Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    26-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.verwondering
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Bekijk de verwondering op het gezicht van dit middeleeuws personage.  Hé, het is dan nog een dame! Zou het soms Jeanne d'Arc kunnen zijn?

    26-05-2006, 14:52 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.over de koppen lopen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Heilig Bloedprocessie is juist gepasseerd.  De toeschouwers palmen de straat in.  Men kan er over de koppen lopen.

    26-05-2006, 09:13 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de geschikte kop
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Veel van de figuranten die mee opstappen in de Heilig Bloedprocessie hebben echt de geschikte kop om deel te nemen.  Daarnaast hebben mannen zoals deze twee een luide stem nodig.  De paar zinnen tekst die ze moeten uitspreken moeten duidelijk verstaanbaar zijn voor iedereen die langsheen het parcours staat te kijken.  Wat dat publiek betreft: het valt me iedere keer op hoe aandachtig en gedisciplineerd iedereen altijd is.  Soms kan je een speld horen vallen.

    26-05-2006, 09:09 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Speelschaar SFX
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik heb 3 jaar school gelopen hier in Brugge bij de 'Frères', het Sint Franciscus Xaveriusinstituut (afgekort SFX).  De muzikaliteit droop niet van me af, daarom werd ik nooit gevraagd om mee te spelen met hun 'speelschaar' zoals zij het noemen.  Elk jaar zijn de 'Frères' twee maal vertegenwoordigd in de Heilig Bloedprocessie.   Naast deze 'speelschaar SFX' is er ook een dansgroep met vendelzwaaiers.



    26-05-2006, 08:59 geschreven door Bruggeblog  
    25-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.pas op voor ...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... de uitwerpselen van de dieren.  De paarden die dagelijks de toeristenkoetsen voorttrekken hebben sinds jaar en dag een zak achter zich hangen die hun uitwerpselen die ze onderweg verliezen opvangt.  In een stoet die een quasi getrouwe evocatie wil brengen van historische gebeurtenissen kan men moeilijk zo een poepzak achteraan elk kameel, schaap, paard of ezel hangen zonder belachelijk of ongeloofwaardig over te komen.  Daarom moet door de menselijke figuranten extra uitgekeken worden waar men zijn sandalen plaatst.

    25-05-2006, 22:06 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.enthousiasme
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Bemerk het enthousiasme.  De meesten van de 1750 deelnemers aan de Heilig Bloedprocessie wilden er vandaag van bij de start lekker in vliegen.

    25-05-2006, 21:57 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.opstellen van de processie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag heb ik me vooral eens geconcentreerd op het gebeuren vlak voor de Heilig Bloedprocessie begon.  Ik vermoedde dat hier leuke dingen konden gebeuren.  Het geval van die twee koppige ezels hebt u al gehad, maar er is nog meer.  De onwennigheid nog van de paarden bijvoorbeeld.  Dit paard had er nog het minst last van door die oogkleppen. 
    De man met de megafoon is Tony Willems, de regisseur van de processie. 

    25-05-2006, 21:52 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag no. 26
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tussendoor nog even een nieuwe fotovraag geven.  Gisteren was Pieter met het juiste antwoord gekomen na slechts 1 foto.  Eens kijken hoeveel foto's er nu nodig zullen zijn en wie nu als eerste juist antwoordt.
    Om een beetje in het religieuze sfeertje van deze namiddag te blijven krijgt u een Mariabeeldje in een nis te zien dat al veel afgezien heeft door de 'tand des tijds'.  Waar in Brugge kunt u het aantreffen?



    25-05-2006, 20:13 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.koppige ezels
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik heb het al eens geschreven: als men toneelspeelt (wat de processie eigenlijk ook is) dan is het altijd moeilijk werken met kinderen en dieren, want ze zijn toch o zo onvoorspelbaar.  Deze twee ezels doen de uitdrukking 'zo koppig als een ezel' alle eer aan.  Ze waren de Smedenstraat, waar de officiële start van de Heilig Bloedprocessie plaats vindt, nog niet eens in, of ze zetten zich dwars tegen de richting in en wilden geen stap meer verder.  Van armoe zijn de twee knaapjes met hun ezels moeten terugkeren want de rest van het gezelschap was al lang vertrokken.



    25-05-2006, 18:44 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Adam en Eva
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Traditiegetrouw werden de deelnemers van de Heilig Bloedprocessie die de bijbeltaferelen uitbeelden voorzien van een flink laagje bruin op gezicht, armen en benen.  Gelukkig maar voor Adam en Eva want eigenlijk zagen ze blauw van de kou.  Hier zien we ze vlak voor de start.  Ze zagen er trouwens opvallend jong uit dit jaar. 



    25-05-2006, 18:36 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.waar is Moenaert?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ziezo, de eerste foto's van de Heilig Bloedprocessie van dit jaar komen er aan.  Er waren volgens officiële cijfers, in vergelijking met voorgaande jaren, ongeveer 10.000 mensen minder komen kijken.  Ze zullen het weer gewantrouwd hebben.  Toch is er geen druppel regen gevallen.
    Om het rijtje foto's te beginnen krijgt u de traditionele hekkensluiters van de processie te zien: het verzamelde hoopje gemeenteraadsleden van christelijke strekke dat achter de relikwie en de geestelijken aan loopt.   Maar waar is onze burgervader Patrick Moenaert gebleven?  Die liep toch altijd mee op?  Was hij ziek?  Neen, niet ziek: hij moest babysitten bij ons aller Filip en Mathilde. 

    25-05-2006, 18:29 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cambrinus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen En hier is hij dan, de god Cambrinus en de reden waarom deze brasserie, samen met nog heel veel andere horecazaken in België naar hem genoemd zijn.  Er is zelfs een Belgisch bier met die naam en in Zottegem, Oost-Vlaanderen gingen ze nog een stap verder want daar hebben ze hun twee reuzen Cambrinus en Cambrina genoemd. 
    Vanwaar die naam Cambrinus eigenlijk?  Wel, dat is een aaneenschakeling van vergissingen.
    Tacitus, een romeinse geschiedschrijver vermeldde in een van zijn werken een Germaanse stam Gambrivii.  In 1498 fantaseerde een Italiaanse humanist er maar op los en maakte er een Germaanse vorst van met de naam Gambrivius.  Langshier was er opnieuw een naamsverandering door een zekere Vaernewijck die er in 1574 Gambrinus van maakte (zetfout, schrijffout?).  Ondertussen was de man (die dus waarschijnlijk nooit bestaan heeft) in Neurenberg al gebombardeerd tot de uitvinder van het bierbrouwen.  In de 19e eeuw dook de naam Cambrinus uiteindelijk op in studentenliederen (die vooral een ode aan het heerlijke bierdrinken waren).
    Cambrinus, Bacchus, Venus, ja zelfs den baarlijken duivel duiken hier op aan deze gevel, Philipstockstraat 19.  Dit kan niet anders dan een oord des verderfs zijn.  Geen wonder dat straks de Heilig Bloedprocessie verschillende Brugse straten aandoet maar deze straat wijselijk rechts laat.  (Ja, ik weet het ook wel: de uitdrukking is 'links laten', maar hier laten ze hem duidelijk rechts, buiten het parcours).

    25-05-2006, 13:07 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cambrinus - 1e verdieping
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In de boogvelden van de eerste verdieping van brasserie Cambrinus zien we vier voorstellingen van jaargetijden, gaande van links naar rechts van lente tot winter.
    1. lente: Venus, de Romeinse godin van de liefde
    2. zomer: Ceres, de godin van de landbouw
    3. herfst: Bacchus, de god van de wijn
    4. winter: Diana, de godin van de jacht en de maan

    25-05-2006, 12:33 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cambrinus - de geveltop
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze gevel in de Philipstockstraat 19 vraagt om eens van dichterbij te bekijken.  En wat lezen we in de geveltop?  "Dit is den vliegenden duivel" met bovenaan een uitbeelding van een duivel en onder de tekst de zon en de maan.

    25-05-2006, 12:28 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cambrinus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Brasserie Cambrinus in de Philipstockstraat.  Op het eerste zicht is dit een gevel als een ander, ik zou bijna geschreven hebben: een 'doodgewone' gevel omdat de binnenstad van Brugge vele tientallen dergelijke gevels bezit.

    25-05-2006, 11:25 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wachten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Brugge zit ongeduldig te wachten.  Te wachten op de Heilig Bloedprocessie en te wachten op beter weer.  Volgens de voorspellingen zou het deze namiddag niet meer regenen en zouden er opklaringen komen.  Maar het blijft voorlopig fris.  Dat zal bibberen worden voor een aantal deelnemers aan de processie die traditiegetrouw licht gekleed gaan.

    25-05-2006, 09:14 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heilig Bloedprocessie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag is het Brugges schoonste dag.  Deze namiddag om 15u start de processie aan het Beursplein.  Voordien en nadien zijn er missen.  A propos: hebt u gisterenavond onze bisschop, Monseigneur Van Gheluwe, op televisie de quiz 'De Tabel Van Mendelejev' zien winnen?  Gelukkig dat de opnames eerder plaats hadden want anders zou onze bisschop vandaag met slaperige oogjes verschijnen.  Ook gezien hoe hij verschillende keren reclame maakte voor de website http://www.priesterworden.be/ ?  Die man is duidelijk mee met zijn tijd.
    De Heilig Bloedprocessie nu.  Helemaal aan het eind van de processie wordt de echte Heilig Bloedrelikwie doorheen de Brugse straten gedragen.  Dit is hem.  Let op het serieux van de dragers en van het lid van de Edele Confrèrie van het Heilig Bloed die de relikwie bewaakt.

    25-05-2006, 09:03 geschreven door Bruggeblog  
    24-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eekhoutpoort
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gek hé dat die letters zo lang blijven hangen.  Het Brugsch Handelsblad is al een eeuwigheid geleden verhuisd naar de Sint-Jorisstraat, maar toch verwijst dit opschrift nog naar de vroegere aanwezigheid hier van het bekende weekblad.  De bureau's van het Brugsch Handelsblad waren toen nog gevestigd in de Eekhoutstraat 2-4, dus vlakbij.



    24-05-2006, 21:40 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eekhoutpoort
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zoals u kunt merken is het een doodlopende straat.

    24-05-2006, 21:36 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 25 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Jaja, deze avond werd de oplossing meteen gevonden, van bij de eerste foto. 
    Pieter antwoordde "Dit is nu een parkeergarage maar vroeger een deel van het Brugsch Handelsblad. Boven de garage (en eigenlijk ook ervoor want de garage loopt door op het eerste verdiep) bevinden zich enkele kantoren van het Europacollege, en meer bepaald van het departement "International Relations and Diplomacy". Het andere gebouw wat zich aan de overkant van deze straat bevond, is ondertussen afgebroken en men heeft er in de plaats een nieuwe parkeergarage gebouwd. De straat in kwestie is de Eekhoutpoort."
    Tsja, wat heb ik daar nog aan toe te voegen?  Dat u op deze foto de poort zelf kunt zien die in de Eeckhoutstraat toegang verschaft tot dit straatje.
    Vanavond breng ik nog geen nieuwe quiz maar ik wil graag nog enkele mooie plaatjes tonen van die Eeckhoutpoort, het straatje.  Het regende, zoals het de laatste dagen regelmatig regent en morgen jammer genoeg ook.

    24-05-2006, 21:26 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    christina_riskja
    blog.seniorennet.be/christi
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!