De selectieve verontwaardiging en de onverschilligheid van het Vlaamse journaille
Noot van Addertje:
Beeldt u even in: Belga verspreidt het bericht dat de schuld van de stad Antwerpen en van haar burgemeester Bart De Wever dubbel zo hoog is als geraamd. Beeldt het u gewoon héél even in. Gevolg: het journaille dat Vlaanderen rijk is struikelt over elkaars voeten om onder een vette kop toch maar als eerste dit spectaculaire, sensationele, schandelijke nieuws in de publieke ruimte te gooien. De Van der Kelens, Desmets en Brinckmans van deze wereld zouden hun duivels loslaten, de zwarte inkt zou uit hun duurste pennen stromen in een poging om die onverantwoordelijke, onbekwame Vlaams-nationalist van een De Wever de grond in te boren. “Zie’t ge wel!”, zou de aanhef van hun moordende artikel kunnen zijn. Maar neen, even ernstig. Oef ! Of pech !? Het gaat helemaal niet om Antwerpen maar slechts om het Waals gewest. En niet over Bart de Wever maar over haar minister van begroting André Antoine (CdH). (“Wie?” hoor ik u roepen). Gevolg: Een ondraaglijke stilte bij diezelfde Vlaamse pers. Eén Vlaamse uitzondering, ere wie ere toekomt: de krant De Tijd (zie hierna). Of de selectieve verontwaardiging en onverantwoorde, schuldige onverschilligheid van de meerderheid van het Vlaamse journaille. Het hangt er maar van af wie het voorwerp is van de informatie. Niet wat belangrijk is brengt de Vlaamse pers. Integendeel, de Vlaamse pers bepáált wat belangrijk is, hoe futiel het gebrachte nieuws in werkelijkheid ook moge zijn. De winden van Bart De Wever die de voorbije maanden de voorpagina’s haalden zijn niet meer te tellen. Sommigen plegen dat ook wel eens kwaliteitspers te noemen. Oja, terloops maar totaal onbelangrijk en waarschijnlijk naast de kwestie: was het niet Griekenland dat gedurende jaren zijn begrotingscijfers kunstmatig artificieel opsmukte ? Met het gekende gevolg.
|
Waalse schuld dubbel zo hoog als geraamd
De schuldenberg van het Waals Gewest bedraagt niet 6,25 miljard euro, zoals minister van Begroting André Antoine beweert, maar 11,24 miljard. Dat zegt het Rekenhof, dat de Waalse regering zwaar op de vingers tikt.
Dat het Rekenhof bijna aan het dubbele komt van het cijfer dat minister Antoine naar voor schuift, is niet te wijten aan een rekenfout of een plots opduikende schuld, maar aan de berekeningswijze.
De Waalse minister houdt in zijn berekening alleen rekening met bedragen die rechtstreeks gelinkt zijn aan de activiteiten van het Waals gewest. Het Rekenhof kijkt ruimer en telt ook de schuld op lange termijn van het gewest mee, de langetermijnschuld van Waalse instellingen en de verbintenissen tot terugbetaling van het gewest.
Het Rekenhof geeft de Waalse regering bovendien een standje, schrijven La Dernière Heure en La Libre Belgique. Het wijst er op dat de principes van regelmatigheid, eerlijkheid en getrouw beeld de basis vormen van elke boekhouding. De balansen en patrimoniumrekeningen die het Waals Gewest opstelt, voldoen momenteel echter niet aan die voorwaarden.
Oppositiepartij MR heeft al gereageerd. Willy Borus, de fractieleider van MR in het Waals parlement, vreest dat de Waalse schuld mogelijk nog hoger uitvalt. ‘Dit bedrag is gebaseerd op onvolledige gegevens… door een gebrek aan strengheid in het beheer van de openbare financiën. Er is een gebrek aan transparantie, een niet-naleving van de boekhoudkundige verplichtingen, geen procedure van interne controle enz. Minister Antoine heeft steeds ons verzoek om een audit van de Waalse schuld afgewezen. Als men niets te verbergen heeft, weigert men niet.’
(De Tijd)
|