CHEERY

Image and video hosting by TinyPic
15-05-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SAUNA : DE VERANTWOORDE AFKOELING.

De verantwoorde sauna afkoeling

xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Het afkoelen start altijd met het inademen van buitenlucht. De eventuele condensvorming op de longblaasjes kan zo met een paar teugen frisse lucht uitgeblazen worden. De doorbloeding in de longen is na het warmtebad geoptimaliseerd zodat er een goede uitwisseling tussen koolzuur en zuurstof kan plaatsvinden.

***Er zijn nog steeds saunagasten die helaas denken dat afkoelen impulsief moet gebeuren. Nee, het afkoelen van het lichaam moet u rustig opbouwen. Even buiten lopen is de eerste fase. Vervolgens start u rustig met het afkoelen met water. Dit mag een douche zijn waarbij u met lauw water start en waarbij u de temperatuur steeds wat verlaagt, maar de echte originele sauna-afkoeling gebeurt met de Kneippse slang. Met een brede straal water zonder noemenswaardige druk koelt u vanaf uw tenen richting het hart zowel aan de voor- als achterzijde. Vervolgens doet u ditzelfde vanaf de vingers richting uw hart, de rug en tenslotte koelt u het hoofd.

Na deze Kneippse afkoeling kunt u een stortemmer water over u heen laten plonzen of/en gebruik maken van diverse waterafkoeling die uw saunacentrum te bieden heeft. Tot slot mag u het koude dompelbad in.


.

Belangrijk blijft het om het lichaam langzaam te koelen. Indien u te abrupt koelt door bijvoorbeeld ineens het dompelbad in te springen sluit u eigenlijk alleen maar de warmte in het lichaam op. Er ligt een aanzienlijke hoeveelheid warmte in het lichaam opgeslagen (uw lichaamstemperatuur is na de warmte boven de 38oC). Bij een heftige afkoeling sluiten de bloedvaten in de huid zich onmiddellijk waardoor de afvoer van warmte wordt belemmerd. Neem rustig een minuut of tien de tijd voor het afkoelen. Vergeet het hoofd niet evenredig mee te koelen! Doet u dit onvoldoende dan is de kans op hoofdpijn na het saunabad zeker niet ondenkbaar.

Indien de accommodatie beschikt over een verwarmd zwembad dan bestaat er nu de mogelijkheid dit te gebruiken. Geen spierarbeid is de boodschap. We hebben het meer over dobberen dan zwemmen.

.

Ook het dobberen in het verwarmde zwembad 32° mag u zien als onderdeel van de afkoeling. De watertemperatuur ligt immers beneden uw eigen lichaamstemperatuur. Is wel heerlijk en warm genoeg zelf als het vriest een verwarmd buitenzwembad .Vergeet je niet af te spoelen met warm water.

Na de afkoeling brengt u uw lichaamstemperatuur terug in het warm voetbad. Trek hier lekker een badjas aan of sla een handdoek om. Na een paar minuten voelt u de warmte terug in uw lichaam komen en ervaart u de verkwikking van het saunabad.

Begin niet direct aan uw volgende saunaronde. Het is echt belangrijk om minimaal een kwartier tot een half uur lekker onderuit gezakt te relaxen. U kunt uw vocht aanvullen met een heerlijk sapje, water of energiedrank. Vergeet niet dat u tijdens een saunadag rustig 1,5 liter vocht uitzweet. Even de ogen dicht of een goed boek op een ligbed is op deze plek echt genieten.


.



Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)



Foto

Foto

Foto

Foto



Categorieën
  • . (1)
  • De Ahrwijnen (2)
  • De geschiedenis van de brouwerij Lamot. (1)
  • De miniaturen (1)
  • De Touareg ergens in de woestijn. (1)
  • Het Verenigd Koninkrijk of United Kingdom (2)
  • Kauwgom (1)
  • Kruiswoordraadsel (1)
  • Ons alfabet of de ABC (1)
  • Ons potlood. (1)
  • Sauna (11)
  • Speciale treinreizen. (2)
  • Van ruilmiddel tot aan de beurs. (1)
  • Van waar komt ons zout. (1)

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto



    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!