De Batibouw heeft weer enorme aantallen bezoekers getrokken. Ik was er ook even en heb eens even wat anders aangekeken tegen het enorme aanbod. Want wie was er niet als leverancier. Het gehele gamma aan alles wat je voor een verbouwing of nieuwbouw nodig kunt hebben was aanwezig. Het ene product nog fraaier uitgestald dan het andere. De voordelen werden door een ieder fraai toegelicht, maar zodra het over milieu, duurzaamheid of energiegebruik ging bleef het vaak opvallend stil.
De uitzondering werd gevormd door de aanbieders van duurzame energiesystemen en energiebesparende materialen. Die konden het amper bolwerken, zo druk was het. De fraaie en onlangs weer uitgebreide subsidieregelingen van de Vlaamse overheid, met dank aan de Vlaamse minister voor Leefmilieu Kris Peeters, stonden hier garant voor. Laten we maar eens afwachten of de nieuwe Nederlandse milieu minister Jacqueline Cramer hier een voorbeeld aan neemt en de veelal afgeschafte subsidiereglingen weer in ere gaat herstellen. Een financiële impuls blijkt toch het best te werken. Dus graag terug die Energiepremie op zoveel mogelijk energiezuinige producten en ook graag een ruime subsidieregeling voor de aanschaf van duurzame energiesystemen. Namens de Nederlanders alvast bedankt, mevrouw Cramer !
Voor de portemonnee voorzie ik grote gaten. Het fraaie aanbod kende een evenzo fraaie prijsstelling. Duur, duurder, duurst. Het leek wel een wedstrijd in wie het fraaist, meest exclusieve en dus duurste product kon aanbieden.
Op zo'n evenement heeft niemand het gek genoeg over de enorme mogelijkheden van hergebruik van allerlei bouwmaterialen. Zal wel niet gebruikelijk zijn. Ik kan wat dat betreft de site www.kringloopbouwmaterialen.nl aanraden. Daar vind u alle adressen van leveranciers van gebruikte recuperatiematerialen in zowel Noord-België als Nederland. Gebruikte bouwmaterialen bieden volop kansen om de kosten wat in de hand te houden.
Verlichting op zich is een mooi iets, ik geef het direct toe. Zonder de uitvinding van de gloeilamp door de heren Philps en Matsushita zo'n 100 jaar geleden zaten we nu wellicht nog in het donker of bij een olieverslindende olielamp. De gloeilamp heeft letterlijk licht in de duisternis gebracht. Iets teveel licht als u het mij vraagt.
Licht wordt voor van alles en nog wat gebruikt. Een voorbeeld van het gebruik van veel licht is het uitlichten van gebouwen, opdat wij ook 's avonds en zelfs 's nachts toch vooral geattendeerd worden op het fraaie gebouw. De kwalificatie fraai staat uiteraard open voor forse discussie. Ik kom op mijn tochten veel gebouwen tegen met de schijnwerpers erop, terwijl de gedachte "Doe hier het licht maar uit" relatief vaak door mijn hoofd gaat. De bedenker en opdrachtgever van het uitlicht concept denken daar ongetwijfeld anders over want ik ga er gemakshalve maar van uit dat de eigenaar van een foeilelijk gebouw niet op het idee komt om zijn pand eens in de schijnwerpers te zetten.
In de avonduren kan ik mij nog iets voorstellen bij de enorme lichtzeeën die nodig zijn om een gebouw uit te lichten. Maar 's nachts?? Wie heeft er wat aan?? Een simpele tijdschakelaar biedt de oplossing.
De gebruikelijk gedachte om een gebouw te verlichten is onstaan in een tijdperk waarin energie goedkoop was en heeft geleid tot een soort schijnwerper maatschappij. Een onverlicht gebouw behoort haast tot de uitzonderingen, alsof het er niet bijhoort.
Gek eigenlijk dat we bij energiebesparing altijd denken aan enorme investeringen, terwijl juist het fraai uitlichten van een gebouw veel geld kost en na de installatie dag-in, dag-uit door het stroomverbruik geld blijft kosten. Een gebouw niet verlichten, niet in de schijnwerpers zetten, streelt het ego net iets minder of op een andere manier zo u wilt. Het is uit kostenoogpunt en uit milieuoogpunt natuurlijk het slimst om een wijs besluit te nemen: mijn gebouw gaat niet in de schijnwerpers!!
Een beetje duisternis is zo gek nog niet.
Kent u voorbeelden van buitensporig energieverbruik, terwijl het nut u daarvan ontgaat? Laat het weten !
Onze dagelijkse activiteiten veroorzaken haast onvermijdelijk en automatisch een behoorlijk energieverbruik. Om ons te douchen, om ons te verwarmen en om ons te vervoeren zijn maar een paar voorbeelden.
Ook ons internet gebruik kost energie. Voor de hsoting van websites bij providers, waar energieverslindende apparaten staan die ervoor zorgen dat wij op het internet allerlei sites kunnen raadplegen.
Maar ook bij onszelf heeft het gebruik van de computer tot gevolg dat er veel energie wordt gebruikt. Indirect leveren we al computerend een forse bijdrage aan het broeikaseffect. Voor de computer gebruikers met Windows XP is er goed nieuws. Door een simpel progarmma te installeren kunt u uw computer een stuk zuiniger maken. Het kost u niets, alleen wat tijd.
Zet na het installeren de regelschuif (klik eerst op settings) op high en u begint direct met besparen.