Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    12-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beluik der gefusilleerden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hier staan de gedenktekens voor de overledenen, de gefusilleerden tijdens de eerste Wereldoorlog.  Deze muur vertoont zelfs nog de kogelinslagen.
    Jules Delaplace was een van hen:
    Jules Delaplace. In 1916 opperwachtmeester van de Rijkswacht, aangehouden door de Duitsers wegens spionage, ter dood veroordeeld en gefusilleerd op 8 mei 1916 's namiddags, samen met Jules De Sloovere en Charles Titeca. In Brugge, Sint-Kruis, is er nog altijd een Julius Delaplacestraat

    12-06-2006, 18:43 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 31 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Jawel, de oplossing werd opnieuw gevonden na slechts 1 foto!  Deze keer was G. Van Daele de persoon die wist dat dit inderdaad het beluik van de gefusilleerden aan het gerechtsgebouw is.  Staat u me toe vandaag nog geen nieuwe fotovraag te stellen, ik wil u liever nog wat over dat beluik tonen en vertellen.
    Laat ik eerst en vooral zeggen dat dit beluik, dit binnenpleintje eigenlijk, vrij toegankelijk is tijdens de 'kantooruren' zal ik maar zeggen van het gerechtsgebouw.

    12-06-2006, 18:38 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.steekspelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het bloed, de afgehakte hoofden of de doorboorde lichamen moet u er allemaal bijfantaseren want afgelopen weekend was het op de Markt van Brugge anno 2006 alleen maar om na te spelen wat er ooit in 1302 in onze contreien moet gebeurd zijn. 

    12-06-2006, 09:23 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.steekspelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Bij 25 graden Celsius in dergelijke pakken een strijd op dood of leven moeten voeren, je zou voor minder gaan zweten.

    12-06-2006, 09:17 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.triatlon
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hier is ze dan, Mieke Suys, een brandweervrouw uit het Gentse die op internationaal triatlonniveau al jaren goed meedraait. 

    12-06-2006, 09:14 geschreven door Bruggeblog  
    11-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zomeravond in Brugge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Onderhand zijn we het hier al gewoon geraakt.  Verlichtingspalen, waarschuwingsborden en informatieborden,  alles samengepakt tot één kakelbont allegaartje.  Dit is nu eenmaal ons eigenste strikt gereglementeerde Brugge tijdens de eenentwintigste eeuw.  Op één manier prijs ik me nog gelukkig dat  de zon na een warme zomeravond nog altijd, net zoals eeuwen terug, op dezelfde roodgloeiende manier ondergaat in het westen. 

    11-06-2006, 23:07 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.steekspelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit vind ik persoonlijk een heel goeie.  Het vat alles samen van gisterennamiddag.  De actie, de hitte, het lauwe enthousiasme bij het  niet zo talrijke publiek.  Van enthousiasme gesproken: vroeger in de Middeleeuwen stonden de mensen op zo'n moment boven op hun bank te joelen en te juichen.
    Bovendien vind ik deze foto ook grappig met die twee dames die bovenaan in beeld  doorlopen.

    11-06-2006, 20:35 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.steekspelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... op de Brugse markt.

    11-06-2006, 20:29 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.steekspelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vanavond nog wat actiefoto's van de steekspelen die dit weekend doorgaan (-gingen).  Fotograaf van dienst was flater.

    11-06-2006, 20:11 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag ne 31
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gisteren zat Leo de Raedt er met de Ganzenstraat als oplossing  onmiddellijk bovenop.  Ikzelf vond het nochtans een moeilijke.
    Vandaag een nieuwe fotovraag.  Waar in Brugge vinden we dit terug?

    11-06-2006, 20:08 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Structo
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Eigenlijk bevinden we ons hier niet in de binnenstad maar laat me als een kleuter heel eventjes buiten de lijntjes kleuren.  Alleen al omdat het zo een invloed kan en zal hebben op de bezoeker die Brugge via de Damse Vaart of via Koolkerke nadert.  Op een tweehonderd meter voor u aan de ringweg rond Brugge komt bevindt zich dit reusachtige terrein waar tot nu nog de resten van de fabriek Structo staan.  Niet lang meer want men is al flink bezig alles af te breken.  Wat er allemaal voor in de plaats zal komen, dat wordt afwachten.

    11-06-2006, 09:46 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.steekspelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hier gaat het voetvolk elkaar te lijf met een morgenster.  Velen denk dat dit wapen de fameuze goedendag is, maar het is wel degelijk een morgenster.  Een goedendag is een knots met aan het uiteinde ook zo een bol met pinnen op.

    11-06-2006, 09:28 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.triatlon door Brugge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Meer info over de triatlon krijgt u natuurlijk op hun eigen website.  Uzelf nog inschrijven zit er niet meer in.  Alle beschikbare startnummers zijn al uitgedeeld. 
    De eerste dame van zowel 2004 als 2005 was  deze Mieke Suys.

    11-06-2006, 09:16 geschreven door Bruggeblog  
    10-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Juichen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Na Jan Breydel wil ik ook wel juichen want terwijl die man deze namiddag bloed en tranen stond te zweten in het mulle zand dat voor de steekspelen tijdelijk op de Brugse Markt aangebracht werd, stond Justine Henin-Hardenne op datzelfde moment ook te zweten op het hete gravel van de Court Centrale van Roland-Garros.  Jawel, ik heb het over het tennis en vooral over mijn voorspelling meer dan een half jaar geleden aan mijn familie, vrienden en kennissen, toen én Justine én Kim Clijsters beiden nog in de lappenmand lagen.  Mijn voorspelling is uitgekomen.  Ik was toen al bijna zeker dat Justine vandaag opnieuw in Parijs met de grootste beker zou staan zwaaien.  Sorry hoor, Clijstersfans, maar onze Juju is hét schoonste tenniswonder dat België ooit al gehad heeft en waarschijnlijk na haar nooit meer zal hebben.
    Zo, slaapwel Brugge en tot morgen.

    10-06-2006, 22:50 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steekspelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze avond, op dit eigenste moment zijn opnieuw de steekspelen op de Markt bezig.  Het feit dat ik van diezelfde happening maar dan van deze namiddag u beelden kan tonen is dankzij Flater.  Ik heb hem mijn camera uitgeleend en hij had kaarten voor het spektakel.  De komende dagen zal ik nog wel foto's tonen die hij genomen heeft.  Voor het commentaar moet u bij hem zijn, eventueel bij de reacties.  Wat me bij het eerste bekijken opviel is dat het zand het straffe zonlicht van vandaag enorm weerkaatst heeft.  Bij avond  en met kunstverlichting valt het schouwspel waarschijnlijk beter te appreciëren.  Daarom misschien ook dat de avondvertoningen allemaal uitverkocht waren en er deze namiddag nog genoeg plaatsen vrij waren.
    Als ik me niet vergis stelt deze zegevierende man Jan Breydel voor.  Flater verbeter me als het niet waar is.



    10-06-2006, 22:33 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 30 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Er zitten toch een aantal straffe Bruggekenners tussen de lezers van mijn blog.  Van bij de eerste foto wist Leo de Raedt dat deze school,  tenminste dat deze poort  zich bevindt in de Ganzenstraat, een zijstraat van de Langestraat.  De school noemt trouwens 'de Ganzenveer' en het opschrift van 'meisjesschool' is al lang achterhaald.  Nu zijn alle scholen verplicht gemengd.

    10-06-2006, 22:21 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag nummer 30
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een nieuwe fotovraag voor u, aangezien Leo de Raedt en studax de oplossing gisteren bijna gelijktijdig gaven.  Weeral wordt u aangeraden om omhoog te kijken, anders kan u dit opschrift niet lezen.  Waar is dit?



    10-06-2006, 19:54 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint-Brunokerk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wie de stad binnengaat vanaf de Kruispoort de Langestraat in merkt even verderop aan zijn linkerhand deze kerk op.  Het is de Sint-Brunokerk, gebouwd in 1776 voor de karthuizers die hier hun uitgestrekt kloosterdomein hadden.  Tussen 1783 en 1965 werd het hele domein gebruikt als kazerne (zie ook mijn vorige bericht over de Balsemboomstraat).  En vanaf 1979 maakte alles plaats voor het huidige nieuwe gerechtsgebouw.  Geef toe, als u hier passeert, dan zou u er niet meteen aan denken dat achter deze gevel de assisenzaal schuilgaat.  Toch is het zo.



    10-06-2006, 19:08 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint-Brunokerk (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In deze nis van de blauwstenen, klokvormige gevelbekroning bevond zich vroeger het beeld van de Heilige Bruno.  Het chronogram eronder verwijst er nog naar:
    "Deo eXCeLso brVnonIqVe saCrVM".   wat vertaalt zoiets betekent als: "Heiligdom ter ere van de verheven God en Bruno".  Bekijken we de vetgedrukte letters als Romeinse cijfers en tellen we die op, dan komen we aan het jaartal 1776, het jaar waarin deze kerk afgewerkt was.
    Bruno (1035-1101) was de stichter van de strenge kartuizerorde, gebaseerd op de leer en levenswijze van de heilige Benedictus (480-547).  


    10-06-2006, 19:07 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint Brunokerk (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zo hebt u die Sint-Brunokerk waarschijnlijk nog niet bekeken.  Het is de achterzijde ervan.  Daar vlak voor bevinden zich de gerestaureerde kloostergebouwen die men gelukkig nog bewaard heeft en eveneens geïntegreerd in  het gerechtsgebouw.

    10-06-2006, 19:07 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    eliano
    blog.seniorennet.be/eliano
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!