CHEERY

Image and video hosting by TinyPic
13-05-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HET CALADRIUM.

HET CALADRIUM.

xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

U hebt gekozen voor het caldarium. Dit van herkomst Romeinse bad is in een nieuw jasje in Nederland en België hergeïntroduceerd. Niet alle caldaria zijn gelijk. Iedere ondernemer geeft hier een wat eigen invulling aan. Een caldarium is in ieder geval van steen of marmer met verwarmde banken en muren. De luchttemperatuur ligt meestal tussen de 45 en 55oC met en relatieve luchtvochtigheid tussen de 65 en 40%. Het hangt wat tussen een saunacabine en een stoombad in. Meestal wordt de lucht voorzien van een geur met essentiële oliën en sommige bedrijven bieden hier scrubzout aan om de huid te scrubben. Scrub alleen de natte huid (er moet bij een scrubmogelijkheid altijd een douche aanwezig zijn) en spoel het zout na het scrubben grondig af. Pas op met het scrubben van het gezicht. Vaak is het een wat grof zout, bedoelt voor het lichaam. Bij een caldariumtemperatuur zal uw zweetproces na een tijdje vertoeven in gang gezet worden maar er is niet echt sprake van een intensieve opwarming van het lichaam zoals dat bij een saunacabine of stoombad het geval is. U mag net zolang in het caldarium blijven zitten als u dit prettig vind. Hang voortijd uw badjas buiten het caldarium op en ga volledig op een droog badlaken zitten of liggen.

.

 

Oud Badritueel (Caldarium/Tepidarium/Frigidarium)

xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" />Ook deze vorm van baden zie je steeds meer.Het zijn vaak warme/vochtige ruimtes met stenen verwarmde banken, vloeren en wanden met daarin een warmwaterbad. Zeer ontspannen kan dit werken zeker als het met etherische oliën is gecombineerd.

Hoe warmte ervaren wordt, heeft alles te maken met een combinatie tussen temperatuur en luchtvochtigheid. De sauna is een hete maar droge ruimte. De Romeinen hadden vroeger badvormen met een hogere luchtvochtigheid en wat lagere temperaturen: het Tepidarium, het Caldarium en Odarium,


..het Caldarium

Romeinse technieken die nu weer gebruikt worden maar wel in een modern jasje zijn gestoken!
ZIE EERSTE FOTO

Het warmwaterbad of caldarium was de plaats voor de eigenlijke wasbeurt met soda. De warmte van de zaal en het water werd geleverd door de hypokausis of verwarmingsinstallatie (met hout of houtskool). De daardoor verwarmde lucht ging via leidingen in de ruimte onder de vloer en tussen de muurstenen van het caldarium. Ter verfrissing stond in elk caldarium een stenen bekken (labrum) opgesteld met een fonteintje met koud water. Na het caldarium kwam men eerst in de ruimte waar men geleidelijk kon wennen aan het verschil in temperatuur tussen het warme en het koude bad; die lauwe ruimte heette tepidarium. Tenslotte arriveerde men in het koudwaterbad of frigidarium, vaak aangevuld met een zeer groot openluchtzwembad (natatio).

. het frigidarium

 



Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)



Foto

Foto

Foto

Foto



Categorieën
  • . (1)
  • De Ahrwijnen (2)
  • De geschiedenis van de brouwerij Lamot. (1)
  • De miniaturen (1)
  • De Touareg ergens in de woestijn. (1)
  • Het Verenigd Koninkrijk of United Kingdom (2)
  • Kauwgom (1)
  • Kruiswoordraadsel (1)
  • Ons alfabet of de ABC (1)
  • Ons potlood. (1)
  • Sauna (11)
  • Speciale treinreizen. (2)
  • Van ruilmiddel tot aan de beurs. (1)
  • Van waar komt ons zout. (1)

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto



    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!