Veel mensen douchen haast elke dag, omdat ze denken dat dit hygiënisch is. Steeds meer Amerikanen stappen uit gezondheidsoverwegingen van deze gewoonte af. Ook worden natuurlijke schoonheidsmiddeltjes steeds populairder.
Boeren Onze huidige cultuur van hygiëne, van dagelijks wassen, zeep en deodorant gebruiken, ontstond in de jaren '40. Er zijn volgens experts echter veel redenen om jezelf minder te reinigen en meer als jezelf te ruiken. "We moeten onszelf niet meer wassen zoals we dat deden toen we nog boeren waren", aldus auteur Katherine Ashenburg van 'The Dirt on Clean: An Unsanitized History'. "Sinds de opkomst van kantoorjobs en auto's was de nood om ons te wassen nog nooit zo klein, maar toch doen we het nu meer dan ooit." Voordelen Minder douchen is goed voor de natuurlijke oliën van je huid en je bespaart er water mee. Door minder shampoo te gebruiken help je je droge lokken vocht vast te houden, het is beter voor je krullen. En bij mannen is het zelfs fashionable om er slordig bij te lopen. Onlangs ontdekten wetenschappers dat op je huid goede bacteriën leven die je niet zomaar mag wegwassen. Deze 'leiden namelijk je eigen huidcellen op' om eigen antibiotica aan te maken", aldus professor en dermatoloog Richard Gallo. "Deze doden slechte bacteriën." Te vaak douchen kan als laatste je huid droger maken en zelfs eczeem veroorzaken.
Griep Toch is niet iedereen een fan van deze trend. Experts waarschuwen wel dat mensen die veel met vreemden in contact komen ze beter zeep gebruiken, zeker tijdens het griepseizoen om slechte bacteriën weg te wassen.
Het nieuwste wapen tegen een hoge bloeddruk is er een met een geurtje aan: look. Supplementen Australische vorsers ontdekten na een proefperiode van 12 weken bij 50 patiënten dat mensen die vier capsules per dag van een supplement op basis van lookextract innemen een lagere bloeddruk hebben dan een controlegroep die een placebo krijgt. Look in elke andere vorm, rauw, vers of in poedervorm, heeft echter niet hetzelfde effect.
Eeuwenoud Artsen prijzen al lang de voordelen van look, dit zou goed zijn voor het hart. Het wordt al eeuwenlang gebruikt als behandeling tegen hoge bloeddruk in de ayurvedische geneeskunde. Een hoge bloeddruk verhoogt het risico op zieke kroonslagaderen, beroerten, vaatziekten, hart- en nierfalen. Het risico op de ziekte stijgt naarmate de bloeddruk stijgt.
Het gaat niet goed met Marie-Rose Morel (38), ondanks al haar vechtlust. De kanker is uitgezaaid naar de hersenen. Het gaat snel bergaf met haar, klinkt het in haar naaste omgeving.
Zes maanden hadden de artsen haar deze zomer nog gegeven, nadat ze ontdekten dat de baarmoederkanker, na een eerste verbetering, terug was. Mogelijk zou ze Kerstmis nog halen. Mógelijk. Maar Marie-Rose Morel toonde zich strijdlustiger dan ooit. Tot voor kort leek haar vechtlust ook te werken en zei ze het 'relatief goed' te stellen. Begin deze maand signeerde ze nog op de Boekenbeurs en werkte ze nog mee aan een Koppen-reportage over alternatieve geneeskunde.
Maar nauwelijks twee weken geleden belandde ze in een soort 'malaise'. Sindsdien gaat het steil bergaf. Bij een hersenscan werd duidelijk dat er drie tumoren in haar hersenen zitten, ter hoogte van de hersenschors, het linkeroor en het evenwichtscentrum. Volgens haar naaste omgeving stevent ze onmiskenbaar op 'het laatste stadium' af.
'De voorspelling van de artsen lijkt angstaanjagend juist te worden. De kans bestaat dat de kanker nu op korte termijn vreselijke schade gaat aanrichten. Ze heeft momenten van wanhoop en angst, maar Marie-Roses ijzeren wil houdt haar recht.' Of er nog een bestraling komt, is niet zeker, wegens 'mogelijk te ingrijpend'. Bij een hersenuitzaaiing wordt er meestal wel voor behandeling gekozen, tenzij de situatie zo ongunstig is dat het nog maar weinig zin heeft.
Afscheidsreis
Vier dagen nadat ze het slechte nieuws te horen kreeg, schraapte Morel alle moed bij elkaar en vertrok ze met een zevental hechte vrienden richting Miami om er te cruisen langs de Golf van Mexico. Iets wat ze al lang wilde doen, maar altijd had uitgesteld. 'Het voelde aan als een afscheidsreis', zeggen haar reisgezellen. Tijdens de reis stelde ze een laatste todolijstje op en vond ze de kracht om een paar zeer ingrijpende beslissingen te nemen. Beslissingen die het scenario van haar dood tot in de puntjes zouden moeten voorbereiden.
Morel zelf zou de moed nog niet hebben opgegeven en blijft vechten, andermaal en tegen alle medische facts en figures in.
Twee op de drie vrouwen gebruiken te lang dan gezond is hun make-up, zo stellen ze zichzelf bloot aan tal van bacteriën. Maar ook je beha heeft zijn houdbaarheidsdatum want na een bepaalde tijd verliest deze zijn steun. Daarom zetten we op een rijtje welke gebruiksproducten we regelmatig moeten vervangen.
Haarborstel Deze was je best wekelijks in heet water. Vervang wanneer de haartjes beschadigd lijken. Een haarfollikel van 1mm kan tot 50.000 bacteriën bevatten en je borstel kan hiertoe bijdragen. Vooral de resten van haarproducten kunnen plakkerig worden en vuil aantrekken. Loopschoenen Deze vervang je best om de 400 tot 800 km. Want door in oude schoenen te lopen, riskeer je blessures en infecties. Na een bepaalde tijd geven ze namelijk niet voldoende steun meer. Een recente studie toonde aan dat er 100 keer meer schimmels in oude schoenen zitten dan in een wc-pot.
Tandenborstel Koop om de drie maanden een nieuwe tandenborstel. Uit onderzoek blijkt namelijk dat deze na drie maanden minder efficiënt worden. Virussen als hepatitis B en C kunnen doorgegeven worden via een tandenborstel.
Beha Een sportbeha smijt je best weg na drie maanden of na dertig tot veertig wasbeurten. Vermijd biologische detergenten en wasverzachters, ze beschadigen het lycra. Borsten bestaan voornamelijk uit vetweefsel die omhoog gehouden worden door ligamenten. Deze kunnen uitrekken door herhaalde op- en neergaande bewegingen als ze niet goed ondersteund worden, beha's geven minder steun na drie maanden.
Matras Je bent na acht tot tien jaar toe aan een nieuwe matras. Experts zeggen dat we ongeveer 284 ml vocht per nacht uitscheiden. Dit is de ideale omgeving voor huisstofmijten. Ook de dode huidschilfers in de matras zijn een bron van eten voor deze parasieten. Het gemiddelde bed bevat meer dan 10.000 huisstofmijten, wat allergieën kan veroorzaken. Scheermesje Dit smijt je best na twee of drie scheerbeurten keer weg. Wrijving tussen de huid en het mesje kan uitslag veroorzaken. Een bot mesje kan verstopt raken met dode huidcellen, wat kan leiden tot ingegroeide haren en wondjes.
Badhanddoeken Deze was je best wekelijks op 60 °C, het is ook uit den boze handdoeken te delen. Want huidproblemen en infecties kunnen zich zo makkelijk verspreiden. Meer dan de helft van de mensen draagt stafylokokken op zijn huid. Dit kan schadelijk zijn wanneer dit in een wond terecht komt.
Kussen Was je kussen elke drie maanden of vervang om de zes tot twaalf maanden. Na een half jaar bestaat 10 procent van je kussen uit huisstofmijt, hun uitwerpselen en zweet. Wanneer je dit inhaleert, ben je vatbaarder voor astma, sinusitis en rhinitis. Spons Deze moet je na elk keer reinigen en dagelijks infecteren. In de holten van sponsen huizen bacteriën. Meer dan een miljard bacteriën kunnen hierin groeien na een dag gebruik. Wetenschappers vonden in keukensponsen bacteriën als de E. coli en salmonella.
Lakens Je donsdeken moet om de zes maanden gewassen worden, lakens wekelijks.
Snijplank Reinig en desinfecteer deze na elke keer je deze gebruikte, smijt de plank weg wanneer beschadigingen het reinigen bemoeilijken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat dit vijftig keer meer bacterieën bevat dan een wc-bril.
Aandoenlijk olifantenembryo gefotografeerd in baarmoeder
De slurf van olifantenbaby George is duidelijk zichtbaar op de foto die genomen werd 19 maanden voor het dier werd geboren in de Britse Whipsnade Zoo. Het aandoenlijke plaatje in 3D ontstond met behulp van echografie en een minicamera.
Het embryo van een olifant verblijft 22 maanden in de baarmoeder. Op regelmatige tijdstippen worden er echo's gemaakt om de evolutie te volgen. Een scan waarop de slurf van de olifantenbaby zo duidelijk zichtbaar is, is echter heel uitzonderlijk.
George woog uiteindelijk 124 kilogram bij zijn geboorte in 2008 en verblijft nog steeds in de Whipsnade Zoo in Dunstable. De echo werd nu pas vrijgegeven ter promotie van een reportage over de geboorte van George, die deze week zal worden uitgezonden op de Britse televisie.
Waarom we in West-Europa zo bang zijn voor spinnen
Het is winter en dus duiken spinnen weer overal in huis op. Vaak kunnen die beestjes niet snel genoeg verdwijnen. Maar is die spinnenfobie geen typisch West-Europees fenomeen? Volgens wetenschappers hebben we onze angst te danken aan het gebrek aan contact met de echte grote spinnen van onze planeet.
Wat wij een dikke spin noemen, is een dwerg in landen waar vogelspinnen leven. Volgens Britse wetenschappers krijgen veel mensen rillingen als ze aan deze gigantische spinnen denken. Vogelspinnen komen immers vooral in tropische klimaten voor en dus hebben we geen kans om onze angst te overwinnen.
"Er zijn verschillende zones in de hersenen die geprikkeld worden als we een vogelspin zien. Vooral de paniekzone die zich centraal in het brein bevindt", legt Dr. Dean Mobbs uit. Dat principe is ook van kracht bij slangen, nog een dier dat veel mensen angst inboezemt.
De onderzoekers gingen na hoe 20 personen met een gemiddelde tot lage angst voor spinnen op de aanwezigheid van een vogelspin reageerden. Ze moesten hun voet in een doos plaatsen en kregen op videobeelden te zien hoe de gigantische spin steeds dichter bij kwam.
De giftigste spin ter wereld is de Braziliaanse Jager. Eén 50.000ste van het gif is al voldoende om een volwassene te doden. We zullen deze spin bij ons normaal gezien nooit tegenkomen, maar het doet die spinnetjes op het toilet of in de kelder meteen een stuk lieftalliger ogen...
Diabetes blijft wereldwijd toenemen. Momenteel lijden 285 miljoen mensen aan suikerziekte en een prognose stelt dat dat er in 2030 liefst 438 miljoen kunnen zijn. Naar aanleiding van de Wereld Diabetes Dag op zondag 14 november vraagt de Vlaamse Diabetes Vereniging (VDV) dat België werk maakt van een nationaal diabetesplan.
In België hebben 610.000 mensen diabetes. Dat is 8 procent van de populatie tussen 20 en 79 jaar. Volgens de VDV wordt elke 20 minuten een nieuwe diagnose van type 2 diabetes vastgesteld. Verwacht wordt dat tegen 2030 liefst 750.000 mensen de aandoening hebben.
Blindheid en nierproblemen Volgens de VDV wordt al te vaak aangenomen dat diabetes niet al te ernstig is. "Nochtans is diabetes de frequentste oorzaak van blindheid bij volwassenen en van nierinsufficiëntie. De ziekte veroorzaakt twee tot vier keer meer sterfte door hartinfarct en twee tot zes keer meer tromboses", zegt de VDV.
Geen nationaal plan De Vlaamse vereniging vindt het onbegrijpelijk dat België nog geen nationaal diabetesplan heeft. "Dat wordt nochtans sterk aanbevolen in de VN-resolutie over diabetes van december 2006. Ook de Senaat riep in 2007 op tot een gecoördineerde aanpak", luidt het.
Naar aanleiding van Wereld Diabetes Dag op 14 november wil de VDV mensen bewust maken van hun risico op diabetes en een lans breken voor preventie. "Voldoende bewegen en evenwichtig eten zijn de eerste stappen om het risico op diabetes in te dijken. Ook een gecoördineerde aanpak door huisarts, verpleegkundige en specialist zorgt voor een snelle diagnose en gepaste behandeling", besluit de VDV.
Wetenschappers ontdekten een medische oorzaak waarom sommige vrouwen geen zin in seks hebben. Hiermee bewijzen ze dat deze 'aandoening' niet verzonnen is door farmaceutische bedrijven.
Hersengebieden De hersenen van vrouwen met een laag libido gedragen zich compleet anders dan degenen met een gezonde seksdrift, ontdekten wetenschappers. Ze vergeleken het brein van 19 vrouwen met een laag libido met zeven dames met een normale seksdrift. De proefpersonen moesten naar erotische films kijken en vervolgens naar een blanco scherm, ondertussen hielden de onderzoekers hun hersenen in de gaten met een MRI-scan. Daaruit blijkt dat tijdens de seksscènes bij dames met een normale seksdrift meer bloed naar bepaalde delen van de hersenen stroomden. Dames met een laag libido vertoonden deze verhoging niet.
Niet verzonnen Sommige dokters beweren dat een laag libido bij vrouwen een 'aandoening' is verzonnen door farmaceutische bedrijven om de verkoop van vrouwelijke versies van Viagra te stimuleren. Professor en onderzoeker Michael Diamond: "De resultaten van dit onderzoek bewijzen dat een lage seksdrift een echte aandoening is."
Dr. Karim Vahed van de universiteit van Derby en de welgeschapen Platycleis affinis.
Een welbepaalde soort bossprinkhaan gaat door het leven met een immens geheim: hij heeft de grootste testikels ter wereld. Zijn ballen wegen 14 procent van z'n lichaamsgewicht.
Dit is gebleken uit onderzoek van dr. Karim Vahed van de universiteit van Derby. "We konden onze ogen niet geloven toen we de testikels van de Platycleis affinis zagen", aldus de wetenschapper. "Het leek wel of ze zijn hele buik vulden".
Onvermoeibare lover Dat deze sprinkhaan goed geschapen is, betekent evenwel niet dat hij enorme massa's sperma kan produceren. Wel kan het insect blijven paren zonder uitgeput te geraken.
Het vorige klotenrecord stond op naam van een soort fruitvlieg. Diens testikels wegen 10,6 procent van zijn lichaamsgewicht.
Het is ver gekomen. De politie van Aalst bewaakt topadvocaat Jef Vermassen. Agenten patrouilleren dag en nacht rond zijn kantoor in Lede en zijn privéwoning in Erembodegem. Dat meldt de krant Het Laatste Nieuws. De strafpleiter wordt met de dood bedreigd na zijn overwinning in het proces over de parachutemoord. Volgens hem is dat het gevolg van hatelijke oproepen op Facebook.
Dit moét stoppen. Hij heeft zijn werk gedaan. Het proces is correct verlopen. Wij hebben verloren, het zij zo. Iedereen mag zijn mening uiten, maar nu worden er echt wel grenzen overschreden
Vic Van Aelst
Volgens duizenden Vlamingen op Facebook is Jef Vermassen de grote boeman die de volksjury manipuleerde en van zijn gelijk kon overtuigen in het proces rond de parachutemoord. De 'Anti Jef Vermassen'-groepen brachten intussen bedreigers op ideeën. De advocaat en zijn gezinsleden ontvingen doodsbedreigingen. Ze werden zelfs aangeklampt tijdens een citytrip in Parijs.
Geen risico's De politie van Aalst neemt de dreigementen zeer ernstig op en wil geen risico's nemen. De steradvocaat krijgt nu bescherming en zijn eigendommen worden in de gaten gehouden. Het gerecht zoekt ook naar de auteurs van de dreigementen.
Van Aelst Opvallend is dat Vic Van Aelst, verdediger van Clottemans, het opneemt voor zijn 'concurrent'. Hij geschokt is door de hetze tegen zijn confrater. "Dit moét stoppen. Hij heeft zijn werk gedaan. Het proces is correct verlopen. Wij hebben verloren, het zij zo. Iedereen mag zijn mening uiten, maar nu worden er echt wel grenzen overschreden", zegt hij.
Vorig jaar lieten 3.759 zestigplussers terwijl dat er tien jaar geleden nog maar 2.015 waren. 6 procent van alle Belgen die hun huwelijk laten ontbinden is ouder dan 60 jaar. Dat meldt de federale overheidsdienst Economie.
Zestigers hebben nog heel wat jaren voor de boeg. Die willen ze delen met een partner met wie het goed klikt.
Daarmee is de toename van het aantal echtscheidingen bij de 60-plussers dubbel zo groot als bij de hele bevolking. Tussen 2000 en 2009 naam het aantal echtscheidingen met 'slechts' 20 procent toe, van 27.002 naar 32.606.
Relatietherapeute Rika Ponnet meent te weten waarom zestigplussers nu vaker dan ooit de stap zetten naar een echtscheiding.
"Enerzijds omdat een echtscheiding vandaag de normaalste zaak van de wereld is. Anderzijds omdat het beeld de laatste tien jaar nog is veranderd. Ook bij de oudere generatie is scheiden heel gewoon geworden."
Bovendien worden we steeds ouder. "Zestigers hebben nog heel wat jaren voor de boeg. Die willen ze delen met een partner met wie het goed klikt", zegt de relatietherapeute
Bijna kwart van Belgen koopt meer tweedehands dan voor crisis
Bijna een kwart van de Belgen koopt (23,8 procent) en verkoopt (24,3 procent) meer tweedehands sinds het begin van de economische crisis. De peiling ging niet over auto's en kleding. 200 euro verdiend Vooral in Wallonië (32,9 procent) en Brussel (28,4 procent) wisselden opmerkelijk meer spullen van eigenaar sinds het uitbreken van de crisis, tegenover 18,4 procent in Vlaanderen. Eén op de vijf ondervraagden verdiende de afgelopen twaalf maanden meer dan 200 euro met de verkoop van tweedehandsartikelen, 2,6 procent zelfs meer dan 800 euro. Goed voor milieu Dit blijkt uit een peiling die Troc.com, de Europese marktleider in depotverkoop van tweedehandsartikelen, in september door iVox liet uitvoeren bij een representatief staal van duizend Belgische consumenten. "Zes op de tien Belgen vinden dat ze een positieve bijdrage leveren aan het milieu als ze een tweedehandsartikel aan- of verkopen", zegt Pierre Boseret, algemeen directeur van Troc.com Benelux en Duitsland. Weggeven Bijna de helft van de ondervraagden geeft het merendeel van de spullen die ze niet meer gebruiken, weg aan familie, vrienden, kennissen of een vereniging met een goed doel. Vijftien procent kan er geen afstand van doen en bewaart ze. Bijna één op de vijf (19 procent) verkoopt de goederen.
De helft van de ondervraagden brengt zijn waren aan de man via een veiling- of tweedehandssite, terwijl 27 procent rommelmarkten of antiekbeurzen verkiest, 8 procent een advertentie in een krant of huis-aan-huisblad plaatst en 9 procent de weg vindt naar een depotverkoopwinkel
Dromen behoren tot de mysterieuze tak van de wetenschap. Betekenen je nachtelijke fantasieën eigenlijk iets en waarom droom je steeds over hetzelfde? Deze tien interessante weetjes werpen een ongekende blik op je dromen.
1. Dromen houden je gezond Steeds maar over hetzelfde dromen is om gek van te worden? Niet volgens de wetenschap. Dromen houden je psyche net gezond en voorkomen dat je psychomatische stoornissen oploopt. Denk daaraan als je volgende keer midden in een nachtmerrie wakker wordt: je hersenen laten enkel wat stoom af. 2. Foetussen en blinden dromen ook Het ontbreken van een visueel component betekent niet dat je geen dromen meer hebt. Blinden en foetussen hebben bijvoorbeeld zeer levendige dromen die geluiden, geuren en aanrakingen betrekken. 3. Je droomt niet van een persoon of plaats die je niet kent De mensen in je dromen zijn dan misschien niet helemaal echt, toch lijken ze vertrouwd. De hersenen zijn in staat om gezichten, plaatsen, gebeurtenissen en gedragingen te mengen. De basis is het echte leven met mensen die je kent of plaatsen waar je geweest bent. 4. Je droomt elke nacht Elke mentaal stabiele persoon beleeft er wel 4 tot 7 per nacht. Het feit dat je ze niet meer kan herinneren, betekent niets. Volgens wetenschappers vergeten mensen 90 procent van hun dromen.
5. Geneesmiddelen kunnen dromen verbeteren Sommigen beweren dat geneesmiddelen als nicotinepleisters, supplementen, slaapmiddelen en dergelijke, dromen een ware boost geven.
6. Technische evoluties beïnvloeden dromen Raar maar waar: vorige generaties die zwart-wit tv keken, hebben zwart/witte of slechts licht gekleurde dromen. In tegenstelling tot de nieuwe generaties kinderen: zij dromen in 'full colour'. Dromen we dan ook binnenkort in High Definition of met Super Surround, zelfs met replay-functie? 7. Mannen dromen vaak over andere mannen Wees gerust, 's nachts denkt hij niet aan die mooie blonde meid. Veel kans dat hij eerder over zijn baas, loodgieter of vriend droomt. Onderzoek bewijst dat mannen meestal over mannen dromen, terwijl vrouwen even vaak over beide geslachten dromen.
8. Ex-rokers hebben levendige dromen Nog een reden om nee te zeggen tegen de sigaret: ex-rokers beleven hun droomervaringen intenser, alsof je tegelijk slaapt en toch naar een film kijkt. 9. Mannen dromen actiever en agressiever Vrouwen dromen positiever dan mannen. Met uitzondering van enkele nachtmerries, schijnen de vrouwelijke nachtelijke escapades vredelievender en gekruid met vrienden en familie. Jongens dromen actiever en agressiever, vaak met minder gekende personen en meer negatieve gevoelens. 10. Moeilijker als je dronken bent Alcohol vertraagt je hersenen waardoor je zelfs niet meer droomt. De REM-slaap, de fase waarin je droomt, wordt zelfs overgeslagen als je onder invloed bent. Je valt meteen in de diepe faseslaap.
Een vaccin zou een revolutionaire nieuwe behandeling tegen verschillende soorten kanker kunnen worden. Britse onderzoekers ontdekten namelijk een manier om het immuunsysteem te beschermen tegen een aanval van tumoren.
Proteïne Britse onderzoekers ontdekten hoe tumorcellen zich beschermen tegen het natuurlijke verdedigingssysteem van het lichaam. Het proteïne FAP (fibroblast activation protein alpha) stopt het immuunsysteem van het lichaam van de kwaadaardige kankercellen te bevechten. Kankercellen doen het lichaam 'denken' dat ze een blessure zijn. Hierdoor gaat het lichaam in plaats van de tumoren te vernietigen deze cellen voeden. Hierdoor kan er geen vaccin of andere behandelingen gemaakt worden die werken met het immuunsysteem van het lichaam. Nu ontdekten vorsers dus dat door FAP uit te schakelen, het lichaam zelf de tumoren aanvalt. Zichzelf genezen De onderzoekers testten deze theorie door muizen met longkanker op genetisch vlak te veranderen, zodat ze de productie van FAP konden uitschakelen. Nadat dit gebeurd was, bleek dat kankercellen stierven. Door dit proces af te zetten, geloven de vorsers dat het lichaam zichzelf kan genezen in geval deze ziekte.
Veel kankers Professor en immunoloog Douglas Fearon: "Dit is een belangrijke stap die de huidige kankerbehandelingen radicaal kan veranderen. De resultaten werpen nieuw licht op waarom het lichaam kankercellen niet vernietigt zoals het wel met andere ziekten doet. Het proteïne FAP staat in verband met veel kankers, waaronder borst-, darm- en longtumoren. Verder onderzoek moet wel nog uitwijzen of dit ook van toepassing is bij mensen.
Roodheid, zwellingen, kriebelende of zelfs pijnlijke tenen en vingers. Het is weer winter en dat betekent dat een aantal mensen weer last krijgt van wintertenen en winterhanden, ook wel perniones genoemd. Wat kunt u eraan doen?
Last van wintertenen en winterhanden?
Roodheid, zwellingen, kriebelende of zelfs pijnlijke tenen en vingers. Het is weer winter en dat betekent dat een aantal mensen weer last krijgt van wintertenen en winterhanden, ook wel perniones genoemd. Wat kunt u eraan doen?
Ongeveer 10 procent van de Nederlanders heeft wel eens last (gehad) van wintertenen en winterhanden. Vroeger kwam de aandoening vaker voor, maar dankzij warmere kleding en verwarming in onze huizen is het verschijnsel wat zeldzamer.
Vochtigheidsgraad belangrijk
U zou het misschien niet denken, maar de vochtigheidsgraad van de koude lucht is een belangrijkere factor bij het ontstaan van wintertenen en winterhanden, dan de temperatuur. Hoe vochtiger de kou, hoe meer kans op wintertenen en winterhanden.
Normaal gesproken verwijden bloedvaten zich bij warmte, waardoor er meer bloed door de bloedvaten kan stromen. Wanneer de kleine bloedvaatjes in de huid niet snel genoeg op temperatuursverschillen reageren, kan het extra bloed dat aangevoerd wordt niet goed doorstromen.
Het bloed hoopt zich op, waardoor de bloedvatwanden en het eromheen liggende weefsel beschadigd worden. Dit veroorzaakt klachten als rode of paarse plekken, zwellingen, jeuk en tintelingen aan uitstekende delen die blootgesteld zijn aan (vochtige) kou. Daarom komt het verschijnsel het meest voor aan vingers, tenen, voeten, benen, heupen, oren en de neus.
Extra kwetsbaar
Sommige mensen hebben meer kans op het krijgen van wintertenen of winterhanden. U bent extra kwetsbaar als u veel in de koude buitenlucht of koude ruimtes werkt, bètablokkers (tegen hoge bloeddruk) gebruikt, een behoorlijk onder- of overgewicht hebt, de aandoening in de familie veel voorkomt (erfelijke factor) of als u overmatig zweet op handen en voeten.
De verschijnselen van wintertenen en winterhanden kunnen ook voorkomen bij een ziektebeeld als de ziekte van Raynaud.
Wat zijn de verschijnselen?
Rode, blauwrode of paarse plekken, zwellingen, jeuk, branderigheid, gloeien of tintelen.
Ernstige klachten: blaren, zweertjes, wonden of een bacteriële infectie.
Kenmerkend van wintertenen en winterhanden is dat de klachten verergeren wanneer u uw ledematen weer opwarmt.
Hoe lang duren de klachten?
In principe verdwijnen de klachten binnen twee tot vijf weken. Met een beetje pech komen de klachten weer terug bij nieuwe blootstelling aan (vochtige) kou.
Maak een afspraak met uw huisarts wanneer de aandoening erger wordt, u ook klachten krijgt als je niet in de kou bent geweest, u heel erg veel last hebt of bètablokkers gebruikt.
Wat kun je eraan doen?
Helaas zijn er geen definitieve oplossingen om wintertenen en winterhanden te voorkomen. Maar probeer eens of de volgende tips uw klachten wat kunnen verminderen:
Smeer handen en voeten in met een vette crème.
Wrijf voorzichtig over de pijnlijke plekken.
Neem bij pijn een paracetamol (raadpleeg wel je huisarts als u andere medicijnen gebruikt).
Probeer wisselbaden met 3 minuten warm water en 30 seconden koud water. Sluit af met warm water.
Vooral (vochtige) kou vermijden. Moet u toch naar buiten, draag dan ruime en warme schoenen (liefst van leer) en handschoenen (wol).
Bent u buiten, blijf dan in beweging.
Smeer uw voeten en handen in met capsicum crème 0.075% FNA. Deze crème is op recept verkrijgbaar.
Er zijn ook geneesmiddelen die invloed hebben op de oppervlakkige bloedvaten. Omdat ze niet zonder bijwerkingen zijn, worden ze zeer terughoudend voorgeschreven.
Oma weet raad
Misschien onsmakelijk, maar baat het niet dan schaadt het niet: er wordt gezegd dat u minder last heeft van wintertenen en/of -handen als u met ochtendurine over uw tenen/handen plast.
Smeer uw tenen en vingers in met rauwe aardappel.
Tweemaaldaags insmeren met tijgerbalsem schijnt ook te helpen.
Ongeveer 10 procent van de Nederlanders heeft wel eens last (gehad) van wintertenen en winterhanden. Vroeger kwam de aandoening vaker voor, maar dankzij warmere kleding en verwarming in onze huizen is het verschijnsel wat zeldzamer.
Vochtigheidsgraad belangrijk
U zou het misschien niet denken, maar de vochtigheidsgraad van de koude lucht is een belangrijkere factor bij het ontstaan van wintertenen en winterhanden, dan de temperatuur. Hoe vochtiger de kou, hoe meer kans op wintertenen en winterhanden.
Normaal gesproken verwijden bloedvaten zich bij warmte, waardoor er meer bloed door de bloedvaten kan stromen. Wanneer de kleine bloedvaatjes in de huid niet snel genoeg op temperatuursverschillen reageren, kan het extra bloed dat aangevoerd wordt niet goed doorstromen.
Het bloed hoopt zich op, waardoor de bloedvatwanden en het eromheen liggende weefsel beschadigd worden. Dit veroorzaakt klachten als rode of paarse plekken, zwellingen, jeuk en tintelingen aan uitstekende delen die blootgesteld zijn aan (vochtige) kou. Daarom komt het verschijnsel het meest voor aan vingers, tenen, voeten, benen, heupen, oren en de neus.
Extra kwetsbaar
Sommige mensen hebben meer kans op het krijgen van wintertenen of winterhanden. U bent extra kwetsbaar als u veel in de koude buitenlucht of koude ruimtes werkt, bètablokkers (tegen hoge bloeddruk) gebruikt, een behoorlijk onder- of overgewicht hebt, de aandoening in de familie veel voorkomt (erfelijke factor) of als u overmatig zweet op handen en voeten.
De verschijnselen van wintertenen en winterhanden kunnen ook voorkomen bij een ziektebeeld als de ziekte van Raynaud.
54 procent van de Britse dames vindt een man met gezichtsbeharing aantrekkelijker dan een gladgeschoren jongen.
Te jong 14 procent van de Britse 1.832 Britse dames ouder dan 18 jaar geeft niet om de gezichtsbeharing van haar partner. 76 procent verkiest een stoppelbaard omdat dit hem mannelijker en dus aantrekkelijker maakt. Een op de tien geeft toe dat een gladgeschoren heer er vaak jong uitziet. Twee derde van degenen die gezichtsbeharing verkiezen houdt het meest van een stoppelbaard, slechts 12 procent is dol op een volgroeide baard. 19 procent zegt een snor te verkiezen, zes procent houdt van een geitensikje.
Lichaam Meer dan de helft van hen verkiest ook een man met haar op borstkas en rug, 40 procent vindt een gladgeschoren lijf te vrouwelijk. 27 procent houdt van een volledig haarloos lichaam. "Dat vrouwen niet van harige mannen houden is een mythe, het omgekeerde is namelijk waar. Hun instinct is hier waarschijnlijk voor verantwoordelijk, iemand met veel testosteron had meer kans om te slagen als jager, zijn waren dus ook hariger. Celebs als David Beckham en Johnny Depp maakten gezichtsbeharing trendy de laatste jaren," aldus Andy Barr, marketing director van de website Mycelebrityfashion.co.uk die de enquête organiseerde.
Celebs De enquête vroeg ook naar celebs met de meest aantrekkelijke gezichtsbeharing:
1. David Beckham kreeg met zijn stoppelbaard 68 procent van de stemmen. 2. De baard in combinatie met snor van Zac Efron was goed voor 51 procent. 3. De wereldberoemde snor van Tom Selleck haalde 48 procent. 4. Johnny Depp haalde met zijn geitensikje 41 procent. 5. De geitensik van Robert Downey Junior scoorde 38 procent
Topchef Sergio Herman gaat samenwerken met Delhaize. De Nederlandse chef van restaurant Oud Sluis bereidt voor de warenhuisketen twee nieuwe schotels: gelakt buikspek met linzen en mousseline van vergeten groenten en tagliolini met rivierkreeftjes, garnalenjus, aubergines en tomaten. Andere chefs Samen met Delhaize België creëerde Sergio Herman deze twee schotels, die je vanaf deze week vindt in de rekken van de Delhaize-winkels. Het zijn telkens porties voor één persoon. Sinds 2000 doet Delhaize geregeld beroep op de talenten van hedendaagse chef-koks. Momenteel zijn er negen chefs die actief meewerken aan de realisatie van schotels, onder hen ook Peter Goossens, Yves Mattagne en Pierre Wynants.