Vorig jaar lieten 3.759 zestigplussers terwijl dat er tien jaar geleden nog maar 2.015 waren. 6 procent van alle Belgen die hun huwelijk laten ontbinden is ouder dan 60 jaar. Dat meldt de federale overheidsdienst Economie.
Zestigers hebben nog heel wat jaren voor de boeg. Die willen ze delen met een partner met wie het goed klikt.
Daarmee is de toename van het aantal echtscheidingen bij de 60-plussers dubbel zo groot als bij de hele bevolking. Tussen 2000 en 2009 naam het aantal echtscheidingen met 'slechts' 20 procent toe, van 27.002 naar 32.606.
Relatietherapeute Rika Ponnet meent te weten waarom zestigplussers nu vaker dan ooit de stap zetten naar een echtscheiding.
"Enerzijds omdat een echtscheiding vandaag de normaalste zaak van de wereld is. Anderzijds omdat het beeld de laatste tien jaar nog is veranderd. Ook bij de oudere generatie is scheiden heel gewoon geworden."
Bovendien worden we steeds ouder. "Zestigers hebben nog heel wat jaren voor de boeg. Die willen ze delen met een partner met wie het goed klikt", zegt de relatietherapeute
Bijna kwart van Belgen koopt meer tweedehands dan voor crisis
Bijna een kwart van de Belgen koopt (23,8 procent) en verkoopt (24,3 procent) meer tweedehands sinds het begin van de economische crisis. De peiling ging niet over auto's en kleding. 200 euro verdiend Vooral in Wallonië (32,9 procent) en Brussel (28,4 procent) wisselden opmerkelijk meer spullen van eigenaar sinds het uitbreken van de crisis, tegenover 18,4 procent in Vlaanderen. Eén op de vijf ondervraagden verdiende de afgelopen twaalf maanden meer dan 200 euro met de verkoop van tweedehandsartikelen, 2,6 procent zelfs meer dan 800 euro. Goed voor milieu Dit blijkt uit een peiling die Troc.com, de Europese marktleider in depotverkoop van tweedehandsartikelen, in september door iVox liet uitvoeren bij een representatief staal van duizend Belgische consumenten. "Zes op de tien Belgen vinden dat ze een positieve bijdrage leveren aan het milieu als ze een tweedehandsartikel aan- of verkopen", zegt Pierre Boseret, algemeen directeur van Troc.com Benelux en Duitsland. Weggeven Bijna de helft van de ondervraagden geeft het merendeel van de spullen die ze niet meer gebruiken, weg aan familie, vrienden, kennissen of een vereniging met een goed doel. Vijftien procent kan er geen afstand van doen en bewaart ze. Bijna één op de vijf (19 procent) verkoopt de goederen.
De helft van de ondervraagden brengt zijn waren aan de man via een veiling- of tweedehandssite, terwijl 27 procent rommelmarkten of antiekbeurzen verkiest, 8 procent een advertentie in een krant of huis-aan-huisblad plaatst en 9 procent de weg vindt naar een depotverkoopwinkel
Dromen behoren tot de mysterieuze tak van de wetenschap. Betekenen je nachtelijke fantasieën eigenlijk iets en waarom droom je steeds over hetzelfde? Deze tien interessante weetjes werpen een ongekende blik op je dromen.
1. Dromen houden je gezond Steeds maar over hetzelfde dromen is om gek van te worden? Niet volgens de wetenschap. Dromen houden je psyche net gezond en voorkomen dat je psychomatische stoornissen oploopt. Denk daaraan als je volgende keer midden in een nachtmerrie wakker wordt: je hersenen laten enkel wat stoom af. 2. Foetussen en blinden dromen ook Het ontbreken van een visueel component betekent niet dat je geen dromen meer hebt. Blinden en foetussen hebben bijvoorbeeld zeer levendige dromen die geluiden, geuren en aanrakingen betrekken. 3. Je droomt niet van een persoon of plaats die je niet kent De mensen in je dromen zijn dan misschien niet helemaal echt, toch lijken ze vertrouwd. De hersenen zijn in staat om gezichten, plaatsen, gebeurtenissen en gedragingen te mengen. De basis is het echte leven met mensen die je kent of plaatsen waar je geweest bent. 4. Je droomt elke nacht Elke mentaal stabiele persoon beleeft er wel 4 tot 7 per nacht. Het feit dat je ze niet meer kan herinneren, betekent niets. Volgens wetenschappers vergeten mensen 90 procent van hun dromen.
5. Geneesmiddelen kunnen dromen verbeteren Sommigen beweren dat geneesmiddelen als nicotinepleisters, supplementen, slaapmiddelen en dergelijke, dromen een ware boost geven.
6. Technische evoluties beïnvloeden dromen Raar maar waar: vorige generaties die zwart-wit tv keken, hebben zwart/witte of slechts licht gekleurde dromen. In tegenstelling tot de nieuwe generaties kinderen: zij dromen in 'full colour'. Dromen we dan ook binnenkort in High Definition of met Super Surround, zelfs met replay-functie? 7. Mannen dromen vaak over andere mannen Wees gerust, 's nachts denkt hij niet aan die mooie blonde meid. Veel kans dat hij eerder over zijn baas, loodgieter of vriend droomt. Onderzoek bewijst dat mannen meestal over mannen dromen, terwijl vrouwen even vaak over beide geslachten dromen.
8. Ex-rokers hebben levendige dromen Nog een reden om nee te zeggen tegen de sigaret: ex-rokers beleven hun droomervaringen intenser, alsof je tegelijk slaapt en toch naar een film kijkt. 9. Mannen dromen actiever en agressiever Vrouwen dromen positiever dan mannen. Met uitzondering van enkele nachtmerries, schijnen de vrouwelijke nachtelijke escapades vredelievender en gekruid met vrienden en familie. Jongens dromen actiever en agressiever, vaak met minder gekende personen en meer negatieve gevoelens. 10. Moeilijker als je dronken bent Alcohol vertraagt je hersenen waardoor je zelfs niet meer droomt. De REM-slaap, de fase waarin je droomt, wordt zelfs overgeslagen als je onder invloed bent. Je valt meteen in de diepe faseslaap.
Een vaccin zou een revolutionaire nieuwe behandeling tegen verschillende soorten kanker kunnen worden. Britse onderzoekers ontdekten namelijk een manier om het immuunsysteem te beschermen tegen een aanval van tumoren.
Proteïne Britse onderzoekers ontdekten hoe tumorcellen zich beschermen tegen het natuurlijke verdedigingssysteem van het lichaam. Het proteïne FAP (fibroblast activation protein alpha) stopt het immuunsysteem van het lichaam van de kwaadaardige kankercellen te bevechten. Kankercellen doen het lichaam 'denken' dat ze een blessure zijn. Hierdoor gaat het lichaam in plaats van de tumoren te vernietigen deze cellen voeden. Hierdoor kan er geen vaccin of andere behandelingen gemaakt worden die werken met het immuunsysteem van het lichaam. Nu ontdekten vorsers dus dat door FAP uit te schakelen, het lichaam zelf de tumoren aanvalt. Zichzelf genezen De onderzoekers testten deze theorie door muizen met longkanker op genetisch vlak te veranderen, zodat ze de productie van FAP konden uitschakelen. Nadat dit gebeurd was, bleek dat kankercellen stierven. Door dit proces af te zetten, geloven de vorsers dat het lichaam zichzelf kan genezen in geval deze ziekte.
Veel kankers Professor en immunoloog Douglas Fearon: "Dit is een belangrijke stap die de huidige kankerbehandelingen radicaal kan veranderen. De resultaten werpen nieuw licht op waarom het lichaam kankercellen niet vernietigt zoals het wel met andere ziekten doet. Het proteïne FAP staat in verband met veel kankers, waaronder borst-, darm- en longtumoren. Verder onderzoek moet wel nog uitwijzen of dit ook van toepassing is bij mensen.
Roodheid, zwellingen, kriebelende of zelfs pijnlijke tenen en vingers. Het is weer winter en dat betekent dat een aantal mensen weer last krijgt van wintertenen en winterhanden, ook wel perniones genoemd. Wat kunt u eraan doen?
Last van wintertenen en winterhanden?
Roodheid, zwellingen, kriebelende of zelfs pijnlijke tenen en vingers. Het is weer winter en dat betekent dat een aantal mensen weer last krijgt van wintertenen en winterhanden, ook wel perniones genoemd. Wat kunt u eraan doen?
Ongeveer 10 procent van de Nederlanders heeft wel eens last (gehad) van wintertenen en winterhanden. Vroeger kwam de aandoening vaker voor, maar dankzij warmere kleding en verwarming in onze huizen is het verschijnsel wat zeldzamer.
Vochtigheidsgraad belangrijk
U zou het misschien niet denken, maar de vochtigheidsgraad van de koude lucht is een belangrijkere factor bij het ontstaan van wintertenen en winterhanden, dan de temperatuur. Hoe vochtiger de kou, hoe meer kans op wintertenen en winterhanden.
Normaal gesproken verwijden bloedvaten zich bij warmte, waardoor er meer bloed door de bloedvaten kan stromen. Wanneer de kleine bloedvaatjes in de huid niet snel genoeg op temperatuursverschillen reageren, kan het extra bloed dat aangevoerd wordt niet goed doorstromen.
Het bloed hoopt zich op, waardoor de bloedvatwanden en het eromheen liggende weefsel beschadigd worden. Dit veroorzaakt klachten als rode of paarse plekken, zwellingen, jeuk en tintelingen aan uitstekende delen die blootgesteld zijn aan (vochtige) kou. Daarom komt het verschijnsel het meest voor aan vingers, tenen, voeten, benen, heupen, oren en de neus.
Extra kwetsbaar
Sommige mensen hebben meer kans op het krijgen van wintertenen of winterhanden. U bent extra kwetsbaar als u veel in de koude buitenlucht of koude ruimtes werkt, bètablokkers (tegen hoge bloeddruk) gebruikt, een behoorlijk onder- of overgewicht hebt, de aandoening in de familie veel voorkomt (erfelijke factor) of als u overmatig zweet op handen en voeten.
De verschijnselen van wintertenen en winterhanden kunnen ook voorkomen bij een ziektebeeld als de ziekte van Raynaud.
Wat zijn de verschijnselen?
Rode, blauwrode of paarse plekken, zwellingen, jeuk, branderigheid, gloeien of tintelen.
Ernstige klachten: blaren, zweertjes, wonden of een bacteriële infectie.
Kenmerkend van wintertenen en winterhanden is dat de klachten verergeren wanneer u uw ledematen weer opwarmt.
Hoe lang duren de klachten?
In principe verdwijnen de klachten binnen twee tot vijf weken. Met een beetje pech komen de klachten weer terug bij nieuwe blootstelling aan (vochtige) kou.
Maak een afspraak met uw huisarts wanneer de aandoening erger wordt, u ook klachten krijgt als je niet in de kou bent geweest, u heel erg veel last hebt of bètablokkers gebruikt.
Wat kun je eraan doen?
Helaas zijn er geen definitieve oplossingen om wintertenen en winterhanden te voorkomen. Maar probeer eens of de volgende tips uw klachten wat kunnen verminderen:
Smeer handen en voeten in met een vette crème.
Wrijf voorzichtig over de pijnlijke plekken.
Neem bij pijn een paracetamol (raadpleeg wel je huisarts als u andere medicijnen gebruikt).
Probeer wisselbaden met 3 minuten warm water en 30 seconden koud water. Sluit af met warm water.
Vooral (vochtige) kou vermijden. Moet u toch naar buiten, draag dan ruime en warme schoenen (liefst van leer) en handschoenen (wol).
Bent u buiten, blijf dan in beweging.
Smeer uw voeten en handen in met capsicum crème 0.075% FNA. Deze crème is op recept verkrijgbaar.
Er zijn ook geneesmiddelen die invloed hebben op de oppervlakkige bloedvaten. Omdat ze niet zonder bijwerkingen zijn, worden ze zeer terughoudend voorgeschreven.
Oma weet raad
Misschien onsmakelijk, maar baat het niet dan schaadt het niet: er wordt gezegd dat u minder last heeft van wintertenen en/of -handen als u met ochtendurine over uw tenen/handen plast.
Smeer uw tenen en vingers in met rauwe aardappel.
Tweemaaldaags insmeren met tijgerbalsem schijnt ook te helpen.
Ongeveer 10 procent van de Nederlanders heeft wel eens last (gehad) van wintertenen en winterhanden. Vroeger kwam de aandoening vaker voor, maar dankzij warmere kleding en verwarming in onze huizen is het verschijnsel wat zeldzamer.
Vochtigheidsgraad belangrijk
U zou het misschien niet denken, maar de vochtigheidsgraad van de koude lucht is een belangrijkere factor bij het ontstaan van wintertenen en winterhanden, dan de temperatuur. Hoe vochtiger de kou, hoe meer kans op wintertenen en winterhanden.
Normaal gesproken verwijden bloedvaten zich bij warmte, waardoor er meer bloed door de bloedvaten kan stromen. Wanneer de kleine bloedvaatjes in de huid niet snel genoeg op temperatuursverschillen reageren, kan het extra bloed dat aangevoerd wordt niet goed doorstromen.
Het bloed hoopt zich op, waardoor de bloedvatwanden en het eromheen liggende weefsel beschadigd worden. Dit veroorzaakt klachten als rode of paarse plekken, zwellingen, jeuk en tintelingen aan uitstekende delen die blootgesteld zijn aan (vochtige) kou. Daarom komt het verschijnsel het meest voor aan vingers, tenen, voeten, benen, heupen, oren en de neus.
Extra kwetsbaar
Sommige mensen hebben meer kans op het krijgen van wintertenen of winterhanden. U bent extra kwetsbaar als u veel in de koude buitenlucht of koude ruimtes werkt, bètablokkers (tegen hoge bloeddruk) gebruikt, een behoorlijk onder- of overgewicht hebt, de aandoening in de familie veel voorkomt (erfelijke factor) of als u overmatig zweet op handen en voeten.
De verschijnselen van wintertenen en winterhanden kunnen ook voorkomen bij een ziektebeeld als de ziekte van Raynaud.