Torenhoeve appartement.Een vakantiehuisje aan zee.
Duinkonijn
16-03-2010
Streekproducten.
Wat hebben wij hier op Schouwen en Duiveland zoal te bieden aan streekproducten? Er is ten eerste een onderscheid te maken in: 1- producten uit de zee. 2- typische streekproducten c.q gerechten.
1- producten uit de zee,
Zilte zaligheden.Zeeland is rijk aan water.
Kreeft, uit de Oosterschelde. In korven en fuiken worden de kreeften gedurende het seizoen (1 april - 15 juli) gevangen. De kreeften moeten een bepaalde lengte hebben anderes worden zij teruggezet in het water om verder te groeien. Ook de vrouwtjeskreeft met eieren wordt teruggezet. Op deze manier van vissen zorgen de vissers voor duurzaamheid onder de kreeften. Als 1 april het kreeftenseizoen weer geopend wordt, verschijnt de Zeeuwse kreeft weer in de diverse restaurants.
Mosselen, Tegenwoordig bijna het hele jaar door verkrijgbaar. De mossel die opgroeit op de Waddenzee en in de Oosterschelde, en de Zeeuwse hangcultuurmosssel (zie op Neeltje-Jans) zijn al vanaf juni goed op smaak.Vroeger zei men dat voor een lekkere mossel de R in de maand moest zitten. Door betere en andere manieren van mosselzaad kweken en verwateren wordt dit gezegde dus achterhaald.
Oesters, het oesterseizoen loopt van september tot april. Het lekkerst zijn de oesters in okt. nov en dec.Zeeland kent 2 soorten oesters de Platte, de meeste verfijnde van smaak en de Creuze, is snelgroeiend en verdringt in het water de zeeuwse platte oester zodat de platte steeds zeldzamer wordt. De grootte van de Creuze wordt aangeduid met romeinse cijfers. Hoe groter de oester hoe kleiner het getal. De zeeuwse platte oester wordt aangeduid met nullen 000000 is dus een grote oester.
Krukkels(alikruiken) Mijn opa van mijn vaders kant werd Gillis Krukkel genoemd. Echt zeeuws, Een zeediertje, een slakje compeet met slakkenhuis.Ze worden met de hand bij eb geraapt en liggen tussen wieren op de zeedijk en op de schorren. Opa verkocht ze vanuit zijn miniwinkeltje aan huis in Westenschouwen. Dagelijks trok hij er op uit om wat handel op te doen aan de zeekant. Nadat de diertjes ligt gekookt zijn worden ze met een speld uit hun huisje gepeuterd en opgegeten. Het deurtje, zwart schijfje, eerst verwijderen niet opeten. Vis, tong, schar, bot,(pladijs)paling. De vissers voeren de vis aan op de vismijnen van Colijnsplaat Vlissingen en Breskers.Het is leuk om daar eens te gaan kijken als de vis gemijnd wordt.
van de Schorren : gewassen die op deze zilte grond groeien zijn
Lamsoren,een groente die blaadjes heeft als van een lammetjes oor. verkrijgbaar van half maart tot juni. De groente wordt even licht gekookt. Smaakt het best in combinatie met vis.
Zeekraal, een zachte knapperige lichtzoute zeegroente, Werd vroeger vooral in het wild gesneden. tegenwoordig moet men daar evenals voor lamsoren een vergunning voor hebben.De groente wordt klaargemaakt als spinazie. Smaakt ook alweer het beste bij vis. Het is een luxe als deze groente in een restaurant bij uw vis geserveert wordt. Verkrijgbaar van maart tot juni. Als de groente te oud is komen er z.g stokken in. Harde stukjes. In Yerseke worden de mosselen en oesters geveild en verhandeld. Een deel van de zeeuwse groenten als lamsoor en zeekraal gaat rechtstreeks naar de zeeuwse restaurants.
Zilte groente gekweekt. Nog tot half september kunt u genieten van zeekraal (zoeterik) en zeeaster(lamsoor). De zoutminnende gewassen die in de schorren rond de Oosterschelde worden gesneden, zijn rijk aan ijzer, vitaminen en mineralen. Tegenwoordig liggen veel schorren in beschermde natuurgebieden en mag er slechts een beperkt aantal kilo,s worden geoogst. zoals hier boven al vermeld. Enkele boeren zijn daarom begonnen met het kweken van zeekraal. Onlangs werd het eerste kistje gekweekte zeekraal geoogst. De bzilte groenten zijn eenvoudig te bereiden. Wassen, houtige steeltjes verwijderen, kort smoren in roomboter, een half citroentje erboven uitknijpen, vergemaken peper, klaar. Heerlijk bij vis, pasta en risotto.
2- typische streekproducten c.q gerechten. Streekproducten hebben een specifieke naam en worden in een bepaalde streek gemaakt. de oudste bekende streekproducten uit zeeland zijn: Bolus, Een van brooddeeg en gecarameliseerde suiker gemaakte koek, als bolus gedraaid. Een bolus bij de koffie! "un bolus bie de koffie dat is zo gek nog nie" zingt onze streekeigen troubadour Engel Reinhout.
en de Babbelaars, als huisvlijt of op markten door boerinnen en huisvrouwen gemaakt. Ook wel in de fabriek. de snoepjes, de babbelaars worden dan in mooie doosjes met opdruk van mensen in klederdracht verkocht. Leuk als souvenir.
Verder kennen we hier nog, en ik noem er enkele,
Geitenkaas, op verschillende boerderijen nog zelf gemaakt. o.a De Stolpe in Ouwerkerk. open op donderdag en zaterdag vanaf 14.00uur.
Zeeuwse wijnen diverse soorten van eigen bodum.o.a de Zwarte bessenwijn.
Appelsap, avocaat azijn, mosterd, brood de Zeeuwse vlegel,jams, diverse biersoorten zoals bruine pater, emelissebier, rooie keeze, ,t schoenlappertje.
Zeeland is van oudsher een agrarische provincie, met de opkomst voor het boerenland toerisme kwam er ook meer en meer belangstelling voor het streekproduct, met liefde en vakkennis gamaakt. Te koop op de boerderij alsook op markten en braderieen. zie ook www.streekproducten.org
Enkele adressen die u beslist niet mag overslaan. Vis eten: Restaurant "Het Vissershuis" Westenschouwenseweg 20 4328 RE Burg-Haamstede. 0111- 652259. Reserveer!!!! www.hetvissershuis.nl
kreeft eten: brasserie Maritime Nieuwe haven 21 4301 DJ Zierikzee 0111 412156 www.brasseriemaritime.nl
Boerderij de Stelle, Stelweg 3 4305 RC in Ouwerkerk. Heeft een uitgebreid assortiment streekproduckten o.a jam, babberlaars, koekjes, mosterd, schapenkaas, fruitsappen, bieren en wijnen.
Op de boerderij is een route uitgezet waarbij voelen, horen,ruiken, zien en proeven een belangrijke rol spelen. Wil je met de boer mee, maak het voederen van de dieren mee. Zelf fruit plukken. Van juni tot September staat de nostalgische jamkeuken open. In tijd van 1 uur kookt u hier van een halve kilo vers geplukt fruit 2 heerlijke potten jam. voorzien van uw eigen etiket. 8 euro p.p PUUR NATUUR
Leuk voor de kinderen is ook een tocht door het maisdoolhof. Van juli t.m sept zorgt een metershoge maishaag voor een onvergetelijke ervaring. 2.euro p.p. Voor activiteiten even bellen voor een afspraak. 0111 450198.
Maak een klein uitstapje buiten het eiland. Ga naar Kamperland. In de Emelisebrouwerij genieten van het zelf gebrouwen Emelisse bier. Een echt Noord-Bevelands biertje
Evenementen rondom de Zeeuwse Zilte Zaligheden: Visserijdag Arnemuiden Deltaweek Zierikzee. Visserijdagen Bruinisse Colijnsplaatse dagen . Visserijfeesten Breskens Mosseldag Yerseke Havendagen Zierikzee Dag van de Zeeuwse visserij, Vlissingen.
i.v.m het plaatsen van de radar bovenop de vuurtoren werd de oude kop vervangen. Deze kreeg een plaatsje op de haven van Burghsluis en is nu in gebruik als kantoor van de havenmeerster