Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    02-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 36 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gevonden door Flater.  Het beertje, de spreuk, het huis, het is allemaal te vinden in de Oude Gentweg.  Nu moet ik zeggen dat ik pas nadat ik de vorige foto geplaatst had ik gemerkt had dat die letters van de drukkerij 'die Keure' zichtbaar waren.  Anders had ik dat wel eventjes gewist.  Wat nu dat beeldje betreft van het huis ernaast, dat beeldje is eigenlijk nog niet zo speciaal, maar die tekst eronder intrigeert me. "Het hert van Jezus vlamt voor u, O mensen waar is uw liefde nu.  1866-1930".  Wat heeft dit te betekenen.   Zou het misschien iets te maken hebben met de kunstenaar Henry De Groux?    Ik weet het echt niet.

    02-07-2006, 10:51 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vlak voor de start
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... van de Brugge 10 mijl.  Van alle soorten, maten, kleuren en gewichten staat iedereen nog gezellig warm bijeen.

    02-07-2006, 10:15 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stretchen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Als ik atleten of would-be atleten zie stretchen voor een wedstrijd schieten mij altijd de gevleugelde woorden van Kareltje Lismont, een van onze grootste langeafstandslopers ooit, te binnen: "Stretchen is niks voor lopers, koerspaarden stretchen ook nooit".

    02-07-2006, 10:10 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Guldensporenmarathon
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vanmorgen, meer precies om 09 uur, is de Guldensporenmarathon in Kuurne van start gegaan.  Terzelfder tijd was er op de Markt van Brugge een 10 mijlsloop en nog een jogging waaraan meer dan achthonderd mensen deelnamen.
    Let eens op de weerspiegeling van het Provinciaal Hof in de helmen van de motards.



    02-07-2006, 10:06 geschreven door Bruggeblog  
    01-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 36 (deel 4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een beetje later deze avond, maar hier ben ik toch maar weer met een nieuwe tip in verband met de fotozoekvraag.  Waar in Brugge is dit?

    01-07-2006, 22:03 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwaan
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Sinds de ophokplicht voor de vogels en dus ook voor de zwanen opgeheven werd is een boottochtje op de reitjes opnieuw een belevenis.   Altijd komt u op uw tochtje zwanen tegen die die bootjes zo gewoon zijn dat ze er vlak naast zwemmen.  U kunt ze bij wijze van spreken strelen, maar ik zou het toch niet aanraden om een hand naar ze uit te steken.   Ze hebben van die priemende oogjes die ondanks de ogenschijnlijke rust die ze uitstralen u heel goed in de gaten houden.  Ze kunnen zelfs heel agressief uit de hoek komen en u zou de eerste niet zijn die verwond geraakt van hun fameuze vleugelslag.  Bemerk de golfjes die het bootje veroorzaakt heeft en waarop mijnheer of mevrouw zwaan dobbert.



    01-07-2006, 18:32 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sashuis
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ook het sashuis aan het Minnewater geeft vanop het water sommige van haar geheimen prijs.  Zo die brug bijvoorbeeld.  Nog nooit had ik gemerkt dat daar een datum op staat om het jaar aan te duiden waarin het gebouwd werd.  Maar als u goed kijkt kunt u het lezen: 'anno 1888'  met daar tussenin het 'b'-tje, het logo van Brugge.

    01-07-2006, 18:13 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij de Halve Maan
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De enige nog werkende brouwerij in de binnenstad is gelegen aan het Walplein.  Maar gezien vanuit de bootjes die langs de reien varen levert het gebouw dit beeld op. 


    01-07-2006, 18:05 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kastanjeboomstraat
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag was het de eerste dag van de koopjes, 'solden' zoals we het in Vlaanderen graag noemen, en ik heb het geweten.  Mijn vrouw wilde kost wat kost die eerste koopjesdag meemaken en aangezien zij gehandicapt is moet ik noodgedwongen altijd mee.  Warm weer of niet, het moest gebeuren.  Voor een blik op Brugge was mij niet veel gegund, trouwens ik heb er toch weinig zin in als Brugge ligt te bakken onder de zon.  Daarom heb ik nog wat in mijn recente archief gegrabbeld.  Het boottochtje op de reitjes bijvoorbeeld.  Sommige dingen zie je op die manier die je zelfs te voet wandelend door de stad niet kan ontdekken.  Dit hier bijvoorbeeld is in de Kastanjeboomstraat, uitsluitend te zien vanaf de reitjes.

    01-07-2006, 18:04 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Arentshuis
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Spiegeltje, spiegeltje in 't water
    Draai ik me nu of draai ik me later?
    Straks wanneer de toeristen komen
    Zal ik mijn andere kant maar tonen.

    01-07-2006, 09:35 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wijngaardplein
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het Wijngaardplein 's morgens in de vroegte.  Stil en verlaten.  De fameuze waterpomp met paardenkop.  De sporen van gisteren nog van de koetsen die hier gestaan hebben.  Stoelen en tafels netjes met een ketting samengebonden.  "Il est cinq heures, Bruges ne s'éveille pas encore".

    01-07-2006, 09:27 geschreven door Bruggeblog  
    30-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vrijdag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Om deze dag af te sluiten en omdat het nu eenmaal vrijdag is, deze cynische tekst, eveneens te zien langsheen de straat Groeninge.  Opgedragen aan alle pas getrouwden.

    30-06-2006, 22:42 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groeninge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een der meest geliefde plekjes van me in een der mooiste straten van Brugge: Groeninge.  En dit jaar heeft men een poging gedaan om door het plaatsen van bloembakken het plekje nog fraaier te maken.

    30-06-2006, 22:37 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 36 (deel 3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Brugge kent nog altijd veel verrassende dingen, plaatsen die zelfs bewoners uit de omtrek niet helemaal herkennen, laat staan vatten.  Dit is er misschien een van.  Kent u deze plaats?

    30-06-2006, 20:49 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Michelangelo
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Verschillende maanden al bestaat dit blog over Brugge en ik heb het nog niet gehad over de 'Madonna met kind' van Michelangelo.  Ik heb eerlijkheidshalve wat gewacht.  Iedereen die iets schrijft of toont over Brugge komt automatisch uit op dit beeld dat heel toevallig hier in onze stad terechtgekomen is.  Het is het enige werk van de meester Michelangelo dat zich buiten Italië bevindt en alleen daarom al is het uniek.  De organisatoren van de tentoonstelling van marmeren sculpturen van Pablo Atchugarry verwijzen naar de aanwezigheid van dit beeld als een der drijfveren van de man om mee te werken aan een tentoonstelling in Brugge.  Of dit waar is hou ik in het midden. 



    30-06-2006, 20:45 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minnewaterbrug
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een kijkje op de Minnewaterbrug vanuit een niet alledaagse hoek.
    Het weekend komt er weer aan en dan is er in Brugge altijd van alles te doen.  Ik laat het  op me af komen maar schrik een beetje van de temperaturen.  Die warmte, daar kan ik niet zo goed meer tegen.  En zeggen dat ik nog bij temperaturen van 27 graden Celsius de Guldensporenmarathon gelopen heb.  Zondag is er de twintigste editie van.  Gestart wordt in Kuurne bij Kortrijk en de aankomst is op de Burg te Brugge.  42 kilometer en 195 meter moeten alle lopers overbruggen tussen die twee steden met een historisch verleden.  1302, weet u wel!  Deze Guldensporenmarathon werd trouwens opgericht met in het achterhoofd de mythe van de oorspronkelijke marathon toen zogezegd Pheidippides als koerier van Marathon naar Athene liep om het heuglijke nieuws van de overwinning op de Perzen te melden: "Verheugt u, wij hebben gewonnen" kon Pheidippides nog uitbrengen en daarna zeeg hij dood neer.  Diezelfde mythe wil men hier in stand houden.  Toen in 1302 de Vlamingen in de Groeningebeek nabij Kortrijk het Franse leger verslagen hadden zal er misschien ook een koerier naar Brugge teruggelopen zijn om alhier het heuglijke nieuws te melden. 

    30-06-2006, 20:20 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rugzaktoeristen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag is eindelijk de vakantie aangebroken voor alle scholieren.  Het is tijd voor hen om ofwel een vakantiejob aan te nemen ofwel om op vakantie te trekken ofwel om de twee te combineren, bijvoorbeeld een maandje werken en een maandje op reis gaan.  En als jongeren op reis trekken, gebeurt dat meestal volgens hun budget, dus vooral rugzak en tent wordt bovengehaald.  Ik herinner me mijn vakanties in mijn jeugd en ik heb er niks dan goeie herinneringen aan overgehouden.  Ook ik heb meer dan een vakantiejob gedaan en ook ik heb meer dan eens met rugzak en tent de wereld verkend.

    30-06-2006, 18:42 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kapel Sint-Joos (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het klokkentorentje van de kapel Sint-Joos, gelegen in de Ezelstraat.

    30-06-2006, 09:43 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kapel Sint-Joos
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Elk jaar gebeuren er in opdracht van het OCMW verschillende prestigieuze restauratiewerken, in hoofdzaak aan de godshuizen die zij in hun beheer hebben.  Na de restauratie wordt het gebouw altijd plechtig aan pers en publiek voorgesteld.  Dat gebeurde afgelopen 19de juni eveneens met dit gebouw, genaamd 'Kapel Sint-Joos'.  De godshuizen zelf die achter de kapel liggen zullen in een volgende fase opgeknapt worden.
    Nu zou ik hier veel over kunnen schrijven, maar u kunt alles zelf op twaalf PDF-pagina's lezen op de site van het OCMW zelf.  Ik wil alleen nog kwijt dat deze kapel en de ernaast gelegen passantenwoning tegenwoordig gebruikt worden door de oecumenische kerk en de orthodoxe parochie, afdeling Brugge.

    30-06-2006, 09:39 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kasseien
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Juist onder de hoge brug van de ring, tussen het kanaal Brugge-Gent en het vaartje Trudoledeke in ligt er een braakliggend terrein.  De afgelopen jaren heeft men al enkele keren het terrein vooraan tot onder de brug geëffend en er later niks meer mee aangevangen zodat de wilde planten er opnieuw welig tieren konden.  Afgelopen winter heeft men het terrein opnieuw geëffend maar deze keer werd ook de strook langs het Trudoledeke geëffend.  Misschien met de bedoeling om er een pad langs te maken voor fietsers en wandelaars, net zoals gebeurd is met de strook langs het kanaal Brugge-Gent.  En plots werd op een bepaalde dag hier enkele hoopjes kasseien gelegd om er tot op vandaag te blijven liggen.  Begrijpe wie kan.



    30-06-2006, 09:14 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    alfons
    blog.seniorennet.be/alfons
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!