Wie ik ben? ... Speelt geen enkele rol. Mijn naam? ... misschien de Brugschen Stroatendwil?
Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld. Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan. Ondertussen heb ik me herpakt en voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!
Als u het goedvindt zullen we morgen eens binnengluren in het Grootseminarie, gelegen langs de Potterierei. Allez, de ingang bevindt zich toch daar. Dat het Grootseminarie niet voor niets 'GROOT' seminarie noemt zult u morgen wel merken. En zelfs achter de gebouwen ligt nog een grote lap grond met daarop fruitbomen, grazende koeien ... en deze serre.
03-08-2006, 21:52 geschreven door Bruggeblog
Quizvraag 52 (deel 2)
Lap: omdat u het bij de eerste foto nog niet geraden heeft krijgt u er nog een ventje bij. Of ik het een vrouwtje? U moet er eens op letten dat die figuurtjes nooit dezelfde gelaatsuitdrukking hebben. Maar nu komt de vraag: waar in de Brugse binnenstad kunt u die figuurtjes bewonderen?
03-08-2006, 21:16 geschreven door Bruggeblog
zielenheil
Overal in kerken en kapellen komt men dergelijke tegels met inscripties tegen. Velen gaan aan die tegels voorbij zonder er aandacht aan te schenken. Toch is het een feit dat ze een schat aan informatie bevatten. Verschillende van die tegels gaan over mensen die gegoed waren en graag iets gaven aan goede doelen. Dat is nu nog altijd zo (denk maar aan de serviceclubs zoals Rotary) maar vroeger kon men er mee bekomen dat de armen aan wie de giften gedaan werden gingen bidden voor het zielenheil van de milde schenkers. Deze steen is een der twee tegels die hangen aan de muur achterin de Blindekenskapel. Voor wie misschien niet zo vertrouwd is met oude en soms latijnse schrijfwijzen geef ik een klein beetje uitleg. Eigenlijk is het niet zo moeilijk. Sr. is een afkorting van sieur wat betekent (de) heer. Ioe komt van joffrauwe, juffrouw. Iaerghetyde, daar vermoedt u natuurlijk jaargetijde in maar dat wil niet zeggen een seizoen, maar dat is een 'jaarmis', een jaarlijks gehouden mis en in dit geval wordt die mis elk jaar gehouden op '13. 8bris', op 13 'octo'bris, oktober dus. octo is latijn voor 8. Ik vraag me af of de bewoners van de godshuisjes van Blindekens nog elk jaar op 13 oktober bidden voor het zielenheil van Boudewijn van Cottengys en van Clara Cobrysse. Ik vrees van niet, omdat de 'stuijvers' al allemaal op zijn om hen nog 'broodt' te schenken.
03-08-2006, 14:41 geschreven door Bruggeblog
binnentuin CM
Twee jaar geleden, bij 'Open Monumentendag', waren de binnentuinen van het ziekenfonds CM in de Oude Burg te bezichtigen. Het was verrassend om te zien hoeveel leuke binnentuintjes dit gebouw heeft. Enkele foto's van mijn bezoek eraan wil ik u zeker niet ontzeggen. Dit binnentuintje bijvoorbeeld werd met opzet als een wilde tuin opgevat. Dit allemaal met J.J. Rousseau's 'le retour à la nature' en de opkomst van de ecologische beweging in het achterhoofd.
03-08-2006, 09:39 geschreven door Bruggeblog
terras CM Oude Burg
Het meest interessante aan het CM-gebouw is haar terras met uitzicht op de Dijver en de Onze-Lieve-Vrouwetoren.
03-08-2006, 09:39 geschreven door Bruggeblog
antiekmarkt Dijver
Zo heeft u de rommel- en antiekmarkt op de Dijver nog nooit gezien vermoed ik.
03-08-2006, 09:38 geschreven door Bruggeblog
Uitzicht op Dijver
Geniet mee van dit prachtig uitzicht op de Dijver, gezien vanop het terras van het gebouw van het ziekenfonds CM in de Oude Burg.
03-08-2006, 00:00 geschreven door Bruggeblog
02-08-2006
Quizvraag 52
Seniorennet heeft weer zijn kuren vanavond. Ik weet niet of u er iets van gemerkt heeft maar de laatste uren was er weer het een en ander aan de hand. Mijn fout alleszins niet. Daarom ben ik iets later met mijn nieuwe quizvraag. En de vraag luidt als altijd: waar in Brugge is dit? Bloost dit ventje voor de camera of heeft hij te veel Brugse Zotten gedronken, ik zou het niet weten. In alle geval heeft hij een opvallend rode kleur.
02-08-2006, 22:00 geschreven door Bruggeblog
bedevaartsvaantje OLV v. Blindekens
Achteraan de kapel van Onze Lieve Vrouw van Blindekens hangt deze uitleg over de vroegere traditie van bedevaartsvaantjes. Mag ik er u gelijk op wijzen dat het op donderdag 15 augustus weer zover is. Want dan is het Onze Lieve Vrouw hemelvaart en op die dag gaat de processie van OLV van Blindekens door Brugges straten. Deze 'Brugse belofte' start om kwart voor negen 's ochtends aan de kapel en eindigt aan de Potterie dat al in de middeleeuwen een bedevaartsoord was. In 1304 trokken Vlaamse krijgers, waaronder talrijke Bruggelingen, naar de streek van de Pevelenberg om er voor hun vrijheid en rechten te strijden tegen de Franse koning en zijn leger. De vrouwen en moeders van de strijders beloofden jaarlijks een kaars van 36 pond te offeren als hun echtgenoten en zones heelhuids van het slagveld terugkwamen. Deze belofte getrouw wordt sindsdien jaarlijks processiegewijs een offerkaars gebracht naar de kapel van de O.-L.-V. van de Potterie. Elk jaar gaat deze processie uit, nu al meer dan 700 (ZEVENHONDERD) jaar lang !
02-08-2006, 19:28 geschreven door Bruggeblog
veel regen verwacht
Vanavond en vannacht kunnen we ons (zo voorspelt men het toch) aan flink wat regen en wind verwachten. De Brugse kinderkopjes zullen weer blinken van plezier. Afgelopen julimaand is er in onze stad veel te weinig water 'uit de hemel neergedaald'. Ik vrees er voor dat augustus dat tekort zal compenseren en ons regen voor twee maanden zal geven. Voor land- en tuinbouw komt die regen jammer genoeg hopeloos te laat. We zullen het de komende winter wel in onze portemonnee voelen als we ons groenten en fruit zullen aanschaffen.
Herkent u op de foto de Balsemboomstraat?
02-08-2006, 18:27 geschreven door Bruggeblog
Tuin Sint Sebastiaansgilde
Een laatste blik werpen we op de tuin van de Sint Sebastiaansgilde met daarachter de vele torens van Brugge. Dit kunt u zien van door het kijkgat in de Sint Janshuismolen.
02-08-2006, 14:10 geschreven door Bruggeblog
zomergebouw Sint Sebastiaansgilde
Ik wil u nog even lastig vallen met twee artikeltje over de Sint Sebastiaansgilde en dan mag dit hoofdstuk als afgesloten verklaard worden. In de tuin van de schuttersgilde staat het zomergebouw dat pas in 1810 daar gebouwd werd, nadat de Fransen uit Brugge vertrokken waren. Al die tijd van het Franse bewind was men veel te bang geweest dat de gebouwen van de gilde verbeurd verklaard zou worden en afgebroken. Gelukkig is dat niet gebeurd en later, in 1810 dus, begon men aan de bouw van dit paviljoen.
02-08-2006, 13:32 geschreven door Bruggeblog
Quizvraag 51 - de oplossing
Dit was eigenlijk een grapje van mijnentwege. Een test om te zien hoe goed u mijn blog leest en of iemand bij de les was. Op 1 juni 2006, 2 maanden geleden was dit theehuisje achteraan de tuin van het huis in de Hoogstraat nummer 28 al eens aan bod gekomen. Ik vertelde toen dat die wereldbol met windwijzer een 'armilaarsfeer' noemt en de de rijke burgerij vanaf de 18de eeuw graag pronkte met zo een tuinhuisje en ook met zo'n armilaarsfeer alsof ze ermee willen zeggen: "kijk eens hoe goed onze wereldse kennis wel is!". Carlos Dejaegher was blijkbaar bij de les en hij mag bijgevolg een bank vooruit. Hij wist ook nog te vertellen dat dit gezien kan worden vanaf de Groene Rei.
02-08-2006, 13:22 geschreven door Bruggeblog
01-08-2006
Quizvraag nummer 51
50 bijzondere plekken in de binnenstad werden door u al herkend. Hier is plaats nummer 51. Waar in Brugge is dit? En deze keer zeg ik er zelf totaal niks over want elk woord kan u op het juiste spoor brengen.
01-08-2006, 21:08 geschreven door Bruggeblog
Overdekte galerijen Sint Sebastiaansgilde
De Sint Sebastiaansgilde bevat twee overdekte galerijen met doelhuizen. Dit is de galerij met liggende wip op 18 meter. Beide galerijen werden gebouwd omstreeks 1578 met afbraakmateriaal van het Franciscanenklooster dat toen langs de Braamberg lag maar door de Calvinisten afgebroken moest worden. De brandglazen die er nu in zitten dateren pas van 1950.
01-08-2006, 19:40 geschreven door Bruggeblog
medaillon Cornelis de Blois
Drie jaar voor de Sint-Sebastiaansgilde het gebouw en de toren langs de Carmersstraat in 1573 aankocht liet de vorige eigenares Anna de Boodt samen met haar man Cornelis de Blois in de toren nog twee medaillons aanbrengen met daarop hun beider beeltenis. Uiteraard ziet u hier het medaillon van Cornelis de Blois.
01-08-2006, 19:30 geschreven door Bruggeblog
traptoren van Sint Sebastiaansgilde
Natuurlijk moet ik het nog eens hebben over de merkwaardige traptoren die zich tegen de zuidgevel van het oude huis van de gilde bevindt. Huis en toren waren al een kleine dertig jaar gebouwd in opdracht van de Brugse makelaarsfamilie De Boodt vooraleer de Sint Sebastiaansgilde die eerder hun 'clublokaal' in de Rolweg hadden dit in 1573 aankochten. Iedere etage van de toren heeft een andere vorm, van vier- over achtzijdig naar rond en zeszijdig.
01-08-2006, 19:21 geschreven door Bruggeblog
Stadhouderssleutel
Het bestuur van een schuttersgilde bestaat uit de hoofdman, de stadhouder, de dekens, raadsleden of zorgers en hofmeesters. In de Koningszaal van de handboogschuttersgilde Sint Sebastiaan te Brugge staan enkele vitrines opgesteld met daarin verschillende kostbare stukken zoals deze symbolische sleutel van hun stadhouder, hangende aan een ketting.
01-08-2006, 14:35 geschreven door Bruggeblog
prachtige lijst
Minstens even interessant als het schilderij van Hendrik, graaf van Gloucester, met zijn jeugdige gelaat, is de prachtige lijst die eromheen zit. Dit is te zien in de 'Koningszaal' van de schuttersgilde Sint Sebastiaan in de Carmersstraat.
01-08-2006, 14:14 geschreven door Bruggeblog
Hendrik Tudor, hertog van Gloucester
In het Engels bestaat er een uitdrukking: "Every Picture Tells A Story". Het betekent min of meer dat er aan elke foto of schilderij een lang verhaal vast zit. Wat dit schilderij betreft is dat zeker zo. Waarom hangt dit schilderij hier in Brugge, uitgerekend een schilderij van een Engelse hertog? Welnu, geboren op 8 juli 1640, was hij een jongere broer van koning Charles II, de man in ballingschap in Brugge gedurende de jaren 1656 tot 1658. Denk nu niet dat die twee broers hier een volledige twee jaar in Brugge zaten, neen ze werden ook gesignaleerd in Spa, Keulen, Brussel en ook in Parijs waar hun moeder, Mariette Henri van Bourbon, een dochter van de Franse koning die zelf getrouwd was met Charles I van Engeland, naar teruggekeerd was nadat haar man in Engeland geëxecuteerd was (jan. 1649). 1656 staat er op dit schilderij onderaan te lezen en dus was deze Henry Tudor pas een knaap van 16 jaar toen ook hij hier in Brugge in ballingschap was. Hijzelf hield er, in tegenstelling tot zijn moeder die streng katholiek was, protestantse ideeën op na en op een gegeven ogenblik griefde dat zijn moeder zo erg dat zij hem, Hendrik Tudor, uit Parijs wegjoeg. Hendrik, hertog van Gloucester was hier zo door gestoord dat hij, samen met nog andere Britse en Ierse royalisten (onder wie de hertog van York, nog een andere broer van Charles II) een alliantie aanging met de Spanjaarden. Zeker is geweten dat hij in 1657, toen 17 jaar oud, in Brugge een eigen regiment bezat onder Spaanse vlag. Op 14 juni 1658 streden de Spanjaarden samen met de Britse en Ierse Royalisten (waaronder dus de hertogen van York en Gloucester) voor Duinkerke een strijd tegen de Fransen en de Engelsen in wat achteraf genoemd werd 'the Battle of the Dunes' vanwege de hevige strijd die o.a. geleverd werd op een 50 meter hoge duin. Spanje was in totaal met zowat 15.000 manschappen en de Fransen en Engelsen samen met ongeveer 26.000. Laatstgenoemden wonnen de strijd. 'slechts' 500 van hun manschappen waren gedood, gewond of gevangen genomen terwijl dat aantal bij de Spanjaarden opgelopen was tot 2000 doden en gewonden en 4000 gevangen genomenen. De Spanjaarden bliezen de aftocht terwijl de Britse en Ierse royalisten besloten om niet meer verder te strijden tegen de Engelsen op vreemd grondgebied. Hendrik Tudor kwam heelhuids uit de strijd, maar toen iedereen twee jaar later, in 1660 naar Engeland terugkeerde en zijn broer Charles II opnieuw op de troon zat werd hij door de toen in Londen fel woedende pokkenplaag geveld en stierf er op 13 september van 1660. Hij werd bijgelegd in de beroemde kapel van Hendrik VII in Westminster Abby. Hij was 20 jaar oud geworden. Pittig detail: zijn oudere zuster Maria Henrietta Stuart I was getrouwd geweest met Willem II, prins van Oranje en die Willem II was al in 1650 ook aan pokken overleden. Op het ogenblik dat Maria Henrietta naar Engeland terugkeerde (sept. 1660) vernam ze dat deze Hendrik, hertog van Gloucester pas overleden was en amper twee maanden later werd ze zelf ook ziek, kreeg aderlatingen, zwakte uit en stierf eind december 1660 op 29-jarige leeftijd. Zij ligt begraven naast haar geliefde broer in de kapel in Westminster Abby.