Inhoud blog
  • Tot slot
  • Moderator/Godsdienstleraar
  • Engeland: Oxford
  • Amsterdam vervolg
  • Amsterdam
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • www.altavista.nl
  • Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Jezus sprak:"wie mij ziet,ziet de Vader"
    En ook: "Wat staart gij naar boven?"
    Onder de mensen is God te zoeken, in U en in Mij. Nergens anders. Draag het Idee God uit in je eigen omgeving. dat is een opdracht aan het wezen mens.
    Foto
    Godsbeelden
    de mens als beeldhouwer van god
    31-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Engeland: Oxford
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het vliegtuig maakte een keurige zwenking naar rechts en landde veilig op London Airport. Het was de eerste keer dat hij in een vliegtuig was gestapt en zijn luchtdoop goed had doorstaan. Zij was al eens eerder naar Engeland gevlogen om daar voor twee jaren als aupair te werken met als eigenlijke doel de engelse taal goed te leren spreken.
    Op het vliegveld werden zij afgehaald door het echtpaar dat hen had uitgenodigd. Hij werd aan hen voorgesteld en maakte kennis met een heel aardige accountant en een charmante dame met een eigen winkel in mode artikelen. Het echtpaar woonde in Oxford en daar ging de rit dus naar toe.
    Een prachtig heuvelachtig gebied met heel veel groen en mooie chateaux.
    Het huis was van alle gemakken voorzien, echt engels ingericht met mooie en grote kamers. Nadat ze met elkaar de nationale drank, engelse thee, hadden gedronken werd hen een rondtocht door het huis gegeven. Ieder kregen ze een slaapkamer toegewezen en konden ze gebruik maken van de badkamer op de eerste verdieping.
    Aangezien het echtpaar overdag moest werken, waren ze totaal vrij in het benutten van de dagen. Hen werd aangeraden een soort plan te maken van wat ze wilden bezoeken en bekijken.
    In ieder geval stond in hun plan enkele dagen uit te trekken voor een bezoek aan Londen. Maar eerst wilden ze kennis maken met Oxford zelf en de omgeving daarvan. Ook wilden ze een Manor-House bezoeken, een soort chateaux. Bij het bezoek van het Manor-House  kwamen ze de koning van Zweden tegen, die incognito daar toevallig aanwezig was.
    Oxford, een echte universiteitsplaats, was de moeite van het bezichtigen waard. Prachtige oude gebouwen, die er statig bij stonden.
    In Londen kreeg hij van zijn vriendin een intensieve rondleiding met bezoeken aan alle toeristische monumenten,gebouwen, straten en winkels.  Ook de kathedralen werden niet vergeten.
    Veel werd met de metro gereisd om snel ergens te komen.
    Het kasteel Windsor, de Tower, de brug over de Theems, Oxford-en Regentstreet, enz ,enz werden bezocht en ook het museum werd niet overgeslagen.
    Ook wandelden ze veel door de heuvels. Op een van die wandelingen kwamen ze in de buurt van een kleine kerk, meer een soort kapel.
    Ze stapten er binnen en gingen even zitten op een van de banken. Dicht naast elkaar in een bijna bovenaardse plaats met een indrukwekkende en overrompelende stilte. Hij merkte dat vooral zij er door werd getroffen.
    Buiten gekomen bleef het lang stil tussen hen als moesten ze beiden hun ervaring in zich laten doorwerken.
    Op weg naar huis deelden ze elkaars ervaring en keken elkaar met open blik aan. Geen geheim voor elkaars gevoelens en geen geheim voor wat ze voor elkaar voelden.
    De twee weken zaten er bijna op.
    Op de ochtend na hun bezoek aan de kapel, werd er op zijn kamerdeur geklopt en stapte zij binnen. Zonder een woord te zeggen stapte ze bij hem in bed en sloeg haar armen om hem heen. Toen wist hij het.
    Ze waren voor elkaar bestemd en zo zei ze"God heeft ons in zijn kapel aan elkaar gegeven."
    Maar hij wist ook dat hij nog steeds priester was, gebonden aan het celibaat. Hoe moest dat nu verder...............? 

    31-01-2007 om 17:45 geschreven door jeremias

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    04-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moderator/Godsdienstleraar
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Na terugkomst uit Engeland ging hij bij haar op kamers wonen en nam hij contact op met zijn mentor. Hij legde uit dat hij priester wilde blijven maar wel een relatie had met een meisje waar hij van hield.
    Zijn mentor gaf hem het advies alles voor te leggen aan de bisschop en na te gaan welke stappen hij dan moest nemen.
    Tegen de bisschop zei hij dat hij in het ambt wilde blijven maar geen parochiewerk meer deed. In overleg met zijn vriendin repte hij niet over hun relatie. De bisschoppen onder leiding van Mgr. Alferink pleitten in Rome voor afschaffing van het celibaat. In Nederland waren er al heel wat priesters uit het ambt getreden en hadden van de paus dispensatie gekregen. Het leek er op of Alferink succes zou hebben en dus wilden ze wachten op een mogelijk opheffen van het celibaat.
    De bisschop benoemde hem tot moderator en godsdienstleraar van een
    Atheneum in het bisdom en vanaf februari 1967 zou hij daar beginnen.
    Hij vond ook al spoedig geschikte woonruimte en kreeg de beschikking over een grote woonkamer, een ruime slaapkamer, een keuken en een grote tuin.
    De school had ongeveer 300 leerlingen, gehuisvest in een zeer modern gebouw. De docenten vond hij aardig en kon er goed mee opschieten.
    Het was een verrassing kennis te maken met de docent lichamelijke opvoeding want ze hadden vroeger samen op de RHBS in dezelfde klas gezeten. Na ruim 20 jaren zagen ze elkaar weer op school.
    De lessen die hij gaf spraken de leerlingen aan omdat hij vooral uit ging van hun ervaringen en discussie in de klas aanmoedigde.
    Als moderator had hij zitting in het bestuur van de school en bij feestdagen leidde hij de diensten in de kapel van de school.
    Hij had het reuze naar zijn zin.
    Het bleek dat de missie van Alferink geen positief resultaat boekte in Rome. De Curie, min of meer het bestuursorgaan van het Vaticaan,
    bleek fel tegen het opheffen van het celibaat.
    Na een half jaar kwam er meer woonruimte vrij in het huis en kreeg hij er een slaapkamer bij. Dat was een mogelijkheid om zijn vriendin te laten verhuizen , die een goede baan had gekregen in de omgeving.
    Nu woonden ze dan bij elkaar en deden bijna alles samen. Wel sliepen ze apart. Voor de buitenwereld hielden ze hun relatie geheim. 
    In die tijd kwam er een scheuring in de politieke partij van de KVP en ontstond de PPR. Hij koos de kant van de PPR en samen met zijn vriendin en enkele anderen richtten ze in hun stad ook een afdeling van de PPR op. Gedurende twee jaren waren ze heel actief in de partij.
    Toen brak voor hen duidelijk de tijd aan om te beslissen over hun toekomst samen. Zo ging het niet meer. Ze wilden openlijk voor hun relatie uitkomen en dat betekende het afscheid van zijn priesterschap, hoe pijnvol ook.
    De bisschop had begrip voor hun keuze en zond een brief naar het Vaticaan om voor hem dispensatie aan te vragen. Het zou zeker een jaar duren voor zoiets binnenkwam. Hij kon ook niet langer aan de school verbonden zijn en dus solliciteerde hij elders naar de functie van godsdienstleraar. Heel vlug vond hij een nieuwe school in het Gooi en kon daar in september 1969 aan de slag.
    In augustus van dat jaar waren ze voor de wet getrouwd.
    Jammer dat zij hun woonplaats moesten verlaten en ruilen voor een andere. Vooral het afscheid van de politieke vrienden viel zwaar.
    Toen konden ze nog niet weten dat hun verdere toekomst veel goeds zou brengen in hun nieuwe woonomgeving en dat zij daar heel lang zouden blijven wonen. Nieuwe ervaringen, nieuwe vrienden, nieuwe uitdagingen en bovenal....................   

     

    04-02-2007 om 14:47 geschreven door jeremias

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tot slot
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Kort achter elkaar kregen zij twee dochters en werden ze een echt gezin. Na zes jaren kreeg hij een functie bij een groot landelijk schoolbegeleleings-insituut in Amsterdam. Hij kreeg te maken met allerlei grote schoolprojecten, zat in vele ministeriële commissies, begeleidde scholenfusies, leidde vele onderwijsvernieuwings-projecten en zat enige tijd in het europarlement voor het Nederlandse onderwijs.
    Kortom hij was volledig onderwijsman geworden.
    Langzaam maar zeker ging hij zich in deze wereld thuisvoelen en had weinig tot niets meer op met kerk en theologie.
    Zijn dochters groeiden op, leerden goed op school en na het einde van hun middelbare school gingen ze verder studeren.
    Hun vacantie brachten ze vaak door in Zwitserland, zowel in de zomer als in de winter. Ook de dochters konden al vlug heel goed weg op de lange latten en maakten samen met vader en moeder lange en fijne afdalingen. Zo verstreken de jaren. 
    De dochters trouwden en kregen op hun beurt kinderen.
    Nu, in het jaar 2007, hebben ze samen zes lieve kleinkinderen.
    Hij is sinds acht jaren met pensioen en doet nog steeds veel aan sport, tennis, golf en skiën. Skiën in Frankrijk waar hij sinds een jaar vanwege zijn leeftijd gratis de afdalingen kan maken. Het gebied waar hij komt heeft een gratis skipas voor de leeftijd vanaf 72 jaren.
    Samen maken ze ook lange en mooie reizen, die ze vaak op internet opzoeken en boeken. 
    Met hun kinderen en kleinkinderen hebben ze goed en intensief contact.
    Dalen en pieken wisselen elkaar in het leven af en ook bij hen ging dat zo. Tot nog toe mogen ze niet mopperen op hun gezamelijk bestaan.
    De theologie heeft weer wat aantrekkingskracht gekregen maar de benadering hiervan gaat dan middels de filosofie.
    Spinoza, Leibnis, Hegel,Kant, Levinas en ook de bekende amerikaanse filosoof Daniel C. Dennett trekken hem aan.
    Ook de  engelse theologe  Karen Armstrong en de uit Nederland afkomstige protestantse theoloog H.M.Kuitert spreken tot hem.
    God en Godsbeelden horen bij elkaar in het menselijke leven. In God geloven is goed en van daaruit handelen is ook goed, zelfs als groep. Maar je eigen handelswijze of het groepshandelen opleggen aan anderen is onjuist. Dat tast het wezen van de individuele vrijheid aan en ook het wezen van de democratie. 
    Daarover ging het ook in Godsbeelden aan het begin van het blog en daar eindigt het ook mee.


                                         EINDE. 



     
     

    06-02-2007 om 16:26 geschreven door jeremias

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)


    Archief per week
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !




    Foto

    Foto

    Foto

    UW REACTIE IS VAN HARTE WELKOM!!!
    De filosoof Immanuel Kant:
    Jezus Christus is een idee of ideaal of voorbeeld, die of dat gepersonificeerd is. De historiciteit van deze persoon is overbodig en zelfs schadelijk. Jezus verpersoonlijkt het  ideaal van de menselijke zedelijke volmaaktheid. Geloven is dan primair een handelen pas daarna een "wetën".

    Foto


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    nida1952
    blog.seniorennet.be/nida195

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!