TIP: Tekst te groot / te klein ? Ctrl + scrollen met het muiswieltje...
Noot van Addertje:
Tom Lanoye trok het voorbije weekend in La Libre Belgique weer eens alle registers open tegen het zogezegde populisme van Bart De Wever en de N-VA. Frank Van Laeken, journalist en publicist, stelt op Knack.be dat een échte linkse intellectueel best ook voor eigen deur zou vegen. Een beetje hulp daarbij is altijd welkom dacht ik zo. Een overzicht van malversaties van zijn PS-vrienden kan bij de slagerszoon met het brilletje het geheugen opfrissen. Hieronder de laatste bijdrage in een reeks van drie.
|
Het PS-cliëntelisme deint uit en verziekt nu de hele Belgische politiek (3)
De partij die de eerste minister levert, heeft een flink voetje voor in het bepalen van de agenda en de regeringsstijl. Met de komst van Di Rupo (PS) als premier, kan de PS nog veel sterker haar cliëntelisme doorzetten in de hele Belgische politiek. Zo vroeg hij de zes partijvoorzitters van zijn coalitie in februari 2012 op te lijsten welke topjobs en bestuursfuncties ze in een hele reeks overheidsbedrijven en -diensten wilden hebben. Op basis van dat benoemingskadaster met 46 functies zou na de krokusvakantie een monsterronde politieke benoemingen volgen. We zijn ondertussen in de kerstvakantie, maar het gros van die functies is nog steeds niet ingevuld.
Het opstellen van het kadaster is volgens de PS nodig om een 'evenwicht te kunnen vinden tussen de verschillende politieke partijen'. Daarbij zou volgens De Morgen rekening worden gehouden met drie criteria: het politieke gewicht van elke partij, een balans tussen Vlamingen en Franstaligen en het evenwicht tussen vrouwen en mannen. Aan de meeste functies hangt een - al dan niet royale - vergoeding vast. De instellingen waar het over gaat, zijn zeer divers. Van de nucleaire sector (FANC, NIRAS, Belgoprocess, SCK, NIR) over energiebedrijven zoals Fluxys of Distrigas, tot culturele instellingen als de Munt, Bozar of het Nationaal Orkest van België. Ook overheidsdiensten zoals de Rijksdienst voor Pensioenen, de RSZ, het Riziv of de Rijksdienst voor Arbeidsvoorzieningen staan op de lijst. Het meest in het oog springen overheidsbedrijven als Bpost, NMBS, Belgocontrol en Nationale Loterij. Ook telecombedrijf Belgacom staat op de lijst.
Met Di Rupo is dus een objectivering van de criteria voor benoemingen aan het hoofd van administraties en overheidsbedrijven duidelijk voorbij, en wordt er weer openlijk partijpolitiek benoemd. Alle principes van het meer dan tien jaar geleden door Luc Van den Bossche ontworpen ‘Copernicusplan’ zijn nu duidelijk definitief begraven. En alle regerende partijen doen er aan mee. Zo zijn we nog verder afgezakt in een lagere divisie van bananenrepublieken. Kan dat ooit nog goedkomen?
Uittreksel uit "PS-cliëntelisme is dodelijk" (30/12/2012) van Ph. Van den Abeele (Nieuwpierke.be)
Alle regerende partijen doen er aan mee. Zo zijn we nog verder afgezakt in een lagere divisie van bananenrepublieken
|
Zie ook:
Het PS-cliëntelisme (1)
Het PS-cliëntelisme (2) – De PS-schandalen in Charleroi, 2005-2006
|