Spruitenstoemp met gebakken speksneden en Leffe Bruin
Ingrediënten: 400 g fijn gesneden groene kool
150 g grof gesneden rapen
300 g grof gesneden ui
200 g grof gesneden prei-wit
een halve kg gehalveerde Brusselse spruiten
250 g wortelen
een tak grof gesneden witte selder
1 kg geschilde bintjes aardappelen in blokjes van 2 cm
een bouquet garni (samengebonden tuiltje van laurier en tijm)
150 g boter
zout en peper
ongeveer 2 liter kalfsfond of groentenbouillon.
Bereiding:
Alle
groenten 10 minuten in de boter laten 'zweten', dan kalfsfond (of
bouillon) en het kruidentuiltje toevoegen en ongeveer 30 minuten
zachtjes laten koken.
Daarna aardappelblokjes toevoegen en nog 20 minuten laten pruttelen onder deksel.
Halve centimeter dikke sneden vers spek bakken. Nooit werken met gerookt of gepekeld spek.
Ik heb deze stoemp ooit een keer gegeten in een Brussels café onder het genot van een Leffe Brui. De zachte smaak van de stoemp past uitstekend bij de zachtaardige
Leffe Bruin, een bier dat zoet-bitter is van smaak.
750 g spruitjes 250 g aardappelen 1 ui 2 selderstengels 2 dikke sneden gerookt spek 25 g boter peper en zout
Bereiding: Snipper de ui en de selder. Spoel
de spruitjes schoon, leg er een stuk of 12 apart voor de afronding en
snijd de rest in vieren. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Braad het in blokjes gesneden spek. Schep de blokjes vervolgens op een bord en bak de groente in dezelfde pan, in een deel van de boter. Leng aan met 1 liter water. Mix de soep na 45 min. kooktijd. Bak de opzijgelegde spruitjes in de resterende boter. Wanneer ze goudbruin zijn, roer ze samen met de spekblokjes door de hete soep.
Vandaag een vrij snel recept dat gebruik maakt van de microgolfoven.
Ingrediënten: 1 kilo wortelen 1 pond spruiten 1 fles melk aardappelzetmeel bloem of custard ketchup kruiden: kerriepoeder, kurkuma, hot curry, nootmuskaat, paprikapoeder, komijnpoeder, kruidnagelpoeder, citroensap, koriander, citroengras, peper
Bereiding: Was en snij de wortelen in blokjes, verwijder kontjes en de minder mooie bladen van de spruiten en was deze. Kook deze in 20 minuten in 7,5 dl melk gaar. Doe de rest van de melk in een kom en doe al roerend de aardappelzetmeel erdoor en voeg deel van de warme melk erdoor van de groente. Doe dan alle melk hierbij en roer tot een stevige saus. Zet dit voor 1 a 2 minuten in de magnetron. Voeg hier dan de groenten aan toe met de kruiden en specerijen.
Vandaag een goedkoop en snel recept voor een ovenschotel met spruitjes. Natuurlijk kan je er voor kiezen om in plaats van aardappelpuree uit een pak, zelf aardappelpuree te maken. Ik maak deze ovenschotel regelmatig als avondmaal, wanneer er 's middags puree aardappelen te veel waren.
Bereiding: Maak spruitjes schoon en kook ze heel even. Beboter een vuurvaste schaal en verwarm de oven voor op 225 gr. Worstje uit laten lekken. Maak de puree volgens de aanwijzing op de verpakking. Spruitjes voorzichtig door de puree mengen en in de schotel scheppen. Snijd de worstjes doormidden en leg ze dakpansgewijs op het mengsel. Maak de kaassaus volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet de saus over de worstjes en strooi er het paneermeel en geraspte kaas overheen. Leg er enkele klontjes boter op en zet in het midden van de oven. Laat de schotel heet worden en een bruin korstje krijgen.
Ovenschotel van spruitjes met spek, gehakt en tomaten
Volgens de enquête aan de zijkant hier wil er 1 persoon graag ovenschotel recepten. Vandaag een lekkere met Passendale kaas.
Ingrediënten: 1 kilo spruitjes 100 gr uien gesnipperd 60 gr doorregen spek 1 el plantaardige olie 250 gr gehakt 150 gr tomaten zout en peper 1 el zoete paprikapoeder 1 el gehakte peterselie
Voor de saus: 25 gr boter 50 gr bloem 1 l melk zout en peper versgeraspte nootmuskaat 1 eierdooier 1 dl geklopte room 60 gr versgeraspte passendale (kaas) 1 tot 2 el geklopte room.
Bereiding: Verwarm de oven voor op 200 graden
Maak de spruitjes schoon en breng in ruim water aan de kook met wat zout en kook de spruitjes 10 tot 12 minuten in. Halveer de spruitjes daarna als ze te groot zijn. Snijd het spek in dobbelsteentjes. Verhit de olie in een koekenpan en braad het spek er in aan. Fruit daarna de stukjes ui licht mee. Voeg het gehakt toe, maak met een vork los en braad het aan. Blancheer de tomaten kort in kokend water, ontvel ze en verwijder zaadjes en tussenschotten. Druk het vruchtvlees met een vork plat en voeg het met wat zout en peper, het paprikapoeder en de peterselie tot aan het gehakt. Laat alles ongeveer 5 minuten smoren. Maak nu de saus. Laat in een pan de boter smelten en roer er dan 1 tot 2 minuten de bloem door zonder die te laten verkleuren. Voeg de melk toe, roer alles glad en breng op smaak met zout en peper en nootmuskaat. Laat 2 minuten koken onder voortdurend roeren. Bind met een mengsel van de eierdooier en room en laat de saus onder voortdurend roeren kort aan de kook komen. Zeef de saus, verhit hem opnieuw en laat de kaas erin smelten. Voeg de geklopte room toe. Vul een ovenschaal met een laag gehakt en spruitjes. Bedek met saus en ze de schaal 25 minuten in de oven.
Ingrediënten: 400 g spruitjes 400 g pompoen 2 uien 250 g seitan (is een vegetarische vleesvervanger) 4 cl olijfolie (extra vierge) peper nootmuskaat
Bereiding: Maak de pompoen schoon en snij hem (met schil) in kleine stukjes. Maak de spruitjes schoon en halveer ze. Snipper de ui. Verwarm de helft van de olijfolie en fruit de ui. Voeg de spruitjes toe en laat ze zachtjes meebakken. Voeg een bodem water toe, zet een deksel op de pan en stoof de spruitjes op een zacht vuur gaar. Voeg na ongeveer 5 minuten de pompoen toe en laat het geheel verder gaar stoven. Breng op smaak met peper en muskaatnoot. Snij intussen de seitan in dunne reepjes. Verwarm de rest van de olijfolie en bak de seitanreepjes tot ze korstig zijn. Roer de seitan door de gare groenten en laat het geheel nog even zachtjes bakken.
Als er in de winkel geen seitan is kan je het vervangen door bv quorn blokjes (en mijn vriendin zou zeggen - niets van die rommel, gewoon balletjes gehakt)
Zelf hou ik enorm van pindasaus. Als het jouw smaak niet is, sla je best deze keer dit recept over.
Ingrediënten: 500 gram gemengde groenten (moeten er zeker bij zitten: sojascheuten, string beans, komkommer, bloemkool, spruiten. worteltjes en kool) Ijsbergsla 4 eieren Kroepoek Rijst Bouillonblokje 2 el olie 1 teentje knoflook Gesnipperde en gebakken uitjes (ka je kant en klaar kopen - of je vraag er wat in de frituur )
Bereiding: Stoom de groentemix 10 minuten boven water. Snij in die tijd de ijsbergsla in reepjes en kook de eieren hard. Leg de sla reepjes op een schaal en leg de gestoomde groenten erop. Maak pindasaus klaar volgens een recept of uit een zakje/potje. Rangschik de groente op de reepjes ijsbergsla en garneer met schijfjes hard gekookte ei, gesnipperde en gebakken ui en stukjes kroepoek. Over het geheel giet u de pindasaus.
Zelf eet ik dit met Basmati rijst, maar het is ook lekker met Bami.
Een iets meer uitgebnreid recept voor het weekend!
Ingrediënten: Voor de spruitenmousse: 1 kg spruiten. 1/2 kg bloemige aardappelen. 2 eierdooiers. 1 dl verse room. 1 klontje boter. Vers gemalen peper, zout, muskaatnoot.
Voor het vlees: 2 hazenruggen. 2 eetlepels graanmosterd. 100 g boter. 1 borrelglaasje cognac (om te flamberen). 4 dl verse room. 1 eetlepel mosterdgraantjes
Bereiding: Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Maak de spruiten schoon. Kook de aardappelen en spruiten samen gaar in kokend water, giet af. Draai door de roerzeef of plet met de stamper en meng met de eierdooiers, room, boter, peper, zout en nootmuskaat. Houd warm. Bestrijk de hazenruggen met mosterd en bak ze in 4 minuten mooi roze. Flambeer met de cognac (wel van onder de afzuigkap gaan aub, voor brandgevaar!!) en houd warm onder aluminiumfolie. Blus de braadbodem met verse room, kruid bij indien nodig en laat indikken. Snijd de hazenruggen in plakjes en overgiet met saus. Bestrooi met mosterdzaadjes. Schep de spruitjesmousse in een spuitzak met gekarteld mondstuk en spuit mooie toefjes rond het vlees en de saus. (alhoewel ik moet bekennen dat ik meestal gehaast ben en het gewoon op het bord schep)
Als je niet van de smaak van haas houdt, is dit recept ook heel lekker met eendenborstfilet of ree.
Bereiding: Kook de spruitjes in weinig water met zout maximaal10 min. voor.
Verwarm het frituurvet tot 175°C (er mag nog net geen witachtige damp te zien zijn). Roer een beslag van de bloem, de helft van de kaas, de eieren en 2 1/2 dl. water.
Haal
enkele spruitjes door het beslag en frituur de spruitjes tot ze mooi
van kleur zijn geworden. Laat ze uitlekken op keukenpapier en houd ze
warm tot alle spruitjes zijn gefrituurd.
Serveertip:
Strooi de rest van de kaas over de spruitjes en serveer ze direct.
Voor de saus
1 Brusselse kaas
30 gr.boter
30 gr.bloem
1/2l melk
zout, peper, muskaatnoot
Bereiding:
Kook de spruiten niet te plat in gezouten water en laat ze uitlekken.
Snijd er voorzichtig een klein kapje af en hol de spruiten uit met een koffielepel.
Schep de pulp over in een kom en voeg de kleingesneden zalm erbij.
Zet de uitgeholde spruiten in beboterde vuurvaste potjes of in slakken borden.
Pureer met de mixer de spruiten met de zalm en kruid met muskaatnoot en zwarte peper.
Vul de uitgeholde spruiten met zalmmousse.
Bereid voor de saus een blonde roux met de gesmolten boter en de bloem en roer er de melk door.
Laat al roerend indikken en laat daarin de Brusselse kaas smelten.
Breng aan de kook en klop tot een gladde,smeuirige saus.
Schep de saus over de gevulde spruiten,bestrooi met paneermeel en gratineer in de oven of onder de gril.