Wanneer het mes in het ambtenarenpensioen ?
Noot van Addertje:
Hoewel het bedrag van de ambtenarenpensioenen verhoudingsgewijs veel hoger ligt dan de pensioenen in andere stelsels wordt er in de begrotings- of besparingsrondes of de pensioenhervorming met geen woord over gerept. Men moet geen economie gestudeerd hebben om te weten dat de huidige pensioenstelsels voor ambtenaren op termijn niet houdbaar zijn. Tegenover de andere werknemers is het bovendien niet meer aanvaardbaar en rechtvaardig. De argumenten van uitgesteld loon en de tweede pijler die vroeger vaak werden gebruikt, door sommigen trouwens vandaag nog, gaan niet meer op. De financiële gevolgen die de vergrijzing met zich brengen waren te voorzien. Maar vermits er tot op heden weinig of niets gebeurde zullen ze niet te overzien zijn. De opeenvolgende regeringen pleegden niet meer of niet minder dan schuldig verzuim. Zonder structurele ingrepen mogen wij ons verwachten aan een verdere verhoging van de belastingen, zowel op het federale als het lokale niveau (gemeenten). Ook het ambtenarenpensioen moet dringend worden aangepakt. Hieronder slechts één voorbeeld van de perverse effecten van het huidige systeem
|
Pensioenkassen ambtenaren komen onder druk
Alle tijdelijke personeelsleden van de gemeente Alken krijgen op hun 55ste de kans op een vaste benoeming.
Hierdoor krijgen ze op het einde van hun loopbaan een ambtenarenpensioen dat bijna dubbel zo hoog is als dat van tijdelijken. Als alle gemeenten dit voorbeeld volgen, springen de pensioenkassen. Burgemeester Hendrik Verbrugge wil de hogere overheid wakker schudden.
Ze noemen mij al de Robin Hood van het pensioensysteem, dat is een mooie geuzentitel die ik graag wil dragen, lacht Verbrugge. Alken besliste al in maart om alle tijdelijken (contractuelen) op hun 55ste vast te benoemen (statutairen) als ze in hun examen slagen. Ik had een storm van protest verwacht, maar we hebben daar nooit enige commentaar op gekregen. Hopelijk schiet men nu wakker, aldus Verbrugge.
De gemeente Alken telt 82 personeelsleden, 30 vastbenoemden en 52 contractuelen. Ze allemaal vast benoemen, is onbetaalbaar voor Alken. Een pensioenfonds aanleggen voor de tijdelijken, vindt Verbrugge ook te duur. Moet ik het geld dan halen bij de Alkense belastingbetaler? Overigens, ik mag de belastingen niet verhogen want we hebben een pact met de Vlaamse gemeenschap. Moet ik dan minder geld gegeven aan de politie of personeel aan de deur zetten?
Nee, Verbrugge kiest ervoor om één of twee keer per jaar een tijdelijke vast te benoemen. Wanneer iemand 90 procent van zijn carrière als contractuele werkt en de rest als statutair, worden al zijn jaren meegeteld en krijgt hij een mooi pensioen. Weet u dat er nu contractuelen met pensioen gaan, die amper de helft pensioen krijgen van een statutaire die precies hetzelfde werk doet? Men kent dit probleem al jaren, maar in België moet er eerst een ramp gebeuren voor men wakker schiet.
Pervers
Minister van Pensioenen Marie Arena is met vakantie. Volgens haar woordvoerder gebeurt het soms dat gemeenten hun ambtenaren op het einde van hun loopbaan nog gauw vast benoemen. We hebben daar niets meer over te zeggen. Alken is trouwens een kleine gemeente.
Er zijn ook in Limburg nog meer gemeenten die het systeem van late benoemingen toepassen. Johan Tollenaere, schepen van Personeel in Maaseik, is daar niet over te spreken. Ik ben zelfs woest, zegt Tollenaere. Het kan niet dat andere besturen nog gaan benoemen vlak voor pensioen en dat wij die pensioenen moeten gaan betalen terwijl we zelf braaf zijn. Er is trouwens nog een pervers effect, want het zorgt voor valse concurrentie onder gemeenten. Eén van onze buurgemeenten doet hetzelfde als Alken. Mensen gaan liever daar solliciteren omdat ze weten dat ze ooit vastbenoemd geraken. En er zijn nog meer negatieve effecten, want eens in een veilig statuut gaan mensen ziekendagen oppotten. Tollenaere noemt de vraag naar gelijke behandeling wel terecht, maar vindt dat de gemeenten dit samen moeten oplossen.
Bron: HBVL
Alle tijdelijke personeelsleden van de gemeente Alken krijgen op hun 55ste de kans op een vaste benoeming. Hierdoor krijgen ze op het einde van hun loopbaan een ambtenarenpensioen dat bijna dubbel zo hoog is als dat van tijdelijken. Als alle gemeenten dit voorbeeld volgen, springen de pensioenkassen
|
Lees hier mijn bijdrage Schuldig verzuim
|