Inhoud blog
  • De kleerkast
  • Miyazaki
  • Autorijles
  • Bureaucratie !
  • Kranzbühler - Ultrasound
  • Ons kampeerwagentje
  • Wielertoeristen ?
  • Op het randje...
  • Witte laarzen... en oude wijn
  • Vakantieperikelen
  • Weer iets helemaal anders
  • Hygiëne ?
  • Het hoorcentrum
  • Naar Parijs
  • Op naar het Gardameer!
  • Verhuizen en vakantie
  • Audiometrie Lapperre
  • Lapperre
  • Terug naar af ?
  • Bouwbedrijf H. Ruttiens
  • Loodgieter - Fonteinier
  • Opnieuw naar school
  • A votre service, monsieur !
  • Werkloos
  • Kalkoen met Kerstmis
  • De Mooiste Dag
  • Welkom op mijn tweede blogje
    Foto
                    - 16 mei 1959 -      
                    De Mooiste Dag!
                   Een Nieuw Begin!
    Foto
                    -16 mei 2004 -


       Wil je naar mijn vorig blog?
          - Periode 1940 - 1960 -
     Klik dan  hieronder in de lijst
    Hoofdpunten blog fikskes_verhalen
  • Gouden Bruiloft
  • Petrol in de soep
  • Ajuinstoemp
  • De Melktand
  • Patatten van ... 'De Neus'
  • Een broertje erbij... en nog één
  • In blijde verwachting...
  • De Kolenzifters
  • Renéeke
  • Een vijver vol met!
  • Fietsperikelen
  • Nieuw blog: Periode vanaf 1960
  • A votre service, monsieur !
  • Werkloos
  • De Kerstkalkoen
  • De mooiste dag!
  • Een zware teleurstelling
  • 'œ Slisse en Cesaer '
  • De Officiële Kennismaking
  • Zwarte Piet
  • Vlaamse Kermis, de Eerste Kus
  • Appél aan bed!
  • Naar het Leger
  • Het Eerste Contact
  • De Edele Kookkunst
  • De Edele Kookkunst (deel 2)
  • Naar Büderscheid (deel 2)
  • Naar Büderscheid (deel 1)
  • 't 'œVliegmachien'
  • Gaan werken in het 'œatelier'
  • Mathileke Vis
  • De Nieuwe Laarsjes
  • Ons eerste fietsje
  • De Brug over het Albertkanaal
  • Nonkel Jan ( 2 ) - De grappenmaker
  • De Rode Zwembroekjes
  • Nonkel Jan
  • Bij 'Tenne' met vakantie
  • Het Koffieservies (deel 2)
  • Het Koffieservies (deel 3)
  • Het koffieservies. (deel 1)
  • De bevrijding - 4 September 1944
  • De Bedrieger, bedrogen
  • De laatste loodjes ...
  • Gestapo
  • Meester '˜Bagger' - (Deel 3)
  • Meester '˜Bagger' - (Deel 2)
  • Meester 'Bagger' - (Deel 1)
  • Mil '˜Piot' en de zoetlingskes (Deel 2)
  • Mil '˜Piot' en de zoetlingskes - (Deel 1)
    Archief per week
  • 12/11-18/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
    Wil je me een mailtje sturen?

    Druk op onderstaande knop aub

    Na... de tijd van toen.
    Levensloop met verhalen en vertellingen vanaf 1960
    15-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalkoen met Kerstmis
    1960

    Nog meer dan tijdens onze lange verloving zijn mijn schoonouders in de weer voor ons. Terwijl mijn vrouwtje in het kruidenierswinkeltje werkt schilt schoonmoeder, Julia, de aardappels of snijdt de groenten voor de soep.
    Als schoonvader 's avonds van zijn werk thuiskomt eten we met zijn allen in dezelfde eetkamer en na het afruimen vouwt Richard zijn krant open en bedekt er de halve tafel mee.
    Gedurende de acht jaren die we bij hen inwonen is er nooit één woord ruzie of wordt er geen minuut gepruild.
    Het is bij Richard en Julia altijd 'de zoeten inval' en bijna elke zondagavond komen hun kinderen en schoonkinderen met hun gezin en wordt er in de grote eetplaats taart gegeten, koffie en bier gedronken en daarna met de kaarten gespeeld en vooral veel, héél veel gelachen.

    Het eetmaal met kerstnacht is nog zo één van de tradities die absoluut in ere moet worden gehouden.
    Al vanaf negen uur 'valt' iedereen binnen en drinkt een paar glazen vooraleer  zich naar de middernachtmis te begeven. Na de mis - rond één uur - begint het uitgebreide feestmaal en dit duurt meestal tot iedereen gaat slapen, want blijven slapen is een must. Het is wel kamperen met matrassen en kussens op de grond, zelfs tot in de keuken toe, maar het is vreselijk gezellig en we lachen tot we in slaap vallen.

    Onze schoonzus Margriet, de vrouw van Willy, komt met een idee aandraven.
    'Op het werk zeggen ze dat kalkoen niet meer zo duur is en dat het toch héél wat beter is dan die traditionele kip altijd.'
    'Ja maar, waar kunnen we zo 'n beest gaan kopen? Ik heb die nog nooit bij onze beenhouwer gezien hoor.' Zeg ik een beetje ongelovig.
    'In de Grand Bazar, dat nieuw grootwarenhuis, daar zullen er wel zijn.'
    'En als jij ze gaat kopen maken wij ze klaar hé, Clementine?'
    Mijn vrouw knikt instemmend en ik begeef me op pad.

    Stokkel is eigenlijk een deelgemeente van Brussel en in de “Grand Bazar de Stockel” sprak men toen (1960) nog bijna uitsluitend Frans, terwijl wij op school nooit veel Frans hadden geleerd en hoe kalkoen in het Frans genoemd wordt wist ik toen helemaal niet.

    De beenhouwer van dienst vraagt nogal onvriendelijk.
    'Qu'est-ce que tu veux, jeune homme?'
    'Een kalkoen alstublieft ...' probeer ik schuchter.
    'Un quoi?'
    Ik slik even en zeg met gedempte stem: ' Un Kalkon ...s' il vous plait.'
    'Quel poids?'
    'Euh, Cinq kilos.' en ik steek vijf vingers in de lucht.
    De man grijpt een beest en legt het op de weegschaal.
    'Celui-ci pese 3 kilo, ca va?'
    Door mijn handen te spreiden wil ik hem aan het verstand brengen dat ik een dikker exemplaar wil.
    'Plus grand? Ca, je n'ai pas ... Deux alors?' vraagt hij, omdat ik blijft aarzelen.
    'Euh, oui ... zeker?'
    Hij grijpt een tweede vogel en legt hem bij de andere.
    'Cinq kilos et demi. Voilà!' Hij pakt ze in, ik betaal en begeef me op weg naar huis.
    Daar staan de twee jonge vrouwen al op mij te wachten.
    'Laat eens zien hoe ze er uit ziet.' Zegt Tineke.
    'Ik heb er zelfs twee' zeg ik fier.
    'TWEE!' Schrikt mijn schoonzus. 'Wie gaat dat allemaal opeten?'
    Griet grijpt de boodschappentas uit mij handen en legt het pak op tafel.
    Haar mond valt open van verbazing.
    'Maar ... maar, dat is geen kalkoen!'
    Tineke beaamt dit en fronst haar wenkbrauwen  - 'Wat heb je gevraagd?'
    'Un kalkon ...' stotter ik en voel al dadelijk dat er iets mis is.
    Griet proest het uit. ( ze werkt in Brussel en spreekt veel beter Frans dan ik. )
    'Maar dat zijn twee eenden die je hebt!'
    'Hoezo?' Ik moet haar schaapachtig hebben aangekeken want ze krijgt de slappe lach.
    'Kalkoen, in het Frans, is niet 'kalkon' maar 'dinde'!
    'Wat je hier hebt noemt men canard of canneton (eendenkuiken)!
    Nu begint mijn vrouw ook te lachen en het 'kuiken' beseft plots zijn blunder en lacht hartelijk mee.
    'Ja zeg, kalkON of cannetON, 't rijmt alle twee op -ON, hé?'

    'Wat nu?' 'Het is te laat om nog terug te gaan, dus vandaag maken we eend, ook al verwacht iedereen kalkoen.' 
    'Weet je wat? We zeggen niks en maken die eenden klaar in de oven, misschien merken ze het niet eens ...'

    Gabby mijn tweede schoonzus - een struise boerendochter - komt, samen met haar kroost, langs de achterkeuken binnen en snuift heel diep de braadlucht op.
    'Mmm, dat ruikt hier al lekker naar kalkoen! Mag ik eens kijken?'
    'Nee!' de twee kokkinnen springen gelijktijdig voor de oven.
    'Gaan jullie  al maar aan tafel zitten, het eten is bijna klaar.'

    Iedereen heeft lekker gegeten en is vol lof over 'de kalkoen'.
    Niemand heeft iets gemerkt en ze vinden het veel lekkerder dan kip.
    'Het was een goed idee om eens iets anders te eten dit jaar,' zegt Gabby,terwijl ze het laatste beentje afknaagt. 'Ik wist niet dat kalkoen zo lekker is.'
    'Weet je wat we volgend jaar zouden kunnen eten? Het schijnt dat het ook zeer lekker is; 'canard à l'orange'

    En toen ging het licht uit ...

    Twee dagen later komt de vrouw van de melkboer in de winkel.
    Ze vertelt in geuren en kleuren dat ze met kerstnacht bij haar pas gehuwde dochter mocht gaan dineren en dat de kalkoen héél lekker was.
    'Ja ons Christiane heeft eens iets nieuw uitgeprobeerd.'
    'In 'Het Rijk der Vrouw' stond een recept van gevulde Kalkoen met truffels.'
    'Het was allemaal héél lekker hoor, alleen, ... de saus was nogal zoet.'
    'Ze zal volgende keer slechts 250 gram truffels van Leonidas gebruiken.'


    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)


    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!