Veel mensen douchen haast elke dag, omdat ze denken dat dit hygiënisch is. Steeds meer Amerikanen stappen uit gezondheidsoverwegingen van deze gewoonte af. Ook worden natuurlijke schoonheidsmiddeltjes steeds populairder.
Boeren Onze huidige cultuur van hygiëne, van dagelijks wassen, zeep en deodorant gebruiken, ontstond in de jaren '40. Er zijn volgens experts echter veel redenen om jezelf minder te reinigen en meer als jezelf te ruiken. "We moeten onszelf niet meer wassen zoals we dat deden toen we nog boeren waren", aldus auteur Katherine Ashenburg van 'The Dirt on Clean: An Unsanitized History'. "Sinds de opkomst van kantoorjobs en auto's was de nood om ons te wassen nog nooit zo klein, maar toch doen we het nu meer dan ooit." Voordelen Minder douchen is goed voor de natuurlijke oliën van je huid en je bespaart er water mee. Door minder shampoo te gebruiken help je je droge lokken vocht vast te houden, het is beter voor je krullen. En bij mannen is het zelfs fashionable om er slordig bij te lopen. Onlangs ontdekten wetenschappers dat op je huid goede bacteriën leven die je niet zomaar mag wegwassen. Deze 'leiden namelijk je eigen huidcellen op' om eigen antibiotica aan te maken", aldus professor en dermatoloog Richard Gallo. "Deze doden slechte bacteriën." Te vaak douchen kan als laatste je huid droger maken en zelfs eczeem veroorzaken.
Griep Toch is niet iedereen een fan van deze trend. Experts waarschuwen wel dat mensen die veel met vreemden in contact komen ze beter zeep gebruiken, zeker tijdens het griepseizoen om slechte bacteriën weg te wassen.
Het nieuwste wapen tegen een hoge bloeddruk is er een met een geurtje aan: look. Supplementen Australische vorsers ontdekten na een proefperiode van 12 weken bij 50 patiënten dat mensen die vier capsules per dag van een supplement op basis van lookextract innemen een lagere bloeddruk hebben dan een controlegroep die een placebo krijgt. Look in elke andere vorm, rauw, vers of in poedervorm, heeft echter niet hetzelfde effect.
Eeuwenoud Artsen prijzen al lang de voordelen van look, dit zou goed zijn voor het hart. Het wordt al eeuwenlang gebruikt als behandeling tegen hoge bloeddruk in de ayurvedische geneeskunde. Een hoge bloeddruk verhoogt het risico op zieke kroonslagaderen, beroerten, vaatziekten, hart- en nierfalen. Het risico op de ziekte stijgt naarmate de bloeddruk stijgt.
Het gaat niet goed met Marie-Rose Morel (38), ondanks al haar vechtlust. De kanker is uitgezaaid naar de hersenen. Het gaat snel bergaf met haar, klinkt het in haar naaste omgeving.
Zes maanden hadden de artsen haar deze zomer nog gegeven, nadat ze ontdekten dat de baarmoederkanker, na een eerste verbetering, terug was. Mogelijk zou ze Kerstmis nog halen. Mógelijk. Maar Marie-Rose Morel toonde zich strijdlustiger dan ooit. Tot voor kort leek haar vechtlust ook te werken en zei ze het 'relatief goed' te stellen. Begin deze maand signeerde ze nog op de Boekenbeurs en werkte ze nog mee aan een Koppen-reportage over alternatieve geneeskunde.
Maar nauwelijks twee weken geleden belandde ze in een soort 'malaise'. Sindsdien gaat het steil bergaf. Bij een hersenscan werd duidelijk dat er drie tumoren in haar hersenen zitten, ter hoogte van de hersenschors, het linkeroor en het evenwichtscentrum. Volgens haar naaste omgeving stevent ze onmiskenbaar op 'het laatste stadium' af.
'De voorspelling van de artsen lijkt angstaanjagend juist te worden. De kans bestaat dat de kanker nu op korte termijn vreselijke schade gaat aanrichten. Ze heeft momenten van wanhoop en angst, maar Marie-Roses ijzeren wil houdt haar recht.' Of er nog een bestraling komt, is niet zeker, wegens 'mogelijk te ingrijpend'. Bij een hersenuitzaaiing wordt er meestal wel voor behandeling gekozen, tenzij de situatie zo ongunstig is dat het nog maar weinig zin heeft.
Afscheidsreis
Vier dagen nadat ze het slechte nieuws te horen kreeg, schraapte Morel alle moed bij elkaar en vertrok ze met een zevental hechte vrienden richting Miami om er te cruisen langs de Golf van Mexico. Iets wat ze al lang wilde doen, maar altijd had uitgesteld. 'Het voelde aan als een afscheidsreis', zeggen haar reisgezellen. Tijdens de reis stelde ze een laatste todolijstje op en vond ze de kracht om een paar zeer ingrijpende beslissingen te nemen. Beslissingen die het scenario van haar dood tot in de puntjes zouden moeten voorbereiden.
Morel zelf zou de moed nog niet hebben opgegeven en blijft vechten, andermaal en tegen alle medische facts en figures in.
Twee op de drie vrouwen gebruiken te lang dan gezond is hun make-up, zo stellen ze zichzelf bloot aan tal van bacteriën. Maar ook je beha heeft zijn houdbaarheidsdatum want na een bepaalde tijd verliest deze zijn steun. Daarom zetten we op een rijtje welke gebruiksproducten we regelmatig moeten vervangen.
Haarborstel Deze was je best wekelijks in heet water. Vervang wanneer de haartjes beschadigd lijken. Een haarfollikel van 1mm kan tot 50.000 bacteriën bevatten en je borstel kan hiertoe bijdragen. Vooral de resten van haarproducten kunnen plakkerig worden en vuil aantrekken. Loopschoenen Deze vervang je best om de 400 tot 800 km. Want door in oude schoenen te lopen, riskeer je blessures en infecties. Na een bepaalde tijd geven ze namelijk niet voldoende steun meer. Een recente studie toonde aan dat er 100 keer meer schimmels in oude schoenen zitten dan in een wc-pot.
Tandenborstel Koop om de drie maanden een nieuwe tandenborstel. Uit onderzoek blijkt namelijk dat deze na drie maanden minder efficiënt worden. Virussen als hepatitis B en C kunnen doorgegeven worden via een tandenborstel.
Beha Een sportbeha smijt je best weg na drie maanden of na dertig tot veertig wasbeurten. Vermijd biologische detergenten en wasverzachters, ze beschadigen het lycra. Borsten bestaan voornamelijk uit vetweefsel die omhoog gehouden worden door ligamenten. Deze kunnen uitrekken door herhaalde op- en neergaande bewegingen als ze niet goed ondersteund worden, beha's geven minder steun na drie maanden.
Matras Je bent na acht tot tien jaar toe aan een nieuwe matras. Experts zeggen dat we ongeveer 284 ml vocht per nacht uitscheiden. Dit is de ideale omgeving voor huisstofmijten. Ook de dode huidschilfers in de matras zijn een bron van eten voor deze parasieten. Het gemiddelde bed bevat meer dan 10.000 huisstofmijten, wat allergieën kan veroorzaken. Scheermesje Dit smijt je best na twee of drie scheerbeurten keer weg. Wrijving tussen de huid en het mesje kan uitslag veroorzaken. Een bot mesje kan verstopt raken met dode huidcellen, wat kan leiden tot ingegroeide haren en wondjes.
Badhanddoeken Deze was je best wekelijks op 60 °C, het is ook uit den boze handdoeken te delen. Want huidproblemen en infecties kunnen zich zo makkelijk verspreiden. Meer dan de helft van de mensen draagt stafylokokken op zijn huid. Dit kan schadelijk zijn wanneer dit in een wond terecht komt.
Kussen Was je kussen elke drie maanden of vervang om de zes tot twaalf maanden. Na een half jaar bestaat 10 procent van je kussen uit huisstofmijt, hun uitwerpselen en zweet. Wanneer je dit inhaleert, ben je vatbaarder voor astma, sinusitis en rhinitis. Spons Deze moet je na elk keer reinigen en dagelijks infecteren. In de holten van sponsen huizen bacteriën. Meer dan een miljard bacteriën kunnen hierin groeien na een dag gebruik. Wetenschappers vonden in keukensponsen bacteriën als de E. coli en salmonella.
Lakens Je donsdeken moet om de zes maanden gewassen worden, lakens wekelijks.
Snijplank Reinig en desinfecteer deze na elke keer je deze gebruikte, smijt de plank weg wanneer beschadigingen het reinigen bemoeilijken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat dit vijftig keer meer bacterieën bevat dan een wc-bril.
Aandoenlijk olifantenembryo gefotografeerd in baarmoeder
De slurf van olifantenbaby George is duidelijk zichtbaar op de foto die genomen werd 19 maanden voor het dier werd geboren in de Britse Whipsnade Zoo. Het aandoenlijke plaatje in 3D ontstond met behulp van echografie en een minicamera.
Het embryo van een olifant verblijft 22 maanden in de baarmoeder. Op regelmatige tijdstippen worden er echo's gemaakt om de evolutie te volgen. Een scan waarop de slurf van de olifantenbaby zo duidelijk zichtbaar is, is echter heel uitzonderlijk.
George woog uiteindelijk 124 kilogram bij zijn geboorte in 2008 en verblijft nog steeds in de Whipsnade Zoo in Dunstable. De echo werd nu pas vrijgegeven ter promotie van een reportage over de geboorte van George, die deze week zal worden uitgezonden op de Britse televisie.