Familie De Clipzelen
Inhoud blog
  • Een voorspoedig en gezond 2006
  • Een goede voorbereiding doet wonderen
  • Toppunt van inbraak
  • Europa kreunt onder de winter
  • Harde winter

    Zoeken in blog



    Foto


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    DE ZOETE INVAL
    16-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Adhémar dag 5
    Meer en meer begint die kleine puist zijn stek te vinden. Gisteren had het de ganse dag geregend.
    Daar is de Adhémar niet zot op. Met gevolg meer plasjes in huis en soms een kakaatje. Maar in het begin gaat het altijd zo. Gisterenavond is hij weer rond 8h00 stilgevallen. 't Is niet dat hij overdag geen dutjes doet. Zeker 2 à 3 maal. We mogen niet vergeten dat hij nog maar een kleine puppie is. Maar toch is hij al heel actief. Soms teveel.
    Vanmorgen stonden we op en vonden inde badkamer enkel maar een plasjes. Bravo, Adhémar, flinke jongen. Tot we het gordijn van de douche opentrokken. Mijnheertje had daar zijn grote behoefte gedaan. Een douche voor de gewone mens en de kakbak voor de hond. Maar je kan niet zeggen dat hij niet proper is. Dat klein spook. Maar je kan er dood eenvoudig niet boos op zijn.
    Voor mijn rug is het niet bevorderlijk. Bukken om pipi op te kuisen, bukken om hem naar buiten en binnen te dragen. Gisterenavond was ik uitgeteld. Mijn rug was één en al zenuwtintelingen, maar dan van die pijn die je met tandpijn kan vergelijken. Om de muren op te lopen. Na een uur of twee is het dan verbeterd. Vandaag moet ik om 16h00 bij mijn neurochirurg zijn. We zullen horen wat die te zeggen heeft.
    Voor de rest is het nu weer aan het regenen. Voor de verandering. Het relatieve mooie weer is weg. We gaan stilletjes aan naar de winter.

    16-11-2005, 09:15 geschreven door Ooikenaar

    Reageer (0)

    15-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Leopold I huwt op 9 augustus 1832 met Louise Marie van Orléans (13-04-1812, gestorven op 11-10-1850), dochter van de toekomstige koning Louis-Philippe.
    Ze hadden vier kinderen ( de oudste is zeer vroeg gestorven)
    Louis-Philippe (24-07-1833 gestorven 16-05-1834)
    Leopold (09-04-1835 gestorven 17-12-1909)
    Philippe (24-03-1837)
    Charlotte (07-06-1840 gestorven 19-01-1927)

    Hij had een maitresse, Arcadie Claret ( 30-05-1826 gestorven in 1897)
    Met haar had hij twee bastaard zonen. Georges en Arthur.

    Uit deze relatie is het bastaardgeslacht EPPINGHOVEN ontsproten.
    In 1862 werden ze twee zonen tot baron verheven.
    Later huwde Arcadie met Friedrich Meyer ( Nederland, Groningen)

    Baron Georges Meyer (1849 gestorven 1904) was hofmeester van hertog Ernest van Saksen-Coburg-Gotha. Zijn nakomelingen vestigden zich in Canada.
    Baron Arthur Meyer (25-09-1852 gestorven 09-11-1940) was hofmaarschalk en gezant van het hertogdom Saksen-Coburg-Gotha te Brussel.

    Het enigste waar hij belang in stelde was de diplomatieke banden met de andere Europese landen.
    Met zijn eigen gezin hield hij zich nauwelijks bezig. Zijn eigen zoon Leopold moest een audiëntie vragen om zijn vader te kunnen spreken.
    Laat staan dat hij zich bekommerde om de hongerlijdende bevolking, die toch zijn bevolking was.

    In die tijd kreeg hij een toelage van:
    Basisbedragen Omgezette bedragen (1994)
    ZM Koning Leopold I (1831-1865)    
    Civiele Lijst

    2.751.323
    (68.204 €)

    502.116.448
    (12.477.141 €)

    Dotaties (vanaf 1853)

    650.000
    (16.113 €)

    115.960.000
    (2.874.573 €)


    In een periode, waar de mensen nog geen frank per dag verdienden, moet dat een zeer aanzienlijk bedrag geweest zijn

    15-11-2005, 14:31 geschreven door Ooikenaar

    Reageer (1)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De echte Leopold I
    Het volgende komt uit een passage van het boek "Hoe Coburg de wereld veroverde" geschreven door Paul Belien:
                                       ******************************************

    " Toen België in 1830-31 ontstond gaf de internationale gemeenschap geen cent voor het overleven van de nieuwe staat. Talleyrand noemde België ' een artificiële constructie bestaande uit verschillende volkeren'. Zijn Oostenrijkse collega Dietrichstein zei dat de Belgische nationaliteit 'een politieke poging eerder dan een waarneembare politieke realiteit' was.
    Het feit dat deze poging om uit het niets een land te creëren slaagde, dankte dit artificiële land aan de diplomatieke kwaliteiten en politieke handigheden van een enkele man : de Duitser Leopold van Saksen-Coburg.
    Metternich zou twee decennia later schrijven dat België weliswaar een miskraam was, maar dat met een vorst als Leopold elk land kan overleven. Hij noemde de Coburger een van de beste diplomaten die hij ooit ontmoet had, zeer gereserveerd, zeer voorzichtig en uitzonderlijk sluw.
    Geld bleef een levenslange obsessie.

    "Zijn zelfvoldaanheid maakt je moe en zijn hebzucht doet je walgen' zei de liberale leider Lord Charles Greville. De hertog van Wellington, die zich als eerste minister verplicht voelde Leopold soms uit te nodigen, bekende dat hij oervervelend was. We zaten daar met een groep zageventen, schreef prinses Lieven, de vrouw van de Russische ambassadeur in Londen, aan prins Metternich over een van Wellingtons feestjes : 'Leopold werkte mij op de zenuwen met zijn trage manier van spreken en zijn slechte manier van redeneren. Hij is een Jezuïet en een zeur.'

    Veel liefde voor zijn nieuwe vaderland had de koning niet ... " België heeft geen nationaliteit en, gezien het karakter van zijn inwoners, kan het er ook nooit een hebben. In feite heeft België geen politieke reden van bestaan", zo vertrouwde Leopold I in 1859 toe aan zijn kabinetschef Jules Van Praet. Aan zijn jongste zoon Filip, graaf van Vlaanderen, zei hij : " Niets houdt het land bij elkaar en het kan niet blijven duren". Leopold haatte de Belgen. " Zij zijn", zo schreef hij aan zijn nichtje, de Britse koningin Victoria, " de meest onuitstaanbare creaturen die er bestaan."

    " België bestaat als staat enkel en alleen omwille van zijn koning; het is uitsluitend zijn dynastie die het behoedt voor een onmiddellijk uiteenvallen of misschien zelfs een burgeroorlog", vermaande hij minister van Buitenlandse Zaken, baron d'Anethan. En aan eerste minister Jean-Baptiste Nothomb zei hij : " De dynastie is de rots waarop het politieke bestaan van dit land exclusief is gebaseerd."

    15-11-2005, 13:37 geschreven door Ooikenaar

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Traktaat der XVIII Artikelen
    Traktaat der XVIII Artikelen, overeenkomst gesloten na de Belgische Revolutie onder het regentschap van Surlet de Chokier, die door de vijf grote mogendheden (Groot-Brittannië, Frankrijk, Pruisen, Oostenrijk en Rusland) en België, maar niet door Willem I, werd ondertekend te Londen op 26 juni 1831. Het verdrag hield een voor België gunstige interpretatie in van de Grondslagen van de Scheiding of de Londense protocollen, die door de Mogendheden op 20 jan. 1831 aan België en Nederland waren opgelegd en wel door Willem I, maar niet door het Nationaal Congres waren ondertekend. De Grondslagen van de Scheiding bevatten de volgende clausules: Noord-Nederland kreeg zijn grenzen van 1790, alsmede Luxemburg dat te persoonlijke titel aan Willem I bleef behoren; het Belgische grondgebied zou al het overige van het Koninkrijk der Nederlanden omvatten; aan België werd de eeuwige neutraliteit opgelegd en zijn onschendbaarheid werd door de Mogendheden gewaarborgd; België kreeg meer dan de helft, nl. 16/31, van de gemeenschappelijke schulden voor zijn rekening.

    15-11-2005, 12:53 geschreven door Ooikenaar

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste koning van België
    Félix de Merode (13-04-1791 gestorven op 7-02-1857) , zoon van Guillaume de Merode behoorde tot de hoogste adel van België. Hij was één van de leiders van het liberaal Katholicisme en van het Unionisme ( politiek verbond tussen liberalen en christelijken) in België. In 1830 werd hij tijdens de Belgische Revolutie lid van het Voorlopig bewind en daarna van het Nationaal Congres. Hem werd gevraagd om Koning te worden, maar hij weigerde.
    Van 1831 tot 1839 maakte hij deel uit van de regering als minister..
    Het Nationaal Congres verkoos op 3 febr 1831 "de Hertog van Nemours", Louis Philippe, de 2de zoon van de Franse Koning, tot "Koning der Belgen". Hij weigerde onder druk van de grote mogendheden met name Groot-Brittannië, Pruisen en Rusland.
    Een Duitse man met de naam van LEOPOLD van Saksen-Coburg-Gotha die in het Russisch leger tegen Napoleon gevochten had, een tijdje in Frankrijk verbleef en dan naar Engeland ging waar hij de troonopvolgster Charlotte (deze stierf echter in haar kraambed) huwde, werd op 4 juni 1831 door het Nationaal Congres als koning der Belgen verkozen.. . Begin 1830 weigerde deze zelfde man nog om "Koning van Griekenland" te worden.
    Pas toen het "Traktaat der XVIII artikelen" opgedrongen door de LONDENSE Conferentie op 9 juli 1831 werd goedgekeurd, legde die Leopold de eed af op 21 juli 1831 als Koning der Belgen.
    Engeland had zijn doel bereikt. België werd een bufferstaat tussen Frankrijk, Pruisen en Engeland zelf. En de koning van die bufferstaat was dan nog iemand van hun rangen door zijn huwelijk met de Engelse troonopvolgster.
    DE GRONDLEGGER VAN ONS KONINGSHUIS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    15-11-2005, 12:47 geschreven door Ooikenaar

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onafhankelijkheid van België
    In de zomer van 1830 komt het ongenoegen tot een uitbarsting waarbij arbeiders massaal op straat kwamen. Daarbij waren er heel wat pro-Franse gevoelens aanwezig, vooral omwille van het voorbeeld van de verschillende Franse revoluties en de rol van arbeidersklasse daarbij.
    Na een voorstelling van de "La muette de Portici" werden regeringsgebouwen bestormd en slaagde de beweging ( de arbeiders ) erin de macht over te nemen.De opstand werd door de Belgische Burgerij aangewend om de eigen positie te versterken door het "stelen" van de arbeidersrevolutie.
    De revolutie werd uitgevoerd door de arbeiders, maar de gevolgen waren vooral voor de rekening van de rijken.
    Er werd een nationaal conflict gecreëerd om de sociale kwestie naar de achtergrond te verdringen
    ......
    De uiteindelijke Belgische onafhankelijkheid was enkel mogelijk door de steun van de bankiersfamilie ROTHSCHILD die een grote invloed had in Engeland en Frankrijk. Dit was ook bepalend voor de aanstelling van Leopold I als koning, de afbakening van het grondgebied, de verplichte neutraliteit van het land, ......
    De inbreng van de Rothschilds bleek noodzakelijk om de Nederlandse financiële belangen te kunnen opkopen. De schatkist was leeg als er al één was.
    Dat de Belgische revolutie enkel voor de rijken verandering teweegbracht, bleek onder meer uit het feit dat politieke rechten zoals stemrecht slechts aan een uiterst kleine elite werden toegekend.
    VAN DE 4 MILJOEN INWONERS, HADDEN SLECHTS 40.000 BELGEN STEMRECHT OF 1% VAN DE BEVOLKING.

    15-11-2005, 11:45 geschreven door Ooikenaar

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Industriële revolutie
    De eerste industriële revolutie dateert van 1740 en eindigt rond 1850. Het is eerst in Groot-Brittannië uitgebroken door de uitvinding van onder andere het automatisch weefgetouw en katoenmachine.
    Bij ons begon de Industriële Revolutie rond de jaren 1800 met het oprichten van een katoenspinnerij te GENT door Lieven Bauwens ( had de plannen van de Engelsen afgekeken en een paar Engelse ingenieurs mee naar Belgë genomen. Hij is daarvoor in Egeland bij verstek ter dood veroordeeld) en in 1799 de eerste spin- en kaardmachines te Verviers door William Cockerill te Verviers. In 1807 richtte Cockerill een productieatelier in voor textielmachines. Dit was ten tijde van de inlijving van België bij Frankrijk. Het volk had te lijden onder de zware belastingen en de armoede was groot.
    Tijdens het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, werd in 1822 de Société Générale opgericht. Dit kwam ten goede aan de Waalse mijnbouw en metaalindustrie, als aan de Vlaamse textielindustrie.
    Deze ontwikkeling kwam vooral de Burgerij ten goede. Maar kon aan het bestaande pauperisme geen einde maken. ( denk aan priester DAENS die dit allemaal aan de kaak stelde maar zelf vervolgt en verguisd werd). Werkuren perdag liepen gemakkelijk op tot 12 à 14 uur, vrouwen verdienden veel minder dan de mannen en kinderen gingen van hun 7de jaar gaan werken en dit allemaal aan een hongerloon. Ze werkten zeven dag per week en verlof bestond niet. Ze waren totaal overgeleverd aan de willekeur van hun "patroon". De kerk werkte gewillig mee met de gegoede Burgerij om hun arbeiders uit te buiten. In hun preken veroordeelden ze Daens en noemden hem een ketter.

    In 1830 was er een enorme woede onder de groeiende arbeidersklasse. Dit werd versterkt door de strenge winter waardoor heel wat arbeiders honger leden. Het ongenoegen leidde tot heel wat spontane acties, zo werden machines vernietigd. Dit bracht de arbeiders echter geen stap vooruit. Het vormde enkel een aanleiding voor nog meer repressie.

    15-11-2005, 10:02 geschreven door Ooikenaar

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.15 november "Koningsdag"
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Eerst en vooral " gelukwensen" aan ons koningshuis met hun herinnering aan de naamdag van Leopold en Albert. Straks komen daar wel op terug.
    Met onze kleine puist Adhèmar gaat alles prima. Loopt als een grote rond in de hof. Probeert te spelen met Tobie, maar Tobie wil er nog niet op ingaan. Hij betrouwt het niet en is jaloers.
    Spijtig voor Adhèmar, want hij zou niets liever doen dan met Tobie spelen. Hij ziet er een soort "moederfiguur" in. Spijtig, maar ik ben zeker dat ze na verloop van tjd wel zullen overeenkomen.
                                                  **********************
    Op deze koningsdag zouden we ons de vraag moeten stellen waarom België (pas) in 1830 onafhankelijk is geworden en een koning als bestuurder kreeg. En dan nog een Duitse totaal onbekende man die zelfs ook niets van België afwist. Eerder had hij het koningschap in Griekenland al geweigerd. Eerlijk gezegd zou ik toch liever in Griekenland wonen dan in België. De twee landen waren voor hem toch totaal onbekend. Hij had er geen connecties mee.
    De industriële revolutie was volop aan de gang. Frankrijk had zijn Franse Revolutie gekend op 14 juli 1789. Europa kreunde onder de armoede en de hongersnood van de arbeiders die volop werden uitgezogen en misbruikt door de gegoede Burgerij en de aristocraten.
    In gans Europa probeerden het grootste deel van het volk zich van dit juk te bevrijdden.
    Neen, na eeuwen bezet te zijn geworden, worden we plots onafhankelijk. En dan worden nog twee delen samengebracht. Een Vlaamssprekend gedeelte en een Frans gedeelte. Waarom is het Nederlands gedeelte niet bij de Verenigde Nederlanden gebleven en werd Wallonië niet aan Frankrjk geannexeerd?
    Daar zullen straks klaarheid proberen in te brengen.

    15-11-2005, 09:08 geschreven door Ooikenaar

    Reageer (0)

    14-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Internationale verwantschappen met ons koninghuis
    De oom van Leopold I, Ferdinand werd Koning van PORTUGAL door zijn huwelijk met Maria II van Portugal.
    De oom van Ferdinand, ook Ferdinand genaamd, werd in 1887 vorst van BULGARIJE
    Door het eerste huwelijk van Leopold I met Charlotte van Hannover zijn we verwant met GROOT-BRITTANNIË
    Door zijn tweede huwelijk met Charlotte van Orléans met FRANKRIJK.
    De koning zelf was van Duitse afkomst. Dus DUITSLAND.
    Vrouw van Leopold II was Marie-Henriette, Aartshertogin van Oostenrijk: OOSTENRIJK.
    Vrouw van Albert I was Elisabeth, Hertogin van Beieren: DUITSLAND
    Vrouw van Leopold III was Astrid, Prinses van Zweden. ZWEDEN.
    Vrouw van Boudewijn was Fabiola: SPANJE.
    Vrouw van Albert II is Paola: ITALIË

    Broer van Leopold II, Philippe huwde met Maria van Hohenzollern-Sigmaringen: ROEMENIË
    Marie-José, zuster van Leopold III, huwde met Uberto en werd Koningin van Italië: ITALIË
    Josephine-Charlotte, zuster van Boudewijn en Albert II, trouwde met Prins Jan van Nassau en werd Groothertogin van Luxemburg: GROOTHERTOGDOM LUXEMBURG.

    14-11-2005, 15:52 geschreven door Ooikenaar

    Reageer (1)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    In Europa bestaan grote verschillen tussen leeftijds-, inkomens- en opleidingsgroepen wat het gebruik van computers en internet betreft. De cijfers van het Europese bureau voor statistiek, Eurostat, maken gewag van een digitale kloof. Europese jongeren veel vaker gebruik van computers in het algemeen en internet in het bijzonder dan vijftigplussers. 85 procent van de studerende jeugd (tussen 16 en 24 jaar oud) maakt gebruik van het internet. Een schrijnend verschil met de categorie van 55 tot 74 jaar: 13 procent daarvan surft al eens op het web.

    Opleidingsniveau heeft een sterke invloed op het internetgebruik, zo blijkt uit de cijfers. Driekwart van de mensen met een universitaire of hogeschoolopleiding gebruiken het internet. Ook voor mensen met een diploma in het voortgezet onderwijs ligt het gebruikerspercentage nog boven de vijftig procent (52 procent om precies te zijn). Maar van diegenen die het middelbaar onderwijs niet volledig uitzitten, is slechts een vierde online.

    De oorzaken liggen volgens Eurostat niet alleen bij een gebrek aan goede infrastructuur, maar ook bij een tekort aan ‘triggers’ voor computer- en internetgebruik. Ook het gebrek aan computervaardigheden weegt door.

    De studie werd uitgevoerd in 25 EU-landen in 2004, maar de resultaten zijn nu pas bekend.

    14-11-2005, 15:03 geschreven door Ooikenaar

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vervolg Saksen-Coburg-Gotha
    Nu de andere zoon van Frans uit het huwelijk met Augusta Reuss zu Ebersdorf

    LEOPOLD I

    Eerst getrouwd met Charlotte van Hannover, de eerste erfgename van de Engelse Kroon.
    Ze sterft in 1917 in het kraambed en het kindje sterf ook.

    In 1831 wordt hij koning van België

    LEOPOLD II

    ALBERT I

    LEOPOLD III

    BOUDEWIJN I

    ALBERT II

    HET BELGISCH VORSTENHUIS





    14-11-2005, 12:19 geschreven door Ooikenaar

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Saksen-Coburg-Gotha
    Het huis Saksen-Coburg-Gotha behoorde tot het huis Wettin, een vorstengeslacht die het eerst rond 950 vermeld wordt.
    Coburg is nu de deelstaat Beieren en Gotha is de deelstaat Thüringen in Duitsland.
    Frans van Saksen-Coburg-Gotha was de zoon van Ernest en Sophia Antonia van Brunswijk-Wolfenbuttel.
    Frans was eerst gehuwd met Sophia van Saksen-Hilburghausen en ze hadden één zoon: ERNST I.
    Na de dood van zijn eerste vrouw, hertrouwde Frans met Augusta Reuss zu Ebersdorf en ze hadden ook één zoon: LEOPOLD I.
    ERNST I

    Trouwt met Louise Saksen Gotha en ze hebben één zoon ALBERT (26- 08 - 1819 / 10 - 02 - 1861). Deze huwt met Victoria van Hannover (24-05-1819/22-01-1901). Victoria is de Koningin van het Verenigd Koninkrijk van 1837 tot 1901
    De kleinkinderen zijn tot op heden nog Koning(in) van het Verenigd Koninkrijk
    EDWARD VII: Koning van 1901 tot 1910
    George V: Koning van 1910 tot 1936
    Edward VIII: koning van 20-01-1936 tot 10-12-1936. Heeft troonsafstand gedaan om te kunnen huwen met de Amerikaanse Bessie Wallis Warfeeld.
    George VI: koning van 1936 - 1952
    Elisabeth II: koningin van 1952 tot heden ( vier kinderen: Charles
                                                                                           Anne
                                                                                           Andrew
                                                                                           Edward

    HET ENGELS KONINKLIJK HUIS

    14-11-2005, 12:08 geschreven door Ooikenaar

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rellen in België
    Op de televisie zeggen ze dat alles in orde is in België.
    Er is geen sprake van georganiseerd geweld. Enkel hier en daar een paar opstootjes.
    "What's in a name?
    Ziehier het artikel

    Zeventien wagens in de fik in Luik en Brussel

    Net zoals in Parijs, werden er ook in onze steden wagens aangestoken. (archiefbeeld)
    In de regio van Luik zijn voorbije nacht een tiental wagens in brand gestoken. In Brussel gingen zeven voertuigen in vlammen op en werden er vijftig amokmakers administratief aangehouden.

    Luik
    Een minderjarige brandstichter liep in Luik brandwonden op. Hij staat onder politietoezicht. De brandstichtingen vonden er plaats op verschillende plekken. De daders konden steeds vluchten. Bij zijn thuiskomst merkte de vader van de minderjarige de brandwonden op en verwittigde de politie. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht en zal later ter beschikking gesteld worden van de Luikse jeugdrechter.

    Brussel
    De politie hield in de omgeving van de Brusselse beurs een vijftigtal personen administratief aan. De redenen van de aanhoudingen zijn het dragen van gevaarlijke voorwerpen, het niet ingaan op politiebevelen en het dragen van bivakmutsen.
     
    Maatschappelijk werkers
    Binnenlandse Zaken prijst het werk van de maatschappelijke werkers. "Ze hebben veel gesproken met de jongeren en hebben waarschijnlijk een aantal ervan kunnen overtuigen geen onrust te veroorzaken".

    Brandstichtingen
    Voorts werden in de Brusselse gemeenten zeven voertuigen in brand gestoken. Het ging om vijf wagens en twee bussen. Er was ook sprake van brandjes in vuilnisbakken.

    14-11-2005, 09:47 geschreven door Ooikenaar

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koningshuis
    Jullie zullen zich ongetwijfeld al afgevraagd hebben, waarom ik plots over onze koningen begin te praten.
    Eenvoudig omdat het overmorgen "Koningsdag" is en we één van de weinige landen zijn die een koningshuis hebben. Ook het ontstaan ervan is de moeie om te weten.
    Waarom hieronder een kleine stamboom van de grootvader en vader van onze eerste koning staat zal jullie ook wel duidelijk worden. Dus er volgt nog meer uitleg. Eens je je verdiept in die materie, des te complexer de structuur wordt en plots ziet men linken over GANS Europa. Al die ( toch de meeste) huwelijken waren politieke zetten op het diplomatisch schakenbord van Europa.
    Nu terug naar ons mini boerderijtje. Adhèmar wordt een flinke hond. Staat al beter op zijn pootjes en doet niets anders dan verkennen en spelen. Soms is hij zo afgepeigerd dat hij ligt te snurken dat het een plezier is. Gisterennacht heeft hij zeer weinig kabaal gehouden en vanmorgen heeft hij de eerste keer om 5h30 gejankt. Maar niet te lang. Nu ben ik van doggysit; Karoline is gaan werken. Gelukkig gaat het vandaag een zonnige dag worden tot 12°C ( 54 F). Hopelijk kan ik in de tuin werken zo kunnen Tobie en Adhèmar buiten spelen.

    14-11-2005, 09:40 geschreven door Ooikenaar

    Reageer (0)

    13-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afstamming van Leopold I
    Afstamming LEOPOLD I
    Ernest Frederik van Saksen-Coburg-Gotha
    X
    Sophia Antonia van Bunswijk-Wolfenbüttel
     Zoon Frans van Saksen-Coburg-Gotha
    X X
    1ste vrouw Sophie van Saksen-Hilburghausen 2de vrouw Augusta Reuss zu Ebersdorf
    Zoon ERNST I Zoon LEOPOLD I

    13-11-2005, 19:49 geschreven door Ooikenaar

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slaapwel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Aan al mijn lezers een prettige nachtrust.
    Zoals je ziet heb ik me al geïnstalleerd.

    Adhèmar

    13-11-2005, 19:48 geschreven door Ooikenaar

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Werking

    De Koning wordt bijgestaan door een groep medewerkers die het hem mogelijk maken alle aspecten van zijn publieke functie als staatshoofd te vervullen.

    Het Huis van de Koning bestaat uit vier autonome departementen, die elk geleid worden door een hoofddignitaris. Dit zijn in protocollaire volgorde:

    - de Grootmaarschalk van het Hof
    - de Kabinetschef van de Koning
    - het Hoofd van het Militair Huis van de Koning
    - de Intendant van de Civiele Lijst

    Elke hoofddignitaris heeft de leiding over zijn departement en legt verantwoording af aan de Koning.
    De onmisbare coördinatie tussen de vier departementen gebeurt, onder meer, door regelmatige vergaderingen tussen de betrokken hoofddignitarissen.

    Het Departement van de Grootmaarschalk van het Hof regelt alle openbare activiteiten van de Koning en de Koningin in België en in het buitenland. De Grootmaarschalk stelt de Vorsten een programma voor, dat na goedkeuring wordt uitvoerd. Hij verzorgt tevens de coördinatie tussen de verschillende Huizen en Dienst (Huis van Koningin Fabiola, Huis van de Hertog en de Hertogin van Brabant, Huis van Prinses Astrid en Dienst van Prins Laurent). Hij wordt bijgestaan door verschillende medewerkers:

    • De Protocolchef, verantwoordelijk voor het protocol, voor het goede verloop van de audiënties, recepties en officiële maaltijden op het Paleis alsook voor de formele activiteiten buitenshuis;
    • De Commandant van de Paleizen, die hoofdzakelijk instaat voor de logistieke steun van de activiteiten (personeel, vervoer,...) alsook voor het onderhoud van de Paleizen. In die hoedanigheid organiseert hij de taken van het personeel en werkt tevens nauw samen met de Intendant van de Civiele Lijst.
      Hij is eveneens Directeur van de Koninklijke Jachten;
    • Een Adviseur die de Koning informeert en zijn activiteiten voorbereidt op economisch, sociaal en andere gebieden;
    • De Secretaris van de Koningin, die belast is met het voorstellen en voorbereiden van de audiënties en bezoeken van de Koningin en die de leiding heeft over haar sociaal secretariaat (cf. de Werken van de Koningin). Ook staat hij in voor de culturele sector (ook voor de Koning).

    De Kabinetschef van de Koning staat in voor de politieke en administratieve problemen en voor de contacten met de regering en de politieke wereld. Hij staat de Koning bij in de opvolging van de politieke actualiteit.

    De Kabinetschef volgt dagelijks de nationale politiek om de Koning hiervan op de hoogte te brengen. Hij doet voorstellen voor de politieke audiënties van de Koning en bereidt ze voor. Hij staat de Koning bij in de voorbereiding van toespraken. Hij licht de Koning ook in over de evolutie van de internationale politiek.

    Hij wordt bijgestaan door verschillende medewerkers :

    • De Eerste Adjunct-Kabinetschef - internationale betrekkingen, licht de Koning in over de evolutie, onder meer via de berichten van onze ambassadeurs in het buitenland, en staat de Koning bij in de voorbereiding van toespraken bij officiële bezoeken.
      Hij bereidt tevens nota’s voor die bestemd zijn voor bepaalde audiënties van de Koning, zoals geloofsbrieven, afscheidsaudiënties, audiënties van staatshoofden die op bezoek zijn en bij bezoeken van de Koning in het buitenland.
    • De Adjunct-Kabinetschef - binnenlandse aangelegenheden leidt de dienst verzoekschriften, is verantwoordelijk voor de behandeling en adviesaanvraag van de Koninklijke gunsten, de bruiloftsdienst en de algemene briefwisseling.
    • De Persadviseur verzorgt de contacten met zowel de Belgische als de buitenlandse geschreven en audiovisuele pers. Hij verspreidt de persberichten en regelt de contacten met de pers tijdens de
      activiteiten van de leden van de Koninklijke Familie, zowel op het Paleis als daarbuiten.
    • De Juridische Adviseur kijkt de documenten na die ter ondertekening voorgelegd worden aan de Koning.
    • De Archivaris houdt de archieven van de departementen en diensten van het Paleis bij en maakt er een inventaris van. Dit archief bevat documenten van zowel bestaande diensten als van diensten die werden opgeheven. Hij staat tevens ter beschikking van vorsers die het archief wensen te raadplegen.

    Het Hoofd van het Militair Huis van de Koning staat de Vorst bij met het invullen van zijn opdracht in het domein van Landsverdediging. Zowel op het nationale als het internationale vlak informeert hij de Koning over de toestand, de ontwikkeling en de werking van de Strijdkrachten. In nauwe samenwerking met het Kabinet van de Koning kadert hij de defensiepolitiek in de context van de buitenlandse politiek. Op die manier wordt de Koning op de hoogte gebracht van de veiligheids- en de defensiestrategie, van de geopolitiek, van de politiek en van de werking van internationale organisaties, van het personeel en van de middelen van de buitenlandse Strijdkrachten.

    Het Hoofd van het Militair Huis organiseert de contacten van de Koning met de Strijdkrachten, onder de vorm van audiënties, werkvergaderingen of bezoeken; de Koning ontvangt o.m. in audiëntie, de Minister van Defensie maar ook hoge Belgische of buitenlandse militaire autoriteiten.

    In nauwe samenwerking met de Grootmaarschalk van het Hof en de Kabinetschef adviseert het Hoofd van het Militair Huis ook de Koning in de sectoren van wetenschappelijk onderzoek, energie en politiediensten en bereidt hij de activiteiten voor in deze domeinen.

    Het Hoofd van het Militair Huis verzekert de betrekkingen en coördineert de activiteiten met patriotische en oudstrijdersverenigingen. De Besluiten van het Ministerie van Defensie worden via het Hoofd van het Militair Huis voorgelegd ter ondertekening door de Koning.

    Het Militair Huis is bovendien verantwoordelijk voor het beheer van het informaticasysteem van het Paleis. Dit wil zeggen, zowel voor de departementen van het Huis van de Koning, als van de Huizen en Dienst van de andere leden van de Koninklijke Familie.

    Het Militair Huis wordt geleid door een opper officier die wordt bijgestaan door een hoofdofficier, Adviseur bij het Militair Huis en Voorzitter van het Coördinatiecomité van de informatica in het Paleis, van het technisch informaticapersoneel en van het administratief secretariaatspersoneel.

    Tot het Militair Huis behoren eveneens de Vleugeladjudanten en de Ordonnansofficieren van de Koning.

    De Intendant van de Civiele Lijst van de Koning staat in voor de leiding over en het beheer van de materiële, financiële en menselijke middelen van het Huis van de Koning. Hij wordt bijgestaan door de Schatbewaarder van de Civiele Lijst van de Koning, door de Adviseur bij de Civiele Lijst voor de projecten en studies die hem worden toevertrouwd, en door medewerkers voor het personeelsbeheer, het patrimoniumbeheer, de administratie, de preventie en bescherming op het werk, de boekhouding en het secretariaat.

    De Koning wordt permanent bijgestaan door een Ordonnansofficier, terwijl de Vleugeladjudanten hem kunnen vertegenwoordigen op activiteiten waarop hij niet aanwezig kan zijn. (verwijzen naar FAQ)

    Voor de persoonlijke bescherming van de Koning en zijn Familie, alsook voor de bewaking van de koninklijke domeinen, detacheert de Federale Politie permanent een Veiligheidsdienst bij het Hof. Deze dienst staat onder het bevel van een Hoofdcommissaris.

    13-11-2005, 13:08 geschreven door Ooikenaar

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Functie van de koning
    Functie

    Op het politiek vlak vertaalt de actie van de Koning zich niet door een eigen of persoonlijk gezag, dat hij zou kunnen uitoefenen buiten de samenwerking met de ministers. Het is via advies, suggesties, waarschuwingen, verwittigingen en aanmoedigingen dat de Koning een invloed uitoefent op de politieke hoofdrolspelers. Zijn optreden past in een sfeer van continuïteit, van duur, van lange-termijnobjectieven voor het land en de staat. Deze activiteit van de Koning uit zich in de dialoog die hij voert met alle actoren van het politieke besluitvormingsproces.
    Daarom ontmoet de Koning niet enkel vertegenwoordigers van de politieke wereld maar ook al wie een rol speelt in het land. Deze ontmoetingen, waarvan de inhoud steeds vertrouwelijk blijft, vormen een waardevolle bron van informatie voor de Koning en bieden hem de gelegenheid zijn invloed uit te oefenen. Het belang en de invloed van het politieke optreden van de Koning varieren naargelang de omstandigheden en het ritme van het openbaar leven. Zijn optreden moet vooral constant zijn. Op bepaalde ogenblikken treedt de Koning echter duidelijker op de voorgrond, ook al wordt hij steeds gedekt door de ministeriële verantwoordelijkheid, namelijk in de periodes van regeringsvorming.

    De Voorzitters van de gewestelijke en gemeenschappelijke regeringen leggen de eed af in de handen van de Koning. Hij ontvangt ook de leden van de gewest- en gemeenschapsregeringen en parlementen in audiëntie.

    13-11-2005, 12:48 geschreven door Ooikenaar

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Adhèmar
    Klik op de afbeelding om de link te volgen in de loop van de avond was Adhèmar nog vol speellust. Wat een vitaliteit.
    Rond 8h30 is hij da op de schot van Karoline in slaap gevallen. Rond 9h30 hebben we hem in zijn bedje gelegd en naar de badkamer, zijn tijdelijke slaapkamer, gebracht.
    Bij het slapengaan, hebben we hem nog een aantal minuten horen janken, maar voor de rest van de nacht niets meer.
    Om 7h00 is hij wakker geworden. Allée, is hij beginnen janken.
    Hij is een bundel vitaliteit. Ongeooflijk. En rap als de duvels.
    Alles wordt aan zijn kritisch oog onderworpen en getest door zijn piranha rtandjes. maar natuurlijk niet altijd mag. We zullen er nog onze pere mee zien.
    Maar hij is een olijkerd en je kan er niet kwaad op zijn. Dat klein mormel.
    Alvast een prettige zondag. Hier is het relatief zacht. Zo een 10°C of 50F.
    Het zicht in de verte is gelijk een foto van Hamilton met vaseline bewerkt. Mistig, vaag maar toch mooi.

    13-11-2005, 09:37 geschreven door Ooikenaar

    Reageer (0)

    12-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koning Albert II
    Koning Albert II



    Koning Albert II werd geboren te Brussel, in het kasteel van Stuyvenberg, op 6 juni 1934.

    Albert, die van bij de geboorte de titel "Prins van Luik" meekreeg, is de zoon van Koning Leopold III en Koningin Astrid, geboren Prinses van Zweden. Hij is de kleinzoon van Koning Albert I en Koningin Elisabeth.

    Op 29 augustus 1935 verloor de Prins van Luik zijn moeder, Koningin Astrid, die overleed in een auto-ongeluk in Küssnacht, Zwitserland.

    Op 10 mei 1940, bij de invasie van België, vertrok Prins Albert, samen met zijn oudere zus, Prinses Josephine-Charlotte, en zijn oudere broer, Prins Boudewijn, naar Frankrijk en vervolgens naar Spanje. De prinsen en de prinses keerden op 2 augustus 1940 naar België terug. Zij zetten er hun studies verder, tot in 1944, hetzij in Laken, hetzij in het kasteel van Ciergnon in de Ardennen. In juni 1944, bij de landing van de geallieerden, werden Leopold III, Prinses Lilian - met wie hij in 1941 huwde- en de koningskinderen gedeporteerd door de Duitsers naar Hirschstein, in Duitsland, en vervolgens naar Strobl, in Oostenrijk. Daar werden ze op 7 mei 1945 door het Amerikaanse leger bevrijd. Omwille van de politieke toestand in België, verlieten Koning Leopold III en zijn familie Oostenrijk in oktober 1945 om zich te Pregny in Zwitserland te vestigen, in de villa "Le Reposoir". Ze verbleven er tot juli 1950. Ondertussen zette Prins Albert zijn studies voort aan een college in Genève.

    Op 22 juli 1950 keerde Koning Leopold III samen met Prins Boudewijn en Prins Albert naar België terug.

    Op 2 juli 1959 trad Prins Albert in het huwelijk met Donna Paola Ruffo di Calabria, afkomstig uit een Italiaanse prinselijke familie. Koning Albert II en Koningin Paola hebben drie kinderen: Prins Filip (geboren op 15 april 1960), Prinses Astrid (geboren op 5 juni 1962) en Prins Laurent (geboren op 19 oktober 1963).

    In 1962 werd Prins Albert aangesteld als Erevoorzitter van de Raad van Bestuur van de Belgische Dienst voor Buitenlandse Handel. Hij oefende deze functie uit gedurende 31 jaar. In die hoedanigheid heeft hij het voorzitterschap waargenomen van meer dan honderd economische zendingen over de hele wereld en bracht hij talrijke bezoeken aan Belgische ondernemingen die actief zijn op het vlak van de export.
    Om hulde te brengen aan de Prins, die zich gedurende al die jaren actief heeft ingezet voor de buitenlandse handel, werd in 1984 het Prins Albertfonds opgericht voor de opleiding van specialisten in buitenlandse handel. Prins Albert was ook Voorzitter van de Algemene Raad van de Algemene Spaar- en Lijfrentekas van 1954 tot 1992 en Voorzitter van het Belgische Rode Kruis van 1958 tot 1993.

    Naast deze verschillende functies heeft Prins Albert ook acties gevoerd op het vlak van stedebouwkunde, huisvesting, natuurbescherming, monumenten en landschappen en, meer algemeen, op het vlak van milieubeheer. In dit kader was hij voorzitter van, of nam hij deel aan, tal van internationale conferenties. In 1969 was hij, op uitnodiging van de Raad van Europa, voorzitter van de Europese ministeriële Conferentie rond de bescherming van het cultureel en architecturaal erfgoed.

    Na het overlijden van zijn broer, Koning Boudewijn, legde Prins Albert op 9 augustus 1993 voor de Verenigde Kamers de eed af als zesde Koning der Belgen.

    12-11-2005, 17:16 geschreven door Ooikenaar

    Reageer (0)

    Archief per week
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!