Beste blogvrienden, het rijmverhaal dat ik schreef van het dagboek van een kennis zijn voettocht naar Santiago de Compostella begint op datum van 28/03/2008.
wie geeft wat hij heeft, is waard dat hij leeft ....
deze spreuk wordt prachtig weergegeven in dit bomenverhaal, lees en geniet:
Eens waren alle bomen nog maar heel kleine plantjes. Ze wiegden in de wind en stoeiden met elkaar. O, wat was dat een vrolijk gedoe .Allemaal zochten ze met hun wortels in de grond naar eten en drinken en boven hun hoofd zorgde de zon dat ze het niet koud hadden en konden groeien. Maar al die boompjes hadden zoveel voedsel uit de grond gehaald dat alles opraakte. Toen begonnen ze honger te lijden en op zekere dag staken al die boompjes hun hoofden bij elkaar om een oplossing te zoeken voor de hongersnood. Een stevige flinke boom zei: " Wij zijn hier met teveel, enkelen zouden moeten verhuizen" "Neen", antwoordde een groene kastanje, "we houden zo van deze grond, we zijn hier geboren en hier wil ik blijven!" "Ik wil wel verhuizen", riep een klein denneboompje; maar een oud beukeboompje wreef even onder zijn kruin en het werd heel stil op de vergadering en toen opende hij zijn mond en sprak: "Vrienden, als we nu eens ieder jaar onze bladeren lieten vallen, voor we onze winterslaap begonnen, dan zou er de komende lente nieuw voedsel zijn voor iedereen!" Iedereen juichte dat voorstel toe en sindsdien lieten alle boompjes hun bladeren vallen in de herfst, en zie: in enkele jaren werden ze nu allemaal groot en sterk, ieder naar zijn soort. "Zie je wel", fluisterde de beuk tot de eik, "als iedereen DEELT van wat hijzelf heeft, dan is er genoeg voor iedereen."
en niet altijd rozengeur en maneschijn, maar de weg die jij kiest, zo zal je leven zijn ....
Het leven is raadselachtig... In je verdriet kun je soms ook de mooie dingen zien. De zon die als een grote vuurbal ondergaat of 's morgens glijbanen tovert in de nevel, een diamanten dauwdruppel op een grashelm, langs het strand lopen en dansen op het ritme van de golven. Door een bos lopen, alleen met het geluid van je stappen en met het lied van de wind in de bomen. Het zijn momenten om nooit te vergeten. En toch kan ik me inbeelden dat er ogenblikken zijn dat niets van dat alles je aanspreekt, je voelt je leeg en je stemming is onder nul. Op zo'n dag valt alles tegen. Soms voel je je klein en onmachtig omdat je niet meer in jezelf gelooft. Laat je niet ontmoedigen en neem de tijd om thuis te komen bij jezelf, weet dat er altijd iemand is die om je geeft. Weet ook dat mens zijn met anderen pijn betekent. Zoals stenen elkaar schuren in de rivierbedding en mooi glanzend worden, zo worden mensen pas echt mens, door het schuren tegen elkaar, door elkaar niet uit de weg te gaan, door elkaar te zoeken in vreugde en verdriet, door helemaal bij anderen te willen zijn. Misschien zijn er ook anderen die verwachten dat ze iemand ontmoeten die goed is en vol begrip,anderen die vriendschap en genegenheid zoeken en jij hebt hun zoveel te bieden, je bent de moeite waard, maar je moet het durven geloven. Zie je leven als een geschenk, elke dag opnieuw zit het vol verrassingen. Het zijn misschien allemaal mooie woorden en voornemens die stukspringen als zeepbellen. Maar toch begint elke echte ommekeer in jezelf....
zonder vriendschap is het moeilijk te leven, en het doet heel goed te weten dat je jou vriendschap ook door kan geven ....
Voel jij je ook soms zo alleen Met al die mensen om je heen Als je lacht, als je huilt, en er niemand luistert Elke dag voor een muur komt te staan Kijk me dan aan,want... Je hebt een vriend Iemand die voor jou door een vuur gaat Elke dag weer voor je klaar staat Voor altijd aan je zij Je hebt een vriend in mij, Iemand die je nooit alleen laat Met jou de toekomst tegemoet gaat Geloof me maar, je hebt een vriend in mij In elke wondermooie dag Elke aanstekelijke lach Is de nacht soms te lang, is het pad te duister? Steek je hoofd dan niet in het zand Maar neem m'n hand want... Je hebt een vriend Iemand die je nooit alleen laat Met jou de toekomst tegemoet gaat Geloof me maar, je hebt een vriend in mij Is de hemel daarboven niet altijd even blauw Ik ga door, want ik weet, ik heb ook een vriend in jou...
Een Franse jongen was op reis door Afrika. In Senegal hoorde hij een lied in de inheemse taal. De jongen dacht "Hé, wat klinkt dat raar." En hij vroeg: "Hoe komt het toch dat wij zo verschillend zijn van jullie, zwarte mensen?" Niemand antwoordde. Of toch... Een oude man nam het woord. "Weet je wat wij doen als we honger hebben?" De jongen vond dat een vreemde vraag. "Eten", antwoordde de man zelf. Weet je wat wij doen als we iets te zeggen hebben? "Praten", zei de jongen. "Juist, ja", prees de man. "En als er iets belangrijks gebeurt?" Weer zweeg de jongen. "Feesten, dansen, zingen", was het antwoord. De oude man glimlachte. "Hoe denk jij dat we ons het liefste voelen?" "Gelukkig", probeerde de jongen. "Inderdaad", prees de man. "Wij proberen gelukkig te zijn." "Maar meneer..." De jongen wist niet goed hoe hij het moest zeggen. "Meneer, dat willen wij ook allemaal." "O, natuurlijk", antwoordde de oude man geheimzinnig, "natuurlijk." "Meneer, dan zijn we eigenlijk allemaal gelijk "
Het bleef even stil. Iedereen keek naar de oude man. Die glimlachte en schudde het hoofd....
een vriendelijk gebaar, een simpele goededag, zo vlug gedaan en het doet een mens zoooo goed ....
Het gebeurde op een stille winterdag.De zon en de wind waren samen aan het vechten wie van hen sterker was." Wedden dat ik het sterkste ben?"riep de wind uitdagend , "en ik zal het je ook meteen bewijzen!"De wind wees met zijn dikke wolkenvinger naar beneden," zie je die oude man daar in zijn winterjas?"" wedden dat ik hem eerder uit zijn jas krijg dan jij?"" Vooruit dan maar, laat zien wat je kunt," antwoordde de zon rustig en kroop weg achter haar wolk.De wind haalde diep adem en begon uit volle borst te blazen.Maar hoe harder de wind blies, hoe dieper de man in zijn warme jas kroop.Uiteindelijk gaf de wind het op, hij was totaal uitgeput.Nu was de zon aan de beurt. Ze kwam achter haar wolk vandaan en begon met vriendelijke glimlach te schijnen.De verkleumde man beneden was aangenaam verrast door de warme stralen en veegde al gauw een zweetdruppeltje van zijn voorhoofd.Even later kreeg hij het zo warm dat hij zijn jas uitdeed.moraal van het verhaal.....Met vriendelijkheid en warmte bereiken we in ons leven vaak meer dan met snauwen of hoog uit de toren te blazen.Als iemand u irriteert, als het niet gaat zoals jij het zou willen of als je iemand tegenkomt die zijn dag niet heeft, probeer dan eens met een paar warme " zonnestralen".....
deze spreuk wordt mooi verwoord in dit wijze verhaal:
Een haas dacht dat hij sneller kon lopen dan wie ook; Al wie trager liep, lachte hij uit- ook de schildpad. Op een dag werd de schildpad dat echter zo beu, dat ze zei: "Wie denk jij wel dat je bent?" Het is waar dat je snel kan lopen, maar zo onklopbaar ben je echt niet! Daar moest de haas erg om lachen: "En wie zou mij dan wel verslaan? Jij misschien? Ik wed dat niemand sneller is dan ik. Of wil jij het misschien eens proberen?" Omdat ze die verwaande haas wel eens een lesje wilde leren,nam de schildpad de uitdaging aan. Ze stippelden de weg uit die ze zouden afleggen en spraken af voor de volgende dag bij zonsopgang.
De volgende morgen kwamen de haas en de schildpad naar de afgesproken plaats. Ook de vos was aanwezig, want hij zou de scheidsrechter zijn. Nadat de vos het startsignaal gegeven had, ging de schildpad langzaam op weg, maar ze leek zich geen zorgen te maken. De haas geeuwde en was zo moe dat zijn ogen bijna dichtvielen van de slaap. Toen hij zag hoe traag zijn tegenstander was, riep hij: "Ga jij maar rustig verder, ik doe eerst nog een dutje en dan kom ik in vier sprongen bij je!"
De haas deed een hazenslaapje tot hij plotseling wakker schrok. Maar de schildpad was nog vlakbij en had nog geen derde van de weg afgelegd. "Mooi zo, " dacht de haas,"dan heb ik nog alle tijd om te ontbijten" En gretig zette hij zijn tanden in wat smakelijke kolen die hij vond in een veld. Maar hij at zo veel en de zon scheen nu zo fel dat hij zich alweer erg slaperig voelde.Toen hij zag dat de schildpad nog maar halfweg was,besloot hij om nog wat te slapen. "Haha, ik wil haar gezicht wel eens zien als ik haar heb ingehaald,"dacht hij lachend en sliep tevreden in. De zon begon al te zakken toen de schildpad eindelijk de eindstreep naderde.De hele dag had ze gelopen. De haas schrok in paniek weer wakker en zette vliegensvlug de achtervolging in.Met zijn lange poten liep hij zo hard hij kon,zodat zijn tong uit zijn bek hing. Nog een laatste sprong en dan ... maar de schildpad was al over de eindstreep, ze had gewonnen. Die arme haas! Hijgend en beschaamd liet hij zich neervallen in het zand. De schildpad keek hem lachend aan en zei: "Nu zie je wat er van komt! Haast en spoed is zelden goed!" Bron: "wijze verhalen"
Het leven is een reis. Een reis langs heel veel wegen. We reizen samen of alleen. We weten soms niet goed waarheen, maar gaan op hoop van zegen.
Altijd zijn we onderweg. Onderweg naar morgen. Met de dromen van vandaag, Met geluk en zorgen. Af en toe een beetje zon, af en toe wat regen, want soms is het leven fijn en soms zit het tegen.
Altijd zijn we onderweg, zoeken nieuwe wegen. En we komen elke keer nieuwe mensen tegen. Vragen naar de goede weg, Bang om te verdwalen. Kiezen hoe we verder gaan en de koers bepalen.
als je iets wil bereiken of verkrijgen in het leven, moet je er wel voor gaan, het wordt niet zomaar op een schoteltje aangeboden:
Een jongeman had een droom...
Achter de toonbank in een winkel zag hij een engel staan. 'Wat verkoopt u, mijnheer?', wilde hij weten.
De engel antwoordde vriendelijk: 'Alles, wat u maar wil.'
De jongeman zei: 'Dan had ik graag een mooi getuigschrift een boeiende en goedbetaalde job een gelukkig gezin een wereld zonder honger een wereld zonder oorlog een...'
Toen viel de engel hem in de rede en zei:
'Excuseert u mij, u hebt mij verkeerd begrepen. Wij verkopen hier geen vruchten, mijnheer, wij verkopen alleen de zaden en de uitnodigingen om eraan te beginnen werken.....'
zit het leven je soms wat tegen, probeer toch door te gaan en de moed niet op te geven:
Moed is een kostbare gave. Je kunt veel verliezen zonder echt ongelukkig te zijn. Als je de moed verliest, verlies je alles.
Moed heeft alles te maken met je kijk op dat kleine stukje leven, dat je eigen leven is, heel even tussen de wieg en het graf, zo kwetsbaar en zo kort. Als je ogen zuiver zijn en je hart vrij van die vele "zuchten" zoals hebzucht, zelfzucht, geldzucht, genotzucht, ga je je eigen leven veel klaarder zien. Je gaat positief kijken en dan zie je weer licht. Dan zie je toekomst.
Wie de moed verliest, is als een vogel die zijn vleugels verliest. Er zijn geen open luchten meer. Er is geen zon meer en geen toekomst. Met de moed in je schoenen kom je niet vooruit. De moed in je schoenen is de dood in je hart.
Moedeloosheid weegt op je hart, ligt op je maag en zit in je benen. Moedeloosheid is een loodzwaar blok dat je moet meeslepen. Moedeloosheid is de totale verlamming van je geestelijke en lichamelijke krachten. Zonder moed kun je niet leven, niet lachen, niet bidden.
Moed is een wonderlijke kracht. Moed houden en anderen moed geven is het allerbeste wat een mens kan doen, in alle omstandigheden, in elke situatie. Met moed geraak je overal door en doe je de zon schijnen, door alle wolken heen. Bron: Noella
dit verhaal wordt meegegeven aan jonge cathechisten om hen duidelijk te maken, dat welk beroep je in de toekomst ook gaat uitoefenen, het maakt niet uit, heb respect voor ieders keuze, want de één kan nooit zonder de andere:
Voel jij je ook zo aangetrokken door een bouwwerf? Zie jij ook zo graag het huis groeien? Wat ruwe stenen, een hoop zand, water en vooral veel kundigheid en inspanningen, zorgen er steeds voor dat het ene steentje netjes naast en op het andere komt. Maja is er in ieder geval gek van.Ze kan uren staan turen naar een bouwterrein. Meestal staan er hekkens omheen. Allerlei mensen zijn er druk in de weer, er wordt gemeten, gemetseld, getimmerd. Ze staat er elke dag wat naar te kijken, op weg van en naar school. En nieuwsgierig als ze is vraagt ze aan een van de bouwvakkers: Wat zijn jullie hier eigenlijk aan het bouwen? "Ik heb er geen idee van, ik ben een metselaar, ik moet alleen maar de muren afmaken, dat is mijn taak." Maja was natuurlijk niet tevreden met dit antwoord. Ze wou meer weten. Wat ben jij hier aan het bouwen?,vraagt ze aan de loodgieter en deze antwoordt;"Ik ben alleen maar gevraagd om loodgietwerk uit te voeren, je moet niet zulke moeilijke vragen stellen........ Als je het echt wil weten vraag het aan degene die mij aan het werk heeft gezet. Nieuwsgierig loopt Maja naar de chef van de bouwwerf. Wat zijn jullie hier aan het bouwen? "Dat is een moeilijke vraag. antwoordt de chef.Je kunt er verschillende meningen over hebben. Ik houd me daar niet zo mee bezig.Het gaat er bij mij alleen om dat mensen de handen uit de mouwen steken. Als ieder maar zijn ding doet. Maja vroeg zich af :"Maar als ieder alleen "ZIJN" ding doet, zal alles dan wel goed in elkaar passen ?" Maja had veel gezien op de werf. Ze had ook met veel mensen gepraat. Toen zocht ze de werfleider weer op: "Meneer, dank je dat ik hier een kijkje mocht nemen. Weet je, als ieder zijn steentje bijdraagt dan komt het voor mekaar maar toch moet er samengewerkt worden. Ik heb dat hier gezien. De metselaar kan niet zonder de loodgieter en deze kan niet zonder de elektricien. Ieder heeft zijn taak en doet zijn deel om de bouwwerf groot te maken." " Er zijn grote stenen maar zelfs het kleinste kiezeltje heeft zijn nut en veel waarde in het geheel..." uit: Jeugd cathechese
Een vader wordt te weinig in het zonnetje gezet Een vader is een kameraad maar is door zijn werk zo vaak druk bezet...
Vaders moeten vaak de ´Boeman´ spelen... Vaders worden verafgood of verguisd Vaders moeten straf uitdelen en dat vind ik erg onjuist
Vaders zijn onmisbaar voor hun kind´ren Groot en stoer en weten veel en ook al lijken ze in opvoeding vaak heel passioneel... Toch verdienen ze een grote pluim, want dat schiet er vaak bij in en het raakt te vaak in het verzuim...
Een kind krijgen met de vrouw waar je van houdt Dat is waar vader worden mee begint Je kind te eten geven en laten weten dat je van hem houdt Dat is waar vader worden mee begint Je kind geborgenheid geven en zorgen dat ie je vertrouwt Dat is waar vader worden mee begint Je kind een toekomst bieden en een zorgeloos bestaan Dat is waar vader worden mee begint Je kind helpen met een opleiding en later ook een baan Dat is waar vader worden mee begint
Van je kind oprecht te horen: "Papa jij bent mijn nummer één!" Dan is Papa opnieuw geboren
Heel veel mensen geven geld uit om 'mooi' en 'aantrekkelijk' te zijn. Probeer eens een nieuwe methode, een methode die niets kost en zeer efficiënt is: de glimlach! Deze methode begint in het hart van de mens. Het gaat hier immers niet om de kunstmatige glimlach, die wordt opgelegd om klanten te winnen. Het gaat om de glimlach, die groeit uit de diepe vrede en de innige vreugde van een goed hart. Deze glimlach maakt een ieder van ons 'mooi'! Begin elke dag met een vrolijk gezicht. Doe moeite want er is een wisselwerking tussen je gezicht en je hart. Als er zon is in je hart, krijg je een zonnig gezicht en alles verandert. Je wordt niet meer zo moe van je werk. Je geniet meer van de goede en schone kanten van het leven. Met een open en lachend gezicht zet je elke dag je huisgenoten in de zon. Je bent sterker in tegenslagen. Je mildert het lijden. Zieken worden opgemonterd, anderen krijgen nieuwe moed. Veel mensen danken hun morele redding aan een vriendelijk gezicht en een vriendelijk woord.
we zijn allemaal verschillend, maar in iedereen zit er een goede kant, en dat wordt soms wel eens vergeten....
Er zijn in de wereld vele soorten mensen: grote en kleine, mannen en vrouwen, zwarte en blanke, rijke en arme, machtige en machteloze. Al deze mensen wonen onder eenzelfde zon en in een zelfde dorp dat aarde heet. Toch worden deze mensen niet allemaal gelijk behandeld. In de grote wereld wordt de waarde van een mens meestal bepaald door de waarde van zijn bankrekening, door zijn titel, zijn stand of rang. Een arme, die economisch niet meetelt, een zieke, die op een eiland geraakt, een werkloze, die geen werk vindt, een machteloze die zich nergens kan doen gelden. Voor deze mensen heeft de grote wereld geen aandacht. Toch zijn arme, zieke, kleine en machteloze mensen soms echte parels. Ze hebben ons veel te bieden en ook veel te leren. Wij kunnen elkaar niet missen, we hebben elkaar nodig. Maar te veel mensen kruipen weg als men hen nodig heeft en komen slechts tevoorschijn als er geld zichtbaar wordt. Een goed mens is zoals de zon, sympathiek voor iedereen en hij maakt geen onderscheid zoals de zon geen onderscheid maakt. uit:" het boek der wijzen"
Als ik een vogel was, dan vloog ik sierlijk van plas tot plas, dan hield ik de mensen bij elkaar, dan vloog ik naar om het even waar, dan zong ik mijn hoogste lied, dan had ik ook nooit verdriet, dan gaf ik vrede aan alle mensen, dan deed ik de mooiste wensen, maar helaas ik kan niet vliegen en ik kan niet blijven liegen, dus zeg ik maar: dit was maar een wens, want ik ben zoals iedereen een heel gewoon mens
Je krijgt het niet zomaar, je moet het zelf maken. Je moet het bevechten, bewaren, bewaken. Het is o zo kostbaar, dus koester het goed. Je weet het, je zegt het, je voelt het: het moet! Zorg dat het niet steeds door je vingers heen glijdt, Maar neem voor jezelf af en toe even t i j d ! auteur:P.Nanan
mooi rijmverhaal met een wijze les, zit het je soms even niet mee, laat de moed niet zakken, het wordt heus weer wel okee:
HET DAPPERE VOGELTJE
Er was eens....... Een heel mooi en dapper tropisch vogeltje, haar gekleurde veertjes parmantig en fijn. zij kon de hele grote wereld aan, want zij moest en zou de sterkste zijn...
Niets bedreigde haar onbezorgd bestaan. Kwinkelerend zong ze, jolig en blij. overdag voor de zon, 's nachts voor de maan en 's middags voor haar mooie bruine ei.
Tot er op een mooie dag iets naars gebeurde, Een grote vogel, met een prachtig verenbont Jaloers haar zorgeloze leven verscheurde haar mooie pluimen vlogen in het rond
Die staan je niet, zei hij, terwijl hij plukte en gooide alles in de vieze modder neer, dacht je werkelijk dat mij zoiets verrukte, kom nou toch, hup, daar ging de laatste veer.
Zo, dat is dat, dag kale kip, lachend vloog hij heen haar verlatend met een leeg en warrig verstand en zonder veertjes, helemaal `vel over been' snikkend en tranend kroop ze door het vuile zand
Ze was wanhopig...., en wilde niet meer verder leven niet sterk meer, maar zielig, klein en zwak Ze groeien wel weer aan, dat duurt maar even, zei een oude raaf vanaf een dikke tak
Kop op meisje, het kost een beetje tijd, maar als je een paar weekjes wacht en niet toegeeft aan je depressiviteit, dan heb je een nog veel mooiere verenpracht."
Door haar tranen heen, de ogen vol van hoop Is het eerlijk waar wat U daar zegt, dat ik dan niet meer in mijn blootje loop? dan is het waard dat ik er voor vecht.
En inderdaad een paar weekjes later Zag de oude raaf tot zijn tevredenheid het kleine vogeltje, met veel geschater weer vliegen met veel bevlogenheid...
dit prachtige verhaal kreeg ik doorgestuurd via pps maar wordt ook gebruikt als lezing bij jeugddiensten:
Op zekere dag ontving ik een brief van mijn vriend die mij uitnodigde voor een vergadering Hij was de week ervoor geweest, schreef hij, en raadde mij aan dit ook eens mee te maken. Op de afgesproken dag vertrok ik. Maar groot was mijn verwondering: de plaats van afspraak was een open veld. Geen huis, geen zaal, geen stoel of bank te zien. Bovendien was ik daar heel alleen. Geen enkele andere luisteraar of zelfs spreker kwam opdagen. Eigenaardig! Had ik mij dan vergist in dag, plaats of uur? Het was nu al voor de derde maal dat ik de uitnodiging woord voor woord herlas. Straat, plaats, dag en uur: alles klopte. Was dit weer één van die eigenaardige bevliegingen van mijn vriend? Ik begreep er niets van. Gelukkig was het een prachtige, warme zomerdag en maakte ik van de nood een deugd. Op mijn rug in het warme gras keek ik naar de schaarse avondwolkjes, die zich schijnbaar haastten om nog voor het donker thuis te zijn. Enkel het geruis van duizenden verse eikenbladeren vulde de eeuwenoude stilte die op deze plaats woonde. Het was een stilte die ik nog nooit ervaren had. Je kon haar zien en voelen. Als je luisterde, kon je haar zelfs horen. Hoelang ik daar lag, wist ik niet. In ieder geval was het al donker geworden en zag ik mezelf niet meer. Het was een onbeschrijfelijk gevoel. Ik voelde geen grens meer tussen mezelf en de stilte, tussen mezelf en de nacht. Het was alsof ik zelf dat gras, die warmte, de wind, het leven en de nacht was. Plotseling zag ik alles zoveel bewuster, ruimer en dieper. En in een fractie van een seconde begreep ik ook deze uitnodiging van mijn vriend. De titel van de vergadering was immers: " Als de stilte spreekt, weet dan dat je niet alleen bent. "
ieder mens leeft met zijn eigen dromen, en hoopt dat ze ooit uit zullen komen:
Ik droom van een wereld... waar het goed is om in te wonen. Waar geen tegenstelling meer is tussen noord en zuid, tussen west en oost. Waar verschil tussen arm en rijk is verdwenen. Waar zwart en blank, rood en geel elkaar de hand zullen geven.
Ik droom van een wereld... waar het goed is om te wonen. Waar geen tegenstelling meer is tussen natuur en mens. Waar geen milieuschandalen meer zijn. Waar mens en dier elkaar niet naar het leven staan. Waar de aarde en de mens elkaar de hand zullen geven.
Ik droom van een wereld... waar het goed is om te wonen. Waar geen oorlog en haat meer zijn. Waar mensen elkaar niet naar het leven staan. Waar mensen als broeders en zussen door het leven gaan. Waar mensen elkaar de hand zullen geven.
Wat een droom...
bron: voorgelezen tijdens de Vormselviering in onze parochie