Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    13-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kioskgevoel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wat voelt zoiets aan, ik weet niet of u dit gevoel kent, dit kioskgevoel, het gevoel om regelrecht te leven te midden rechtopstaande klossen met een quasi (on)beperkte uitkijk op dit eeuwenoude park vlakbieje 't oekd gevang dat er eigenlijk niet meer is ...

    13-04-2006, 23:27 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.huis commissaris Van In
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Met de TV-reeks 'Aspe' is volgens mij (en met mij veel Bruggelingen) heel wat mis maar met één ding kan ik akkoord gaan.  Het huis van commissaris Van In bevond zich in die eerste reeks niet aan de Vette Vispoort zoals beschreven werd in de boeken van Pieter Aspe, maar wel hier aan het Wijngaardplein.  Het was het huis in het midden.  Vanuit fotografisch of visueel standpunt was het bijna onmogelijk om aan de Vette Vispoort te filmen.  Maar misschien was de reden van verandering van locatie uit pure noodzaak gebeurd: ze mochten van de nieuwe eigenaars niet aan en in de Vette Vispoort filmen?

    13-04-2006, 22:02 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag no. 11 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Geen enkele reactie kwam binnen op mijn vorige vraag.  Daarom stel ik hem opnieuw met deze foto erbij.  Deze keer zonder aanpassingen.  Gewoon, zoals het straatje er deze vooravond uitzag.  En, zoals u merkt, sommigen wandelen er doorheen als kortste weg van punt A naar punt B.

    Wie weet waar dit is?

    13-04-2006, 21:19 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ouderlijk huis Aspe
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In het witgeschilderde huis links aan het eind van dit gangetje heeft Pieter Aspe(slagh) zijn kinderjaren doorgebracht.  In zijn zoektocht naar een geschikt huis om de hoofdfiguur uit zijn boeken, commissaris Van In, te laten wonen koos hij dit huis uit.  De Vette Vispoort is gelegen in de Moerstraat, letterlijk in de schaduw van de Sint-Jacobskerk.  De datum die op het huisje vooraan geschreven staat is bedrieglijk.  Vermoedelijk dateren de nu bestaande godshuizen uit de zestiende eeuw.  De datum refereert enkel aan het jaar waarin Joris Fierens en zijn vrouw vier huisjes in de Klaverstraat aan de Sint-Jacobsdis schonken.  Die huisjes in de Klaverstraat waren op de duur zo vervallen geraakt dat de weduwen vanuit de Klaverstraat naar hier in de Vette Vispoort ondergebracht werden.
    Op het einde van het gangetje ligt het Speelmansreitje.  Vermoedelijk werden hier schepen met (vette) vis gelost.  Vandaar de naam. 

    13-04-2006, 18:45 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tuin v/h kantmuseum
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een blik op de tuin van het kantmuseum.  Met een all-in ticket bezoekt u de Jeruzalemkerk, het kantmuseum, de tuin en het kantatelier.

    13-04-2006, 15:03 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeruzalemkerk (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog een laatste blik op de vreemde achtkantige toren van de Jeruzalemkerk met op de voorgrond het kantmuseum.

    13-04-2006, 14:52 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeruzalemkerk (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Volgens de profeet Jesaïa (LX, 2) zal bij het einde der tijden, wanneer wolken de aarde verduisteren, het licht op het nieuwe Jeruzalem schijnen.  Op de zijmuren van de kerk staan wolken die door lichtstralen doorboord worden.
    Paul de Saint-Hilaire concludeert uit alle symboliek (ook binnen in de kerk) dat de bedoeling van Adornes verder reikte dan gewoon een namaaksel van het Heilig Graf en de kapel te Jeruzalem te maken, neen, hij wilde in Brugge het Nieuwe Jeruzalem neerzetten en deze kerk zou er het centrum van worden.

    13-04-2006, 14:15 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeruzalemkerk (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Links de zon, rechts de maan (althans de uitbeelding ervan) op de top van de twee torentjes aan weerszijden van de houten toren.  Deze lichtbronnen van dag en nacht betekenen dat deze kerk niet op het Oosten (Jeruzalem), maar naar het Zuiden is gericht waardoor het koor zich aan de kant van de duisternis bevindt.
    Helemaal bovenaan, in plaats van een windhaan staat een half wiel doorstoken met een palm.  Het draait mee met de wind.  Het is het rad van de martelares Catharina.  Het symboliseert de breuk in de tijd en in de sterrenloop, met andere woorden de Apocalyps.
    Dan die bol, dat is de aarde natuurlijk. Dat benadrukt dat het einde van de wereld bedoeld wordt.

    13-04-2006, 14:03 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeruzalemkerk (1)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zoals ik gisteren al aankondigde zal ik het eens hebben over de Jeruzalemkerk.  Ik doe het in twee schuifjes.  Vandaag behandel ik de buitenkant en morgen - u raadt het: de binnenkant van deze unieke kerk.
    Eerst en vooral: Dan Brown werd niet veroordeel omdat hij putte uit het werk "Het Heilig Bloed, de Heilige Graal".  Ikzelf geef ook ridderlijk toe dat ik mijn inspiratie gehaald heb uit een boekje waarin alles wat ik nu verteld uitgebreider en beter neergeschreven werd.  Het boekje heet "Brugge, de tempel en de Graal" en is geschreven door Paul de Saint-Hilaire.  Of het nog in de boekhandel verkrijgbaar is, is een andere zaak.

    Pieter Adornes is twee keer naar het Heilig Graf geweest en tekende het na met de bedoeling er een replica van te maken.  Dat gebeurde hier te Brugge.  Rondom dat graf werd een kapel gebouwd.  Pieters zoon Anselm (die trouwens ook naar het echte Heilig Graf gegaan was) verving die kapel door een nieuwe met toren.  Het was dus een privékapel die in 1482 eindelijk af was.
    Volgens die Paul de Saint-Hilaire was die kapel bedoeld als het centrum van het nieuwe Jeruzalem in de stad waar de andere helft van het bloed van Christus bewaard werd, in Brugge.  Het oude Jeruzalem was opnieuw in handen van de Ongelovigen gevallen en Adornes wilde een nieuw, vrij Jeruzalem voor hem en zijn nakomelingen.
    Deze kerk barst van de bizarre verwijzingen en rebussen.
    De gevel.  Het begin van een rebus wordt dikwijls aangegeven door een specifiek teken.  Het meest voorkomende teken is dat van het kalvariekruis met drie treden (hier rechts in de gevelsteen gemetseld).  En dan hebben we boven het venster, opnieuw in de muur ingemetseld, het wapenschild van de Adornes.  Samen met Gwijde van Dampierre kwam deze familie mee uit Palestina.  Hun wapenschild had een met zilver en zwart geschaakte schuinbalk van 3 lijnen met twaalf vakken.  Zo ook hier: 3 keer twaalf stenen op de schuine lijn.  Dit was zoveel als een schaakbord van 36 velden.  Deze 36 is het kwadraat van 6 het zonnegetal.

    13-04-2006, 13:46 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.hoogteverschillen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Fietsers weten het wel.  Brugge is niet vlak.  Fiets je bijvoorbeeld van 't Zand naar de Markt, dan moet je niet veel trappen want het gaat naar beneden.  Het hoogteverschil hier aan het begin van de Katelijnenstraat is nog duidelijker.

    13-04-2006, 10:45 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Station
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het station op een ochtend als deze.

    13-04-2006, 09:32 geschreven door Bruggeblog  
    12-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nu ik toch nog wakker ben
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... maar het is voor vandaag echt de laatste.  Ik vind het zelf toch zo grappig.  Living Art, dat is dat 'pseudo-standbeeld' dat zichzelf aan het samenrapen is.  Dan heb je die oude mannen.  Wie is wie en wat is hun doel?  Ik zou het echt niet weten.  Wat ik wel weet is dat dit allemaal verzameld werd op dit plaatje met een oude digitale camera anno 2003 aan de ingang van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in de Mariastraat.

    12-04-2006, 23:39 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ach, ik kon toch niet slapen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... daarom nog eentje vanuit mijn archief.  We schrijven 2003 en 't stad had het lumineus idee graffitikunstenaars hun kijk op de Vlaamse Primitieven te geven.  Dit "Young Primitives" kunstwerk bevond zich enkele maanden langsheen de Kruisvest vlakbij de Rolweg.  De dame in kwestie was er slechts enkele seconden.

    12-04-2006, 23:17 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeruzalemkerk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Kijk, om u warm te maken voor mijn onthullingen van morgen.  De Jeruzalemkerk, the place to be voor mysteriezoekers.  Bekijk de kerk, zijn vorm, de ornamenten buiten.  Wat bezielde iemand om hier in Brugge een dergelijke kerk te laten bouwen?

    12-04-2006, 22:14 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag no. 11
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Georges Rodenbach zou dit heerlijk vinden.  Bruges-la-morte.  Al wat ik gedaan heb is een foto nemen van dit straatje en doen zoals Rodenbach indertijd: het ouder, triester en donkerder maken dan het eigenlijk is.  Hij deed het op papier, ik doe het met een digitaal prentje.

    Mijn vraag is zo simpel als altijd:
    Hoe noemt deze straat?
    Het kan niet moeilijk zijn hé, de binnenstad kent maar een 450-tal verschillende straten en de Steenstraat is het zeker niet.



    12-04-2006, 21:27 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.op zoek naar de Heilige Graal
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    U hoeft (begeesterd door de 'Da Vinci Code') heus niet naar Parijs, Londen of Rennes-le-Château om in de voetsporen van de tempeliers te treden op zoek naar de Heilige Graal.  Blijf gerust in Brugge.  Daar is ook genoeg mysterieus middeleeuws aan te treffen en the place to be voor graalzoekers is ongetwijfeld deze Jeruzalemkerk.  Morgen toon ik er u meer over.
    En vanavond is er natuurlijk nog de fotoquiz.



    12-04-2006, 18:05 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OLV van La Salette (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Eerst en vooral excuus voor de mindere kwaliteit van de foto maar dat is omdat het glas voor het beeld zo vuil is.
    Hebt u daarstraks zitten lezen op http://www.marypages.com/LaSaletteNL.htm , dan is u, net zoals mij misschien opgevallen dat in het jaar van de verschijning de streek te kampen kreeg met een aardappelplaag waardoor velen de hongerdood stierven.  En ook de jaren erna kampte heel Europa met een mislukte graanoogst.  En altijd wanneer oogsten mislukten braken er epidemieën uit.  In 1854 stierven, alleen al in Frankrijk, 150.000 mensen aan cholera, waarvan de helft kinderen. In La Salette vielen geen slachtoffers. Allen hadden zich op tijd bekeerd.
    Lezers die Bruggeblog al een tijdje kennen weten waar ik naartoe wil.  In Brugge staan/hangen nog veel verwijzingen naar de pest en andere besmettelijke ziekten.  Voor het overgrote deel zijn het heiligenbeelden die vroeger door het volk vereerd werden.  Deze heiligen werden beschouwd als beschermheiligen tegen pest, cholera, runderpest, enz...  Als je genoeg bidt voor hen zullen jij of je dieren gespaard blijven.  Het is niet moeilijk om te vermoeden dat deze OLV van La Salette hier in Brugge als 'pestheilige' vereerd werd.

    12-04-2006, 17:49 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OLV van La Salette
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op de hoek van de Snaggaardstraat met de Speelmansstraat hangt een houten kapelletje met daarin een beeld van de O.L.Vrouw van La Salette.  Lourdes kennen we allemaal als plaats van verschijnen van de Maagd Maria maar La Salette?  En toch heeft Brugge, telkens in een wijk waar vroeger veel armoede heerste, op twee plaatsen een beeld van de OLV van La Salette.
    Op httt://www.marypages.com/LaSaletteNL.htm leest u alles over de eenmalige verschijning in La Salette.

    12-04-2006, 17:32 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weiland (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Soms denkt u, neen dat kan niet, dat is onmogelijk, dat is niet in Brugge.  Maar langs de andere kant: die torens (Engels klooster, Jeruzalemkerk en Sint-Annakerk) behoren wel degelijk tot Brugge.  Dus dit weiland met koeien ook.

    12-04-2006, 13:12 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weiland
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het weiland achteraan het Grootseminarie.  Vroeger was daar op het einde nog een vijver.  Onze aartsbisschop Godfried Danneels herinnert het zich nog.
    "Toen ik hier nog lesgaf had ik altijd de indruk dat ik er nog professor Coucke zag vissen, roerloos, een krant tot hoedje gevouwen op het hoofd en naast zich zijn hond.  Die Coucke, ondertussen al lang gestorven, was vroeger econoom, keldermeester, priester en professor."  Tot op hoge leeftijd verbleef hij in het seminarie en Godfried Danneels herinnert hem uit zijn jeugd als seminarist hier, deze professor Coucke, nooit een vis vangend, maar altijdzittend aan die vijver met zijn trouwe hond naast hem.

    12-04-2006, 13:06 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    janart
    blog.seniorennet.be/janart
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!