NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
 • Heras
 • over slapende rekeningen en slapende blogs
 • Lopen-op-de-Vesten
 • de Gentpoortvesten
 • Sparco
 • Een zalig kerstfeest
 • baggerwerken
 • quizvraag 184 (deel 2)
 • oeps ...
 • quizvraag 184
 • Kersenboomstraat
 • vier luchtroosters
 • quizvraag 183 - de oplossing
 • Rainer Maria Rilke in Brugge
 • madeliefjesvelden
  Zoeken in blog

  21-03-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nepomucenus (2)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Onze heilige lacht dezer dagen nogal groen als je 't mij vraagt.  Renoveren a.u.b.!
  Interessant om weten is dat voor dit beeld in 1767 hier gezet werd er in de plaats daarvan een pijnders- oftewel lastdragerskapel stond en dat sedert 1421.

  21-03-2006, 13:24 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nepomucenus
  Klik op de afbeelding om de link te volgen ... ook Sint-Jan-Nepomuk geheten.  Gisteren vertelde ik van dat pestschilderij dat tot 1900 buiten hing in de Poitevinstraat en dat daar - in tegenstelling tot het tegeltableau dat er nu hangt - de echte pestheiligen op stonden die in Brugge vereerd werden.  Graag boom ik daar vandaag op voort.
  Let wel: dit is info van een leek die wat in de Brugse geschiedenis en archieven gesnuffeld heeft.  Met pest en cholera en de frappante verwijzingen ernaar houdt zich tegenwoordig niemand meer bezig.  Behalve ik.
  Nepomucenus stond ook op dat pestschilderij.  Nepomucenus? Nepomucenus!  Is dat niet den diejen van op die brug op het einde van de Wollestraat?  Jazeker.  Wie totnogtoe opzoekingswerk deed i.v.m. deze heilige kwam nooit verder dan te zeggen dat hij een typische brugheilige is omdat hij in Praag , na zware foltering, 's nachts vanaf de Karlsbrucke in het water geworpen werd en verdronk en dat in België Johannes Nepomuk alleen nog in Kortrijk (ook op een brug) uitgebeeld wordt.  En dat hij de patroonheilige is van de schippers en molenaars  en dat bidden voor hem ook helpt tegen watersnood, kwaadsprekerij of tongabcessen.  Niemand denkt daarbij aan pest of andere verschikkelijke besmettelijke ziekten.  Waarom staat hij dan afgebeeld op dat pestschilderij?  Het beeld van de hand van Pieter Pepers werd in Brugge 1767 plechtig ingehuldigd.
  Door de Fransen werd het beeld - hoe ironisch in de nacht van 6 op 7 oktober 1795 in de reien geworpen.  En kijk: ook in Kortrijk belandde het beeld ooit eens in het water.  Daar werd het in 1940 opgeblazen door de geallieerden bij hun terugtocht.
  Nepomucenus werd in Brugge op 11 mei 1811,  plechtig heronthuld.  Er was een grote volkstoeloop en een processie.  Regelmatig gingen er processie uit van de Onze-Lieve-Vrouwkerk naar het beeld  aan de Dijver.
  1811?  Hé, is dat niet toevallig ook het jaar waarin het pestschilderij gemaakt werd waarop Sint-Jan-Nepomuk afgebeeld staat? 
  Gedurende de hele negentiende eeuw waren er in Brugge verschillende choleraepidemieën.  Zou het niet kunnen dat in die tijd vele processies naar het beeld de intentie hadden om de heilige hulp af te smeken tegen die verschrikkelijke cholera?

  21-03-2006, 13:17 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag - deel 2
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Gisteren vroeg ik bij een foto waar die foto genomen werd.  Totnogtoe heb ik daar geen juist antwoord op gekregen.  Daarom krijgt u hier een tweede, op exact dezelfde plaats genomen.  Herkent iemand het nu?

  21-03-2006, 10:25 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nog 12 dagen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Het aftellen is begonnen.  Nog twaalf dagen en het we krijgen een nieuwe Ronde van Vlaanderen, MET start in Brugge.
  Hé, is dat Lance Armstrong niet?

  21-03-2006, 10:17 geschreven door Bruggeblog  
  20-03-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minnewater
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Eentje waar iedereen van houdt, om op weg te dromen.  Weerom het Minnewater.  Het huis rechts werd gebruikt voor de reeks "Aspe" op VTM.  Het was zogezegd het huis van commissaris Van In.

  20-03-2006, 23:05 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brugse zwaan
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Mist u ze ook al?

  20-03-2006, 20:32 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de 5 zintuigen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Brugge bezit heel wat aparte winkels die een unieke sfeer uitstralen.  Dit is er ongetwijfeld een van, te vinden in de Wollestraat.  Gebruik je eerste zintuig om iets unieks zelfs buiten de winkel te ontdekken. 
  (Tip: riooldeksel)

  20-03-2006, 20:23 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Poitevinstraat - Pestschilderij
  Klik op de afbeelding om de link te volgen In de volksmond noemt het tegeltableau dat ophangt aan de Poitevinstraat "pestschilderie", precies omdat er vroeger altijd een pestschilderij ophing, zomaar buiten, in open lucht.  Je kan begrijpen dat die schilderijen regelmatig hersteld of zelfs vernieuwd moesten worden.  Het schilderij dat er hing voor men het tegeltableau plaatste bestaat nog altijd.  Het is in het bezit van het Bruggemuseum.  Het is van de hand van een zekere sieraadschilder Beirlant die het in 1811 maakte.  Toen lag deze plek nog op de parochie van Sint-Gillis en het was op deze parochie dat een "broederschap der HH. Pestpatroonen" opgericht.  Dat broederschap richtte ook regelmatig boetprocessie naar het schilderij in.
  Ik heb dit schilderij eens kunnen bekijken en, samen met enkele medewerkers van het Bruggemuseum, kunnen vaststellen dat er veelvuldige beschadiging is van het zonlicht maar ook van roet en kaarsvet.  Het was niet ongebruikelijk om voor het schilderij brandende kaarsen te plaatsen en er te komen bidden.  Ook bevat het schilderij sporen van herstellingen.  Stel je eens voor: een schilderij dat bijna 90 jaar blootgesteld wordt aan weer en wind!
  Dit is een tekening op basis van het schilderij.  Het is interessant om te zien welke heiligen hierop staan, want dit zullen echte Brugse pestheiligen geweest zijn.  Het zijn - naast maria en jozef - nog Johannes de doper, Carolus Borromeus, Johannes Nepomucenus, heilige Macharius, heilige Barbara en, last but not least de heilige Rochus, hier in het bijzijn van zijn hond. 

  20-03-2006, 18:53 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.poitevinstraat - tegeltableau (3)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen nog even inzoomen op de figuren zelf.  Het landschap erachter stelt een stadszicht voor.  Het hoeft niet noodzakelijk Brugge te zijn.

  20-03-2006, 18:33 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Poitevinstraat - tegeltableau (2)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen De latijnse tekst onderaan (die trouwens wil zeggen: hier is de pest gestopt) bevat letters die groter gedrukt zijn: LLLVMIDVV  als we dit bekijken als Romeinse cijfers en ze optellen komen we aan het cijfer 1666.  Vroeger hield men graag van dergelijke taal- of cijferspelletjes.  (Kruiswoordraadsels en sudoku's bestonden nog niet, maar het puzzelen zat ons al in het bloed).
  1666, daar bedoelt men het jaartal 1666 mee, maar dat is eigenlijk verkeerd.  Pas in januari van het daaropvolgende jaar moet de pest in Brugge gestopt zijn.

  20-03-2006, 18:28 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Poitevinstraat - tegeltableau
  Klik op de afbeelding om de link te volgen In 1900 werd hier dit tegeltableau geplaatst op kosten van een confrerie van Sint-Jacob.  De kunstenaar Hendrik De Graer ontwierp dit tableau en het werd gemaakt in de wandtegelfabriek Helman uit Sint-Agatha-Berchem.  Op deze plaats zou de laatste pestlijder in 1666 gestorven zijn.  Het was het allerlaatste pestgeval voor Brugge. 
  Helemaal rechts op het tableau zien we de Heilige Rochus, de man met de bruine pij, die we ondertussen al herkennen aan zijn hoed en staf.  Hij is in het gezelschap van de heiligen Barbara, Antonius abt en Jozef.  Aan de andere kant van het kruis zien we Maria samen met de heiligen Carolus Borromeus, Bruno de Karthuizer en  Adolphus van Osnabruck.  In 1900 ontstond er tijdelijk protest omdat de kunstschilder heiligen plaatste die hier in Brugge niet als pestheiligen vereerd werden.

  20-03-2006, 18:12 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pottenmakersstraat (3)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Speciaal hé.  Tot verleden jaar kon je 't hier in levende lijve komen bewonderen.  20-03-2006, 14:04 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pottenmakersstraat
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Het huis is ondertussen gerestaureerd.
  Tijdens het weekend was er in het kader van "kom op tegen kanker" een plant-een-boom-actie.
  Hier zijn ze ermee gestopt.  Het liep (groeide) de spuigaten uit.

  20-03-2006, 14:02 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pottenmakersstraat
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Huizen waar bovenaan uit de gevel takken groeien, 't is een curieus zicht.

  20-03-2006, 13:56 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraagje
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Eens testen of er echte Bruggelingen tussen de lezers van Bruggeblog zitten die hun stad door en door kennen.  't Is in de binnenstad genomen, in een ander seizoen uiteraard.  U hoort mijn vraag al aankomen. ...   Waar is dit in hemelsnaam?  20-03-2006, 13:51 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terrasjesweer
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Gisterennamiddag, met zijn 10 graden Celsius en een aangenaam zonnetje, zorgde voor terrasjesweer. 
  Let eens op het bord met de menu's.  Alleen de hoofding is in het Nederlands, bah!

  20-03-2006, 09:24 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ronde van Vlaanderen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen GOE-JE MORGEN BRUGGE!!!
  In de familie van mijn vrouw circuleert het grapje dat zij pas content is als zij de Halletoren ziet.
  Net zoals bij elke grap schuilt ook hier een hoge graad van waarheid in.
  Bent u ook zo'n Bruggeling die zich niet op zijn gemak voelt in, pakweg, Antwerpen of Brussel?
  Ondertussen tellen we de dagen af naar de Ronde van Vlaanderen.

  20-03-2006, 09:15 geschreven door Bruggeblog  
  19-03-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pottevingstjie
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Morgen wil ik het eens hebben over dit tegeltableau dat zich bevindt in de Poitevinstraat en zoals het tableau zelf vermeldt dateert van 1900.  Ook hierop is H. Rochus afgebeeld.

  19-03-2006, 22:24 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.H. Rochus zelfs in de kapel van de Blindekens
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Gisteren heb ik u om de oren geslagen met verwijzingen in Brugge naar de heilige Rochus, die hoofdzakelijk een pestheilige is.  Graag wil ik hierop voortzeveren. 
  Zelfs in de kapel van de Blindekens is de heilige Rochus prominent aanwezig.  Hij bevindt zich links boven de deur die leidt naar de sacristie.   Naast hem prijkt weerom die (honds)trouwe hond met het stuk brood.  Tot op de dag van vandaag weet men niet precies de betekenis van de H. Rochus hier in de Kapel van de Blindekens.  Waarschijnlijk is het antwoord heel simpel: deze wijk herbergde vroeger veel armen die om de zoveel tijd geplaagd werden door besmettelijke ziekten.  In dergelijke omstandigheden is volksdevotie nooit ver af.

  19-03-2006, 22:19 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.O.L.V. kerkhof Zuid
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Herken je het nu, Poke?  Deze namiddag is de foto genomen.

  19-03-2006, 21:56 geschreven door Bruggeblog  
  Foto
  I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
  Blog als favoriet !
  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

  Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
 • Moon Art Gallery
 • Bruggelingen buiten Brugge
 • Bruggelin(k)
 • veel meer dan een weerstation!
 • Justine Henin
 • Flanders Inside
 • Willekeurig SeniorenNet Blogs
  yolo
  blog.seniorennet.be/yolo
  Archief per week
 • 06/04-12/04 2009
 • 26/01-01/02 2009
 • 29/12-04/01 2009
 • 22/12-28/12 2008
 • 09/06-15/06 2008
 • 26/05-01/06 2008
 • 19/05-25/05 2008
 • 12/05-18/05 2008
 • 05/05-11/05 2008
 • 28/04-04/05 2008
 • 21/04-27/04 2008
 • 14/04-20/04 2008
 • 07/04-13/04 2008
 • 31/03-06/04 2008
 • 24/03-30/03 2008
 • 17/03-23/03 2008
 • 10/03-16/03 2008
 • 18/02-24/02 2008
 • 11/02-17/02 2008
 • 04/02-10/02 2008
 • 28/01-03/02 2008
 • 21/01-27/01 2008
 • 14/01-20/01 2008
 • 07/01-13/01 2008
 • 31/12-06/01 2008
 • 24/12-30/12 2007
 • 17/12-23/12 2007
 • 10/12-16/12 2007
 • 03/12-09/12 2007
 • 26/11-02/12 2007
 • 19/11-25/11 2007
 • 12/11-18/11 2007
 • 05/11-11/11 2007
 • 29/10-04/11 2007
 • 22/10-28/10 2007
 • 15/10-21/10 2007
 • 08/10-14/10 2007
 • 01/10-07/10 2007
 • 24/09-30/09 2007
 • 17/09-23/09 2007
 • 10/09-16/09 2007
 • 03/09-09/09 2007
 • 27/08-02/09 2007
 • 20/08-26/08 2007
 • 13/08-19/08 2007
 • 06/08-12/08 2007
 • 30/07-05/08 2007
 • 23/07-29/07 2007
 • 16/07-22/07 2007
 • 09/07-15/07 2007
 • 02/07-08/07 2007
 • 25/06-01/07 2007
 • 18/06-24/06 2007
 • 11/06-17/06 2007
 • 04/06-10/06 2007
 • 28/05-03/06 2007
 • 21/05-27/05 2007
 • 14/05-20/05 2007
 • 07/05-13/05 2007
 • 30/04-06/05 2007
 • 23/04-29/04 2007
 • 16/04-22/04 2007
 • 09/04-15/04 2007
 • 02/04-08/04 2007
 • 26/03-01/04 2007
 • 19/03-25/03 2007
 • 12/03-18/03 2007
 • 05/03-11/03 2007
 • 26/02-04/03 2007
 • 19/02-25/02 2007
 • 12/02-18/02 2007
 • 05/02-11/02 2007
 • 29/01-04/02 2007
 • 22/01-28/01 2007
 • 15/01-21/01 2007
 • 08/01-14/01 2007
 • 01/01-07/01 2007
 • 25/12-31/12 2006
 • 18/12-24/12 2006
 • 11/12-17/12 2006
 • 04/12-10/12 2006
 • 27/11-03/12 2006
 • 20/11-26/11 2006
 • 13/11-19/11 2006
 • 06/11-12/11 2006
 • 30/10-05/11 2006
 • 23/10-29/10 2006
 • 16/10-22/10 2006
 • 09/10-15/10 2006
 • 02/10-08/10 2006
 • 25/09-01/10 2006
 • 18/09-24/09 2006
 • 11/09-17/09 2006
 • 04/09-10/09 2006
 • 28/08-03/09 2006
 • 21/08-27/08 2006
 • 14/08-20/08 2006
 • 07/08-13/08 2006
 • 31/07-06/08 2006
 • 24/07-30/07 2006
 • 17/07-23/07 2006
 • 10/07-16/07 2006
 • 03/07-09/07 2006
 • 26/06-02/07 2006
 • 19/06-25/06 2006
 • 12/06-18/06 2006
 • 05/06-11/06 2006
 • 29/05-04/06 2006
 • 22/05-28/05 2006
 • 15/05-21/05 2006
 • 08/05-14/05 2006
 • 01/05-07/05 2006
 • 24/04-30/04 2006
 • 17/04-23/04 2006
 • 10/04-16/04 2006
 • 03/04-09/04 2006
 • 27/03-02/04 2006
 • 20/03-26/03 2006
 • 13/03-19/03 2006
 • 06/03-12/03 2006

  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!