Torenhoeve appartement.Een vakantiehuisje aan zee.
Duinkonijn
25-03-2013
Fietsen, de natuur om de hoek.
De "Torenhoeve" ligt niet alleen aan de Torenweg (hoofdingang) maar ook aan de Wilgenweg (zij-in-uitgang, terras) En op dit terrein heb ik mijn appartement, vlak bij de strandovergang "vuurtorenpad"
Iedereen kan zich een mooie weg met knotwilgen wel voor de geest halen en vele vrijwilligers zijn jaarlijks in de weer om de knotwilgen te knotten en te onderhouden. Wat maakt die wilg nu zo bijzonder?
De wilg en Nederland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wind water en wilgentenen hebben alles met elkaar te maken denk maar aan de zinkstukken die Nederland gebruikt in de stijd tegen het water. Grote gevlochte matten van wilgentenen.
Ook in de duinen vindt men wilgentenen, rijshoutschermenen helmgras zorgen er voor dat bij een storm niet al het zand wegwaait. Zonder deze schermen zou de kust en het duinlandschap er heel anders uitzien. Ook onder water liggen nog steeds veel zinkstukken die de dijken beschermen. Ook bij de Deltawerken werden zinkstukken verzwaard met grote blokken beton gebruikt.Concurerend voor de zinkstukken zijn de asfaltmatten die onder de stomvloedkering de bodem tegen uitschuring van zand door de getijde beweging moet voorkomen.
Jan en Ellen Midavaine, auteurs van diverse leuke boekjes, schreven ook een boekje met natuurfietsroute,s langs de wilgen. Hierin wordt het belang van de wilgentenen voor Nederland uitgelegd Lamawaje(laat maar waaien) beschrijft 10 route,s waaronder de wilgenroute van 80,1 km en de vuurtorentoute van 17 km met vragen en opdrachten. Leuk om te doen. Ook is er een wandel en fietsroute naar de oudste kraakwilg van de boswachterij.
De boekjes liggen is verschillende winkels en zijn te verkrijgen bij de plaatselijke v.v.v. Daar zijn ook de nieuwe thema-fietsroutes van Fiks. Elke route kost 1,50 en vormt een voorgeschreven rondje via het knooppuntensysteem. Deze kaartjes bevatten informatie over bezienswaardigheden. Op Schouwen-Duiveland is er een route die herinnert aan de watersnoodramp. IN Zuid-Beveland is er de bloesemroute en in Walcheren een tocht langs de bunkers, ter nagedachtenis aan de 2e wereldoorlog.
Duin, bos en strand ontdekkingswandeling, Een natuurontdekkingstocht met vragen en opdrachten georganiseerd door de fam Midavaine. start bij het trampolinecentrum Westenschouwen vanaf 10.30 uur. En zo hebben ze verschillende leuke tochten, zowel voor de wandelaar als ook fietstochten.
Routeboekje "Zalig Zeeland". Zeeland leent zich met zijn uitgbreide netwerk van fietspaden door het mooie landschap uitdtekend voor een fietsvakantie of zomaar een dagje op de fiets. Zeeland is echter ook beroemd om zijn Zilte zaligheden. Een nieuw boekje "Zalig Zeeland"voert u met de 8 routes die hierin beschreven worden langs verschillende adresjes die allen te maken hebben met de auquacultuur. Een vissersdorp, een visstek, of een adresje waar u zeekraal of lamsoren(zeegroenten) kunt kopen. Allen de moeite waard om even van uw fiets af te stappen. Het is voor 7.95 te koop bij de VVV kantoren. of te bestellen via de webshop van vvvzeeland.nl
Langs de oosterschelde (nationaal park) is van alles te beleven. Vanaf het fietspad wat langs de borders van de oosterschelde loopt heb u een prachtig uitzicht. op de site van www.natuurmonumenten.nl staan verschillende interresante route,s beschreven.
Het doel van een nationaal park is het beschermen van grote natuurlijke gebieden en landschappen, met de daar aanwezige planten en dieren. Een nevendoel is de natuureducatie, recreatie en onderzoek. De oosterschelde is sinds 8 mei 2002 nationaal park. zie ook: www.nationaalpark.nl
i.v.m het plaatsen van de radar bovenop de vuurtoren werd de oude kop vervangen. Deze kreeg een plaatsje op de haven van Burghsluis en is nu in gebruik als kantoor van de havenmeerster