Zes maanden hadden de artsen haar deze zomer nog gegeven, nadat ze ontdekten dat de baarmoederkanker, na een eerste verbetering, terug was. Mogelijk zou ze Kerstmis nog halen. Mógelijk. Maar Marie-Rose Morel toonde zich strijdlustiger dan ooit. Tot voor kort leek haar vechtlust ook te werken en zei ze het 'relatief goed' te stellen. Begin deze maand signeerde ze nog op de Boekenbeurs en werkte ze nog mee aan een Koppen-reportage over alternatieve geneeskunde.

Maar nauwelijks twee weken geleden belandde ze in een soort 'malaise'. Sindsdien gaat het steil bergaf. Bij een hersenscan werd duidelijk dat er drie tumoren in haar hersenen zitten, ter hoogte van de hersenschors, het linkeroor en het evenwichtscentrum. Volgens haar naaste omgeving stevent ze onmiskenbaar op 'het laatste stadium' af.

'De voorspelling van de artsen lijkt angstaanjagend juist te worden. De kans bestaat dat de kanker nu op korte termijn vreselijke schade gaat aanrichten. Ze heeft momenten van wanhoop en angst, maar Marie-Roses ijzeren wil houdt haar recht.' Of er nog een bestraling komt, is niet zeker, wegens 'mogelijk te ingrijpend'. Bij een hersenuitzaaiing wordt er meestal wel voor behandeling gekozen, tenzij de situatie zo ongunstig is dat het nog maar weinig zin heeft.

Afscheidsreis

Vier dagen nadat ze het slechte nieuws te horen kreeg, schraapte Morel alle moed bij elkaar en vertrok ze met een zevental hechte vrienden richting Miami om er te cruisen langs de Golf van Mexico. Iets wat ze al lang wilde doen, maar altijd had uitgesteld. 'Het voelde aan als een afscheidsreis', zeggen haar reisgezellen. Tijdens de reis stelde ze een laatste todolijstje op en vond ze de kracht om een paar zeer ingrijpende beslissingen te nemen. Beslissingen die het scenario van haar dood tot in de puntjes zouden moeten voorbereiden.

Morel zelf zou de moed nog niet hebben opgegeven en blijft vechten, andermaal en tegen alle medische facts en figures in.