TIP: Tekst te groot / te klein ? Ctrl + scrollen met het muiswieltje...
Kaaiman, de vlijmscherpe column van Koen Meulenaere
GABRIEL
Wie in korte tijd een vervelend mannetje is geworden, is Koen Geens, de minister van Financiën. Dat hadden wij al begrepen toen hij de eerste week na zijn aantreden 17 interviews gaf, en de tweede week 250.
Het was Kathleen Cools die het lumineuze idee had hem na zijn première in Terzake aan te manen wat te oefenen. Dat heeft de minister dan ter harte genomen. Is niet meer tot zwijgen te brengen. Met als dieptepunt een tegenvallende nacht met Kristien Hemmerechts - hoe geraken we ooit van die gesel verlost? - in Villa Vollezele, het weekendbordeel van Het Mediahuis. Waar eerder tien boerentrekpaarden nodig waren om Etienne Vermeersch van Mieke Van Hecke te sleuren. De Maagdenburger halve bollen vlogen makkelijker uit elkaar.
Dexia verliest nog maar eens 900 miljoen, in een half jaar tijd? Daar was Geens als brenger van de blijde boodschap bedrijviger dan aartsengel Gabriël. Waakzaamheid was weliswaar geboden, maar het was zo veel niet en het waren maar eenmalige verliezen, geen structurele. Zoals de besparingen in zijn begroting.
Vorige maand zag Dexia minstens 100 miljoen in rook opgaan door een roekeloze lening aan het failliete Detroit. Ook toen was Geens er als de kippen bij om ons samen met zijn collega-potsenmaker Karel De Boeck wijs te maken dat ook dit niet erg was: ze hadden dat verlies al in de rekeningen ingeschreven. Alsof daarmee de spons erover mocht. Geens had zelfs het lef te betwisten dat het over 100 miljoen ging, zoals De Tijd had geschreven. Veel minder, volgens hem.
Luister eens hier, snotneus: als De Tijd schrijft dat het 100 miljoen euro is, dan is het 100 miljoen euro, en geen cent minder. Op termijn zal de rekening nog heel wat hoger oplopen, want in totaal schijnen die klojos een half miljard dollar te hebben geïnvesteerd in Detroit, dat sinds decennia toch niets meer is dan een autokerkhof. En de Pistons natuurlijk, maar aan die basketbalspelers heeft Dexia niet geleend. Is er ergens in de wereld een frituur bankroet, dan heeft Dexia de financiering ervan op zich genomen. Wat voor konijnen daar in het management en in de raad van bestuur hebben gezeten tart alle verbeelding. Men zegt: vooral ACWers. Niemand van hen is al voor de rechtbank gedaagd.
Koen Geens heeft zich sinds zijn transformatie tot politicus meer bekwaamd in de kunst van de leugen dan in die van het beheer der staatsfinanciën. Het begon al de eerste maand met zijn structurele maatregelen in de begroting, en het is niet meer opgehouden. Hebben ze eindelijk de bonussen voor bankiers verboden, wil hij ze weer invoeren. Want anders trekken de topbankiers hier weg. Daar willen wij dan graag een paar kaarsen voor gaan branden, voor het vertrek van die bambocheurs. Zonder hen was er geen bankencrisis geweest. In plaats van de financiële anarchie aan banden te leggen, gedraagt onze minister van Financiën zich als buiksprekerpop van een troep gewetenloze grootgraaiers die vandaag precies hetzelfde doen als vóór de crisis. Dat zeggen wij niet, of toch niet alleen. Dat beweert Paul De Grauwe, en die is professor aan de London School of Economics.
Geens is professor aan de Katholieke Universiteit Leuven. De rector van die instelling, geen idee wie dat tegenwoordig is, moet deze ignobele hoogleraar onmiddellijk ontslaan. Vandaag nog. Een wetenschapper dient de waarheid bloot te leggen, niet te verdoezelen. Wie aan deze academische basisregel verzaakt, is niet waard de poorten van onze Alma Mater binnen te schrijden. Wie wil liegen, moet maar advocaat blijven.
(Bron: De Tijd)
|