Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    01-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.karpers (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een close-up van die kanjers van karpers die zomaar in ons Brugse water rondzwemmen.


    01-08-2007, 22:02 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.karpers
    Klik op de afbeelding om de link te volgen   Een tip misschien voor de vissers onder u.  Op het ogenblik zit er een grote school volwassen karpers in het brakke stuk water tussen het Minnewater en het Bargehuis in.  Het zijn echt kanjers van vissen die daar zwemmen.  Deze foto is van gisterennamiddag.  Verdwenen kunnen ze zeker nog niet zijn.




    01-08-2007, 22:00 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groenerei (quizvraag 201)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Oei, oei, oei ... correctie en eerherstel voor Flater.  Blijkbaar had ik mijn beste bril niet op bij het nalezen van de antwoorden.  Al na foto twee was het Flater en niemand anders die de plek herkende.  Excuus, duizendmaal excuus, hoor.  En als je geen prijs als winnaar wilt hebben, Flater, dan geef ik hem morgenmiddag wel aan je pa, die komt morgennamiddag toevallig bij ons op bezoek, tenminste als het niet regent ;-).


    01-08-2007, 21:59 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 201 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Eigenlijk wilde ik vanavond deze foto als vierde toevoegen aan de quizvraag omdat nog niemand de oplossing gevonden had.  Tot daarstraks.  Willy (Willee), een dame uit Tilburg, Nederland, gaf de juiste oplossing door.  Dit is inderdaad de Groene Rei.  Toch moet ik haar eventjes op de vingers tikken.  Bij de quizvragen hier op Bruggeblog kan niks verdiend worden, alleen de eer om als eerste een speciaal plekje in Brugge herkend te hebben.  Een reglement voor deze quizvraag bestaat er niet, maar het is een onuitgesproken regel dat iedereen per dag slechts één antwoord indienen mag.  Onze Tilburgse dame die blijkbaar gek is op ons Brugge heeft deze stilzwijgende afspraak in haar enthousiasme over het hoofd gezien.  Het wordt haar voor één keer vergeven, vooral ook omwille van het feit dat het ongelooflijk is hoe iemand die Brugge slechts sporadisch bezoeken kan deze stad toch zo goed kent. 
    Voor alle duidelijkheid: dit is het stukje Groenerei dat afzwenkt naar de Predikherenstraat toe en dat zo smal is dat er geen gemotoriseerd verkeer door kan of mag.


    01-08-2007, 21:24 geschreven door Bruggeblog  
    31-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 201 (deel 3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Toegegeven, vanaf de eerste foto wist Chris Weymeis onmiddellijk wat dit ding voorstelt.  Maar de vraag luidt zoals altijd: waar in het centrum van Brugge is dit te zien?  En die vraag blijkt vooralsnog niet correct beantwoord, maar ik het het sterke vermoeden dat het nu niet lang meer zal duren.


    31-07-2007, 21:58 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vervallen loods (8)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen   Dit is (of was) de schakelkast voor het hele complex.  Verdraaid veilig, vind ik.



    31-07-2007, 21:09 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vervallen loods (7)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Schoenen uitdoen a.u.b.  Dit opschrift staat hier niet, maar het had evengoed gekund, want waarom anders treffen we hier eind juli 2007 in deze (afgezien van een koppel tortelende duiven) totaal verlaten hangar dit koppel achtergelaten schoenen aan?


    31-07-2007, 21:07 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vervallen loods (6)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In huidige omstandigheden komen deze twee opschriften natuurlijk vrij komisch over.


    31-07-2007, 20:52 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vervallen loods (5)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Afgaande op deze foto is deze loods nog niet zo erg lang in verval geraakt.  Bouwjaar 1986.  Wat is twintig jaar.  Op gebied van verval is dat blijkbaar een eeuwigheid.


    31-07-2007, 20:44 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vervallen loods (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is de ingang tot het gebouw.  De brievenbus blijkt vooralsnog de meest veilige plek om er iets ongeschonden in te deponeren.


    31-07-2007, 20:40 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vervallen loods (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Diezelfde afkalvende hangar of loods, maar nu vanuit een ander standpunt bekeken.  Het resultaat is nog altijd abominabel.


    31-07-2007, 20:33 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vervallen loods (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is diezelfde vervallen loods van binnenuit gezien.  De glorie van weleer toen alles hier nog vol bedrijvigheid was kunnen we er ons alleen nog maar bij dromen.


    31-07-2007, 20:27 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vervallen loods
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Normaal gezien reageer ik weinig of nooit op reacties van uw kant.  Elkeen heeft zijn mening, nietwaar?  Maar in verband met mijn artikeltje "100 jaar zeehaven" wil ik toch eens reageren op Van Eeghem.  Ruim 100 jaar geleden bestond Zeebrugge niet eens.  Het was gewoon één hoopje strand en duinenrij met daarachter een prachtig polderlandschap.  Pas door bemiddelingen in Brussel bekwam Brugge eind de 19de eeuw dat onze ooit welvarende handelsstad opnieuw een verbinding zou krijgen met de zee.  Groot was de euforie bij de Bruggelingen in die dagen.  Dàt wilde ik tonen, in tegenstelling tot het lauwe feestgebeuren van nu in Brugge zelf.  En ook het feit dat men toen, en ook nog lang daarna, dacht dat Brugge (de binnenstad) opnieuw een bloeiende haven kon krijgen.  De geschiedenis heeft dit ondertussen duidelijk achterhaald.  Brugge an sich zal nooit meer een wereldhavenstad worden, dat is nu zeker.  Zeebrugge daarentegen is sinds de jaren 1970-1980 hoe langer hoe meer een wereldhaven aan het worden.  Het onderscheid tussen die twee heb ik gewoon duidelijk willen stellen.  Eerst door dat verlaten tankstation in Brugge, en nu door deze vervallen loods die zich bevindt langs de Louis Coiseaukaai, rechttegenover het Entrepot en vlak naast een lokaal politiebureau en razend vlakbij de plek waar het nieuwe hoofdpolitiebureau ingeplant zal worden.


    31-07-2007, 20:25 geschreven door Bruggeblog  
    30-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nieuw hoofdpolitiekantoor
    Klik op de afbeelding om de link te volgen "De Entrepot" is sinds een tijdje een regionaal jongerencentrum waarin en waarrond van alles georganiseerd wordt waar normaal gezien uitsluitend jong volk op afkomt.  Een maand geleden bleek tijdens een gemeenteraadszitting dat men van plan is om uitgerekend hier op deze open ruimte vlak naast dat fameuze Entrepot een nieuw hoofdpolitiebureau op te trekken.  In alle geval werd er al een architectuurwedstrijd voor uitgeschreven.  Da's namelijk iets dat men van stadswege de laatste jaren erg graag doet: architectuurwedstrijden uitschrijven.   Men staat bijvoorbeeld al maandenlang te springen om nog zo'n wedstrijd uit te schrijven voor de vrijgekomen ruimte als eenmaal het Toyo Ito paviljoen van de Burg weggeraakt.  Als ..., want ondanks alle inspanningen lukt het blijkbaar nog altijd niet om die ondergelopen carwash van Japanse makelij te verwijderen.  Het lukt niet dankzij een tegensputterende minister die niet van Brugge is maar van Mechelen en ook dankzij een 'rechtvaardige rechter'.


    30-07-2007, 23:59 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 201 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We zoeken nog altijd dezelfde plaats in het centrum van Brugge als van de vorige foto, van de quizvraag 201 welteverstaan.  Het 'ding' is al iets duidelijker herkenbaar.
    Waar staat het?


    30-07-2007, 23:27 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dubbele regenboog (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Terzelfder tijd in de Brugse binnenstad: iets minder duidelijk te zien misschien, maar 't was verdraaid diezelfde dubbele regenboog!

    foto: Martine Verhaeghe


    30-07-2007, 23:19 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dubbele regenboog
    Klik op de afbeelding om de link te volgen U bent het ondertussen misschien al vergeten, maar gisterenavond trok omstreeks half negen een onweersbui aan Brugge voorbij.  Terwijl de Oostkust niks daarvan merkte en droog bleef, werd het in Brugge op dat ogenblik plots pikdonker.  En op een gegeven ogenblik was er heel duidelijk een dubbele regenboog waarneembaar.  Dat noemt men de primaire en secondaire regenboog en daar tussenin zit de zogenaamde band van Alexander.  Dit was te zien in een buitenwijk van Brugge.

    foto: Flater


    30-07-2007, 23:17 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.scouts in Brugge (3de en laatste)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Marc Willems kon er min of meer een groepsfoto uitpersen.  De oplettende kijker merkt tussen dit bont allegaartje inderdaad scouts op uit vier verschillende scoutsgroepen en -landen.


    30-07-2007, 21:02 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.scouts in Brugge (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dat zo'n wereldjamboree die nu in Engeland van start gegaan is een internationale bedoening is en uitermate geschikt is om internationale contacten te leggen, dat bewijzen deze scouts die vandaag in Brugge waren naar aanleiding van hun eigen kleinschalerige jamboree: Beljamb '07.
    Het blijkt dat deze Beljamb '07 scouts van scoutsgroepen van 4 verschillende landen verenigt, namelijk die van Menen in België, die van Kopenhagen in Denemarken, die van Nottingham in Engeland en die van Oslo in Noorwegen.  Die onderlinge contacten tussen de vier scoutsgroepen ontstonden al tijdens de jaren '50 en '60, voornamelijk na ontmoetingen tijdens wereld- en andere jamborees.
    Het blijkt nu dat de scouts van die vier groepen momenteel te gast zijn in België voor deze Beljamb '07 en dat vandaag een bezoekje aan Brugge op het programma stond.


    30-07-2007, 20:57 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.scouts in Brugge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Momenteel zijn er zo'n 40.000 scouts van over heel de wereld in Engeland bijeen voor de 21ste Wereldjamboree.  Deze jamboree wordt daar een heel speciale omdat het volgende week in Engeland exact 100 jaar geleden zal zijn dat Robert Baden-Powell er het allereerste scoutingkamp ooit hield.  100 jaar later bestaat het scoutisme nog altijd en telt wereldwijd honderdduizenden leden.
    Vanuit België moeten er nu zowat 1300 scouts naar het Engelse Chelmsford, zo'n 60 kilometer ten noordoosten van Londen, afgezakt zijn.  Maar dat betekent niet dat er op het ogenblik in ons land geen scouts meer actief zijn.  Het tegendeel wordt bewezen met deze foto van vandaag, genomen door Marc Willems in de schaduw van het sashuis aan 't Minnewater.


    30-07-2007, 20:41 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    koolstof
    blog.seniorennet.be/koolsto
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!