Mosselen en Zeeland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Mosselzaad.
Mosselzaad zijn kleine mosseltjes < 20 mm In de maanden mei en juni vindt de voortplanting van de mossel plaats en zweven de mossellarfjes een paar weken in de kustwateren. Afhankelijk van de omgevingscondities vinden de larfjes een geschikte plaats waar ze zich vasthechten om verder te groeien tot een klein mossselzaadje.
Om consumptiemosselen te kweken is pootgoed nodig. Dit is het mosselzaad. Het mosselzaad wordt uitgezaaid op de mosselpercelen, dat zijn afgebakende stukken zeebodem die door de mosselkwekers van de Nederlandse staat gepacht worden. Op deze percelen worden in 2 tot 3 jaar tijd de mosselzaadjes opgekweekt tot een grote consumptiemossel.
Sinds mensenheugenis maken mosselen deel uit van het voedselpakket van de kustbewoner. Nu zijn het de eigen mensen en de vele toeristen die hier de mosselen consumeren. Een belangrijk exportland is Belgie, die onze Oosterschelde mosssel hoogst weet te waarderen.
Door Europeese regelgeving ligt de mosselsector momenteel onder vuur. Er is een steeds groter tekort aan zeeuwse mosselen. Ook de gevolgen voor de zeeuwse werkgelegenheid is niet te overzien.
Mosselen zijn eerlijke producten. Bij de kweek worden geen onnatuurlijke dingen aan de mossel opgedrongen. Vogels en krabben pikken graag een mosseltje mee. De mosselkwekers houden daar al jaren rekening mee door een gedeelte van hun oogst te reserveren voor bijvoorbeeld scholeksters en eidereenden. De vraag is of het beëindigen van dit ambacht bij zou dragen aan een beter evenwicht. Nu zorgen de mosselkwekers dat mosselzaad en jonge mosseltjes beschut liggen, waardoor hun overlevingskansen hoger zijn. Mosselkwekers zorgen voor een groter mosselbestand: niet alleen voor de mensen, maar ook voor de vogels.
Enkele mossellinken. www.reddezeeuwsemossel.nl
www.vriendenvandemossel.nl
Plateau met mosselen, gamba's kreeft, garnalen en alikruiken.
Naar recept van Mark Faase Brasserie De Zeezot in Westkapelle.
4 personen: 2 Oosterschelde kreeftjes van 500 gram. 200 gram mosselen, kokkels en messchelpen. 200 gram alikruiken 200 gram gepelde garnalen 500 gram gekookte gamba's 8 8 oesters.
Maak een court-bouillon van 4 liter water, een scheut witte wijn, een beetje peper, ui, wortel en prei. In deze bouillon kook je in 2 min de alikruiken. Daarna kook je de kreefte in 6 min. De kreeft is het lekkerst als hij nog lauwwarm is. De oesters opsteken. (hiervoor is een speciaal mes in de handel waarmee je het sluitspiertje van de oester kunt doorsnijden) (vaak ook zit het verpakt bij de oesters, let daar even op). Wok de mossels, en de kokkels a, la minute met wat knoflook. Als ze open gaan de messchelpen toevoegen. Blus af met witte wijn en laat het gaar worden. Voeg ten slotte iets zout en fijn gesneden tomaatblokjes toe. Snij de kreeft helfverwege de kop in en duw het met plat richting staart. Sny nu het stuk naar de kop toe open. Verwijder de maag(zit in de kop) en spoel de staart schoon. Snij de scharen eraf en open ze met een kreeftentang, een mes of snoeischar. Serveren met een vers stokbroodje, wat cocktailsaus en een goed glas witte wijn.
Eet smakelijk.
26-06-2012 om 00:00
geschreven door duinkonijn
|