NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
 • Heras
 • over slapende rekeningen en slapende blogs
 • Lopen-op-de-Vesten
 • de Gentpoortvesten
 • Sparco
 • Een zalig kerstfeest
 • baggerwerken
 • quizvraag 184 (deel 2)
 • oeps ...
 • quizvraag 184
 • Kersenboomstraat
 • vier luchtroosters
 • quizvraag 183 - de oplossing
 • Rainer Maria Rilke in Brugge
 • madeliefjesvelden
  Zoeken in blog

  23-03-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kom op tegen kanker...
  Klik op de afbeelding om de link te volgen ... en plant een boom.
  Je kan hem bewonderen in de Hoornstraat.

  23-03-2006, 10:56 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antonius Abt (2)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  23-03-2006, 10:52 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antonius Abt
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Gisteren had ik het over de heilige Antonius abt, de heilige man die altijd in het bijzijn van een varken afgebeeld wordt.  Hij is een van de pestheiligen die als dusdanig in Brugge vereerd werd.  De geven van de bekende zaak Tuyttens in de Noordzandstraat bevat nog een 18de eeuws basreliëf waar de man op prijkt.  23-03-2006, 10:49 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nieuwe quizvraag (deel 2)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is exact dezelfde plek, maar zoals ze er nu, in dit seizoen, uitziet.
  Waar is dit?

  23-03-2006, 10:18 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zwarte madonna (2)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen onze zwarte madonna heeft er ondertussen een grijswit stoflaagje bijgekregen.

  23-03-2006, 10:10 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zwarte madonna
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Dit is hetzelfde gebouw op de hoek van de Sint-Walburgastraat en de Middelburgstraat dat gerestaureerd wordt, maar een klein detail ervan.    Deze madonna met kind is al jaren verwaarloosd.  Bij mij stond ze al lang op nummer een op mijn lijst van zwarte madonna's die in Brugge te zien zijn.  Ooit zal ze wel maagdelijk wit geweest zijn zeker?  Ik ben curieus of het beeldje samen met het huis gerestaureerd zal worden.  23-03-2006, 10:09 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Restaureren
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit huis op de hoek van de Sint-Walburgastraat en de Middelburgstraat wordt gerestaureerd.  Dat is een goeie zaak.  Brugge kan er alleen maar mooier op worden. 

  23-03-2006, 10:04 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gastenboek

  Ziezo, mijn gastenboek is eventjes uitgemest.  Alleen wie het echt met Brugge en Bruggeblog goed meent is in mijn gastenboek gebleven.  Sommigen deden niks anders dan dit onderdeel van mijn blog bestoken met zogeheten groeten om zelf hoog te scoren.  Ik noem geen namen maar één wil ik wel laten vallen:  Amor Fati, hij staat ongeveer vijftigste in de seniorenblogsitesrangschikking omdat ie niks anders doet dan alle anderen hun gastenboek bestoken.  Flauw is dat, en van nu af aan gaan we met een propere lei verder met wat ons het meest interesseert: BRUGGE!!!!  23-03-2006, 00:00 geschreven door Bruggeblog  
  22-03-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toon mij uw blauwe zak...
  Klik op de afbeelding om de link te volgen ... en ik zeg u wie u bent.  Morgen worden in de binnenstad de blauwe zakken met PMD samen met het papier en karton opgehaald.  Hebt u er aan gedacht?  Meer nog: hebt u er aan gedacht dat u, vooral met die blauwe, doorzichtige zakken, uzelf buitenzet in het aanschijn van iedereen?  Daarom deze terechte uitspraak: toon mij uw blauwe zak en ik zeg u wie u bent.  Wilt u in het straatbeeld niet opvallen, doe dan vooral zoals in bijgaand voorbeeld.  Hou het evenwichtig.  Enkel hier en daar een blikje pils (of ze bestempelen u als een dronkaard), enkel hier en daar een  conservendoos (niet te veel of ze denken dat u nooit kookt), enkele waterflessen erbij , slechts sporadisch een colablikje, dat is ideaal.  Houden zo!  Een tip van Bruggeblog.

  22-03-2006, 23:36 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Papegaaistraat
  Klik op de afbeelding om de link te volgen 10 jaar geleden stond hier nog een boerderij.  Nu is het een chic wijkje geworden.  Mooi  natuurlijk, zo'n plaatje, en ik weet het ook, de tijd staat nooit stil, maar moest dit?  Ik heb er gemengde gevoelens bij.
  De straatnaam Papegaaistraat is makkelijk te verklaren.  Deze foto is genomen vanop de vesten, vlakbij de molen "de Nieuwe Papegaai". 

  22-03-2006, 21:57 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bij schade ...
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog eens een grappig tussendoortje.  Het heeft nog een tijdje geduurd eer de schade hersteld was.  Misschien kon men het telefoonnummer niet lezen?  Had men de verzekering niet betaald?  Het antwoord is simpeler: het huis stond toen leeg.
  Het was te zien in het Loppemstraatje.

  22-03-2006, 17:30 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de pestarm van Sint-Antonius
  Klik op de afbeelding om de link te volgen In 1749 gemaakt door edelsmid A. Petyt.  Op 24 september van dat jaar werd de relikwie nog onderzocht door de toenmalige bisschop van Brugge en goedgekeurd.  Het 110 cm hoge koperen werk heeft een voetstuk waarop de zinnebeelden van de boete uitgebeeld staan.

  22-03-2006, 14:43 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint-Antonius abt
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Naar het schijnt stond vroeger onder het beeld de volgende tekst te lezen:
  "zijn uw dieren in gevaar, hier is uwe middelaar"

  22-03-2006, 14:41 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint Antonius abt
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Op het tegeltableau in de Poitevinstraat staat, tussen de andere pestheiligen in, Sint Antonius abt.  Tot omstreeks 1955 werd deze heilige in Brugge als pestheilige vereerd.  Voor alle duidelijkheid, het is de Sint Antonius met zijn "zwientje".  In de Onze-Lieve-Vrouwkerk bevindt zich heel wat dat verwijst naar deze heilige.  Maar eerste een beetje geschiedenis...
  Sint Antonius was een Egyptische kluizenaar die in verschillende woestijnen leefde en door zijn levensstijl indruk maakte.  Hij werd 105 jaar.  Zijn lichaam werd in de woestijn begraven en later opgegraven.  Zijn relieken verhuisden naar Frankrijk.  Maar ook Brugge bezit (waarschijnlijk sinds 1212) een reliek van Sint-Antonius: een deeltje van zijn arm, meegebracht vanuit Constantinopel. Sint-Antonius zijn volgelingen gingen in de middeleeuwen rond om de mensen te helpen (ook in perioden van pest) en hadden varkens die een belletje om hadden bij zich.
   Dat "Toontje" ook in de twintigste eeuw nog - en vooral door de boeren - erg vereerd werd had vooral te maken met het geloof dat de heilige de veestapel behoeden kon voor bijvoorbeeld runderpest.  Zijn naamdag is 17 januari en rond die tijd was het in en rond de O.L.V.-kerk een drukke bedoening.  Tijdens de "Toontjesdagen" werden duizende kaarsen, broden en speciale Sint-Antoniuskoeken verkocht.  De boeren mengden die koeken in hun zwijnenvoer en aten er zelf een stukje van.  Ook werden er wassen ex-voto's verkocht: zwijntjes, kindjes of ledematen.
  Die Sint-Antoniusdag werd in de volksmond ook nog genoemd "viggetjesommegang", "koppeldag" of "teentjestert".  Waarom dat zo genoemd werd is gauw te verklaren:  het volk stond in de kerk opeengepakt omheen de pilaar (zie foto) voor het Sint-Antoniusbeeld.  De mensen hadden gauw een kwartier nodig om, voetje voor voetje, al biddend omheen de pilaar te wandelen.  En dat moesten zij DRIEMAAL doen en daarna nog de kruisweg.
  Welwel, de tijden zijn veranderd zeg!

  22-03-2006, 14:32 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.H. Rochus in de Blindekenskapel
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik heb het er al over gehad, maar dit wil ik u echt nog eens meegeven.  In plaats van te gaan shoppen in de Smedenstraat (en veel geld kwijt te zijn), sla eens een zijstraatje ervan in, de Kammakersstraat, en breng eens een bezoekje aan de Blindekenskapel.  U zult het zich niet beklagen.  En, in tegenstelling tot alle andere kerken en kapellen in Brugge, het is er bijna altijd rustig.  Let als je er komt eens goed op het borstbeeld van de heilige Rochus boven de deur van de sacristie.

  22-03-2006, 13:28 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruges la morte
  Klik op de afbeelding om de link te volgen 't Is ook in het Vuldersreitje.  Het huis links wordt nu gerestaureerd.

  22-03-2006, 12:27 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vuldersreitje
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is van twee jaar geleden.  Ondertussen is hier rechts een speelpleintje gekomen.  De straat Vuldersreitje heet zo omdat hier vroeger een reitje was met de naam ... euh, het ontglipt me even, euh ... Oh ja: het Vuldersreitje!  Niet alle reitjes van vroeger bestaan nog.  Sommigen zijn gedempt (zoals hier), anderen zijn overkoepeld (zoals op 't Zand).

  22-03-2006, 12:24 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brugge by night
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Brugge by night
  allerlei lichtjes
  geen strangers op de straat
  in Brugge by night

  22-03-2006, 09:27 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.stemmen op de foto's
  Vergeet niet te stemmen op de foto's.  Morgenavond zet ik de foto die de afgelopen week van u de meeste waardering kreeg  op groot formaat op het net.  U kan er dan zelfs een poster van 30 op 40 cm mee maken.  Gratis en voor niks.

  22-03-2006, 09:21 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe quizvraag
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Kijk, en nu ga ik niemand nog iets verklappen.  Zoek het zelf maar uit.  Als u de oplossing geven wilt: liefst gedetailleerd.  Om een voorbeeld te geven: niet 'op de Markt' maar 'op de Markt voor de post'.

  22-03-2006, 09:16 geschreven door Bruggeblog  
  Foto
  I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
  Blog als favoriet !
  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

  Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
 • Moon Art Gallery
 • Bruggelingen buiten Brugge
 • Bruggelin(k)
 • veel meer dan een weerstation!
 • Justine Henin
 • Flanders Inside
 • Willekeurig SeniorenNet Blogs
  paperclip
  blog.seniorennet.be/papercl
  Archief per week
 • 06/04-12/04 2009
 • 26/01-01/02 2009
 • 29/12-04/01 2009
 • 22/12-28/12 2008
 • 09/06-15/06 2008
 • 26/05-01/06 2008
 • 19/05-25/05 2008
 • 12/05-18/05 2008
 • 05/05-11/05 2008
 • 28/04-04/05 2008
 • 21/04-27/04 2008
 • 14/04-20/04 2008
 • 07/04-13/04 2008
 • 31/03-06/04 2008
 • 24/03-30/03 2008
 • 17/03-23/03 2008
 • 10/03-16/03 2008
 • 18/02-24/02 2008
 • 11/02-17/02 2008
 • 04/02-10/02 2008
 • 28/01-03/02 2008
 • 21/01-27/01 2008
 • 14/01-20/01 2008
 • 07/01-13/01 2008
 • 31/12-06/01 2008
 • 24/12-30/12 2007
 • 17/12-23/12 2007
 • 10/12-16/12 2007
 • 03/12-09/12 2007
 • 26/11-02/12 2007
 • 19/11-25/11 2007
 • 12/11-18/11 2007
 • 05/11-11/11 2007
 • 29/10-04/11 2007
 • 22/10-28/10 2007
 • 15/10-21/10 2007
 • 08/10-14/10 2007
 • 01/10-07/10 2007
 • 24/09-30/09 2007
 • 17/09-23/09 2007
 • 10/09-16/09 2007
 • 03/09-09/09 2007
 • 27/08-02/09 2007
 • 20/08-26/08 2007
 • 13/08-19/08 2007
 • 06/08-12/08 2007
 • 30/07-05/08 2007
 • 23/07-29/07 2007
 • 16/07-22/07 2007
 • 09/07-15/07 2007
 • 02/07-08/07 2007
 • 25/06-01/07 2007
 • 18/06-24/06 2007
 • 11/06-17/06 2007
 • 04/06-10/06 2007
 • 28/05-03/06 2007
 • 21/05-27/05 2007
 • 14/05-20/05 2007
 • 07/05-13/05 2007
 • 30/04-06/05 2007
 • 23/04-29/04 2007
 • 16/04-22/04 2007
 • 09/04-15/04 2007
 • 02/04-08/04 2007
 • 26/03-01/04 2007
 • 19/03-25/03 2007
 • 12/03-18/03 2007
 • 05/03-11/03 2007
 • 26/02-04/03 2007
 • 19/02-25/02 2007
 • 12/02-18/02 2007
 • 05/02-11/02 2007
 • 29/01-04/02 2007
 • 22/01-28/01 2007
 • 15/01-21/01 2007
 • 08/01-14/01 2007
 • 01/01-07/01 2007
 • 25/12-31/12 2006
 • 18/12-24/12 2006
 • 11/12-17/12 2006
 • 04/12-10/12 2006
 • 27/11-03/12 2006
 • 20/11-26/11 2006
 • 13/11-19/11 2006
 • 06/11-12/11 2006
 • 30/10-05/11 2006
 • 23/10-29/10 2006
 • 16/10-22/10 2006
 • 09/10-15/10 2006
 • 02/10-08/10 2006
 • 25/09-01/10 2006
 • 18/09-24/09 2006
 • 11/09-17/09 2006
 • 04/09-10/09 2006
 • 28/08-03/09 2006
 • 21/08-27/08 2006
 • 14/08-20/08 2006
 • 07/08-13/08 2006
 • 31/07-06/08 2006
 • 24/07-30/07 2006
 • 17/07-23/07 2006
 • 10/07-16/07 2006
 • 03/07-09/07 2006
 • 26/06-02/07 2006
 • 19/06-25/06 2006
 • 12/06-18/06 2006
 • 05/06-11/06 2006
 • 29/05-04/06 2006
 • 22/05-28/05 2006
 • 15/05-21/05 2006
 • 08/05-14/05 2006
 • 01/05-07/05 2006
 • 24/04-30/04 2006
 • 17/04-23/04 2006
 • 10/04-16/04 2006
 • 03/04-09/04 2006
 • 27/03-02/04 2006
 • 20/03-26/03 2006
 • 13/03-19/03 2006
 • 06/03-12/03 2006

  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!