BOR speelt gastheer op zijn blog voor de verhalen van zijn oude vriend DOLER en diens zwerftocht door het leven.
't STROTJEN...
of de weg door het leven van Bor de wolf en zijn vriend Doler de zwerver.
22-04-2006
DOLER 10 - KANT
DEEL 10 - KANT EN GENOVEVA VAN BRABANT...
Net nu Bor verstrooiïng kan gebruiken, loopt hij zijn vriend de zwerver tegen het lijf. Doler heeft nog zoveel verhalen in zijn ransel en Bor heeft er altijd oor naar. Daar gaat hij weer
Dolertjes vader had een moeder. Dat maakte dat Doler naast een grootvader ook een grootmoeder had.
Ze werkte als kuisvrouw in de nieuwe school van Doler.
s Winters stak ze de kolenkachels aan in de klasjes, voor de lessen begonnen. Het gaf Doler wel enig prestige, want ze zag er op toe dat niemand een vinger naar haar kleinzoon uitstak.
Spijtig genoeg was er vaak heibel in de familie aan vaders kant. Meestal over dingen waar Doler weinig van begreep. Omdat die grootmoeder maar een paar straten verder woonde, trok Doler in tijden van crisis stiekem alleen naar haar toe.
Ze kon dan wel niet zo goed vertellen als grootvader, maar haar verhalen zaten vol tragiek die de kleine Doler wel aansprak. Vooral als zij het had over het feit dat zij water en bloed voor haar kinderen had gezweet! Dolertje wist niet zo goed wat hij zich daarbij moest voorstellen, maar hij was van oordeel dat water en bloed zweten verschrikkelijk moest zijn!
Duidelijk was wel dat zij arm was. Ze woonde in een piepklein donker huisje zonder tuin. Ze kloeg vaak over hoe hard ze nog moest werken om rond te komen, en was verplicht om tot in haar laatste dagen kant te klossen om wat bij te verdienen.
Dat klossen vond Doler een magisch karweitje. Onder haar oude kromme vingers rolden de mooiste en fijnste dingen vandaan die Doler ooit had gezien. Ze sloeg de klossen door elkaar, almaar spelden stekend in een doorprikt sjabloon en deed dit met zon snelheid dat Doler dacht dat het toverij was.
Ze werkte bovendien bij het licht van een petroleumlamp waar ze een bolle glazen kom met water voorzette, wat de zaak nog mysterieuzer maakte.
Haar huisje zelf, had iets ongewoons
Je stapte direct in de kleine donkere woonkamer, waarin naast een gangetje dat als keuken diende, een houten trapje naar een bovenkamertje leidde waar ze sliep. En dat was het!
Behalve
Dat het trapje naar omhoog kon getild worden, wat dan toegang gaf tot een donkere kelder die in Dolertjes ogen groter leek dan het hele huisje.
En dan waren er nog de vergeelde verkleurde prenten aan de muur.
Een groot oog keek je streng aan met daaronder de tekst "Vloekt niet, God ziet U!"
Wat verder hing Genoveva van Brabant en prenten van andere helden en heldinnen uit de oude sagen, Tristan en Isolde, Lanceloet enz
Die verhalen kende ze dan weer wel en terwijl ze kant kloste vertelde ze Dolertje die verhalen. Na zoveel jaren is Doler die magie nog niet vergeten.
Kent u het verhaal niet?
Geeft niks, de kinderen rond Doler kenden ook alleen maar Roodkapje!
Daarom hingen ze aan zijn lippen als hij vertelde hoe Genoveva gelukkig getrouwd was met graaf Siegfried van Brabant. Die was dikwijls voor de oorlog of de jacht lange tijd weg van huis. Op een dag werd de schone Genoveva verleid door Golo, de hofmeester van Siegfried. Genoveva weerstond de verleiding.
Toen Siegfried terugkeerde, deden aan het hof verhalen over Genovevas vermeende ontrouw de ronde; en Siegfried geloofde de verhalen. Hij gaf opdracht Genoveva en hun tweejarige zoontje te verdrinken. De dienaar die deze opdracht moest uitvoeren kon de moord echter niet over zijn hart verkrijgen en liet Genoveva en haar zoontje achter in de Belgische Ardennen.
Hier leefden ze zes jaar lang in een grot. Toen Siegfried weer eens op jacht was, ontdekte hij zijn doodgewaande vrouw. Door dit wonder was hij overtuigd van haar onschuld en hij nam haar en zijn zoon mee terug naar het paleis en ze leefden nog lang en gelukkig!
De jongens vonden het maar een raar verhaal, maar de meisjes vonden het prachtig!
Maar dit verhaal heeft een staartje
Want zo ontdekte Bor dat zon oud verhaal uit een verre tijd ook vandaag nog kan nagalmen.
Bomen zegt men komen elkaar niet tegen, mensen wel!
Bor leerde dat Gisela van het schitterende blog Kant verwant is aan Doler en diens grootmoeder ook nog gekend heeft. Van haar kreeg Gisela de liefde voor het kantklossen mee.
Los van een vijftal goede zielen (die ik dankbaar ben voor hun reacties) heeft niemand gereageerd op mijn bedenkingen rond de moord op een jongen in het Brusselse Centraal Station.
Erger nog, in de top 20 van deze rubriek die toch "Actualiteit en samenleving" heet, heeft enkel "Lieven" het drama zijdelings aangeraakt. Zelfs het blog "ouders van vermoorde kinderen" had het te druk met de organisatie van hun komende koffiekransje!
Want geweld bij jongeren dreigt steeds meer een drama te worden in onze samenleving. Er rust wat mij betreft een grote verantwoordelijkheid terzake, bij iedereen die met de opvoeding van jongeren te maken heeft.
Of ben ik dan toch een sentimentele ouwe zot, die hoopt de wereld nog te veranderen?
Blijkbaar kan op dit SN alles. Geld, speelgoed, kleren, eten en wat weet ik al niet verzamelen is geen probleem, maar echt van gedachten wisselen en hopen op een engagement, dat onze samenleving terug menselijker maakt kan dus niet.
Geen wonder dat je "publiekelijk" kunt vermoord worden zonder dat iemand het ziet!
Neergestoken voor zijn MP3 speler in een vol Brussel Centraal.
We waren er allemaal bij en deden niets .
Wilden wij bij geen ambras betrokken raken?
Deden we het in ons broek van schrik?
Laten we eerlijk zijn we zijn het intussen gewoon geworden het hoofd af te wenden bij alles wat ons rustige leventje dreigt te verstoren, armoede, miserie, geweld. Als het maar ver van ons bed blijft.
Het maakt nu niets meer uit
Misschien kunnen we ons geweten sussen met het feit, dat de daders alweer jonge allochtonen waren, en vergeten we het geweld bij onze eigen westerse jongeren.
Gaat onze wereld zich nu zo druk maken om een zinloze moord, als hun wereld om de Mohammed cartoons?
Zit daar misschien de knoop?
ONS en HUN .
Zijn we een hopeloos verdeelde maatschappij geworden?
Praten we nog met mekaar?
Kunnen wij nog open staan voor anderen?
Kunnen we eigenlijk nog wel een multiculturele samenleving aan?
Of wordt die ons om welke reden ook, opgedrongen?
Is het waar dat wij liever doppen dan het minderwaardige, vuile werk te doen?
Laten we dat vuile werk liever aan de anderen terwijl wij doppen?
Noemen wij de anderen luiaards als zij van een uitkering leven?
Wie zijn WIJ?
Zijn dat WIJ
Zijn dat de ANDEREN?
Of zijn we dat SAMEN?
Is deze wereld wel gemaakt om geglobaliseerd te worden?
Schijnbaar is één wereld enkel weggelegd, voor hen die alleen in termen van macht en aandelen denken en is de simpele kleine man hierbij vergeten.
De wereld is één groot dorp geworden!
Ammehoela!
Laat me lachen
Is het niet vreemd dat met de globalisering, ook het nationalisme in de lift zit?
Als we niet op de groten dezer aarde kunnen rekenen, moeten we het dan toch zelf doen?
Moeten wij als ouders, grootouders en opvoeders in het algemeen, onze kinderen, onze jongeren, niet opnieuw waarden bijbrengen die samenleven mogelijk maken en die nu bijna vergeten zijn?
Durven jullie nog TV, films en videogames weigeren aan jullie kinderen vol tomeloos geweld?
Wordt het geen tijd dat wij weer over elkaar waken?
Wordt het geen tijd wat meer moed en inspanningen te investeren in deze individualistische maatschappij, waar een MP3 speler voor jongeren blijkbaar belangrijker is dan een mensenleven?
Moeten wij er niet alles aan doen om diegenen, welke wij in onze gemeenschap opnemen duidelijk te maken wat onze waarden zijn?
Wordt het geen tijd in de eerste plaats respect op te brengen voor de anderen en hun waarden, met tolerantie en dialoog?
Maar als de tegenstellingen onverzoenbaar zijn kunnen wij hen dan niet verzoeken onze gemeenschap verlaten?
En als de regels van onze rechtstaat overtreden worden, hebben we dan nog de moed streng op te treden?
Wie nu éénderde van zijn straf uitzit kan vrijkomen, hoeveel mag gerechtigheid kosten?
Zoveel vragen, waar ook ik geen antwoord op kan geven.
Voor Joe maakt het niets meer uit of toch
Met verbeten boosheid om deze zinloze dood, bied ik de familie mijn oprechte deelneming.
Voor Doler er weer eens van door gaat, ontfutseld Bor hem nog volgend verehaal:
De gewoonte om na het zondige voorval, het aardappelkeldertje af te sluiten zou toch nog voor een ander incident zorgen!
Minoe zo heette gemakshalve iedere kat op het erf, die een topfunctie had bereikt, was op een keer verdwenen. Niets bijzonders, soms bleven Minoes wel even weg! Soms kwamen ze ook nooit meer terug en dan werd er, naar verdienste, een nieuwe Minoe benoemd.
Dezelfde tante die Dolertje zo onzalig had betrapt, ging op zekere dag twee emmers aardappelen halen in het nu gesloten keldertje
Toen ze het deurtje opende kreeg ze alweer de schrik van haar leven. Een krijsende, uitgehongerde en stinkende Minoe vloog haar aan en stormde halfdood van angst, honger en dorst het erf op. Het arme dier was bij een vorige gelegenheid ingesloten geraakt.
Stinkende?
Op de grond lag een kan petroleum, leeg
Die had Minoe bij één van haar paniekaanvallen over zich gekregen.
Toen ze bedaard was vond Moeder het hoog tijd Minoe te wassen. Dat was een hele karwei. Maar ze zag er daarna schitterend uit.
Voor een paar dagen toch, want toen begonnen al haar haren uit te vallen en voor een tijdje moesten we het stellen met een naakte kat, ontdaan van al haar waardigheid.
Voor de rest van haar leven werd ze herdoopt tot Pietrolleken en er kwam een nieuwe Minoe!
En ziehier de echte koningin van "Borland", hare majesteit Oma met haar minister van financieën al van 's morgens vroeg aan het werk om de begroting te laten kloppen. Da's wat anders hé "Freyaken"...
De oudste van de volgende generatie "Borren" wordt donderdag 40 jaar.
Voor Bors kleinkinderen is hij "Nono" de afkorting van NOnkel en nog wat. (die verdomde wetgeving op de bescherming van de privacy). De knuffel die hij hier krijgt is dan weer van een welpje uit een ander nest, want "Nono" is populair bij Bors meisjes.
Al zijn de meisjes het er wel over eens, dat hij soms streng, maar altijd rechtvaardig is.
Het probleem met Dolers is, dat ze altijd onderweg zijn. Met spanning moest ook Bor wachten op het vervolg van Dolers avontuur in het petatkelderken. Nu heeft Bor Doler weer weten strikken en wat blijkt?
Weer had Dolertje een lesje geleerd!
Maar wat precies was hem niet duidelijk. Hoe kon iets leuks, zo zondig zijn?
Voor alle zekerheid ging hij die week te biechten. Het viel niet mee om in het donkere hokje van de biechtstoel het was er bijna zo donker als in het keldertje aan de pastoor uit te leggen waar het om ging. Dolertje concludeerde dat de pastoor misschien niet al te slim of doof was. Waarom bleef hij anders zoveel vragen stellen over iets waar Doler zo vlug vanaf wou?
Een akte van berouw en een halve paternoster verder, maakte Dolertje zich uit de voeten. Opgelucht dat zijn zieltje weer blank was.
De meisjes kwamen echter nooit meer spelen. De beide families spraken een tijdje niet meer met elkaar. Maar uiteindelijk raakte het voorval vergeten en ging het leven weer zijn gewone gangetje.
Er zouden Doler erger dingen overkomen, maar dat wist hij toen nog niet!
Kort daarop nam Dolers vader hem mee naar de kerk en sprak de pastoor aan. "Onze Doler" zei vader "wil misdienaar worden". Daar wist Doler helemaal niets van!
Maar nog doordrongen van schuldgevoel, berustte Doler in de beslissing. Misschien was het wel de goede manier om wat van het verloren terrein terug te winnen bij alle betrokken partijen.
Hij hoopte maar één ding dat de pastoor vergeten was wat hij hem kort tevoren was komen opbiechten!
Opa Bors "spring in 't veld", de oudste van zijn meisjes, gaat naar de scouts. Deze zondagnamiddag is er dorpsspel. De mollige baby van 11 jaar geleden wordt stilaan een jongedame.
U weet nu hoe moeilijk het is, om de wereldvreemde Doler ook eens in beeld te krijgen. Deze keer is het Bor gelukt een foto op de kop te tikken van de kleine Doler met zijn grote broer.
Bor probeerde zich voor te stellen hoe Doler zich voelde toen hij dit verhaal vertelde:
Op een dag kon Doler de nonnekes en hun lange tong achter zich laten en naar de grote school gaan bij de meesters. Vergeet niet hij had voorsprong! Hij kon van het leren niet genoeg krijgen, al die nieuwe dingen fantastisch gewoon.
Alleen jammer dat hij niet mocht ravotten of voetballen met de andere jongens. Dat zette hem een beetje aan de kant.
Maar er waren ook dingen die Doler dan weer beter kon.
Al snel ontdekte Dolertje dat hij iets kon wat anderen niet zo best konden.
In dat stille jaar dat Dolertje ziek was geweest, was hij beginnen tekenen. Verbaasd keken de mensen naar wat Doler op papier zette, ze vonden het net echt, en dat voor zon klein jong. Maar Dolertje begreep niet waarom anderen zon kriebels op hun papier zetten, je kon toch met je eigen ogen voor je zien wat en hoe je iets moest tekenen?
En Dolertje ontdekte nog iets dat er ook meisjesdolers bestaan!
Aan de overkant van het gekasseide straatje woonden enkel meisjes. Links twee zusjes, waarvan de jongste dezelfde leeftijd had als hijzelf. Ze had donker haar en gitzwarte ogen. Zij en Doler zouden heel hun kinderjaren en hun jeugd onafscheidelijk blijven. Dolertje wist toen al zeker dat zij niet uit een bloemkool kwam. De tijd zou hem gelijk geven.
Maar het waren de meisjes aan de rechterkant, die Doler in een vreemd avontuur zouden betrekken.
Toen dat hem overkwam, was hij een jaar of acht aan zijn weg door deze wereld bezig. De meisjes, een tweeling, waren twee maal zo oud.
Op een keer lokten ze Dolertje met een smoesje mee naar het keldertje waar de aardappelen bewaard werden op de boerderij. Het keldertje had een rieten dakje, het rook er vreemd en er kwam maar een glimmertje licht binnen, via een klein getralied venstertje.
Toch was Dolertje niet bang. Zelfs de poezen van de boerderij vonden het er zo knus dat ze er hun jongen op de wereld brachten. Want poezen, dat weet iedereen, hebben geen bloemkool of ooievaar nodig om kinderen te krijgen. Al zijn er ook dolende poezen.
Nog voor Dolertje goed begreep waar het nu eigenlijk om ging, hadden de meisjes de knopjes van zijn broekje losgemaakt om - terwijl ze sussend Dolertje geruststelden - aan zijn geheime dingetje te friemelen. Hoewel Doler niet wist wat hij hiervan moest denken, vond hij het eigenlijk toch wel een beetje prettig!
Maar toen ging de deur van het keldertje open!
Daar stond Dolertje met zijn broekje op zijn schoenen. In het deurgat stond zijn ongehuwde tante die nog op de boerderij bij haar vader woonde. De meisjes werden met wat kletsen rond de oren van het erf gejaagd en Dolertje werd met schande beladen, bijna nog met zijn broekje op zijn knieën, voor de familieraad gebracht. Zelfs een tante, die nu in de stad woonde, werd erbij gehaald. Zelf had zij geen kinderen en ze zou er nooit krijgen, maar ze stortte hel en verdoemenis en iets dichter bij huis, het verbeteringsgesticht, over Dolertjes zondige hoofd.
Bors vrouw, Vrouw Bor, was vorige week een ganse week met zus en vriendinnen naar de Limburg. Bor paste braaf op het huis, de kinderen en de kleinkinderen en hield de kranten bij.
Nu Vrouw Bor terug is en de kranten uitgelezen, kan Bor ze bij het oud papier leggen. Vluchtig liep hij nog eens langs het intussen geschiedenis geworden nieuws en
Mensen toch!
Als je alles eens op een rijtje zet
Bor had het meeste te doen met de mindervalide jongen, die afgetroefd werd door schoolgenoten, die schaamteloos de rammelpartij filmden met hun GSM.
Vaders, moeders, grootvaders en grootmoeders, ik weet dat dit SN niet direct het forum is om de wereld te redden, maar doe eens wat moeite om de jeugd weer een beetje waarden bij te brengen. Stop met hun frisdranken te geven, van die ongezonde zoetigheid worden ze hyperactief. Ik las dat we ze beter terug tafelbier leren drinken!
Een vader die vorige week flink wat zorgen had om zijn oudste zoon, was onze geliefde koning Albert.
Om nog te zwijgen van de problemen die zoonlief zelf had.
Filipken toch jongen. Nu ge halfweg de veertig zijt wordt het misschien tijd een beetje ruggegraat te kweken. Als het allemaal zo moeilijk ligt, wat belet u dan om uw middelvingertje op te steken naar Belgjes troon?
Zoek toch eindelijk eens een echte job jongen, laat het aan de vedette van de familie over om koning te spelen, die gaat tenminste flamboyant en tezelfdertijd milieubewust met zijn functie om. Koning Laurent het zou niet misstaan en dan kregen we tenminste waar voor ons belastingsgeld.
Het veel geteisterde voetbal, kreeg nog maar eens een klap te verwerken. Zoniet dan toch de scheidsrechter die het shirt van gouden schoen Conceiçao in het gezicht kreeg. Niet erg eervol, des te meer daar het shirt niet eens gewassen was.
Helden vallen van hun voetstuk. Kijk maar naar Oekraïne, waar anderhalf jaar na de Oranje Revolutie alweer een Moskou gezindekwiet de verkiezingen won ten koste van zetelende president Joesjtsjenko die van deze uitslag vast geen soep lust!
Tenslotte was Bors vrouw bij haar terugkeer nog steeds boos op minister Anciaux. Bert heeft de boter gevreten sinds hij de betoelaging aan verenigingen teruggeschroefd heeft om nu de miljoenen weg te geven aan Kate Ryan. Tranen zullen hem bij Bors vrouw niet in ere herstellen. Maar laat het een troost wezen te kunnen lezen dat Kate het songfestival zo goed als gewonnen heeft.
Na lang aandringen kreeg Bor gedaan dat Doler hem een paar fotootjes liet zien uit zijn verre verleden. Dit is het "oude mannekeshuis" waar Doler door de ooievaar werd afgeleverd en zijn reis door het leven begon.
Doler had nog een ander verhaal uit zijn jeugd voor Bor. Dat ging zo:
Achter het erf lag een grote boomgaard.
Daar groeiden de appels waarvan Dolertjes familie ieder jaar cider maakte. Er waren twee soorten appels voor nodig: de ene heette Kaïn en de ander Abel.
Dolertje begreep niet waarom, een appel was toch een appel? Men bleef hem het antwoord verschuldigd. Ze hadden het altijd zo gedaan trouwens iedereen had het druk... die Doler altijd met zijn vragen!
Maar het was ieder jaar weer een hele belevenis. In de grote gewelfde kelder van de boerderij stonden alle dingen bij elkaar die nodig waren om wijn te maken. Het meest indruk maakte de grote eikenhouten wijnpers. Maar voor ze daar in konden moesten de appels gewassen en gesneden worden. De mannen draaiden dan de pers aan en het sap liep in eikenhouten emmers. Na nog heel wat hocus-pocus die Doler niet begreep werd het sap, in alweer ... eikenhouten vaten gedaan, die eerst grondig gespoeld waren.
Daar veranderde Jezus het sap in wijn, zo vertelde Dolers tante die heel gelovig was. Jezus had dat zelfs nog met gewoon water gedaan op een trouwfeest, waarom dan niet met appelsap?
In de kelder hing jaar in jaar uit de zoete weeë geur van appels
Als de tijd rijp was, en daar besliste grootvader over werd de wijn op flessen "getrokken", waarbij Dolertje de kurkmachine mocht bedienen... een verantwoordelijke job die hij onder het waakzaam oog en met de hulp van tante met de nodige ernst op zich nam. Daarna de wijn weer te rusten gelegd werd in de kelder, om pas het volgende jaar bij een feestelijke gebeurtenis, gedronken te worden.
Voor zover Doler begreep hadden zowel zijn vader als zijn grootvader de kunst van wijn maken geleerd in het land van die grote keizer. Dat land bleek Frankrijk te heten en beiden hadden daar in hun jeugd, jarenlang in de zomer, bij de boeren gewerkt.
Dolers vader raakte zelfs niet uitgepraat over de jaren dat hij als jonge knaap met zijn ouders in een land had gewerkt dat Normandie heette. Maar dat is weer een ander verhaal.
Hij viel tijdens het spelen zo maar bewusteloos. Toen hij weer bij kwam was zijn linkerkant verlamd.
Hij was amper zeven en moest nu maandenlang stil thuis zitten.
Oh ja zijn familie zorgde erg goed voor hem, maar toch niemand kon hem uitleggen wat hem nu eigenlijk mankeerde. Ze brachten hem van dokter naar dokter. Men deed de voor Doler meest onbegrijpelijke onderzoeken, die hem vaak van vertwijfeling aan het huilen brachten.
Toen ontdekte de kleine Doler een andere wereld. Een jonge leraar kwam aan huis om hem voor te bereiden op de "grote school". Hij leerde lezen en schrijven nog voor de andere kinderen en ontdekte dat hij in zijn kleine hoofdje de meest fantastische reizen kon maken. En dat vond hij fijn.
Toch had Doler geluk. Na vele geduldige soms bange maanden kwam alles toch weer goed. Alleen ruwe spelletjes bleven voortaan uit den boze.
In dat stille jaar bracht Doler ook veel tijd door bij zijn grootvader.
Die grootvader was trouwens heel bijzonder, hij kon namelijk heel erg spannende verhalen vertellen. Zo had hij nog gevochten in een oorlog tussen twee keizers. De ene was de kleinzoon van een nog groter keizer. Die keizer was geboren op een eiland en bracht het van korporaal tot de machtigste man van Europa. Toch eindigde zijn leven in ballingschap op alweer een ander eiland. Volgens Dolers grootvader had die grote keizer nog wel meer problemen gekend. Zo moest hij steeds zijn hand in zijn jas steken om zijn broek op te houden! Maar de grootvader van Doler vocht dus mee in een oorlog tussen de kleinzoon van die grote keizer en een keizer met een pinhelm op.
KOPPEN op TV - één - ging over CYBERPESTEN via SMS en INTERNET, bij de jeugd van Vlaanderen. Ik zat te kijken en vroeg mij af hoe lang het nog duurt eer ook het Seniorennet zo ver zal staan. Of staan we al zo ver?
Ik leerde uit het programma dat de logische volgende stap bij het SN zou moeten zijn, dat de OMAS hun borsten en vaginas gaan showen via de webcam en de OPA S terugzwaaien met hun LUL. Waarop beide partijen met de ingeladen fotos mekaar kunnen gaan chanteren en afmaken op het dorp.
Waarschuwing!
Cyberpesten en hate-mail zijn strafbaar!
Zorgen jullie goed voor jezelf?
en let op de kinderen en kleinkinderen. Zonder goed voorbeeld is jong geleerd ook hier oud gedaan.