Een aanrader is een familie sauna, en de eerste maal zal U rondgeleid worden om je de nodige uitleg te verschaffen .
**Het beste is de naaktsauna. Dit is ook gezonder want badkledij belemmert de transpiratie. De badstof neemt het zweet op en verontreinigt het zwembadwater bij het zwemmen. Ieder saunacomplex houdt de hygiëne hoog in het vaandel. Daarom is het ook verplicht een douche te nemen voor en na elke saunabeurt, zodat het zweet weggespoeld wordt.
** Daar zijn ook saunacomplexen waar ze beide hebben. Een in badkledij volledig afgezonderd van de andere naaktsauna.
.
Telkens start een sauna met het nemen van een warm voetbad en maakt u een keuze voor een warm onderdeel. Hier verwijs ik je dan naar de infrarood sauna max 20 minuten. In alle sauna's zijn zowel binnen en buiten ligstoelen om te rusten. Elke saunaronde, inclusief een korte rustperiode duurt ca. een uur. Als u gaat genieten van 4 verschillende opwarmingen bent u dus minimaal 4 uur onderweg. Besluit u nog een hapje te gaan eten, een behandeling bij de masseur of schoonheidsspecialist te ondergaan of bijvoorbeeld een zonnebankje te pakken, dan bent u zo 6 tot 8 uur te gast bij het bedrijf van uw keuze.
Raadpleegt dus je saunacentrum wat je in de inkomst prijs inbegrepen is, is afhankelijk van elk centrum, en belangrijk te weten wat je voor deze prijs hebt .Is zeer verschillend van de ene sauna tot de andere.
Bijna alle sauna's openen om 11uur in de voormiddag en sluiten om
24 uur. Hier wordt nooit per uur gerekend, daarom dat je dikwijls hoort zeggen, wij nemen een sauna dagje.
De een noemt het zweetgenot, een ander saunaplezier. In elk geval is saunabaden een van de laatste officiële rituelen, die al sinds de oertijd bestaan.
Dit neemt u mee naar de sauna.
***Een badlaken waarop u volledig op plaats kunt nemen. Minimaal 180cm lang maar nog liever 190 of zelfs 200cm. Prettig is een verschillende onder- en bovenkant. Zo neemt u telkens op dezelfde kant van de handdoek plaats. Neem een niet vaak voorkomende kleur of motief. Uw handdoek hangt straks tussen de vele anderen en dan blijkt wit wel heel erg lastig en veelvoorkomend.
*** Een handdoek om u tussentijds te kunnen afdrogen. Veel saunaliefhebbers hebben er zelfs twee voor tussendoor bij zich.
*** Een handdoek die u bewaart om voor vertrek een schone droge handdoek te hebben om u af te drogen.
***Een badjas. In alle sauna's is het dragen van een badjas verplicht in de horecaomgeving van de sauna. Velen vinden het prettig om regelmatig een badjas aan te schieten. Een echt dikke badjas is niet nodig. Veel saunabedrijven voelen wat warm aan door het hoge vochtgehalte in diverse ruimten. U hebt het dus al snel warm.
*** Shampoo en zeep. Niet alle bedrijven bieden dit standaard aan, alhoewel de meeste bedrijven inmiddels wel.
*** Wat te lezen of te bladeren. Tussen de saunarondes door kan het prettig zijn eigen lectuur te gebruiken. Veel bedrijven hebben wel een aantal abonnementen op diverse bladen maar hier moet wel vat van uw interesse bij zijn en natuurlijk nog niet in gebruik zijn door uw collega saunabader.
*** Badslippers. Overal verplicht. In ieder geval is het prettig om badslippers te dragen. Aan de ene kant vanuit hygiënisch oogpunt, aan de andere kant omdat u na het saunabad naar buiten loopt. Zeker s winters bij koude is het lastig om op een koude ondergrond te lopen of staan.
Sommige bedrijven verhuren badjassen, badlakens en handdoeken. Een enkele keer zit het huren van een badset zelfs bij de entreeprijs in.
** Bij een arrangement met beauty- en of lichaamsbehandelingen is het vrij gebruikelijk dat u ook een badset in bruikleen ontvangt. Even informeren bij het saunacentrum van je keuze kan handig zijn. Ja dit is ieder apart nog bij te betalen, en als je een goed sauna centrum hebt, is dit maar bijkomstig voor ieders geldbeugel . Ik neem als voorbeeld de floating heel ontstressend
maar dit zijn allemaal zaken die je apart moet bijbetalen
Floating
Dit is een relaxatietherapie, waarbij u drijft op warm gezouten water en op die manier lichaam en geest bevrijdt van alle stress.
**Gebruikers van sauna's dienen al die handelingen na te laten, die in strijd zijn met de goede zeden en die de veiligheid, rust en orde kunnen verstoren.
Gewenste EN ongewenste intimiteiten zijn overal binnen het instituut verboden .
**Indien waardevolle goederen of geld in bewaring binnen het Sauna-instituut worden gegeven, zal nimmer de ontvanger hiervan aansprakelijk kunnen worden gesteld bij onverhoopt verlies of bij diefstal. De leiding van het Sauna/instituut is niet verplicht goederen of geld in bewaring te nemen.
**Daar zijn wel afsluitbare kastjes voorzien voor elke saunaganger .Waarvan je de sleutels aan het onthaal moet afgeven, of in het restaurant moet afgeven, dit hangt af van de instelling van de verschillende sauna's . **Daar zijn er ook die werken met chips armbandjes die tegen hitte en water bestand zijn, je kunt ze ook rond je enkel aan doen.
** Zelf eten en drinken meebrengen is verboden, daar zijn rustplaatsen genoeg waar je een drankje kan kopen, en er zijn ook altijd eetgeledenheden, warme of koude maaltijden. Dit is ook om hygiënische reden te respecteren.
Zowel in Nederland als in België zijn goede sauna's.
SAUNA MET EEN VERKOUDHEID OF GRIEP? LEES EERST DIT AANDACHTIG.
VERERGERT SAUNABEZOEK EEN GRIEP OF VERKOUDHEID ?
Toelichting: Houdt saunabezoek de 'gewone' griep of verkoudheid tegen éénmaal dat de eerste symptonen zich voordoen .?
Antwoord: Dit kan beide. Met een gewone verkoudheid, kun je best zoveel mogelijk in het stoombad vertoeven, het afkoelingproces meer op even koud en dan enkel op goed warm water houden en liefst niet gaan zwemmen. Meestal is het zo dat als er al sprake is van griepsymptomen dat deze direct doorzet. Met andere woorden: dan ligt u morgen ziek op bed. Een enkele keer kan saunabezoek de griep nog net voorkomen. Dit hangt af van uw eigen weerstand. Zet de griep na saunabezoek door dat is het een schrale troost om te weten dat u hoogstwaarschijnlijk toch wel ziek geworden zou zijn ook zonder dat saunabezoek. Het dagen lang niet-zo-lekker-gevoel is dan alleen versneld doorbroken.
** Wel is het belangrijk te weten dat u met koorts niet van het saunabad gebruik mag maken. Dus even temperaturen voortijd is niet onverstandig.
Algemeen: Regelmatig saunabezoek (minimaal 1x per 3 weken) verhoogd de algemene weerstand en kan zo preventief werken. Curatief mag u niet uitgaan van verbetering of genezing.
CHEERY, na al de reglementen van de sauna, gaan we nu echt beginnen.
Na het uitkleden, een bezoek aan het toilet en een grondige douchebeurt in de meeste sauna's is zeep aanwezig, en ja je grondig wassen met zeep is een plicht. En nu start een saunaronde. Met het nemen van een warm voetbad. Sauna .
Nu beginnen we aan de echte sauna beurten, je kent nu al de reglementen enkel nog genieten nu, ja CHEERY is altijd klaar om op vragen te antwoorden : via gastenboek, of email en we houden het deftig zoals in elke goede sauna.
Het voetbad:
De watertemperatuur ligt net boven de 40oC en eigenlijk moeten alleen uw voetzolen zich in het hete water bevinden. Door de prikkeling van de voetzolen wordt uw bloedsomloop geactiveerd. De bloedvaten, vooral in de huid, verwijden zich en de poriën in de huid gaan open staan. U mag het voetbad zien als een voorbereiding op de warmte die komen gaat. Een minuut of vijf baden is eigenlijk al voldoende maar er is niets op tegen om wat langer te zitten.
In het voetbad gaat u al overdenken wat voor warms u hierna wenst te gaan ondernemen. Onder iets warms mag u alles verstaan dat een temperatuur heeft boven de 38oC. Dit kan dus een saunacabine zijn maar ook bijvoorbeeld het stoombad, caldarium, laconium, bubbel- of kruidenbad of kleurensauna. Natuurlijk is uw keuze afhankelijk van het aanbod aan faciliteiten. Kies gewoon uit wat u op dat moment het plezierigst lijkt. De rest komt later vanzelf aan de beurt.
**Eerst altijd inlichtingen nemen dat het saucomplex een infraroodsauna heeft en dat het bij in de inkomstprijs inbegrepen is. daar zijn sauna's waar je apart moet bijbetalen en dan kan zo'n sauna dag wel duur worden. Nu zijn praktisch
alle infra roodsauna's in de prijs inbegrepen, maar vooral in de prive sauna's moet je de prijzen toch eerst nagaan. Ook zijn er in veel sauna's die en andere indeling van de infra- rood sauna, je hebt er die na drie minuten afspringen, druk je terug op het knopje deze zijn normaal maar voorzien voor 15 minuten per dag. Persoonlijk hou ik hier mijn laatste 5 minuten voor op het laatst van mijn sauna dag.
.
** Als je besluit van toch een infrarood sauna te gebruiken, dan moet je dit na het voetbad doen.
Normaal zet je eerst de knop op 15 minuten en als hij op 10 minuten komt herbegin dan zet het terug op 15 minuten en op 100 graden.Dus 20 minuten is genoeg . Goed met je hoofd en rug tegen het hout zitten.Dit is dan weer afhankelijk van welk soort infrarood sauna er staat, daar zijn er waar je niet mag tegen zitten. Voor iemand met allersoorten van spierpijnen, niet te versmaden het geneest niet maar verzacht de pijn.Je begint met de infrarood sauna en je eindigt met de infraroodsauna. Je telkens afspoelen met warmwater, en ja bij de laatste beurt kun je terug je volledig wassen ook je haren, in elke sauna zijn haardrogers voorzien, best je eigen borstel of kam meebrengen.
CHEERY : een tip voor je voeten, doe voordat je , je kousen aan doet even met de haardroger tussen je tenen met warme lucht, zo zijn je voeten goed droog en het voorkomt schimmel.
Een infraroodcabine of infraroodsauna is een houten cabine waar op een zo comfortabel mogelijke manier zoveel mogelijk warmte op het lichaam wordt overgebracht. Dit gebeurt op twee manieren: 1) De infraroodsstraling verwarmt direct de huid zonder dat daar warme lucht voor nodig is. 2) De warme lucht in de cabine zorgt voor overdracht van warmte door geleiding. Het effect is dat bij een beperkte en niet benauwende luchttemperatuur (40 tot 60 graden) toch veel warmte op het lichaam wordt overgebracht. Het lichaam reageert hierop door o.a. toename van de bloedcirculatie in het hele lichaam. De effecten waar het uiteindelijk om gaat:
·Betere doorbloeding van spieren en gewrichten. Heel goed voor reuma, artrose en alle spierpijnen.
·Versnelde afvoer van afvalstoffen, met name na een sportieve inspanning.
·Transpiratie
In een infrararood cabine worden IR stralen door elektrische stralers opgewekt en zo geplaatst dat zij optimaal op de aanwezige personen in deze cabine worden gericht. Hierna spoel je af met warm water,en je gaat best wat in het voetbad, omdat dat je lichaam warm houd. Nooit na de infrarood het zwembad induiken zelfs zijn al die buitenzwembaden verwarmd, juist omdat deze behandeling dieper doordringt in je lichaam zodus al een rustpauze houden. Of wat ook heel aangenaam is ,daarna in de SPA'S gaan of jacuzzi na de rustpauze.
U hebt gekozen voor de saunacabine. Hang buiten de saunacabine uw badjas op en loop met een groot badlaken naar binnen. U ziet een houten ruimte met banken op verschillende hoogteniveaus. Er heerst in een saunacabine een plafondtemperatuur van tenminste 80oC. Warme lucht stijgt op zodat u ook in een wat lagere temperatuur kunt plaatsnemen. Kies altijd voor het middelste of bovenste niveau. Ga volledig op uw badlaken liggen of zitten met opgetrokken knieën zodat u uw zweet volledig in uw eigen handdoek opvangt. Probeer te ontspannen. U zult merken dat de temperatuur best warm aanvoelt maar u hebt niet echt in de gaten dat het zo extreem warm is. Dit komt door de lage relatieve luchtvochtigheid in een sauna. U ontvangt louter stralingswarmte omdat geleidingswarmte door de droge lucht is uitgesloten. In de hete droge saunalucht kan uw zweet makkelijk verdampen. Dit verdampingsproces vraagt een aanzienlijke hoeveelheid energie die in de vorm van warme aan uw huid onttrokken wordt.
..
Probeer 8 minuten (als volwassene!) in de saunacabine door te brengen. Verlaat de saunacabine echter op het moment dat de warmte u tegen gaat staan. Meestal ligt dit ergens tussen de 12 en 15 minuten. Het advies is om de laatste paar minuten even met de voeten naar beneden te gaan zitten. Hierbij mag u ook de onderste bank gebruiken. De bloedsomloop kan dan even wennen aan de verticale stand voordat u de saunacabine verlaat. Dit kan wat duizeligheid voorkomen zeker indien u van nature al een wat lagere bloeddruk heeft. Nu eerst stilaan afkoelen, niet gelijk de foto hieronder. Eerst even buiten een kleine toer rond het zwembad of daar zijn sauna's voorzien van kleine wandel paden , je dan met koud water onder de douche, dan de waterslang stilaan aan je voeten beginnen tot op je hals en schouders en dan de zalige emmer.
Afhankelijk van het aanbod in faciliteiten kunnen er verschillende warmwaterbaden in het centrum aanwezig zijn. De meest bekende is het bubbelbad of op zn Engels hotwhirlpool. Dit is normaal in de saunaprijs inbegrepen.
..
** Maar ook kruidenbaden en zoutbaden zijn regelmatig binnen centra te vinden. De watertemperatuur ligt over het algemeen net even boven onze lichaamstemperatuur. Het lichaam warmt dus iets op maar zal niet verder stijgen dan 38 tot 39oC. Wel kunt u van deze baden wat loom en moe worden indien u er te lang gebruik van maakt. Het eigenlijke verkwikkende sauna-effect kan dus teniet gedaan worden. Blijf daarom niet te lang in deze baden zitten maar beperk de verblijfstijd tot maximaal 10 minuten. Bijna altijd apart bij te betalen
U hebt gekozen voor het stoombad. In tegenstelling tot de hete en droge saunacabine is het stoombad enorm vochtig. We spreken hier over een relatieve luchtvochtigheid van 100%+. De lucht is verzadigd van waterdamp en er zweven zelfs waterdruppeltjes op de lucht waardoor er mist ontstaat. Hang uw badjas buiten het stoombad op en loop zonder handdoek het stoombad in. Uw handdoek zal kletsnat worden. Sommige bedrijven bieden matjes aan om op te zitten die u kunt pakken uit een bak gevuld met een desinfecterend middel. In andere stoombaden kunt u de bank afspoelen met een waterslang of is dit geautomatiseerd. Het maakt in een stoombad niet erg veel uit of u lager of hoger gaat zitten. Uw lichaam zal opgewarmd worden door geleidingswarmte via de lucht en door condensatie. Er wordt stoom in de ruimte gebracht die op de lucht en wanden maar ook op uw huid zal gaan condenseren. Bij condensatie komt een aanzienlijke hoeveelheid energie in de vorm van warmte vrij. Aan de lucht in een stoombad is een essentiële olie toegevoegd. Meestal is dit mint, soms in combinatie met eucalyptus. Probeer acht minuten in het stoombad ontspannen te liggen of zitten maar verlaat het stoombad als uw lichaam aangeeft dat het genoeg is geweest. Adem de weldadige mist rustig in waarbij goed uitademen belangrijker is dan fors inademen. De luchttemperatuur in het stoombad ligt tussen de 48 en 50oC. Daarna het is te zien wat je gaat doen, rusten of iets drinken,want ja je drinkt best veel water of energie drankjes, vers geperst fruitsap. Maar dan moet je eerst je afspoelen met koud en daarna warm water.
Het afkoelen start altijd met het inademen van buitenlucht. De eventuele condensvorming op de longblaasjes kan zo met een paar teugen frisse lucht uitgeblazen worden. De doorbloeding in de longen is na het warmtebad geoptimaliseerd zodat er een goede uitwisseling tussen koolzuur en zuurstof kan plaatsvinden.
***Er zijn nog steeds saunagasten die helaas denken dat afkoelen impulsief moet gebeuren. Nee, het afkoelen van het lichaam moet u rustig opbouwen. Even buiten lopen is de eerste fase. Vervolgens start u rustig met het afkoelen met water. Dit mag een douche zijn waarbij u met lauw water start en waarbij u de temperatuur steeds wat verlaagt, maar de echte originele sauna-afkoeling gebeurt met de Kneippse slang. Met een brede straal water zonder noemenswaardige druk koelt u vanaf uw tenen richting het hart zowel aan de voor- als achterzijde. Vervolgens doet u ditzelfde vanaf de vingers richting uw hart, de rug en tenslotte koelt u het hoofd.
Na deze Kneippse afkoeling kunt u een stortemmer water over u heen laten plonzen of/en gebruik maken van diverse waterafkoeling die uw saunacentrum te bieden heeft. Tot slot mag u het koude dompelbad in.
.
Belangrijk blijft het om het lichaam langzaam te koelen. Indien u te abrupt koelt door bijvoorbeeld ineens het dompelbad in te springen sluit u eigenlijk alleen maar de warmte in het lichaam op. Er ligt een aanzienlijke hoeveelheid warmte in het lichaam opgeslagen (uw lichaamstemperatuur is na de warmte boven de 38oC). Bij een heftige afkoeling sluiten de bloedvaten in de huid zich onmiddellijk waardoor de afvoer van warmte wordt belemmerd. Neem rustig een minuut of tien de tijd voor het afkoelen. Vergeet het hoofd niet evenredig mee te koelen! Doet u dit onvoldoende dan is de kans op hoofdpijn na het saunabad zeker niet ondenkbaar.
Indien de accommodatie beschikt over een verwarmd zwembad dan bestaat er nu de mogelijkheid dit te gebruiken. Geen spierarbeid is de boodschap. We hebben het meer over dobberen dan zwemmen.
.
Ook het dobberen in het verwarmde zwembad 32° mag u zien als onderdeel van de afkoeling. De watertemperatuur ligt immers beneden uw eigen lichaamstemperatuur. Is wel heerlijk en warm genoeg zelf als het vriest een verwarmd buitenzwembad .Vergeet je niet af te spoelen met warm water.
Na de afkoeling brengt u uw lichaamstemperatuur terug in het warm voetbad. Trek hier lekker een badjas aan of sla een handdoek om. Na een paar minuten voelt u de warmte terug in uw lichaam komen en ervaart u de verkwikking van het saunabad.
Begin niet direct aan uw volgende saunaronde. Het is echt belangrijk om minimaal een kwartier tot een half uur lekker onderuit gezakt te relaxen. U kunt uw vocht aanvullen met een heerlijk sapje, water of energiedrank. Vergeet niet dat u tijdens een saunadag rustig 1,5 liter vocht uitzweet. Even de ogen dicht of een goed boek op een ligbed is op deze plek echt genieten.
De lichtsauna is gebaseerd op kleurentherapie. Kleuren beïnvloeden de geest en de lichamelijke conditie.
In deze sauna zijn afwisselend vier kleuren via lampen in het plafond zichtbaar die elk hun specifieke werking hebben op lichaam en geest. De saunacabine is een houten Finse sauna. In het plafond is veel verlichting geïnstalleerd. Deze verlichting bestaat uit 4 kleuren, waarbij elke kleur ca. 14 minuten brandt waarna deze wisselt met de volgende kleur.
De kleurentherapie in de sauna brengt de viervoudige eigenschappen van het licht tot een zeer positief geheel. Licht geeft namelijk energie en innerlijke rust. Elke kleur heeft een aparte werking op de
gesteldheid van de mens.
Blauw licht Blauw licht werkt verkoelend, kalmerend en ontspannend. Het is ideaal om bij weg te dromen. Blauw licht omringt ons met een bijna slaperige atmosfeer.
Geel licht Geel is het symbool van de zon, brengt de zomer in huis, maakt ons vrolijk en opgewekt. Geel houdt ons alert, stimuleert en geeft een onbezorgd en vrij levensgevoel.
Rood licht Rood licht werkt stimulerend, inspirerend en straalt kracht uit. Rood is opwekkend en activeert de lichaamsgeest. Het geeft ons een aangenaam gevoel.
Groen licht Groen licht breng ons dichter bij de natuur, naar uitgestrekte landschappen met een gezonde lucht. Groen is ideaal voor een rustige en diepe ontspanning. Groen verschaft emotionele evenwichtigheid.
U hebt gekozen voor het caldarium. Dit van herkomst Romeinse bad is in een nieuw jasje in Nederland en België hergeïntroduceerd. Niet alle caldaria zijn gelijk. Iedere ondernemer geeft hier een wat eigen invulling aan. Een caldarium is in ieder geval van steen of marmer met verwarmde banken en muren. De luchttemperatuur ligt meestal tussen de 45 en 55oC met en relatieve luchtvochtigheid tussen de 65 en 40%. Het hangt wat tussen een saunacabine en een stoombad in. Meestal wordt de lucht voorzien van een geur met essentiële oliën en sommige bedrijven bieden hier scrubzout aan om de huid te scrubben. Scrub alleen de natte huid (er moet bij een scrubmogelijkheid altijd een douche aanwezig zijn) en spoel het zout na het scrubben grondig af. Pas op met het scrubben van het gezicht. Vaak is het een wat grof zout, bedoelt voor het lichaam. Bij een caldariumtemperatuur zal uw zweetproces na een tijdje vertoeven in gang gezet worden maar er is niet echt sprake van een intensieve opwarming van het lichaam zoals dat bij een saunacabine of stoombad het geval is. U mag net zolang in het caldarium blijven zitten als u dit prettig vind. Hang voortijd uw badjas buiten het caldarium op en ga volledig op een droog badlaken zitten of liggen.
.
Oud Badritueel (Caldarium/Tepidarium/Frigidarium)
Ook deze vorm van baden zie je steeds meer.Het zijn vaak warme/vochtige ruimtes met stenen verwarmde banken, vloeren en wanden met daarin een warmwaterbad. Zeer ontspannen kan dit werken zeker als het met etherische oliën is gecombineerd.
Hoe warmte ervaren wordt, heeft alles te maken met een combinatie tussen temperatuur en luchtvochtigheid. De sauna is een hete maar droge ruimte. De Romeinen hadden vroeger badvormen met een hogere luchtvochtigheid en wat lagere temperaturen: het Tepidarium, het Caldarium en Odarium,
..het Caldarium
Romeinse technieken die nu weer gebruikt worden maar wel in een modern jasje zijn gestoken! ZIE EERSTE FOTO
Het warmwaterbad of caldarium was de plaats voor de eigenlijke wasbeurt met soda. De warmte van de zaal en het water werd geleverd door de hypokausis of verwarmingsinstallatie (met hout of houtskool). De daardoor verwarmde lucht ging via leidingen in de ruimte onder de vloer en tussen de muurstenen van het caldarium. Ter verfrissing stond in elk caldarium een stenen bekken (labrum) opgesteld met een fonteintje met koud water. Na het caldarium kwam men eerst in de ruimte waar men geleidelijk kon wennen aan het verschil in temperatuur tussen het warme en het koude bad; die lauwe ruimte heette tepidarium. Tenslotte arriveerde men in het koudwaterbad of frigidarium, vaak aangevuld met een zeer groot openluchtzwembad (natatio).
Het sanarium lijkt wat op de Russische Banja. De ruimte zier er uit als een Finse saunacabine maar de temperatuur ligt lager en de vochtigheid hoger. De meeste sanaria hebben een plafondtemperatuur van ca. 60oC en een relatieve luchtvochtigheid boven de 40%. Net als in een caldarium wordt na verloop van tijd het zweetmechanisme in gang gezet maar zal er geen sprake zijn van een intensieve opwarming van het lichaam. Het is meer een cabine waar het heerlijk ontspannen vertoeven is. U mag dan ook net zolang blijven zitten of liggen op uw eigen badlaken zolang u het als prettig ervaart.