoren aantonen dat een gemeenschappelijk beleid niet efficiënt kan zijn? Of is goed bestuur ondergeschikt aan een profilering om kortzichtige electorale redenen? Ik vrees dat heel wat trouwe leden van Open VLD hier grote moeite mee hebben.

    Hadden wij geen eigen onderwijsbevoegdheid gehad dan waren we wellicht nu al afgedaald naar Franstalige toestanden. Is het dat waar open VLD naartoe wil?


    Pjotr op anders-nieuws-extra



     

    geplaatst door Addertje  

    Uw gedacht(0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:Pjotr, anders-nieuws-extra, Addertje, Open VLD, Bart Somers,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cartoon: Rutten stelt haar nieuw boek voor







      
    Bron: Gva





    geplaatst door Addertje  

    Uw gedacht(0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Tags:Cartoon, Gwendolyn Rutten, Open Vld, Addertje
    11-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Omfloerst (én inconsequent) belgicisme (Peter De Roover)




    Omfloerst (én inconsequent) belgicisme



    Peter De Roover
    chef-politiek bij Doorbraak




    Peter De Roover over de Open Vld die zich verslikt in de eigen logica naar aanleiding van uitspraken en opinies van Gwendolyn Rutten (Voorzitter) en Bart Somers het voorbije weekend:



    “Tussen de regels zien we onmiskenbaar een duidelijke verschuiving (van Open VLD) naar het Belgische niveau, zoals ook blijkt uit Ruttens pleidooi voor een unitaire kieskring. Kortom, we kunnen spreken van omfloerst belgicisme bij Open Vld (of toch Bld?).

    Rechtlijnig denken?

    De breuklijn tussen de V-partijen en de B-partijen was voor waarnemers - en veel kiezers - al veel langer duidelijk. SP.a en Groen zitten formeel in de B-ploeg, Open Vld treedt nu opnieuw officieel toe. Gwendolyn Rutten zorgt voor duidelijkheid voor alle kiezers.

    Maar de nieuwe keuze van Open Vld kan niet vrijblijvend zijn. De kans is zeer klein-om-niet-te-zeggen-onbestaande dat die nieuwe federatie, zonder grendels, er komt omdat de Franstaligen niet mee willen. De reacties vandaag aan Franstalige zijde waren vernietigend afwijzend. MR-voorzitter Charles Michel noemt de grendels ‘het fundament van onze staatsstructuur’, daarmee twee oude lessen herhalend: de verwantschap tussen Open Vld en MR blijkt grenzen te kennen en Franstaligen zijn niet in alle gevallen tegen confederale technieken.

    Wat zal Open Vld doen als de grendels niet kunnen worden weggewerkt en deze reanimatiepoging voor België een dood spoor blijkt? Blijft de partij dan toch kleven aan dat Belgische systeem dat Somers beschrijft? (‘Want de werking nu wordt door talloze mechanismen geblokkeerd. De twee taalgroepen in het parlement kunnen elkaar in bedwang houden, zonder ooit een millimeter te bewegen. Dat is alles behalve democratisch.’) Kunnen we ons zo’n bestuurlijke structuurfout blijven veroorloven? Als Somers gelijk heeft, dan moet daar tussen 2014 en 2019 toch paal en perk aan gesteld worden.

    Kortom, dé twee vragen die de nieuwe Open Vld-koers oproept, luiden: ‘gaat Open Vld iets doen aan die totaal geblokkeerde toestand’ en ‘wat als het niet lukt’? Het antwoord op vraag één is al gegeven en luidt ‘neen’. Het ontmantelen van dat ‘alles behalve democratische systeem’ is iets ‘voor de langere termijn’, vertelde Gwendolyn Rutten vanochtend na het partijbureau. Ze kent dus het probleem maar weigert het op de agenda te plaatsen.

    Daarmee valt vraag twee weg. Zo verslikt Open Vld zich in de kortste tijd lelijk in de logica van de eigen voorstellen. Hoe snel kan een partij zich intellectueel in de vernietiging rijden? Razendsnel dus.”


    Lees het volledige artikel op de website van het magazine Doorbraak




    Hoe snel kan een partij zich intellectueel in de vernietiging rijden?
     Razendsnel dus.




    geplaatst door Addertje  

    Uw gedacht(0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Tags:Peter De Roover, Doorbraak, Open Vld, Gwendolyn Rutten, Bart Somers, Belgicisme SP.a, Groen, Addertje
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Bart vindt het maar niets'



    "Bart vindt het maar niets"



    Het voorbije weekend werd de nieuwe beginselverklaring van Sp.a in de media weggedrukt door het geklungel van Open Vld. Maar toch, in de kwaliteitskrant De Standaard: een interview door redacteur Bart Brinckman (een rode) met Bruno Tobback, Voorzitter van Sp.a en dus ook een rode. De Standaard en 2x rood: dan "verwacht je het onverwachte", of nog: het wordt "onverantwoord interessant". Want de “intro” kondigt een boeiend gesprek aan over de nieuwe Sp.a-beginselverklaring. Niet dus. Weer een ontgoocheling. Hieronder enkele uittreksels. Lees even mee.


    • ‘Ik leg mijn kaarten heel open op tafel. Dan treed ik met iedereen in overleg, zelfs met organisaties waarvan men dat niet onmiddellijk verwacht. Misschien is dat het grote verschil met de N-VA. In de oppositie kan je bluffen. Maar als je beleid voert, dan kan je de kaarten niet aan de borst houden. Ik stel alleen vast dat als Bart De Wever in Antwerpen speelt, het enthousiasme plots met enkele graden daalt.’
    • ‘Voor de SP.A bestaat een brede fond. Dat vertaalt zich in het feit dat haast 40 procent van de Vlamingen overweegt om op ons te stemmen. Dat cijfer zit in de lift. (lacht) Wie weet zitten daar N-VA’ers bij wier kinderen school lopen in het technisch of in het beroepsonderwijs. Die hebben ondertussen begrepen waar ze het meeste respect krijgen.’
    • ‘Ik heb me geërgerd aan het gedrag van sommige media. Nog voor ze het akkoord hadden gelezen, bedelden journalisten bij De Wever om een quoteje. Om dan anderen te laten reageren op de stelling: “Bart vindt het maar niets.”

    • DS: “Het probleem was dat iedereen het akkoord loyaal verdedigde, behalve N-VA-voorzitter Bart De Wever
    BT: “Mij moet het niet irriteren dat hij dat spel speelt, wel dat iedereen hem dat kritiekloos laat spelen. Natuurlijk zijn er zaken die ik anders wilde zien. Toch sta ik voor tweehonderd procent achter dit akkoord. Een voorzitter (Bart De Wever, nvbdr) die dat niet kan, moet voor zijn verantwoordelijkheid worden geplaatst. Dat is jullie job, niet de mijne.’

    • ‘De Wever vond alleen het algemeen secundair onderwijs goed. Toch wilde hij niet ingrijpen. Dat is elitarisme. Als slechts één van de vier onderwijsvormen goed presteert, dan ben je flink gebuisd. Het gaat bovendien om richtingen waaraan de industrie een grote behoefte heeft, en waarvoor ze de lat almaar hoger legt. Natuurlijk wil elke ouder het beste voor zijn kind. Maar dat willen de ouders wier kind niet in de Latijnse zit, ook.’
    •  Als we niet van mentaliteit veranderen, eindigen we met de vreselijke aberratie – zoals bij de N-VA – dat we de problemen van het technisch onderwijs gelijkstellen met kinderen die geen Nederlands kennen of van gescheiden ouders zijn. Of allebei.’
    • ‘De N-VA jaagt eerst iedereen schrik aan, en vervolgens lusten ze de hervorming niet omdat iedereen schrik heeft. Er bestaat een verschil tussen consequent aan politiek doen en surfen op de angst van mensen.’
    • DS: Is het niet frustrerend, besturen met een partij (N-VA, nvdr) die in alles het omgekeerde denk':
    BT: ‘Zolang ik mijn goesting krijg, is het frustrerender voor De Wever. Laat ik stellen dat het met andere partijen makkelijker wordt om bestuursakkoorden te sluiten. (grinnikt) Aangezien N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts uitdrukkelijk heeft gezegd dat hij met “confederalistische partijen” als CD&V en Open VLD een regering wil vormen, rijst dat probleem niet. Al denk ik dat de uitspraak CD&V en Open VLD vooral irriteerde. Voor ons maakte het de inzet helder.’
    • Over de GAS-boetes: ‘Vroeger kon de burgemeester zich verstoppen achter de verantwoordelijkheid van het gerecht. Nu is hij aanspreekbaar. De stad heeft een verkeerde burgemeester (lees “Bart De Wever, nvdr) gekozen als hij betogers beboet, maar amokmakende voetbalsupporters niet.’
    • Over Antwerpen: Zo word ik met de dag optimistischer over Antwerpen. Mijn grote vrees was niet dat we de verkiezingen gingen verliezen, wel dat het in Antwerpen tien jaar zou duren voor de socialisten er opnieuw zouden staan. Ik kan alleen waanzinnig optimistisch zijn omdat het maar twee weken heeft geduurd. Dat mirakel krijgt te weinig aandacht. De Antwerpse afdeling was er een van oude gloriën die elkaar het licht in de ogen niet gunden. Als dan plots de macht wegvalt, duurt het normaal gezien een tijdje voor frustratie een alternatief toelaat.’


    Besluit:

    Zelfs wanneer Sp.a haar nieuw programma aan de burger tracht te slijten, kan zij het niet laten telkens weer die andere partij er bij te betrekken. Inzake overtuigingskracht kan dat tellen.



    Addertje





    geplaatst door Addertje  

    Uw gedacht(0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Tags:De Standaard, Bart Brinckman, Sp.a, Bruno Tobback, N-VA, Bart De Wever, Addertje, De Standaard
    07-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Open VLD wil af van 'confederalisme'



    Open VLD wil af van 'confederalisme' en neemt afstand van N-VA





    Verhofstadt zal in zijn nopjes zijn. Open VLD wil met dit statement “klaarheid” scheppen over waarvoor zij staat: een ordinaire belgicistische partij. Wellicht proberen zij hiermee de meubelen te redden. Of dat zal lukken valt nog te bezien. Trouwens, indien zij dan toch klaarheid willen scheppen, dat zij dan ook vandaag nog de termen “Vlaamse” en “liberalen” uit hun partijnaam schrappen. Want Open VLD (what’s in a name…) is niet Vlaamser of blauwer dan de PS of de Sp.a. Als dat geen statement is… !

    Gwendolyn Rutten zegt: “Wij willen weg uit de crisis. Het land heeft twee jaar stil gestaan. Daar betalen we nu de prijs voor. Communautaire twistpunten moeten aan de kant. De focus moet op de economie.” Het is hypocriet er voor te pleiten dat in de volgende legislatuur de nadruk moet liggen op sociaal-economische hervormingen en het communautaire te begraven. Om de eenvoudige reden dat de twee onlosmakelijk met elkaar gebonden zijn. Het immobilisme sedert jaren is daarvan het besete bewijs. Indien de Open VLD dit na jaren regeren met de PS nog niet heeft begrepen, dat Vlaanderen geen eigen koers kan varen, dan horen dat soort politici niet thuis in de politiek. Maar afgaand op de recente peilingen en hun domme statements ziet het er naar uit dat ze daar zelf wel voor zullen zorgen.

    Het is onmogelijk om de broodnodige sociaal-economische maatregelen te nemen zolang de PS Vlaanderen in zijn greep heeft en zolang Vlaanderen jaarlijks - zonder enige tegenprestatie en dit minstens nog 20 jaar lang - miljarden tranfers moet afdragen aan Wallonië en Brussel. Miljarden waarmee de Vlaamse regering een belangrijke eigen dynamiek zou kunnen realiseren in de eigen regio. Want ook in Vlaanderen zijn de behoeften groot en de wachtlijsten lang. Het verwijt van een gebrek aan solidariteit is in deze een vals argument. De Vlamingen zijn de meest solidaire burgers van de onland.

    Het is nog even wachten maar ik kijk nu al uit naar de debatten tussen de partijvoorzitters in de aanloop naar de verkiezingen in 2014.


    Addertje





    Open VLD (what’s in a name…) is niet Vlaamser of blauwer dan de PS of de Sp.a. Als dat geen statement is.




    geplaatst door Addertje  

    Uw gedacht(0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Tags:Open VLD, Verhofstadt, Gwendolyn Rutten, N-VA, Sp.A, PS, Addertje
    06-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Degoutant'



    “Zeggen dat ik scholen wil om mijn kinderen naar de elite te kunnen sturen is degoutant”



    Bart De Wever in Terzake




    Yves Desmet, politiek commentator bij De Morgen is gisteren serieus over de schreef gegaan in zijn commentaar op TV over de Vlaamse onderwijshervorming. Daarbij betrok hij de kinderen van Bart de Wever en speelde deze journalist, niet gehinderd door enige journalistieke deontologie, wel heel smerig de man in plaats van de bal.
    Als notoire De Wever en N-VA-hater en –basher zei hij het volgende:


    “Als niemand verplicht is om mee te doen (met de hervorming) dan schuift dat veld uit elkaar. En dan bestaat het risico inderdaad dat je scholen krijgt voor de elite – waar dan de kinderen van Bart De Wever naartoe zullen gaan – en scholen voor de rest


    Ook in een opiniebijdrage in De Morgen gaf hij De Wever een sneer in dezelfde richting:


    “En of die angst nu terecht is of niet, of die verandering er nu komt of niet, of Kris Peeters nu bakzeil haalt of niet: De Wever heeft wel aangevoeld waar de modale Vlaming te raken is. In zijn ambitie voor zijn kinderen, die liefst niet met het diverse Vlaanderen van de toekomst in de klas moeten zitten, maar veel liever met de vermeende elite waartoe ze, zo hoopt hij toch, ooit zullen behoren.”


    Bij aanvang van een interview in Terzake gisteravond toonde Bart De Wever zich ten zeerste onstemd over de woorden van Desmet en diende hem van antwoord alvorens met het interview te beginnen:


    “Ik moet iets kwijt. Wat die man van De Morgen heeft gezegd heeft mij tot in mijn ziel geraakt. Ik ben zoon van een spoorwegarbeider. Mijn moeder noch mijn vader hadden een hoger diploma. Ik heb alles wat ik ben te danken aan het Vlaamse onderwijs. Het enige wat ik wil is dat arbeiderskinderen zoals ik dezelfde kansen zullen krijgen, ook in de toekomst. Zeggen dat ik scholen wil om mijn kinderen naar de elite te kunnen sturen is degoutant.”


    Addertje




    "Wat die man van De Morgen heeft gezegd heeft mij tot in mijn ziel geraakt"





    geplaatst door Addertje  

    Uw gedacht(0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Tags:Yves Desmet, De Morgen, Bart De Wever, N-VA, onderwijshervorming, Addertje, Terzake
    04-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zonder commentaar



    Zonder commentaar


    Voorpagina-nieuws in de Franstalige krant La Libre Belgique





    Voorpagina van 26/5/2013



    ("Op één jaar voor de verkiezingen:
    De N-VA begint te ontgoochelen: -6,2%")




    Voorpagina van 27/5/2013

     

    ("De belgen zouden in 2014 Di Rupo kiezen "
    )






    Voorpagina van 1/6/2013

     

    ("We moeten alles doen om de N-VA in 2014 te vermijden")






    Voorpagina van 4/6/2013

     

    ("Zal de N-VA de Vlaamse regering doen vallen ?")





    geplaatst door Addertje  

    Uw gedacht(0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    Tags:La Libre Belgique, N-VA, Bart De Wever, Laurette Onkelinx, Addertje
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe zou het nog met de B-partijen zijn ?



    Hoe zou het nog met de B-partijen zijn?



    Peter Frans Anthonissen,
    Communicatiegoeroe en reputatiedeskundige



    Enkele uittreksels van het interview in het magazine Doorbraak:


    • Over de Belgische regeringen: “In landen als Frankrijk, Duitsland of Groot-Brittanië komen linkse partijen aan de macht als (centrum-)rechts slijtageverschijnselen begint te vertonen en omgekeerd. Hier wordt amper of niet afgewisseld in het beleid. Mede door de tweedeling van het land zijn hier – zeker als de grootste uit het land en dus ook Vlaanderen niet meedoet – coalities nodig met zoveel partijen dat de ene regering amper lijkt te verschillen van de overige. In Vlaanderen bestaat sterk de indruk dat alles in België wordt gebetonneerd door de Franstalige overzijde. Partijen die (bijna) steeds deel uitmaken van die eeuwigdurende coalities, verliezen daarom veel aan aantrekkingskracht bij de kiezer.”
    • Over CD&V: “Slechts drie jaar geleden was CD&V nog de grootste van Vlaanderen, nu komt ze een straatlengte achter N-VA, levert ze geen Belgische premier meer en vragen mensen zich af of ze nog wel echt weegt op de koers van de federale regering. (…) De zesde staatshervorming haalt absoluut niet het beoogde tempo. Deze zomer moest de zaak zowat rond zijn. Het zal minstens een jaar langer duren en daarna volgen jaren van uitvoering.”
    • Over de Sp.a: “Die partij bestaat enerzijds uit vertegenwoordigers van het klassieke partijpolitieke machtsapparaat, die taaie erfenis van een eigenlijk al voorbij verleden. Daar staan de loftsocialisten tegenover, de Freya’s, de Steves, de Patricken, de Kerbachen. Patrick Janssens weigerde zich in zijn campagne socialistisch te noemen en gebruikte de naam van zijn partij amper. Ik kan daar zelfs begrip voor opbrengen.
      De kaarten voor een socialistische partij in Vlaanderen liggen dan ook slecht. Enerzijs heb je het stampubliek van arbeiders, 9-to-5-bedienden, werklozen en rode ambtenaren. In een welvarend Vlaanderen neemt dat kiespotentieel af en daarenboven werd dat klassieke kiespubliek in de jaren 1980 en ’90 weggezogen door het Vlaamse Blok. De sp.a doet amper moeite om die zogenaamde “bange blanke man” terug te winnen.”
    • Over de Open VLD: “Verhofstadt werd de uitvoerder van een onverantwoorde PS-sinterklaaspolitiek. Zet het maar op een rijtje: een slecht paars regeringsrapport, Verhofdstadt die nog altijd de sterke man achter de schermen lijkt te zijn maar helemaal geen liberaal verhaal meer laat horen, zwak politiek personeel – dikwijls telgen uit politieke dynastieën die vooral moeten uitpakken met hun familienaam – deelname aan een belastingregering geleid door een PS’er en een beukende oppositiepartij die een verhaal brengt waarin ondernemend werkend en sparend Vlaanderen zich wel herkent. Veel slechter kunnen de kaarten niet liggen.”


     

    geplaatst door Addertje  

    Uw gedacht(0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:Doorbraak, CD&V, Sp.a, Open VLD, Addertje, Verhofdstadt
    03-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.We waren beter af met een regering van lopende zaken



    We waren beter af met een regering van lopende zaken



    Bart De Wever, voorzitter van N-VA en
    Steven Vandeput, Kamerlid voor N-VA



    In de 500 dagen met een regering van lopende zaken daalden de uitgaven, zakte het tekort sneller en stegen de belastingen minder dan onder de regering-Di Rupo. Moet er nog zand zijn?

    Wij vieren dit jaar de 25ste verjaardag dat de PS onafgebroken het federale niveau bestiert. In 1988 ging men de pensioenen hervormen, het arbeiders- en bediendenstatuut gelijkschakelen, de overheidsuitgaven saneren, de belastingdruk verlagen,... Sindsdien lijkt er niet veel ten goede veranderd. Onze belastingdruk behoort tot de top in Europa, qua loonkost zijn we kampioen en de overheidsuitgaven stegen tot historische hoogten. Dit jaar gingen meer dan 4.000 bedrijven failliet, wat de teller sinds het aantreden van Di Rupo op 15.000 brengt. Sinds 2012 daalde het aantal jobs met 16.000 en zitten 200.000 Vlamingen - onder wie 40.000 jongeren - zonder werk.

    Echt verwonderd dat de Europese Commissie ons land een ferme tik op de vingers gaf, waren we dus niet. Sociaaleconomisch is het een puinhoop. De regering volgt het afgesproken saneringstraject niet en de sociaaleconomische hervormingen zijn tragisch onvoldoende. Groot was onze verbazing over het antwoord van de regering op de kritiek: ‘t is allemaal de schuld van de N-VA. De 500 dagen van lopende zaken hadden blijkbaar een dermate grote invloed op onze staatsfinanciën, dat 25 jaar PS in het niets verzinkt. Als een ondernemer zo’n budgetanalyse voorgeschoteld krijgt, kan die maar één ding doen. Zijn rekenmachine bovenhalen en tellen. Dat hebben we dan ook maar gedaan

    Belastingdruk

    Toen de regeringsploeg van Di Rupo begon, bedroeg het overheidstekort 3,88% van het bbp. Dit jaar komt het uit op 2,67%, een vermindering met 1,21%. Maar in de 500 dagen lopende zaken, toen er met voorlopige twaalfden werd gewerkt, verkleinde het tekort met 1,74%. De uitgaven stegen onder Di Rupo dan weer van 49,84% naar 50,54%. Tijdens die befaamde 500 dagen daalden (!) de overheidsuitgaven met 0,14%. Onder Di Rupo steeg de totale belastingdruk van 43,45% van het bbp naar een astronomisch hoge 45,03%. Een toename van 1,58%. In de ruim 500 dagen steeg de belastingdruk weliswaar ook, maar slechts met 0,83%.

    Onder Di Rupo steeg de belastingdruk dus dubbel zo hard als in lopende zaken. Nu zal men ons tegenwerpen dat het allemaal de schuld van de spilzieke gemeenten, gewesten en gemeenschappen is. Maar dat is buiten het Planbureau gerekend. Ruim 80% van de uitgavenstijging is de verantwoordelijkheid van de federale regering.

    Roodkapje

    Één conclusie dringt zich op. Onder Di Rupo stegen de overheidsuitgaven, en toch werd het tekort licht teruggedrongen. Hoe kan dat? Door een gigantische toename van de belastingen. Een ongeziene, maar stiekeme belastinglawine treft de middenklasse. De roerende voorheffing op het spaargeld nam met 66% toe, er kwamen btw-verhogingen, en de aftrekken op kinderopvang, giften, pensioensparen, hypotheek, bedrijfswagen, energiebesparende investeringen, dienstencheques en ga zo maar door, werden verminderd. Dat deze regering zich kapot bespaart is zo ver van de werkelijkheid dat Di Rupo en Roodkapje op weg naar grootmoeder elkaar intussen gekruist zijn. Deze regering belast de middenklasse en de economie kapot.

    Dat is het rapport dat de federale regering kan voorleggen. Onder lopende zaken daalden de overheidsuitgaven, verminderde het overheidstekort sneller en namen de belastingen minder sterk toe. Oordeelt u zelf met wie we beter af waren: lopende zaken of de huidige achteruitlopende zaken?

    Dat deze regering zich kapot bespaart is zo ver van de werkelijkheid dat Di Rupo en Roodkapje op weg naar grootmoeder elkaar intussen gekruist zijn.


     Bron: tijd.be




    "Dat deze regering zich kapot bespaart is zo ver van de werkelijkheid dat Di Rupo en Roodkapje op weg naar grootmoeder elkaar intussen gekruist zijn."







    geplaatst door Addertje  

    Uw gedacht(0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:N-VA, Bart De Wever, Steven Vandeput, regering, lopende zaken, Di Rupo, PS,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Ik word niet goed van die De Wever-mania'



    Noot van Addertje:

    Aan de vooravond van zijn pensioen publiceerde De Morgen het voorbije weekend een interview met Luc Van der Kelen, politiek commentator van het Laatste Nieuws (HLN). Hieronder herneem ik enkele uittreksels. Wat niet uit het interview blijkt maar nuttig om weten is voor de lezer, is dat Van der Kelen een notoire Belgicist is en lid van de Raad van Bestuur van B-Plus (drukkingsgroep met als doel de "eenheid onder alle Belgen te bevorderen"). Hij hoort thuis in het rijtje van andere journalisten-belgicisten zoals daar zijn Marc Reynebeau (DS), Mia Doornaert (DS), Bart Brinckman (DS), Paul Goossens, Walter Zinzen, Geert Van Istendael, Yves Desmet (DM), Peter Vandermeersch en onder meer de professoren Dave Sinardet (UAntwerpen), Marc Eyskens en Marc Hooghe (KULleuven).

    Van der Kelen is ook de man die niet verlegen zit voor een professionele blunder in een poging een welbepaald politicus ernstige schade toe te brengen: op een plateau van de Franstalige TV in 2008 presteerde hij het om tijdens een politiek debat Bart De Wever een uitspraak voor de voeten te gooien die deze laatste hem off the record had toevertrouwd. Maar Bart De Wever zette hem vakkundig op zijn plaats.

    Vanaf september zal Van der Kelen een wekelijkse politieke pagina vullen in HLN (zie de laatste paragraaf hieronder). Hij zal het dan nog minder nauw hoeven te nemen met de journalistieke deontologie. Wie bij uitstek kop van jut wordt van zijn columns laat ik u raden…








     


    “Ik word niet goed van die De Wever-mania”




    Luc Van der Kelen
    ,
    Politiek commentator van Het Laatste Nieuws, in De Morgen



    Enkele uittreksels:

    • “Laat ik zeggen dat ik een aantal waarden uit de tweede helft van de vorige eeuw mis. Een aantal waarden uit de eerste helft ik helemaal niet, maar zijn vandaag – helaas – weer helemaal terug. Ik heb het nu over politieke heldenverering. Over fatsoenlijke instellingen en heren – ik denk aan Voka of Karel Van Eetvelt – die kritiekloos achter een figuur als De wever aanlopen. Ik wordt niet goed van die De Wever-mania. Ze beangstigt me ook.”
    • "Ooit heeft Verhofstadt (toen premier, nvdr.) Christian Van Thillo (CEO van de persgroep waartoe HLN behoort, nvdr.) gevraagd om mij kalt zu stellen. Als dat niet zou gebeuren, dan zou zijn bedrijf meteen ook de kous over de kop krijgen. Wel: Van Thillo heeft niet aan die druk toegegeven.”
    • DM: Waarom was u zo’n groot probleem voor Open VLD ? (ten tijde van de paarse regering, nvdr.)
      VDK: “Ik had een paar kritische stukken geschreven. Verhofstadt was op dat vlak nog net iets minder erg dan De Gucht. Die is op een dag naar Van Thillo gereden om er mijn ontslag te bepleiten. (…) In ruil zou de partij ervoor zorgen dat Sporza er niet kwam. Sporza is er dus wel gekomen. En ik ben blijven zitten.”
    • “Onze samenleving, en zeker links, is te lang te laks geweest tegenover het gevaar van moslimfundamentalisme. We moeten ons hier actiever tegen wapenen, want het kan niet dat we teruggaan naar een samenleving waarin het normaal is dat we elkaar het hoofd inslaan.”
    • “Met Jan Briers (Gouverneur van Oost-Vlaanderen) moeten we me dunkt niet te veel compassie hebben. Een gouverneur moet rampen oplossen. En dat is nu toevallig iets waar Briers niets van kent. Als je dan ook nog eens elke dag op tv wilt komen, dan moet je ook niet schrikken als de media zich kritisch tegenover jou opstellen.”
    • Ik heb nooit geschreven dat de problemen van het onderwijs de schuld zijn van Pascal Smet (Minister van onderwijs in de Vlaamse regering, nvdr.). Het gaat hier over een politiek probleem. In het onderwijs krijg je niks veranderd omdat de N-VA het onderwijs wil smeden naar haar beeld en gelijkenis.”
    • Ik ga het natuurlijk wel allemaal blijven volgen. En ik verdwijn ook niet helemaal uit de krant. Vanaf 1 september start ik met een wekelijkse pagina in Het Laatste Nieuws. Ik zal daar over politiek blijven schrijven, zij het op een wat meer beschouwende manier.”



     

    geplaatst door Addertje  

    Uw gedacht(0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Tags:Luc Van der Kelen, Het Laatste Nieuws, De Morgen, B-plus, Addertje, Verhofstadt, Open VLD, De Gucht, N-VA, Bart De Wever, Jan Briers, Pascal Smet
    Archief per maand
  • 10-2022
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012

    De kritische burger:


    “De po­li­tie­ke ac­ties van de tra­di­tio­ne­len wor­den vol­ledig ge­de­ter­mi­neerd door de fi­nan­cie­le en pri­ve­be­lan­gen van hun zui­len. De eis om een Vlaam­se meer­der­heid van de Cd&v is e­ven hol als hun be­stuur­sre­sul­ta­ten. Ze draai­en hun kar op het mo­ment dat de stem­bus sluit. Dat geldt trou­wens even­goed voor vld. Het mea cul­pa van Rut­ten over de be­las­tin­gen is een re­gel­rech­te be­le­di­ging van de in­tel­li­gen­tie van de kie­zer. Je ziet zo dat ze de vol­gende keer ge­woon op­nieuw het Ps-pro­gram­ma zal volgen.
    Lezer G. op de re­dac­tie.be


    “Ik ver­ge­lijk de tra­do-par­tij­en met An­dré Van Duin, toen hij zei "als ik po­li­tie­ker zou zijn en ver­ko­zen word be­loof ik dat ik na mijn post­je bin­nen te heb­ben blijf be­lo­ven wat ik er­voor be­loof­de" ty­pisch­er dan de VLD, CD&V en SPA hun be­lof­tes vindt ge ner­gens !”
    Le­zer Staf Qui­se­naerts op de­mor­gen.be


    Mijn Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Opmerking of suggestie ?


    Foto



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!