Ben je vaak vergeetachtig en loop je al een tijdje op de tippen van je tenen? Wetenschappers zeggen nu dat ze ontdekt hebben hoe stress geheugenverlies op latere leeftijd in de hand werkt.
Onderzoekers van de universiteit van Edinburgh ontdekten dat twee receptoren (dat zijn de uiteindes van zenuwcellen die signalen opvangen en herkennen) in de hersenen van oudere mensen reageren op cortisol, een stresshormoon dat gelinkt wordt aan geheugenverlies.
Geblokkeerd
Zij zagen hoe een receptor in werking trad van zodra er lage cortisolgehaltes aanwezig waren. Wanneer het niveau van het hormoon stijgt en de tweede receptor geactiveerd wordt, blokkeert het geheugen haast onmiddellijk. Hierdoor gaat het herinneringsvermogen pijlsnel achteruit.
De studie zou kunnen verklaren waarom mensen die al een tijdje last hebben van stress vaak vergeetachtig zijn en zich sommige gebeurtenissen nog maar moeilijk kunnen herinneren.
6 op 10 Belgen biedt geen onderdak aan zieke ouders
Zes op de tien Belgen zijn niet bereid hun zieke of hulpbehoevende ouders bij hen in te laten wonen. Slechts 1 op de 10 wil dat zonder aarzelen doen, zo blijkt uit een onlinepeiling over intergenerationele solidariteit, die levensverzekeringsbedrijf Delta Lloyd Life liet uitvoeren bij duizend Belgen.
"We kunnen het positief bekijken en zeggen dat er toch nog een op de tien Belgen bereid is om zieke of hulpbehoevende ouders bij hen te laten inwonen", zegt Laurent Winnock, woordvoerder van Delta Lloyd Life. "Helaas spreken de cijfers voor zich, je houdt als oudere best voldoende middelen achter de hand om deze situatie eventueel op te vangen."
Op de vraag of kinderen hun ouders financieel moeten bijspringen als ze ziek of hulpbehoevend worden, antwoordt 57 procent nee. In Vlaanderen is dat zelfs 64 procent.
Erfenis
De ondervraagden vinden wel dat senioren het recht hebben om van het leven te genieten. Slechts 3 procent vindt dat de ouderen voorzichtig met hun geld moeten omgaan, om een erfenis voor de kinderen te garanderen. Bovendien vermoedt 55 procent van de respondenten dat hun kinderen helemaal geen erfenis verwachten.
Controle
Tot slot verkiest een vijfde van de ondervraagden om de kinderen nu al mee te laten genieten van hun vermogen. Exact 44 procent gaat daar niet mee akkoord en wenst zelf de controle te houden over de bezittingen. Maar wanneer de vraag wordt gesteld of men de kinderen geld zou geven wanneer ze het nodig hebben, kan 41 procent zich hierin terugvinden.
Vrouwen shoppen liever met moeder dan met vriendin
Als vrouwen eerlijk shoppingadvies behoeven, nemen ze graag moeder mee. Shoppen met vriendinnen kan jaloezie, valse complimenten en extra complexen opleveren, zo leert een nieuwe rondvraag.
Een rondvraag onder 2000 vrouwen, uitgevoerd door het Lakeside Shopping Centre, geeft aan dat moeders eerlijker zijn in hun mening. Zij vertellen oprecht als iets niet mooi staat of geven complimenten als het mag gezien worden. 1 op 3 vrouwen neemt dan ook liever moeder dan vriendin mee op shoppingjacht.
Focus
Ook schijnt het winkelen productiever met moeder aan de arm. Vriendinnen verspillen meer tijd met kletsen en roddelen, wat de concentratie en de focus niet op het winkelen houdt.
Jaloezie
Het lijkt er trouwens sterk op dat de jaloeziereden onder vriendinnen niet ongegrond is. 1 op 20 vrouwen geeft toe dat ze al eens aan een vriendin vertelde dat een kledingstuk mooi stond, terwijl dat niet het geval was. Reden? Ze wilde niet dat de vriendin er beter uitzag.
"Iedereen wil de mening horen van iemand anders tijdens het winkelen", vertelt de woordvoerster van het winkelcentrum. "Vertrouwen is daarbij zeer belangrijk. Moeders zijn de betere keuze, net omdat ze voor hun dochters de perfectie wensen".
De motoriek van onze baby's gaat erop achteruit. Een onderzoek aan de Gentse universiteit geeft aan dat ukjes tot twee maanden later stappen dan pakweg 20 jaar geleden.
Volgens de opvoedboekjes kruipen en rollen de baby's rond acht maanden. De eerste stapjes gebeuren rond de 15 maanden. Het onderzoek aan de universiteit geeft aan dat de cijfers aangepast moeten worden. De motorische ontwikkeling gaat er immers op achteruit, zo leert het onderzoek onder 270 kinderen. Veel kindjes rollen en kruipen pas rond 10 maanden. Steeds meer kleintjes hebben hun eerste stapje nog niet op 18 maanden gezet.
Buikslaper
Een belangrijke reden ligt, volgens onderzoekers Alexandra De Kegel en Kathleel Onderbeke, bij de campagne rond wiegendood, ooit gestart door Kind&Gezin. Baby's hoorden niet meer op de buik te slapen om het aantal gevallen van wiegendood te verminderen. Het advies wierp wel degelijk zijn vruchten af, het aantal gevallen van wiegendood verminderde, alleen moet de motoriek er daardoor aan geloven.
Kracht
Door enkel op de rug te slapen, wordt het buigen enkel getraind. Voor het kruipen en stappen moeten kleintjes kracht in armen en benen ontwikkelen. Daarvoor moeten ze zich kunnen omhoog drukken. Dat kan enkel op de buik.
Actiever spelen
De campagne is niet de enige schuldige. Ook het spelen mag actiever gebeuren. Een park of speelmat is ideaal om beentjes en romp te bewegen. Een speelgoedje dat te ver weg ligt, moet niet meteen in hun buurt geschoven worden. Laat ze er maar voor vechten, zo scherpen ze hun motorische vaardigheden bij.