Ik ben Camiel
Ik ben een man en woon in Lokeren (België) en mijn beroep is .
Ik ben geboren op 14/06/1952 en ben nu dus 72 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Muziek, politiek, schrijven, litteratuur, toneel, kletsen, de tijd nemen....
Het leven is veel te kort om te kniezen en te treuren en ook na 50 valt er nog heel wat te beleven en te ontdekken
Hasta la victoria siempre!
Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden.
Een dwarse en muzikale kijk op het leven
Het leven wordt pas mooi na 50 want niets moet nog en alles mag!
10-05-2010
Mijn Top-900 van de Sixties (Nr 1 t/m nr 20)
1. A Day In The Life - The Beatles /1967 2. Like A Rolling Stone - Bob Dylan /1965 3. God Only Knows - The Beach Boys /1966 4. Sympathy For The Devil - The Rolling Stones /1968 5. Shangri- La - The Kinks /1969 6. Masters Of War - Bob Dylan /1963 7. Sunday Morning - The Velvet Underground /1966 8. The Verger - The Pebbles /1968 9. La Chanson Des Vieux Amants - Jacques Brel /1967 10. Non Je Ne Regrette Rien - Edith Piaf /1960 11. Where Do You Go To My Lovely - Peter Sarstedt /1969 12. Penny Lane - The Beatles /1967 13. Testament - Boudewijn de Groot /1966 14. Walk On The Water - Creedence Clearwater Revival /1968 15. Bang Bang (My Baby Shot Me Down) - Nancy Sinatra /1967 16. Tell Me - The Rolling Stones /1964 17. Jackie - Scott Walker /1968 18. Visions Of Johanna - Bob Dylan /1966 19. Gimme Shelter - The Rolling Stones /1969 20. In My Life - The Beatles /1965
Hieronder enkele citaten uit het uitmuntende boek 'Gebakkenlucht' van Nick Davies, de topjournalist die de leugens, verdraaiingen en propaganda in de wereldwijde media ontmaskerd heeft. Ik voeg geen enkele persoonlijke commentaar toe omdat de citaten voor zichzelf spreken:
"In het boek It's the Media Stupid van John Nichols en Robert McChesney staat een ijzersterke passage, waarin de schrijvers stilstaan bij de gevolgen van de gecommercialiseerde media voor onze cultuur: 'Dit is een generatie die onder druk gezet wordt door de media waar ze gebruik van maakt om schaamteloos materialistisch te zijn, egoïstisch, gedepolitiseerd en niet sociaal ingesteld. Voor zover die waarden voor de democratie als problematisch worden gezien, dienen we ons allen zorgen te maken. Het commerciële mediasysteem is de ideologische hoeksteen van de globaliserende markteconomie(...)Het soort politieke cultuur dat gepaard gaat met de opkomst van het mediasysteem als bedrijf, gaat wereldwijd steeds meer lijken op dat van de Verenigde Staten: in plaats van het kennisdebat en politieke partijen die het hele spectrum van meningen vertegenwoordigen, komen inhoudsloze journalistiek en verkiezingen die worden gedomineerd door public relations, het grote geld, imbeciele politieke reclame en slechts beperkte discussies over concrete kwesties. Het is een wereld waar de markt en commerciële motieven de idee van democratie en bestuurscultuur onder de voet lopen, een wereld waar depolitisering woekert en waar de kleine groep rijken steeds minder vaak door de politiek ter verantwoording wordt geroepen.'
Joseph Pulitzer zei lang geleden al: 'Een cynische, geldbeluste, demagogische, corrupte pers zal te zijner tijd een bevolking kweken die net zo verachtelijk is als zijzelf.' Waarschijnlijk had hij gelijk."
Het is maandag 14 juni 2060 en een aangenaam briesje komt van over zee het binneland in en strijkt zachtjes langsheen de grijze haren van de oude man in de schommelstoel. Die oude man is Enrico Guardiola, beter bekend als Rico.
Rico nam niet deel aan de feestelijkheden die overal ter wereld dit weekend doorgingen. Er viel inderdaad wel wat te vieren: Vandaag, dag op dag vijftig jaar geleden, werd het kapitalistisch systeem omvergegooid en vervangen door een socialistische, vrije, democratische wereld. De dag van de revolutie zelf was zo goed als zonder bloedvergieten verlopen. Er waren enkel hier en daar wat onbetekenende schermutselingen geweest met wereldwijd slechts een honderdtal doden. De revolutie was grotendeels via electronische weg verlopen. Maar de tien jaren voorafgaand aan 14 juni 2010 waren keihard geweest, vooral dan voor de enkele honderden mannen en vrouwen die in het grootste geheim aan hun plan voor een wereldrevolutie moesten bouwen.
Samen met zijn levensgezellin Monica was Rico één van de drijvende krachten geweest achter de revolutie. Het idee om het kapitalisme omver te werpen via het internet kwam van hem. Hij was ook de verantwoordelijke geweest voor de propaganda wereldwijd en samen met negen geestesgenoten had hij een emocratisch, socialistisch programma opgesteld. Dat programma was ontstaan in het prille begin van het jaar 2000 en zou in de loop van de komende tien jaren heel wat wijzigingen ondergaan maar de kerngedachte van vrijheid, democratie en socialisme bleef behouden.
En nu werd dus vijftig jaar wereldrevolutie gevierd en eigenlijk zou Rico zowat overal ter wereld tegelijkertijd moeten zijn want het volk wou hem horen en zien als één van de nog levende helden van 2010. Het is waar, zoveel bleven er niet meer over. De meesten waren er niet meer maar Rico was met zijn twintig jaar in 2010 één van de jongste van de groep. Zelfs zijn geliefde Monica maakte deze dag niet meer mee. Zij was 6 jaar terug aan een hersentrombose overleden.
Maar Rico vond het goed zoals het was. Hij was nu 80 en was aan rust toe. Zijn taak zat er op, jaren geleden had hij zich al terug getrokken uit de actieve politiek. Occasioneel werd hem wel nog eens om advies gevraagd maar dat was het wel zo een beetje. Dit betekent natuurlijk niet dat hij de evolutie niet op de voet volgde. Bij alles wat gebeurde voelde hij zich nog in hoge mate betrokken.
En wat hij zag en hoorde beviel hem in hoge mate dus was het nu tijd om terug te kijken en dat was wat hij vandaag deed, ver van het feestgedruis.
We zijn nu bijna één maand na de Dag van het Socialisme en de euforie is enigszins weggeëbd maar het goede gevoel van een vernieuwde belangstelling voor het socialisme blijft wel hangen.
Zonder daarom in defaitisme te vervallen wil ik toch enkele bedenkingen formuleren en de nodige kanttekeningen plaatsen.
Kapitalisme in verval maar niet in doodstrijd.
Omdat het wereldoverheersende kapitalisme in een zeer diepe systeemcrisis verkeert besluiten sommigen, ietwat voorbarig, dat dit kapitalisme begonnen is aan zijn definitieve doodstrijd. Niets is minder waar. Wat we wel zien is dat het systeem zich geleidelijk aan herstelt van de zware klappen die het gekregen heeft. Zoals altijd gebeurt dit ten koste van honderden miljoenen mensen overal ter werel. Daarbij hebben de kapitalisten bijna alle middelen ingezet. Ze maken ten volle gebruik van de neo-liberale regeringen die het bijna over al voor het zeggen hebben. Bovendien hebben zij al enige jaren de reusachtige Aziatische markt ontdekt en hierin speelt het 'communistische' China een voortrekkersrol. Het nog altijd totalitaire, Chinese regime heeft de deur wagenwijd open gezet voor het wildste kapitalisme.
Ook Afrika wordt, voor zover dit nog mogelijk is, verder leeggezogen. Alleen is dat continent op sterven na dood en valt er niet zo heel veel meer te rapen. De miljoenen doden die er vallen in Oost-Congo en elders op het continent zal hen een zorg wezen.
In Zuid-Amerika is de CIA al begonnen met de voorbereiding van de liquidatie van de linkse Venezolaanse en Boliviaanse regeringen. De evolutie in andere Zuid-Amerikaanse landen wordt in Washington met argusogen gevolgd.
In Europa nemen de bedrijfswinsten een hoge vlucht maar toch gaan de kapitalisten rustig verder met hun herstructureringen. Elke dag wordt het aantal werklozen groter. Bovendien worden landen die de kapitalistische 'logica' overtreden zwaar getroffen. Uiteraard niet de rijken maar de grote massa wordt daarbij zwaar gestraft. Kijk maar naar wat er in Griekenland gebeurt en binnenkort misschien ook in Portugal. Ook bij ons gaan de herstructureringen rustig hun gang en economen verwachten nog zeker tot 2012 een toename van die werkloosheid.
Nog steeds geen anti-kapitalistisch alternatief.
Hoe is dit alles mogelijk? Het antwoord is eenvoudig: Het kapitalisme stuit nergens op serieus georganiseerd verzet. Nog altijd is links niet bekomen van de kater na de val van de Muur. Ondertussen hebben de kapitalisten wel alle middelen in handen om hun systeem overeind te houden. IMF, Wereldbank, de NAVO, de EU, de OESO, de VN...het militair-industrieel complex, de gecommercialiseerde massa-media, regeringen overal ter wereld...et j'en passe. Dit zijn allemaal instrumenten die zij naar goeddunken kunnen inzetten.
Bovendien kan het kapitalisme ook rekenen op de volledige steun van de sociaal-democratie die zijn socialistisch verleden al jaren geleden afgeworpen en verloochend heeft. Ook de groene partijen overal in Europa stappen gretig mee op met de kapitalisten belust als ze zijn op regeringsdeelname.
Daartegenover staat een wereldwijd verdeeld links dat over steeds minder middelen beschikt. Als er al verzet komt dan is het zeer fragmentair en meestal ook ondoordacht. Als er al een democratisch, socialistisch, anti-kapitalistisch alternatief is dan wordt dit niet gehoord.
Kijken we weer eens naar ons eigen land. De Dag van het Socialisme was hoopgevend en wees er op dat het mogelijk moet zijn om een brede linkse beweging te bouwen. Maar dan moet er wel aansluiting gevonden worden met werklozen, armen, allochtonen, vrouwen, jongeren en de christelijke arbeidersbeweging. Bovendien hebben wij de mond vol over solidariteit maar wij doen net of Brussel en Wallonië bestaan niet. Het minste dat we hadden kunnen verwachten was dat er op de dag zelf delegaties uit Brussel en Wallonië aanwezig waren.
Dan is er ook nog de kwestie van de politieke vertegenwoordiging. Ik vrees een beetje dat de PVDA+ die rol zal claimen. Op zich zou dit natuurlijk wel kunnen maar dan op voorwaarde dat die partij zich volledig zuivert van zijn stalinistisch verleden en het democratisch centralisme niet langer beschouwt als alleenzaligmakend.
De rangen sluiten.
Toch oogt de toekomst niet zo somber. Op voorwaarde dat de rangen gesloten worden en dat wij naar buiten komen met duidelijke anti-kapitalistische eisen die door een brede linkse beweging geschraagd worden, is het mogelijk om het allesvernietigende kapitalisme te lijf te gaan.
...er sedert de jaren tachtig van de vorige eeuw een sterke toename van de armoede is. In 2002 leefde 80% van de wereldbevolking onder de armoedegrens en had 1% van de bevolking een inkomen dat even groot was als dat van 57% van de bevolking samen. De wereldwijde consumptie van goederen verdubbelde in twee decennia en de 15 rijkste mensen ter wereld vergaarden meer rijkdom dan heel Afrika ten zuiden van de Sahara samen en daalde het gemiddelde inkomen van mensen in 70 van de 100 armste landen. Op grond van deze cijfers schatten de VN dat meer dan één miljard mensen 'zelfs hun meest elementaire behoeften niet kunnen bevredigen'. Deze cijfers en feiten komen niet van één of andere linkse organisatie maar van Branko Milanovic, een econoom van de Wereldbank, niet bepaald een socialistisch bastion. Vergeleken met 2002 is de toestand er nu zeker niet op verbeterd.
...er een enorme uitbreiding is van geheime buitenlandse belastingparadijzen. In 2003 ontdoken Britse bedrijven op die manier ongeveer 28 miljard euro aan belastingen. De OESO schatte dat 60% van de wereldhandel bestond uit transacties binnen multinationals die hun winst doorschoven naar dochterondernemingen in belastingvrije landen.
...er in de ontwikkelde landen een sterke toename van de ongelijkheid is. Volgens professor Loic Wacquant van de universiteit van California verdween 95% van de 1100 miljard dollar die de Amerikaanse economie tussen 1979 en 1999 extra produceerde in de zakken van slechts 5% van de bevolking. In de UK leefde in 1979 7% van de kinderen onder de armoedegrens, in 1997 was dat al 30%.
Allemaal onthutsende feiten en er zijn er nog veel meer.
Vrijdagavond 2 april 21u30 in Ontmoetingscentrum De Brug te Aalst. Zijn Gene Vincent, Buddy Holly, Carl Perkins of nog Bo Diddley uit de doden verrezen? Het zou kunnen want in deze Paastijd gebeuren wel meer mirakels. Maar bij nader inzien, neen, niemand van die gasten is uit de doden opgestaan maar hun muziek wordt wel tot leven gebracht door de Rockabilly Rhythm Review onder aanvoering van een, alweer, briljante William Souffreau.
Een boel klassiekers uit het gouden tijdperk van de rock 'n' roll passeerden de revue. De muziek uit de tweede helft van de fifties en de eerste helft van de sixties van de vorige eeuw deed ons eventjes vergeten dat wij wel degelijk in 2010 leven en dat buiten de economische crisis ongenadig toeslaat.
The Rockabilly Rhythm Review waren gisterenavond de twee jonge honden Eric Le Clerq en Kris van der Cammen samen met één van de rockpioniers in dit land, William Souffreau. En die gasten hadden er zin en plezier in. Het was rocken van begin tot eind met enkel in het tweede deel van de set één enkel rustpunt maar daar stond dan tegenover dat de jongens een schitterende Bo Diddley en een al even briljant Born On The Bayou neerzetten. In een lang uitgesponnen Bo Diddley wist Souffreau alweer verrassend uit de hoek te komen door zijn gitaar te laten janken als een wolf en bij Born On The Bayou zou John Fogerty himself goedkeurend geknikt hebben vanuit zijn frituur.
Wie een avondje fun en dansplezier wil moet bij deze jongens zijn.
...er in de Derde Wereld dagelijks tienduizenden kinderen sterven aan ziektes die veroorzaakt worden door armoede.
...er in Afrika ook dit jaar weer miljoenen mensen de hongerdood zullen sterven.
...in de VS één kind op acht ondervoed is.
...in de EU één zevende van de totale bevolking arm is.
...in België 20% van de mensen in bestaansonzekerheid leeft.
...omdat vrouwen wereldwijd twee derden van de arbeidsuren presteren en ze instaan voor bijna de helft van de totale voedselproductie maar toch ontvangen ze maar 10% van alle inkomsten en bezitten ze maar 1% van alle goederen.
Dit zijn slechts enkele redenen, we kunnen de lijst nog veel langer maken.
Matthias Lievens*: Socialisme en Democratie in de 21ste Eeuw.
'Socialisme en Democratie in de 21ste Eeuw' van Matthias Lievens was tijdens de 'Dag van het Socialisme' in de Gentse Vooruit één van de best verkopende werken. Maar was dit inhoudelijk ook terecht? Verkoopt de auteur ons geen oude wijn in nieuwe zakken? Een proeve tot recensie.
De eerste paragraaf van de Epiloog van het boek vat heel goed samen waar het in het socialisme om te doen is daarom citeer ik deze zinnen hier integraal:
"Het doel van de socialistische democratie is ambitieus en bescheiden tegelijk. Het gaat er niet om een soort utopie te realiseren, waarin alle problemen, conflicten en bronnen van ongenoegen verdwenen zijn. Het gaat er wel om de democratische instrumenten te voorzien om een aantal grote, structurele problemen zoals uitbuiting, imperialisme, ecologische destructie, vrouwenonderdrukking, achterstelling van minderheden en heteroseksisme aan te kaarten en aan te pakken."
De huidige crisis van het kapitalistisch systeem is niet uit de lucht komen vallen. Het begin ervan situeert zich begin van de zeventiger jaren van de vorige eeuw. Af en toe kwam er een opflakkering maar de dalen werden steeds talrijker en gingen dieper om uit te monden in de crisis die wij nu kennen. Het is ook niet de eerste diepe systeemcrisis en telkens zijn de kapitalisten er in geslaagd om weer uit het dal te kruipen ook in tijden dat er belangrijke tegenmacht was. Ik schrijf dit omdat sommige anti-kapitalisten de indruk hebben dat het einde van het kapitalisme is ingezet. Zij dwalen en dit boek bezondigt zich niet aan dergelijke uitspraken.
Het boek is eigenlijk een variant op fameuze 'Socialisme of Barbarij' van Marx. Lievens legt haarfijn uit hoe enkel een socialistische democratie de planeet kan redden van een totale ondergang. Daarbij schuwt hij het niet om sommige heilige huisjes van het marxisme, zoals de rol van dè partij of nog de éénpartijstaat... met de grond gelijk te maken zonder daarom het marxisme te verraden. Hij maakt ook duidelijk dat er ook binnen een socialistische wereld nog conflicten zullen zijn zoals bv. de vrouwenstrijd, de strijd van holebi's en van minderheden tegen discriminatie enz. Daarom kan het socialisme niet anders zijn dan democratisch want enkel binnen een vrije, democratische, socialistische wereld kunnen dat soort conflicten opgelost worden omdat iedereen min of meer op voet van gelijkheid staat.
Natuurlijk onderstreept de auteur ook het belang van de economische democratie en van de arbeidersstrijd maar hij ziet die arbeidersstrijd niet langer als de enige weg die tot een socialistische wereld kan leiden. Hij stelt, terecht, ook dat de verbinding moet gemaakt worden tussen de strijd tegen de klimaatverandering en de arbeidersstrijd. Daar laat Lievens echter een kans liggen. Bij een grote groep mensen groeit hand over hand het bewustzijn dat het zo niet verder kan en dat de planeet naar de verdoemenis aan het gaan is. Daar ligt een kans om de verpletterende verantwoordelijkheid van de kapitalisten ook op dat vlak duidelijk te maken en er strijd rond te voeren.
Mijn belangrijkste kritiek op het boek is echter dat de auteur het niet of nauwelijks heeft over het reusachtige militaire apparaat dat volledig ter beschikking staat van het systeem. Dat heeft het verleden overduidelijk bewezen en dat zal ook nu weer gebeuren op het moment dat landen zoals bv Venezuela en Bolivië de belangen van de kapitalisten echt zullen gaan bedreigen. Zelfs al zijn de kapitalisten in aantal slechts een kleine minderheid, zij hebben wel alle instrumenten in handen om massabewegingen neer te slaan.
Voor de rest echter niets dan lof voor dit boek. Het levert een essentiële bijdrage aan het debat om links weer aan zet te brengen. Een aanrader voor iedereen die begaan is met een democratisch socialisme.
'Socialisme en Democratie in de 21ste Eeuw' is uitgegeven door Socialisme 21 (www.socialisme21.be).
*Matthias Lievens schreef eerder 'Het neoliberaal bedrog' (2005) en samen met David Dessers 'Gebroken Vitrines' (2009).
Het is al een poosje geleden dat we nog iets gehoord hebben van de vrienden Jef en Frans maar geen nood, ze zijn terug van nooit weg geweest. Nog altijd zitten ze iedere woensdagnamiddag aan hun vast tafeltje in Café Den Anker waar Louis nog altijd de waard is en waar de vrienden hun commentaar geven op vanalles en nog wat.
Frans: Dag Louis, is de Jef er nog niet,neen? Enfin, hij zal wel gaan komen. Geef al maar twee pintjes. Aha, kijk daar komt hij binnen.
Jef: Dag Frans, alles goed? Ik zie dat ge al besteld hebt, dat is heel goed want ik heb dorst.
Frans: Awel Jef, ge weet toch nog dat we hier al veel zitten zeuren en zagen hebben over het feit dat er geen socialisten meer zijn hé?
Jef: Ja Frans, dat weet ik maar al te goed. En wat is er? Zijn de socialisten verrezen?
Frans: Zeker Jef, zeker. In de Vooruit in Gent is er een dag van het socialisme geweest en ik ben daar maar eens naartoe geweest. Ik had niet veel volk verwacht en ik peinsde ook dat de intellectuelen en de mannen van den AMADA, allé de PVDA+ heet dat tegenwoordig, dat in handen zouden pakken. Maar ik ben nogal verschoten, jong. D'er waren bijkans 800 mensen en niks intellectueel gedoe. En er waren werkgroepen waar dat iedereen zijn zegsken kon doen. En een ambiance dat er was. We hebben zelfs uit volle borst de Internationale gezongen. Allé, om dat nog eens te zien, dat deed mij deugd.
Jef: Allé Frans, waarom hebde gij mij niet gezegd? Ik zou wel meegeweest hebben, hé!
Frans: Just omdat ik er niks van verwachtte en nu heb ik er natuurlijk spijt van dat gij er niet bij waart.
Jef: Ja, dat zal wel. Maar goed en wel, we weten nu dat er nog veel socialisten zijn en dat er goed geklapt is. Maar hoe gaat dat nu verder gaan?
Frans: Da's de grote vraag, hé. Ik hoop dat ze niet te lang wachten om weer iets te doen want ge weet toch dat ze zeggen dat ge het ijzer moet smeden terwijl het heet is hé?
Jef: Daar gaan we nog enen op drinken want dat doet mij deugd om dat te horen. Louis, nog twee pintjes. En wat peinsde van den Opel in Antwerpen, Frans.
Frans: Eerlijk mijn gedacht? Ik peins dat dat daar op zijn laatste benen loopt. Ze gaan nu proberen om een overnemer te vinden. Misschien lukt dat maar al die jobs houden? Dat vrees ik van niet. Ge kent die kapitalisten toch hé?
Jef: Frans, ik peins hetzelfde en weet ge wat: Volgens mij hebben de syndicaten d'er mee schuld aan. Echte actie stellen ze altijd maar uit en ze werken samen met de regering, met Europa en wie en wat weet ik nog allemaal. Ge weet toch op voorhand dat dat niet werkt, hé. Kijkt eens naar wat er bij de Stella in Leuven gebeurd is en bij den Bayer in Antwerpen. Daar hebben ze wel gestaakt en gevochten hé, en met resultaat.
Frans: Zo is dat Jef. Maar kom, we gaan niet beginnen zagen hé. We gaan er nog enen drinken op de socialisten van de toekomst. Santé!
De huidige economische crisis die aangestoken werd door de bankencrisis bewijst dat de financiële sector te belangrijk is om hem over te laten aan figuren die enkel uit zijn op de grootst mogelijke winst en zich daarbij niet schromen om misdadig te werk te gaan. Wie hieraan nog twijfelde moet maar eens kijken naar wat er nu in Griekenland gebeurt en naar wat er te gebeuren staat in Portugal, Spanje en andere lidstaten van de EU.
De politieke kaste, de sociaal-democratie incluis, heeft geen enkele les getrokken uit deze gebeurtenissen. Integendeel, alle regeringen hebben hun ware gezicht getoond en hebben geen seconde geaarzeld om miljarden te pompen in de banken. Al die miljarden moeten opgehoest worden door de burgers en ondertussen zijn de banken alweer bezig de superwinsten op te stapelen terwijl de massa steeds meer moet inleveren en de werkloosheid pijlsnel stijgt.
De overheid had ook op een andere manier kunnen ingrijpen namelijk door het oprichten van een echte openbare bank precies omdat de spaarcenten van de gewone mensen gered moeten worden. Dit is niet de eerste crisis van het systeem en ook niet de laatste. Als er niet ingegrepen wordt zal het van kwaad naar erger gaan.
Het is nu wel afdoende bewezen dat er geen enkele reden, tenzij puur winstbejag, te bedenken valt waarom de banksector in privé-handen zou moeten blijven. Het is ook niet omdat de banksector in handen van de gemeenschap komt dat we plots in een socialistisch systeem zouden beland zijn, verre van, maar het zou een stap in de goeie richting betekenen.
Alleen een echte openbare bank kan de spaarcenten van de mensen beschermen en mee instaan voor een verhoging van de welvaart door te investeren in projecten met maatschappelijk belang. Natuurlijk moet zo een bank scherp in de gaten gehouden worden en daarom moet ook het bankgeheim afgeschaft worden waardoor uitgaven en inkomsten aan controle zouden kunnen onderworpen worden. Die openbare bank mag in zijn bestuursorganen ook geen enkele vertegenwoordiger hebben van de privé-banken of geen personen die er banden mee (gehad) hebben. Zo een bank moet geleid worden door vertegenwoordigers van de vakbonden, de sociale organisaties, de verbruikersverenigingen, vertegenwoordigers van de middenstand en van de ngo's. Er moet ook een strenge anti-speculatiecode opgesteld worden.
Bij een openbare bank staat de dienstverlening centraal. Ze moet voor iedereen toegankelijk zijn en de aangerekende tarieven moeten lager zijn dan nu het geval is. Deze bank zou ook de eerste financier van de staat en gemeenten moeten zijn waardoor de staatsschuld niet langer zou dienen om de kapitalisten nog rijker te maken.
Deze maatregel is perfect uitvoerbaar en kan het bewijs zijn dat een andere, rechtvaardige, democratische en socialistische maatschappij mogelijk is.
Daarom deze eis : EEN ECHTE OPENBARE BANK VOOR HET VOLK NU!!
Professor Jan Blommaert heeft een boekje geschreven met het formaat van een cd en het telt amper 118 bladzijden. Voor iedereen die op zoek is naar een antwoord op ons kapitalistisch systeem en voor iedereen die het socialisme genegen is, zou dit verplichte kost moeten zijn.
Niks geen moeilijke woorden, niks geen socialistisch abracadabra maar wel mensentaal en dus op een begrijpelijke manier uitleggen aan leken en aan diegenen die een beetje vergeten waren waar het in het socialisme om te doen is : dat is waar Blommaert in geslaagd is. In het licht van de huidige systeemcrisis van het kapitalisme is dit een hele prestatie en het toont aan dat er een alternatief is voor dat kapitalisme.
Blommaert gaat ook het échec van het socialistisch experiment in de Sovjet-Unie niet uit de weg en heeft het ook over het geleidelijk verval van de sociaal-democratie. Hij stelt dat Marx, Engels en de andere grote socialistische denkers weer springlevend zijn.
In dit boekje reikt hij ook een aantal elementen aan waarom socialisme ook in onze eeuw meer dan ooit relevant is. Voor al wie streeft naar een rechtvaardige, democratische samenleving is dit een must.
'Socialisme voor (her)beginners' vind je in de betere boekhandel en is uitgegeven door EPO-uitgeverij waar je het ook kan bestellen.
*Jan Blommaert schreef eerder al Ik stel voor (2001), Populisme (2004) en De crisis van de democratie (2008) allen uitgegeven bij EPO.
In de Gentse Vooruit had vorige zaterdag de Dag van het Socialisme plaats. Het was meteen een schot in de roos. Met ongeveer 750 aanwezigen was de Vooruit volzet. Jammer voor al diegenen die er op het laatste nippertje nog bijwilden. Naar mijn aanvoelen waren er wat te weinig jongeren, vrouwen en vooral waren er geen nieuwe Belgen te zien. Ook de naamgeving vond ik niet zo goed gekozen. Het woord 'Socialisme' lokt nog altijd weerstan uit bij bijvoorbeeld progessieve christenen. Maar kom, daar kan aan gewerkt worden.
Zoals het socialisten betaamt was het onthaal warm en hartelijk. Ik merkte al meteen dat de zalen waar alles zou gebeuren goed aangegeven waren, mooi zo. In de inkomhall was er een standje van de prgressieve uitgeverij EPO dat op heel wat belangstelling kon rekenen, ook op de mijne trouwens. Ik heb dan ook het nodige leesvoer ingeslagen.
Het eerste deel van de dag ging door in de grote Theaterzaal van dit van socialistische geschiedenis geschiedenis doordrenkte gebouw. De zaal was tot de nok gevuld en je voelde meteen dat de sfeer er goed inzat. De openingsspeech kwam van de Gentse burgemeester Daniël Termont. Hij schroomde er zich niet voor om er zijn eigen partij van langs te geven waar het ging om de bestrijding van de huidige crisis. De volgende spreker, professor Jan Blommaert, stelde dat het stof dat het socialistische gedachtengoed de voorbije 20 jaren verzameld had nu wel definitief weg was. Mong Rosseel (beter bekend als Vuile Mong) bracht dan het verhaal van zijn overleden vriend Jan die altijd op zijn eentje ten strijde trok en ook op zijn eentje de Internationale zong. Mong voegde daarop de daad bij het woord en zette de Internationale in maar deze keer werd die uit volle borst meegezongen door zo een 750 mensen.
Dan was het tijd geworden voor de werkgroepen. Er waren er een stuk of acht. Zelf had ik gekozen voor de werkgroep Democratie omdat socialisme en democratie in het verleden wel eens botsten. Met een honderdtal deelnemers was deze werkgroep (te?) goed bezet. Moderator was Jan Van Buynder en sprekers Peter Mertens (voorzitter van de PVDA+), Eric Corijn (prof aan de VUB) en Jos Van Der Velpen (eminent jurist). Ze brachten elk een aantal stellingen naar voren die dan door de aanwezigen (opgedeeld in kleinere groepjes) konden bediscussieerd worden. Die discussies verliepen vlot en er werd zeer diepgaand gepraat. Geen geleuter over wie tot wel groepje behoorde binnen klein links, ook geen geleuter over dingen als wie nu wel of niet tot de arbeidersklasse behoort. Neen, de discussie ging recht naar het hart van het socialisme. De vraag hoe je democratie organiseert organiseert binnen het socialisme werd met veel ernst en enthousiasme behandelt. Uiteraard was de tijd te kort en pasklare oplossingen had niemand maar dat werd ook niet verwacht.
Na de pauze was het tijd voor het slotgedeelte waarin een aantal toespraken volgden en waar werd afgesloten met een nog enthousiaster meegezongen Internationale dan in het begin. Voor mij was dit een bijzonder positieve dag. Het heeft mij getoond dat links in Vlaanderen weer opgestaan is en dat er weer mogelijkheden zijn om dat verfoeilijke kapitalisme weg te krijgen. Hopelijk krijgt deze dag zeker een vervolg.