CHEERY

Image and video hosting by TinyPic
19-10-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHEERY en de Touareg ergens in de Sahara.

DE TOUAREG



Algemeen

.

Tijdens het Pleistoceen en het Holoceen bestond de Sahara nog voor het grootste deel uit savanne, en er leefden dan ook veel plantensoorten. Hoewel vandaag de dag de Sahara een grote woestijn is,  deze perioden konden mensen zich goed handhaven in deze gebieden als verzamelaar en jager. Vermoedelijk leefden de olifanten, bavianen, katachtigen etc., nog tot in het neoliticum in het gebied dat tegenwoordig de Sahara heet, en tot een miljoen jaar terug waren er nog planten terug te vinden die we tegenwoordig alleen in natte, vochtige gebieden aantreffen of zelfs in de tropen.

In de Sahara zijn nog resten terug te vinden van diverse menselijke rassen, zoals de Homo habilis en de Homo australiphithecus, vermoedelijk al ruim vijf miljoen jaar geleden. In de huidige Sahara kunnen dan ook tot twee miljoen jaar oude stenen werktuigen worden aangetroffen.

..


De Touareg bevolking in de Sahara.



....Touareg man

De Toeareg (The Taureg) zijn een Berbervolk van nomadische veetelers in de Sahara en Sahel.
Hun cultuur is onlosmakelijk verbonden met kamelen.
  


.                                              ..
.

   

 
Touareg man op kameel en zie hoe met de hand gemaakte zadels zijn


Uit hun taal, het Tamasheq, valt op te maken dat de Toeareg in ieder geval contact hebben gehad met Romeinse en Punische bewoners van Noord-Afrika, voor zij in zuidelijke streken belandden.
 De Toeareg kennen een eigen schrift - het
Tifinagh - dat direct van het Punische alfabet is afgeleid.

..
Touareg schrift


Een andere naam die zij voor zichzelf gebruiken is Kel Tagelmoust hetgeen 'Gesluierden' betekent.

* De Toeareg zijn vooral bekend geworden vanwege het feit dat bij dit Islamitische volk de mannen hun gezicht sluieren, en de vrouwen niet.

De mannen dragen de hoofddoek en de vrouwen erven het vermogen
.
Touareg vrouwen
.

Deze sluier wordt tagelmoust of eghewid genoemd. In het Arabisch worden de Toeareg daarom ook wel Mulathimin genoemd, hetgeen 'Gesluierden' betekent. De traditionele gezichtssluier is gemaakt van Alasho: een stof geweven in de Nigeriaanse stad Kano, en geverfd met natuurlijke indigo, die blauw afgeeft op het gezicht.

Vandaar de bijnaam 'blauwe mannen' die voor de Toeareg wordt gebruikt.

.. Touareg man en vrouw

 

Woongebied

De Touareg bevolking

.Touareg familie

 

Touareg is een volk dat grensloos is. Zij reizen
door de Sahara en naar landen rond de Sahara.
De touareg zijn te vinden van Marokko tot aan Burkina Faso.
 
..
Grensloos, door de Sahara, is hun woongebied.


Zij hoeden schapen en geiten en smeden zilveren sieraden als bron van inkomsten.

Een gemengd volk tussen berber en creool.

.
Touareg zilveren armband
.


Touareg sieraden :
 

Verwonderlijk dat de Touareg smeden, die geen werkplaats hebben, geen zagen en geen boorgereedschap kennen, zulke meesters zijn in het vervaardigen van sieraden.
.
.
Toumareg amuletten

Accessoires :
 

De accessoires zijn van glas, schelpen, kraaltjes, zilver, riet, bamboe en leer.

Hiervoor gebruiken zij voornamelijk zilver.
Het metaal dat volgens hen geluk brengt en natuurlijk goedkoper is dan goud.

Het Touareg kruis en de amulet hebben de Touareg sieraden bekend gemaakt.
De vorm van de kruizen varieert per regio. Kettingen worden uitsluitend door vrouwen gedragen.

.
Touamareg jonge vrouw met sieraden.
.
Mannen dragen amuletten. Zij hebben ook tasjes om hun nek en gebruiken een gewichtsamulet als hanger aan hun tugelmus ( hoofddoek/sluier).. De sieraden hebben een geometrische vorm met een uitgesproken symmetrie.

.
Touareg sieraad voor de man
.

De vormen bevatten cirkels, punten, rechte lijnen, gelijkzijdige driehoeken, vierkanten en zigzag lijnen. Er worden motieven van de heuvels en de wegen uit de Sahara meegegeven. In het alfabet van de Touareg, het tifinar,
geeft de vervaardiger zijn naam mee op het door hem vervaardigt stuk.

.. Touareg sieraden

 

 

Economie 

De Toeareg beheersten eeuwenlang de karavaanhandel in de centrale Sahara, tussen het huidige Nigeria en de Libische kust. De meest verhandelde goederen waren zout, goud, zilver, dadels, stoffen, slaven en wapens.
 
.
Touareg stoffen
.

De karavaanhandel tussen
Marokko en Timboektoe, was (en is nog steeds) in handen van Moorse stammen als de Ahl Araouan, Tikna en Tajakant. Moren en Toeareg zijn in cultuur nauw aan elkaar verwant, leven in hetzelfde gebied, en trouwen onderling, maar zijn niettemin verschillende groepen. Tegenwoordig zijn de Toeareg nog steeds actief in de Saharaanse handel, vooral in de smokkel van sigaretten en het transport van Afrikanen op weg naar de Middellandse Zeekust. Nu beperkt hun rol zich tot die van vervoerders in contractdienst, en zijn zij niet langer meer zelfstandigen die hun handel zelf financieren
.

Politiek 

Vanaf het begin van de 19e eeuw vormden de Toeareg de belangrijkste politieke macht in de Sahara en delen van de Sahel. Naburige volken, zoals de Songhai, en de belangrijkste handelssteden in de Sahara, zoals Timboektoe, Agadez, Ghat en Murzuk, stonden onder hun gezag. Het woongebied van de Toeareg werd rond het begin van de twintigste eeuw veroverd door de Fransen. De verovering van hun gebied was pas in 1905 compleet, met de vrijwillige overgave van de stammen in de Adaghbergen (nu in Mali) aan het Franse gezag in het Algerijnse stadje In Salah. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kwamen een aantal Toeareg stammen in opstand tegen het Franse gezag, in de hoop op hulp van het Ottomaanse rijk dat tegen Frankrijk vocht. Die hulp bleef beperkt tot de levering van kleine hoeveelheden wapens.

De laatste opstandelingen werden in 1922 door Franse troepen verslagen.

Tot de jaren 1950 van de bleef het gebied rustig. De economische welvaart van het gebied nam toe voor wat betreft de veeteelt, maar had te lijden onder het afnemende belang van de karavaanhandel.

De ontdekking van delfstoffen in de Sahara "olie, gas, ijzererts, fosfor, uraniumerts" in de jaren '50 viel samen met de geleidelijke Franse dekolonisering van Afrika. De Fransen probeerden de Sahara echter Frans te houden in een nieuw te vormen Saharaanse kolonie: de OCRS. Dit project, waarin leiders van de Toeareg en Moorse gemeenschap als voorstanders betrokken waren, mislukte.

Grondstoffen

In Algerije, Libië en Tsjaad wordt veel olie en aardgas gewonnen. In Marokko en de Westelijke Sahara wordt fosfaat gewonnen.

Na de onafhankelijkheid van de Franse koloniën werd het woongebied van de Toeareg opgedeeld tussen vijf verschillende staten: Algerije, Libië, Mali, Niger en Burkina Faso.
**Onder de Toeareg zelf heerste de mening dat zij hun zelfstandigheid terug wensten zonder deel uit te maken van de nieuwe onafhankelijke staten.

In 1963 kwamen de stammen van de Adaghbergen in Noord Mali voor het eerst in opstand tegen de Malinese overheid. De opstand werd in 1964 neergeslagen. Een tweede opstand volgde tussen 1990 - 1996, en een derde in 2006. In alle drie de opstanden speelt een beperkt aantal mannen uit de regio Kidal in Mali een hoofdrol. In Niger kwamen de Toeareg tussen 1992 - 1998 tegen de overheid in opstand. De belangrijkste eisen in alle opstanden waren politieke autonomie, meer geld en aandacht voor sociale en economische ontwikkeling in Toeareg gebied, en betere vertegenwoordiging in het staatsapparaat.

 

Stand van zaken juni 2010 

 

Door het conflict tussen de Toeareg en de regering van Niger ging de economische situatie in het land sterk achteruit, evenals de politieke stabiliteit van het land (wat al niet heel erg stabiel was). In 2009 ontstond er een politieke crisis in het land toen de toenmalige president een referendum organiseerde om ervoor te zorgen dat hij langer aan de macht kon blijven dan volgens de wet mogelijk is. In het land ontstond daardoor grote onrust, die uitmondde in een militaire coup in februari 2010. Inmiddels is er een tijdelijke regering aangesteld en is er een referendum over een nieuwe grondwet aangekondigd voor oktober 2010, en parlementsverkiezingen voor december 2010.

.
Touareg , zelfs in tijden van oorlog

moet mijn kunnen telefoneren.
.

 

In juni 2010 heeft de Europese Commissie de noodklok geluid ten aanzien van de hongersnood in Niger. Niger heeft een voedseltekort van ongeveer 30 procent. Door de huidige voedselcrisis in Niger raken ook steeds meer kinderen ondervoed. Sinds het begin van 2010 zijn er al 139.000 kinderen bij wie ondervoeding is geconstateerd.

 

Cijfers

 

Tijdens het conflict tussen 2007 en 2009 zijn er ongeveer 20.000 mensen ontheemd geraakt. Het aantal dodelijke slachtoffers is onbekend.

 

Varia

***Naar dit volk is een autotype vernoemd, de
Volkswagen Touareg.

.
.


Categorie:De Touareg ergens in de woestijn.
» Reageer (31)


Foto

Foto

Foto

Foto



Categorieën
  • . (1)
  • De Ahrwijnen (2)
  • De geschiedenis van de brouwerij Lamot. (1)
  • De miniaturen (1)
  • De Touareg ergens in de woestijn. (1)
  • Het Verenigd Koninkrijk of United Kingdom (2)
  • Kauwgom (1)
  • Kruiswoordraadsel (1)
  • Ons alfabet of de ABC (1)
  • Ons potlood. (1)
  • Sauna (11)
  • Speciale treinreizen. (2)
  • Van ruilmiddel tot aan de beurs. (1)
  • Van waar komt ons zout. (1)

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto



    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!