Fjak@


Image and video hosting by TinyPic

24-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wacht maar af: mama's antwoorden op kindervragen niet origineel

Wacht maar af: mama's antwoorden op kindervragen niet origineel

 

Omdat ik het zeg! We werden er vroeger gek van als onze mama weer eens haar favoriete zinnetje gebruikte. Maar wat blijkt? Als we zelf kinderen krijgen, dan worden we uiteindelijk net als hen en gebruiken we dezelfde afgezaagde antwoorden.

Uit een recente rondvraag bij 2.000 moeders blijkt dat 'wacht maar af', 'omdat ik het zeg' en 'vraag het aan je vader' de populairste antwoorden van een mama zijn op vervelende vragen van haar kinderen.

Grappig
Twee derde gaf wel aan dat ze al eens in het midden van deze zinnetjes stopten met praten, omdat ze beseften dat ze net als hun moeder klonken.

Meer dan de helft van de ondervraagde vrouwen zegt dan ook geschokt te zijn door de gelijkenissen met hun eigen moeder. Toch vindt ook 40 procent het 'grappig' dat ze uiteindelijk terugvallen op dezelfde zinnetjes.

Inspiratie
Het is ook niet zo dat ouders de afgezaagde antwoorden onbewust gebruiken. De enquête stelde namelijk vast dat ze opzettelijk kiezen voor deze uitdrukkingen, omdat die ook effectief waren bij hun eigen opvoeding.

"Het is natuurlijk dat je inspiratie haalt bij je eigen ouders, zeker als je uit ervaring weet dat hun woorden het juiste effect hebben", zegt de woordvoerster van Mothercare, die de enquête uitvoerde.

 


Categorie: Knipsels
» Reageer (30)
23-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fjak@'s mening dit is kunst zo'n foto .


.


Categorie:Fjak@'s foto van de week.
» Reageer (38)
22-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo hou je porties gezond!

 

 

Zo hou je porties gezond!

 

 

Wil je graag een paar kilootjes verliezen of je gewicht behouden zonder onafgebroken te moeten piekeren over een of ander streng dieet?

Begin dan eerst eens met je eetgewoonten aan te passen en vooral met de porties die je naar binnen speelt. Het is nu eenmaal een feit dat je vaak meer eet dan je lichaam nodig heeft omdat het simpelweg op je bord ligt. Deze 5 trucjes helpen je zeker en vast vooruit!

1. Gebruik kleinere borden
Vandaag zijn de porties overal groter geworden en ook de borden hebben zich aan deze trend aangepast. Gezonde porties zien er daardoor helaas al snel mini uit.

Verplaats je eten daarom naar kleinere borden. Het psychologisch effect zal groot zijn want je zal sneller een verzadigd gevoel krijgen en aanzienlijk minder gegeten hebben.

2.
Ga voor 50 procent groentjes
Vul je bord voor de helft met groenten! De vezels geven je namelijk sneller een gevuld gevoel.

3. Chopsticks
Steek meer geduld in je maaltijd en eet met stokjes. Hierdoor beperk je elke hap in grootte en eet je opvallend trager waardoor het "ik heb eigenlijk geen honger meer-signaal" tijdig je hersens bereikt.

4. H2O
Kies voor meer waterrijke voeding. Soepen, salades, komkommer, watermeloen, ze bevatten allemaal heel veel water en zorgen met beduidend minder calorieën voor een aangenaam voldaan gevoel. Zo is bewezen dat een slaatje of soep als voorgerecht eten de totale hoeveelheid opgenomen calorieën met 12 tot 20% kan verminderen.

5.
Tafelen is belangrijk
Stop het multitasken terwijl je eet en neem gewoon plaats aan tafel om rustig en bewust van je maaltijd te genieten. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat je anders al snel vergeet dat je gegeten hebt en de drang naar snacks veel groter wordt.


Categorie:Veggie
» Reageer (26)
21-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kameraad. auteur Josephine Banens

Kameraad


Wie is je trouwste kameraad,
die altijd op je wacht
je nooit verlaat
van ’s morgens vroeg tot dat
je ’s avonds weer naar bed toe gaat
of desnoods heel de nacht?

Ja inderdaad,
dat is de vaat!

 


Categorie:Gedichten
» Reageer (30)
20-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fjak@'s waargebeurde verhalen.


KOOPJES OF SOLDEN,

 Ja de koopjes of solden zijn er weer. Je moet dat eens meemaken in een gekende winkel , en dan spreek ik hier van een winkel in Brussel. Neen bij Harrods zou ik er zeker niet willen bij zijn. Eigenlijk heb ik ettelijke jaren in postorders gewerkt. Zo dus winkelverkoop was voor mij vreemd. Een daarvan was in kinderkleding. Daar ik niet in de winkel werkte , maar in de postorder wist ik het eerste jaar niet wat me overkwam. Ze vroegen me, Fjak@ ga gewoon aan de ingang staan , en vraag bijtijds maar achter hun kasticket. Eerlijk gezegd mijn hart bonsde in mijn keel. In die tijd woog ik amper 48 kg ,zo dus het was niet dat ik op viel, maar wel zo direct mee naar buiten kon gesleurd worden met de massa mee. Mensen toch dat moet je meemaken , je ziet wat hoor. Vechten voor een kinderkleedje terwijl er nog van dezelfde maat een heel rek vol hangt. Zal zeker voor de eer zijn geweest dacht ik dan terwijl ik weer mee naar buiten werd gesleurd. Neen ik heb aan niemand zijn kasticket gevraagd, ik denk niet dat ik dan hier nog gezellig zat te schrijven. Normaal ging de winkel open van 9 uur 's morgens tot 18 uur 's avonds, maar dan ging de winkel open om 8 uur en sluitingstijd was dan voorzien om 19 uur. Wel al die jaren dat ik daar ben weg gebonkt, hebben we nooit het sluitingsuur van 19 uur gehaald. Wij wilde wel verkopen hoe meer hoe liever maar... deze vechtende massa zorgde er telkens voor dat de winkel om 15 uur zijn deuren sloot !!! Waarom ik zie nog een verkoopster toekomen met een nieuwe lading in haar kar , ze moest springen of ze was verpletterd .. Ze was dan al klein van gestalte de kar zo vol mogelijk geladen en dan sprong die massa er onmiddellijk op, arm kind dacht ik dan .  Ik ging hier dan toch nog met regelmaat eens in de buitenlucht. En daarom moesten wij zo vroeg sluiten want !!!...de rekken waren zo goed als leeg maar de grond daar lag die mooie kleding vol van en ze keken niet naar beneden van belangen niet. Ik zou niet graag in de plaats geweest zijn die dag als een kledingstuk. Ze stapte en trapte daar gewoon weg alles stuk met het vuil van hun schoenen, gewoon vertrapt, en hetgeen gescheurd was moesten wij paperassen opmaken , ja die werden verbeurd verklaard.

Wees gerust nu dat moet ik er ook wel bij vertellen, bij Delvaux het gekende handtassen merk dat toen nog van Belgische makelei was, wel dat hoort niet aan zo’n winkel. In rijen van twee stonden ze daar mooi te wachten en telkens mochten daar dan zes mensen binnen. Maar wat deed dat schik volk...ze kochten er zoveel, wat mannenarmen konden dragen .Op een dag vroeg ik , maar sorry Mevrouw je draagt toch maar één handtas als je op stap gaat en ik zie je hebt er zoveel van dezelfde kleur gekocht. Ze keek eens goed rondom haar en fluisterde in mijn oor , "straks hebt ik die al allemaal verkocht, doe er juist 50 € bij en ik doe winst en diegene die ze kopen ook." Ja we zijn weer in de soldentijd.,Nu niet bij Delvaux die doen dat in schitterende stijl, staat zelfs iemand met warme drankjes bij, en in de zomer met nog zo'n ijskar maar wel een heel mooie. Ja tenslotte betalen ze dat na hun bezoek aan de winkel er toch bij.

Fjak@

 


Categorie:Fjak@'s waargebeurde verhalen.
» Reageer (34)
19-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is er nu mooier dan de liefde.

.


Categorie:Fjak@'s foto van de week.
» Reageer (34)
18-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bedankt lieve bloggers voor jullie geduld en de vrolijke groeten van Fjak@

..


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (16)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kappertjes

 
.


Kappertjes

 

Herkomst

Kappertjes zijn de ingemaakte ongeopende groene bloemknoppen van de kappertjesplant (Capparis Spinosa). Dit is een struikvormige plant met breed uitgroeiende takken tot 1 meter lang. In het wild komt deze plant veel voor in het gehele Middellandse Zeegebied, waar hij met zijn mooie grote witte bloemen de aandacht van de vogels trekt tussen de rotsen waar hij het best gedijt. Zogenaamde top-terroirs voor kappertjes zijn Cyprus, de Rhône-monding en het eilandje Pantelleria (tussen Sicilië en Tunesië) maar Algerije, Spanje, California zijn tevens grote producenten.

Productbeschrijving

Kappers kunnen niet vers worden gegeten, en moeten dus bereid worden. Er zijn drie verschillende methoden: op zout, in pekelwater en op azijn. De beide laatste methoden leveren kappertjes op die
de smaak van het vocht waarin ze bewaard werden overnemen (pekel of azijn). De fijne smaak van de kappertjes gaat hierbij verloren.

Sinds enkele jaren kan je bij ons ook een grotere variant met een steeltje eraan vinden. Zulke zogenaamde kappertjesaugurken of cornichon de câpres zijn de onrijpe, geplukte vruchten van zo’n zelfde kappertjesplant.

De kappertjes worden geklasseerd volgens grootte, men onderscheidt de :
Nonpareilles (5 -7 millimeter) - Surfines (7 - 8 millimeter) - Capucines (8 - 9 millimeter) - Capotes (9 - 11 millimeter) - Fines (11 - 13 millimeteren) - Grosses (13 - 14 millimeteren) en Hors calibre (14 millimeter en groter). De nonpareilles kappertjes zijn het fijnst van smaak.

Productiemethode

Kappertjes worden geplukt van mei tot eind augustus. De pluk begint ’s morgens vroeg, voor
zonsopgang en is zeer arbeidsintensief. Kappertjes zitten meestal in kleine glazen potjes, maar ook wel in blikjes. Je vindt ze in overvloed in voedingswinkels.


Smaak

Kappertjes worden vooreerst afgespoeld onder koud stromend water, om ze van hun zout te
ontdoen. In functie van smaak en aanwending kunnen ze verder ontzout worden door ze in koud water te laten weken (een half uurtje is voldoende). Kappertjes en kapperaugurken hebben een intense, zurige smaak en zijn zeer veelzijdig in de keuken.


Gastronomie

België is een zeer grote consument van kappertjes omwille van onze grote consumptie van klassiekers zoals américain préparé en uiteraard de rogvleugel met kappertjes, maar ze worden ook gebruikt als smaakmaker in sauzen en salades. In feite passen ze uitstekend bij tal van
mediterraans getinte gerechten, zoals pastasauzen, pizza’s, vis (tonijn, zwaardvis), tapenades. Bovendien zijn ze absoluut onmisbaar in tartaarsaus, caponata en vitello tonato.


Bewaring


Kappertjes bewaren lang,
op voorwaarde dat ze altijd onder de pekel blijven en niet uitdrogen.
Let op: voeg om uitdroging te voorkomen echter nooit azijn of iets dergelijks toe, want dan vermindert de kappertjessmaak zienderogen.

 

 


Categorie:Veggie
» Reageer (3)
17-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto met humor.

.


Categorie:Foto met humor
» Reageer (5)
16-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eet je mooi met dit wintervoedsel

 

 

Eet je mooi met dit wintervoedsel 

 

Waarom je in de winter wat vaker vis of broccoli op het menu moet zetten? Omdat ze stoffen bevatten die je huid steviger en gladder maken, uiteraard.

Een roze pompelmoes krijgt zijn kleurtje van lycopeen, een carotenoïde die goed is voor je huid. Uit een studie gepubliceerd in 2008 bleek dat van twintig testpersonen diegenen met een hogere concentratie lycopeen een gladdere huid hadden. Lycopeen zit ook in tomaten, wortels, watermeloen en rode pepers.


Sojabonen zijn rijk aan isoflavonen, die zich gedragen zoals antioxidanten en voorkomen dat vrije radicalen schade aanrichten aan de huid. Bovendien helpen ze het natuurlijke collageengehalte van onze huid op peil te houden.


In thee en koffie zit cafeïne, dat je huid helpt te beschermen tegen huidkanker. Volgens professor dermatologie Paul Nghiem, blokkeert cafeïne de voorlopers van kankercellen door een proteïne te blokkeren die ze nodig hebben om zich te kunnen verdelen.


Dat wortels voor een stralende teint zorgen, wist onze grootmoeder al. De reden? Ze bevatten de carotenoïden bètacaroteen en lycopeen, die de huid beschermen.

Vis die rijk is aan omega 3-vetzuren, zoals tonijn en zalm, maakt je huid jonger omdat het eicosapentaeenzuur het collageen bewaart, waardoor de huid stevig blijft. Bovendien zijn deze vetzuren ook goed voor je hart.


Voedsel dat rijk is aan vitamine C, zoals broccoli, helpt om rimpels en uitdroging van de huid te bestrijden. Uit een onderzoek gepubliceerd in 2007 bleek dat vitamine C vrije radicalen bestrijdt en een cruciale rol speelt in de synthese van collageen, waardoor de huid stevig blijft.

Wie spinazie eet, wordt niet alleen sterk, maar krijgt ook een stevige portie luteïne binnen, een carotenoïde die je huid beschermt tegen de schade van UV-stralen.

Een excuus nodig om chocolade te eten? Leer dan het woordje 'epicatechine' uit je hoofd. Uit een onderzoek bij 24 vrouwen gepubliceerd in ‘The Journal of Nutrition’ is gebleken dat wie dagelijks warme chocolademelk met dit antioxidant drinkt, binnen de twaalf weken een betere huidtextuur krijgt. De epicatechine zou ervoor zorgen dat er meer bloed naar de huid stroomt, waardoor deze een grotere voorraad voedingsstoffen en zuurstof aangeleverd krijgt.

 

 


Categorie:Veggie
» Reageer (8)
15-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zonder woorden

.


Categorie:Fjak@'s foto van de week.
» Reageer (7)
14-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winteravond .auteur Rien Vroegindeweij.

Winteravond

Op een avond steeg uit mijn schoorsteen geen rook
Het waren barre tijden, het geld was op, de kolen ook
Ik zat met voor mij een paar nieuwe gedichten
Toen een vriend mij met zijn gezelschap kwam verlichten.

We praatten wat en dronken, ik had nog wat cognac
We schaakten, ik won; alleen de open haard ontbrak
We gooiden blokken op het vuur van onze verbeelding
En brachten de avond zeker niet door in verveling

s'Nachts in een diepe slaap gezonken ging ik reizen
Liep over verwarmde vloeren in romeinse paleizen
Een goede drank en aan het spit een everzwijn
O waarom kan men alleen in dromen gelukkig zijn.


Categorie:Gedichten
» Reageer (3)
13-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De perfectie!!!!!

.


Categorie:Foto met humor
» Reageer (5)
12-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pasta alla Norma.

.




Pasta alla Norma


Ingrediënten (voor twee personen): 200 g pasta, korte vormpjes; 1 aubergine; 0,5 liter tomatensaus (de passata van Cirio is een aanrader, te vinden in de Belgische supermarkten); 1 teentje look; Olijfolie; 1 blokje groentebouillon; 1 ei, hardgekookt; Enkele blaadjes basilicum; Zout en peper; Parmezaanse kaas of gedroogde ricotta (niet makkelijk te vinden).


Bereiding:

1. Snijd de aubergine in kleine blokjes en frituur ze in olijfolie. Laat ze een kwartiertje uitlekken en besprenkel ze met zout.

2. Kook de passata in olijfolie, voeg een teentje look en een blokje groentebouillon toe.

3. Kook intussen de pasta al dente.

4. Plet het ei in stukjes. Voeg ze toe aan de saus. Voeg ook de aubergines toe, enkele blaadjes basilicum, peper en zout.

5. Meng de pasta met de saus en besprenkel de schotel met Parmezaanse kaas of gedroogde ricotta. Giet er voor het opdienen wat olijfolie over. Als wijn kan er een Ciro Rosso of Rosata bij.

 


Categorie:Veggie keuken
» Reageer (4)
11-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kruiswoordraadsels zijn even effectief als medicatie tegen dementie

 

 

 

Kruiswoordraadsels zijn even effectief als medicatie tegen dementie.

 

 

Twee uur per dag actief bezig zijn met je lichaam en geest is even effectief tegen dementie dan een behandeling met geneesmiddelen. Dat blijkt uit een recent onderzoek. Simpele activiteiten zoals tuinieren, kruiswoordraadsels of sudoku's oplossen, koken en zingen houden je brein gezond en kunnen de ziekte zelfs afremmen.

Het gaat om een onderzoek van Beierse wetenschappers, waarin dus bevestigd werd dat het actief houden van je hersenen gezond is.

Sessie
Een jaar lang trokken de onderzoekers zes dagen per week naar een rusthuis, waar ze een therapeutische sessie van twee uur uitvoerden. Die begon met een spirituele introductie van 10 minuten, waarbij de 98 deelnemers praatten over 'geluk' of samen een lied zongen.

Daarna deden ze een lichte vorm van lichaamsbeweging, zoals bowlen. Ze gingen ook een half uurtje aan de slag met kruiswoordraadsels en voerden gedurende 40 minuten alledaagse activiteiten uit, zoals koken en tuinieren.

Levenskwaliteit
"De impact was minstens even goed als een behandeling met de medicijnen die normaal voorgeschreven worden om dementie te behandelen", zegt onderzoeksleider professor Elmar Graessel.

Zo stelden de sessies het verval van de cognitieve functies van demente patiënten minstens een jaar uit. Na een jaar zaten de deelnemers namelijk op hetzelfde van de 'Alzheimer's Disease Assessment Scale', die vertelt hoe ver de ziekte gevorderd is.

"Een bijkomend voordeel is dat ze na de sessies twee keer beter in staat waren om dagelijkse taken uit te voeren", vult Graessel aan. "Dat toont aan dat onze therapie de levenskwaliteit van demente patiënten in een rusthuis sterk verbetert."

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (0)
10-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Beste bloggers,

Neen ik ben niet ziek en ook niet op verlof.

Het is een computerprobleem, ik hoop een oplossing te vinden waar ik misschien heb
overgekeken, maar ik blijf verder zoeken.

Dus verontschuldig me, maar het komt van diep uit men hartje:

De groeten aan iedereen.

Fjak@

Categorie:geen categorie
» Reageer (87)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Neen echt waar zo groot was die vis....

.


Categorie:Foto met humor
» Reageer (14)
09-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De echte oorsprong van thee.

 

De echte oorsprong van thee.


Waarschijnlijk ligt de ware oorsrpong van thee bij de inwoners van Zuid-Oost Azië, waar de thee vandaag nog altijd in het wild groeit. Thee wordt voor het eerst schriftelijk vermeld in 350 Voor Christus door Kuo P’o, die bezig was met het bewerken van het Chinees woordenboek.

Kuo P’o omschreef thee als een drank gemaakt uit het koken van theeblaadjes in water. Thee werd gezien als een geneesmiddel tegen spijsverteringsproblemen en goed voor het bevorderen van het zenuwstelsel. Theeblaadjes werden ook extern toegepast om reuma tegen te genezen.

Wanneer de vraag naar thee steeds maar bleef stijgen, maar de lokale productie ervan niet kon voldoen aan de vraag begon men met het aanplanten van theestruiken in grote getalen.

Thee werd voor het eerst geteeld op de heuvels van Szechuan in Midden-China. In de 5e eeuw na Christus, werd thee de primaire drank in China en hielden de boeren meestal een stuk grond vrij voor het telen van hun eigen thee.

Soorten thee

In totaal zijn er 6 verschillende soorten thee. Elke thee komt echter van dezelfde plantenfamilie, de Camellia Sinensis. Het grote verschil tussen de soorten thee is het verwerkingsproces.

 

Zwarte thee

Zwarte thee, de meest populaire soort thee in Europa, biedt een stevige smaak en heeft een diep rode kleur die het gevolg is van een uitgebreid fermentatieproces. Bij het maken van zwarte thee worden de theeblaadjes lang blootgesteld aan de lucht tot ze volledig droog zijn.

Groene thee

Groene thee is een mild brouwsel met een zachte smaak. Er is geen oxidatie bij de verwerking ervan. Integendeel, de bladeren zijn gewoon verwelkt en worden meteen daarna gebrand of gedroogd. Groene thee wordt vooral in China en Japan gedronken. De laatste jaren is groene thee aan een forse opmars bezig binnen Europa.

Witte thee

Witte thee, de zeldzaamste soort thee, wordt verkregen uit blaadjes en knoppen die nog niet volledig geopend zijn. De thee heeft een delicate, zachte smaak en lichte kleuren. Witte thee wordt nauwelijks bewerkt, enkel even gestoomd en gedroogd. Hierdoor behouden ze veel van hun vitaminen en positieve eigenschappen.

Oolong thee

Oolong thee is een kruising tussen een zwarte en groene thee. Oolong heeft en wat fruitigere smaak. De bladeren worden even geoxideerd warna ze gisten en uiteindelijk worden gedroogd.

Gele thee en Puerh

Dit zijn 2 minder bekende soorten thee. Gele thee heeft een bloemgele kleur en een uitgesproken milde en frisse smaak. Gele thee is vrij zeldzaam en wordt op kleine schaal geproduceerd.

Puerh thee heeft een krachtige smaak. Dit komt door het lange fermentatie- en rijpproces. Puerh thee krijgt wel eens de bijnaam 'aflsankthee', daar het vaak aanbevolen wordt bij het afslanken en hoog cholesterol. Hier is echter nog geen wetenschappelijk bewijs voor geleverd.

 

 

 3000 variëteiten thee

Wereldwijd zijn er maar liest 3000 variëteiten thee. Elke thee is echter afkomstig van dezelfde plantenfamilie, namelijk de Camilia Sinensis. Het grotendeel van de theeplantages ligt overigens in bergachtige streken, welke het meest geschikt is om thee te telen.

Thee vermindert de kans op een hartaanval

Uit recent Nederlands onderzoek kwam men tot de conclusie dat mannen die zwarte thee dronken 50% minder kans hebben op een hartaanval.

Thee verhoogt de vruchtbaarheid

Tests hebben aangetoond dat het drinken van een halve tot twee kopjes thee per dag de vruchtbaarheid bevorderd bij vrouwen. Bij de test dronken 250 vrouwen elke dag een kopje thee. Bij de theedrinkende vrouwen lag het aantal zwangerschappen dubbel zo hoog dan bij de vrouwen die geen thee dronken.

Thee als luchtverfrisser

Wist je dat je onaangenaame geurtjes in de koelkast kan bestrijden met zwarte thee? Leg hiervoor een zakje zwarte thee in de koelkast, na enige tijd zul je merken dat de slechte geuren verdwenen zijn en je koelkast zelfs lekker en fris zal ruiken.

Wratten bestrijden met zwarte thee

De stof genaamd looizuur, die van nature voorkomt in thee helpt tegen het bestrijden van wratten. Breng een vochtig theezakje op het besmette gebied aan voor ongeveer 15 minuten, herhaal dit 3 maal per dag. Je zal merken dat de wrat langzaam aan begin te krimpen en geleidelijk aan helemaal verdwijnt.

Genees opgezwollen ogen met thee

Leg een vochtig theezakje of vochtige theeblaadjes op je ogen om opgezwollen ogen te genezen of te voorkomen. Doe dit gedurende 20 minuten. Nadien zullen je ogen er weer helemaal normaal en goed uitzien.

Nederlanders als theepionier

Het waren de Nederlanders die voor het eerst thee importeerden in het Westen. Dit gebeurde begin 17e Eeuw. Niet veel later werd thee geaccepteerd als ruilwaar en massaal ingevoerd in Europa.

Thee voorkomt prostaatkanker

Het percentage mannen met prostaatkanker ligt in Azië veel lager dan elders ter wereld. Volgens specialisten is dit vooral te danken aan groene thee. Groene thee bevat krachtige anti-oxidanten en bevat kankerwerende stoffen en word in Azië, na water, het meest gedronken.

Zwarte thee verlaagt risico op huidkanker

In recent onderzoek naar het ontstaan van huidkanker kwam men tot de vaststelling dat muizen bij wie zwarte thee werd toegediend de kans op huidkanker veel lager lag. Wetenschappers denken dat dit door de polyfenolen in de thee komt, een sterk anti-oxidant.

Turk is de grootste theedrinker

Je zou misschien denken dat Turkije een volk is van hoofdzakelijk koffiedrinkers, maar Turkije is nu 's werelds nummer als het gaat om thee consumptie per hoofd. De Turken drinken dagelijks maar liefst vijf tot tien kopjes thee!

 

Wanneer je echt van thee wilt genieten, kies je best voor losse thee. Voor wie weinig tijd heeft of niet veel werk wilt hebben aan het klaarmaken van thee drinkt beter thee uit zakjes. Losse thee is van veel betere kwaliteit, hier leggen we u uit waarom.

Geschiedenis van het theezakje

De eerste theezakjes werden per ongeluk gemaakt uit handgenaaide zakken uit de zijdemousseline. Het was Thomas Sullivan, een thee- en een koffiehandelaar uit New York, die probeerde kosten te besparen door middel van losse thee in kleine zijdezakken te transporteren. Er werd toen vooral tin gebruikt voor goederen te transporteren, een materiaal dat zeer duur was in die tijd.

De klanten, die verward waren door deze nieuwe verpakking, gebruikten de volledige verpakking voor de thee te drinken.

Voor losse thee worden grote bladen gebruikt. De kleine bladen, meestal, van mindere kwaliteit, gaan in theezakjes.

Thomas kreeg vele verzoeken naar deze zakjes. De theezakjes werden gecommercialiseerd en gingen al snel de hele wereld rond. Jammer genoeg, was aan het gebruiksgemak van het theezakje één groot nadeel, namelijk het verlies van smaak.

In de theezakjes kregen de blaadjes te weinig ruimte om zich te ontplooien en hun smaak vrij te geven. De smaak werd ook tegengehouden door het zakje.

De laatste jaren verbetert de kwaliteit van theezakjes. Het materiaal van de theezakjes is meer poreus, waardoor de smaak zich beter verspreidt.

Wat was de oplossing? Kleinere theeblaadjes en overblijvende gruis gebruiken waardoor minder ruimte nodig was voor de theeblaadjes. Maar kleine theeblaadjes en gruis zijn van een veel lagere kwaliteit dan losse thee.

Losse thee is van betere kwaliteit

De thee van superieure kwaliteit wordt gewoonlijk verkocht als losse thee. Bovendien wordt de thee in zakjes sneller oud en is het mogelijk dat het zakje geuren van omringend voedsel opneemt.

Theezakjes zijn meestal een mix van verschillende theesoorten, dit om dezelfde smaak te behouden.

Een theezakje kan uit wel 7 à 8 soorten thee bestaan om dezelfde smaak te behouden.

Goede thee hoeft helemaal niet duur te zijn; en is zelfs goedkoper dan je denkt. Wanneer je thee in zakjes koopt, is de grootste kost hiervan het verwerkingsproces om de thee in het zakje te krijgen, en natuurlijk ook de merknaam.

De betere thee wordt over het algemeen los verkocht, en de prijs per kop is vaak lager dan commerciële zakjesthee. De prijzen van losse thee beginnen al bij een 3-4 euro per 100 gram. Dit komt neer op een prijs van 3 tot 8 cent per kopje voor 1 à 2 gram.

Het grote nadeel aan losse thee, is dat deze meestal niet of in weinig variëteiten te koop is in de gewone supermarkt. Meestal zal je al naar een speciaalzaak moeten gaan of je thee online moeten kopen.

 

Iedereen drinkt zijn thee zoals hij of zij zelf wil. Maar de basis voor en goed bereide thee zijn goede ingedriënten, het nodige materiaal maar ook de nodige oefening. Laat je thee helemaal tot zijn recht komen met onze tips en werkwijze voor een perfect kopje thee.

Een goed bereid kopje thee kan hemels smaken, maar een slecht bereid kopje kan een onaangename of bittere smaak als resultaat geven. Meestal komt dit omdat de thee niet op de goede manier wordt klaargemaakt.

Zo kan onder andere het water veel te warm zijn, of heeft men de thee te lang laten trekken in de theepot waardoor de thee een bittere smaak krijgt. Hieronder de volledige handleiding over hoe je het perfecte kopje thee klaarmaakt.

 

Benodigheden

Allereerst de benodigheden. Wat heb je zoal nodig voor een perfect kopje thee?

·         Theepot, liefst uit porselein of klei. Liever geen glas, zink of metaal.

·         Porseleinen of kleien kop, zink of metaal is af te raden. De thee komt het best tot zijn smaak in een brede, niet diepe kop.

·         Ketel voor het water te koken.

·         Bronwater. Bij voorkeur Spa Blauw.

·         Een goede losse thee.

·         Eventueel een filter om de losse theeblaadjes op te vangen.

Werkwijze

1.Breng meer dan voldoene water aan de kook in de ketel

Des te beter het water, des te aangenamer de smaak van de thee. Het beste water is gebotteld (niet gedestilleerd). Indien je leidingwater gebruikt, laat het water eerst gedurende 10 seconden stromen, zo ben je zeker van vers en nieuw water.

2.Verwarm de theepot met water

Dit doe je door een beetje kokend water uit de ketel in de theepot te schenken. Laat vervolgens gedurende één minuut de theepot warm worden. Draai het water lichtjes rond in de theepot.

Wanneer de theepot voldoende warm is giet je het water weg. De reden waarom je best een kleien of porseleinen theepot gebruikt is dat deze heel goed warmte bijhouden en geen smaak afgeven.

3.Breng de theeblaades in de theepot

Voor de meeste theesoorten varieert dit meestal tussen de 1 à 2 theelepels theeblaadjes per kop. De hoeveelheid verschilt van thee tot thee. Hier is geen gouden regel. Dit is louter persoonlijke smaak, sommigen hebben hun thee graag sterker dan anderen.

Losse thee is van een veel betere en pure kwaliteit dan theezakjes. Theezakjes zijn meestal samengesteld uit verschillende soorten thee om de smaak constant te houden. Theezakjes bestaan meestal uit gruis, de restanten van de losse thee.

4.Voeg het kokende water toe aan de theepot.

De temperatuur van het water hangt af van thee tot thee. Voor groene thee is het aangeraden geen kokend water te gebruiken, maar water rond een temperatuur van 70-85 graden Celsius.

Kokend water brengt de theeblaadjes aan de kook waardoor de thee zeer bitter wordt. Bij zwarte thee wordt meestal warmer (net onder het kookpunt) water gebruikt dan bij groene thee.

Laat bij groene thee het kokende water gedurende minstens één minuut afkoelen. Bij witte thee is 30 seconden voldoende vooraleer het water in de theepot te gieten.

Bij zwarte thee is het aangeraden het water net onder het kookpunt in de theepot te gieten. Het is belangrijk dat het water warm genoeg is bij zwarte thee, zoniet zullen de werkzame stoffen van de thee niet goed oplossen in het water.

Groene thee moet gemiddeld 3 à 5 minuten trekken, bij zwarte is dit 3 minuten en voor witte thee is 5 à 8 minuten ideaal.

5.Schenk de thee in de kop nadat hij voldoende tijd in de theepot heeft gezeten

Laat de thee niet te lang trekken, dit zal een bittere en onaangename smaak geven. Voor het schenken kan je gebruik maken van een vergiet of filter voor de theeblaadjes op te vangen. Enkele blaadjes thee in de kop kunnen geen kwaad maar beperk dit tot een minimum.

6.De thee komt het best tot zijn recht zonder suiker, citroen melk of honing

Wil je toch melk toevoegen aan de thee, giet dan eerst de melk in de kop en pas daarna de thee. Gebruik nooit citroen en melk tezamen. Smakelijk.

Nog enkele Tips

·         Was de theepot niet met schoonmaakmiddel. Reinig deze met koud water en laat hem omgekeerd drogen.

·         Bewaar thee in een luchtledige verpakking in een droge omgeving.

·         Zwarte thee is langer houdbaar dan groene. Andere theesoorten verbeteren met de jaren, zoals de Pu-erh.

 

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (25)
08-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mannen leven langer dankzij ... een tuinhuisje.

 

 

 

Mannen leven langer dankzij ... een tuinhuisje

 

 

Veel gepensioneerde mannen zien hun tuinschuur als een toevluchtsoord, waar ze kunnen klussen of gewoon genieten van de stilte. Maar volgens gezondheidsexperten is de nederige schuur nog veel waardevoller voor mannen, want het kan hun leven verlengen.

Mannen voelen zich blijkbaar ontzettend ontspannen in hun tuinschuurtje, waardoor ze hun stress verlichten. Bovendien voeren ze er hun geliefde klusjes uit, die niet alleen hun zelfvertrouwen een boost geven, maar ook hun bloeddruk verlagen. Dat alles leidt volgens gezondheidsexperten tot een langer leven.

Voldoening
Alan White van de Leeds Metropolitan gelooft zelfs dat mannen op die manier jaren kunnen winnen. "Ontspannen is goed voor de gezondheid, maar ook de kleine doe-het-zelfklusjes doen hen goed. Mannen krijgen een gevoel van voldoening als ze zelf iets kunnen maken en dat zien groeien van begin tot einde."

Groepjes
Omdat de gezondheidsexperten er zodanig overtuigd zijn van de voordelen, zien we in Groot-Brittannië al echte 'mannenschuurgroepjes' opduiken. Daar komen gepensioneerden samen en kunnen ze samen wat klusjes uitvoeren.

En professor White hoopt dat het daar niet bij blijft. "Het is de bedoeling dat mannen de schuren als een comfortabele omgeving zien, waar ze kunnen praten over hun eventuele gezondheidsproblemen en ervaringen met elkaar delen."

Auto
Het idee komt uit Australië, waar het ondersteund wordt door de Men's Health Forum. "Het initiatief werkt goed, omdat de schuren tot de verbeelding van mannen met pensioen spreken. Die generatie houdt ervan om op een zondagmiddag een auto uit elkaar te halen en daarna opnieuw in elkaar te zetten", aldus Peter Baker, de woordvoerder van de liefdadigheidsinstelling.


Categorie: Knipsels
» Reageer (29)
07-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broodkruimels . Auteur J.P.Heije

Broodkruimels


Wat pikt er tegen 't vensterglas,
Alsof het vroeg: 'doe open?'
Zo 't eens die kleine vogel was...
Die 'k op de plaats zag lopen!
Och ja! daar zit hij, koud en stram;
Hoe sjilpt hij om wat eten...
Och, dat ik nu mijn boterham
Maar niet had opgegeten!

Of had ik al de krummels maar,
Die moeder weg moest vegen,
Dan was het arme diertje klaar
en stond ik niet verlegen! -
Och, Moeder! Help mij uit de nood...
En 'k zal het nooit vergeten,
Dat ook geen krummeltje van brood
Mag worden weggesmeten
.

 


Categorie:Gedichten
» Reageer (28)


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Categorieën
  • Bevolking en Biologie (107)
  • Knipsels (91)
  • "KAT RELAX " foto's (9)
  • 50 jaar geleden in de krant. (12)
  • Bloemen, planten,dieren , natuur (239)
  • Dranken allerlei (10)
  • Fjak@'s foto van de week. (126)
  • Fjak@'s sportkatten.. (8)
  • Fjak@'s waargebeurde verhalen. (10)
  • Foto met humor (181)
  • Gedichten (270)
  • geen categorie (28)
  • Geschiedenis uit de oudheid (2)
  • Glutenvrij (4)
  • Humor algemeen (13)
  • Kastelen en speciale plaatsen in Wallonië (9)
  • Kent U dit nog ? (20)
  • Landschappen (4)
  • Op reis (8)
  • PUCKY onze hond een reu . ras : Lhasa Apso (5)
  • Sport (1)
  • Treinreizen (1)
  • Uitdrukkingen (15)
  • Veggie (40)
  • Veggie keuken (41)
  • Verhalen (5)
  • Vroeger en nu. (16)
  • Weetjes en Ideeën (89)
  • Wijn en weetjes over wijn. (9)
  • Woordspeling of zoiets daar omtrent. (10)

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te emailen.


    Foto

    Foto

    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!