Fjak@


Image and video hosting by TinyPic

09-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De echte oorsprong van thee.

xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> 

De echte oorsprong van thee.


Waarschijnlijk ligt de ware oorsrpong van thee bij de inwoners van Zuid-Oost Azië, waar de thee vandaag nog altijd in het wild groeit. Thee wordt voor het eerst schriftelijk vermeld in 350 Voor Christus door Kuo P’o, die bezig was met het bewerken van het Chinees woordenboek.

Kuo P’o omschreef thee als een drank gemaakt uit het koken van theeblaadjes in water. Thee werd gezien als een geneesmiddel tegen spijsverteringsproblemen en goed voor het bevorderen van het zenuwstelsel. Theeblaadjes werden ook extern toegepast om reuma tegen te genezen.

Wanneer de vraag naar thee steeds maar bleef stijgen, maar de lokale productie ervan niet kon voldoen aan de vraag begon men met het aanplanten van theestruiken in grote getalen.

Thee werd voor het eerst geteeld op de heuvels van Szechuan in Midden-China. In de 5e eeuw na Christus, werd thee de primaire drank in China en hielden de boeren meestal een stuk grond vrij voor het telen van hun eigen thee.

Soorten thee

In totaal zijn er 6 verschillende soorten thee. Elke thee komt echter van dezelfde plantenfamilie, de Camellia Sinensis. Het grote verschil tussen de soorten thee is het verwerkingsproces.

 

Zwarte thee

Zwarte thee, de meest populaire soort thee in Europa, biedt een stevige smaak en heeft een diep rode kleur die het gevolg is van een uitgebreid fermentatieproces. Bij het maken van zwarte thee worden de theeblaadjes lang blootgesteld aan de lucht tot ze volledig droog zijn.

Groene thee

Groene thee is een mild brouwsel met een zachte smaak. Er is geen oxidatie bij de verwerking ervan. Integendeel, de bladeren zijn gewoon verwelkt en worden meteen daarna gebrand of gedroogd. Groene thee wordt vooral in China en Japan gedronken. De laatste jaren is groene thee aan een forse opmars bezig binnen Europa.

Witte thee

Witte thee, de zeldzaamste soort thee, wordt verkregen uit blaadjes en knoppen die nog niet volledig geopend zijn. De thee heeft een delicate, zachte smaak en lichte kleuren. Witte thee wordt nauwelijks bewerkt, enkel even gestoomd en gedroogd. Hierdoor behouden ze veel van hun vitaminen en positieve eigenschappen.

Oolong thee

Oolong thee is een kruising tussen een zwarte en groene thee. Oolong heeft en wat fruitigere smaak. De bladeren worden even geoxideerd warna ze gisten en uiteindelijk worden gedroogd.

Gele thee en Puerh

Dit zijn 2 minder bekende soorten thee. Gele thee heeft een bloemgele kleur en een uitgesproken milde en frisse smaak. Gele thee is vrij zeldzaam en wordt op kleine schaal geproduceerd.

Puerh thee heeft een krachtige smaak. Dit komt door het lange fermentatie- en rijpproces. Puerh thee krijgt wel eens de bijnaam 'aflsankthee', daar het vaak aanbevolen wordt bij het afslanken en hoog cholesterol. Hier is echter nog geen wetenschappelijk bewijs voor geleverd.

 

 

 3000 variëteiten thee

Wereldwijd zijn er maar liest 3000 variëteiten thee. Elke thee is echter afkomstig van dezelfde plantenfamilie, namelijk de Camilia Sinensis. Het grotendeel van de theeplantages ligt overigens in bergachtige streken, welke het meest geschikt is om thee te telen.

Thee vermindert de kans op een hartaanval

Uit recent Nederlands onderzoek kwam men tot de conclusie dat mannen die zwarte thee dronken 50% minder kans hebben op een hartaanval.

Thee verhoogt de vruchtbaarheid

Tests hebben aangetoond dat het drinken van een halve tot twee kopjes thee per dag de vruchtbaarheid bevorderd bij vrouwen. Bij de test dronken 250 vrouwen elke dag een kopje thee. Bij de theedrinkende vrouwen lag het aantal zwangerschappen dubbel zo hoog dan bij de vrouwen die geen thee dronken.

Thee als luchtverfrisser

Wist je dat je onaangenaame geurtjes in de koelkast kan bestrijden met zwarte thee? Leg hiervoor een zakje zwarte thee in de koelkast, na enige tijd zul je merken dat de slechte geuren verdwenen zijn en je koelkast zelfs lekker en fris zal ruiken.

Wratten bestrijden met zwarte thee

De stof genaamd looizuur, die van nature voorkomt in thee helpt tegen het bestrijden van wratten. Breng een vochtig theezakje op het besmette gebied aan voor ongeveer 15 minuten, herhaal dit 3 maal per dag. Je zal merken dat de wrat langzaam aan begin te krimpen en geleidelijk aan helemaal verdwijnt.

Genees opgezwollen ogen met thee

Leg een vochtig theezakje of vochtige theeblaadjes op je ogen om opgezwollen ogen te genezen of te voorkomen. Doe dit gedurende 20 minuten. Nadien zullen je ogen er weer helemaal normaal en goed uitzien.

Nederlanders als theepionier

Het waren de Nederlanders die voor het eerst thee importeerden in het Westen. Dit gebeurde begin 17e Eeuw. Niet veel later werd thee geaccepteerd als ruilwaar en massaal ingevoerd in Europa.

Thee voorkomt prostaatkanker

Het percentage mannen met prostaatkanker ligt in Azië veel lager dan elders ter wereld. Volgens specialisten is dit vooral te danken aan groene thee. Groene thee bevat krachtige anti-oxidanten en bevat kankerwerende stoffen en word in Azië, na water, het meest gedronken.

Zwarte thee verlaagt risico op huidkanker

In recent onderzoek naar het ontstaan van huidkanker kwam men tot de vaststelling dat muizen bij wie zwarte thee werd toegediend de kans op huidkanker veel lager lag. Wetenschappers denken dat dit door de polyfenolen in de thee komt, een sterk anti-oxidant.

Turk is de grootste theedrinker

Je zou misschien denken dat Turkije een volk is van hoofdzakelijk koffiedrinkers, maar Turkije is nu 's werelds nummer als het gaat om thee consumptie per hoofd. De Turken drinken dagelijks maar liefst vijf tot tien kopjes thee!

 

Wanneer je echt van thee wilt genieten, kies je best voor losse thee. Voor wie weinig tijd heeft of niet veel werk wilt hebben aan het klaarmaken van thee drinkt beter thee uit zakjes. Losse thee is van veel betere kwaliteit, hier leggen we u uit waarom.

Geschiedenis van het theezakje

De eerste theezakjes werden per ongeluk gemaakt uit handgenaaide zakken uit de zijdemousseline. Het was Thomas Sullivan, een thee- en een koffiehandelaar uit New York, die probeerde kosten te besparen door middel van losse thee in kleine zijdezakken te transporteren. Er werd toen vooral tin gebruikt voor goederen te transporteren, een materiaal dat zeer duur was in die tijd.

De klanten, die verward waren door deze nieuwe verpakking, gebruikten de volledige verpakking voor de thee te drinken.

Voor losse thee worden grote bladen gebruikt. De kleine bladen, meestal, van mindere kwaliteit, gaan in theezakjes.

Thomas kreeg vele verzoeken naar deze zakjes. De theezakjes werden gecommercialiseerd en gingen al snel de hele wereld rond. Jammer genoeg, was aan het gebruiksgemak van het theezakje één groot nadeel, namelijk het verlies van smaak.

In de theezakjes kregen de blaadjes te weinig ruimte om zich te ontplooien en hun smaak vrij te geven. De smaak werd ook tegengehouden door het zakje.

De laatste jaren verbetert de kwaliteit van theezakjes. Het materiaal van de theezakjes is meer poreus, waardoor de smaak zich beter verspreidt.

Wat was de oplossing? Kleinere theeblaadjes en overblijvende gruis gebruiken waardoor minder ruimte nodig was voor de theeblaadjes. Maar kleine theeblaadjes en gruis zijn van een veel lagere kwaliteit dan losse thee.

Losse thee is van betere kwaliteit

De thee van superieure kwaliteit wordt gewoonlijk verkocht als losse thee. Bovendien wordt de thee in zakjes sneller oud en is het mogelijk dat het zakje geuren van omringend voedsel opneemt.

Theezakjes zijn meestal een mix van verschillende theesoorten, dit om dezelfde smaak te behouden.

Een theezakje kan uit wel 7 à 8 soorten thee bestaan om dezelfde smaak te behouden.

Goede thee hoeft helemaal niet duur te zijn; en is zelfs goedkoper dan je denkt. Wanneer je thee in zakjes koopt, is de grootste kost hiervan het verwerkingsproces om de thee in het zakje te krijgen, en natuurlijk ook de merknaam.

De betere thee wordt over het algemeen los verkocht, en de prijs per kop is vaak lager dan commerciële zakjesthee. De prijzen van losse thee beginnen al bij een 3-4 euro per 100 gram. Dit komt neer op een prijs van 3 tot 8 cent per kopje voor 1 à 2 gram.

Het grote nadeel aan losse thee, is dat deze meestal niet of in weinig variëteiten te koop is in de gewone supermarkt. Meestal zal je al naar een speciaalzaak moeten gaan of je thee online moeten kopen.

 

Iedereen drinkt zijn thee zoals hij of zij zelf wil. Maar de basis voor en goed bereide thee zijn goede ingedriënten, het nodige materiaal maar ook de nodige oefening. Laat je thee helemaal tot zijn recht komen met onze tips en werkwijze voor een perfect kopje thee.

Een goed bereid kopje thee kan hemels smaken, maar een slecht bereid kopje kan een onaangename of bittere smaak als resultaat geven. Meestal komt dit omdat de thee niet op de goede manier wordt klaargemaakt.

Zo kan onder andere het water veel te warm zijn, of heeft men de thee te lang laten trekken in de theepot waardoor de thee een bittere smaak krijgt. Hieronder de volledige handleiding over hoe je het perfecte kopje thee klaarmaakt.

xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" />

 

Benodigheden

Allereerst de benodigheden. Wat heb je zoal nodig voor een perfect kopje thee?

·         Theepot, liefst uit porselein of klei. Liever geen glas, zink of metaal.

·         Porseleinen of kleien kop, zink of metaal is af te raden. De thee komt het best tot zijn smaak in een brede, niet diepe kop.

·         Ketel voor het water te koken.

·         Bronwater. Bij voorkeur Spa Blauw.

·         Een goede losse thee.

·         Eventueel een filter om de losse theeblaadjes op te vangen.

Werkwijze

1.Breng meer dan voldoene water aan de kook in de ketel

Des te beter het water, des te aangenamer de smaak van de thee. Het beste water is gebotteld (niet gedestilleerd). Indien je leidingwater gebruikt, laat het water eerst gedurende 10 seconden stromen, zo ben je zeker van vers en nieuw water.

2.Verwarm de theepot met water

Dit doe je door een beetje kokend water uit de ketel in de theepot te schenken. Laat vervolgens gedurende één minuut de theepot warm worden. Draai het water lichtjes rond in de theepot.

Wanneer de theepot voldoende warm is giet je het water weg. De reden waarom je best een kleien of porseleinen theepot gebruikt is dat deze heel goed warmte bijhouden en geen smaak afgeven.

3.Breng de theeblaades in de theepot

Voor de meeste theesoorten varieert dit meestal tussen de 1 à 2 theelepels theeblaadjes per kop. De hoeveelheid verschilt van thee tot thee. Hier is geen gouden regel. Dit is louter persoonlijke smaak, sommigen hebben hun thee graag sterker dan anderen.

Losse thee is van een veel betere en pure kwaliteit dan theezakjes. Theezakjes zijn meestal samengesteld uit verschillende soorten thee om de smaak constant te houden. Theezakjes bestaan meestal uit gruis, de restanten van de losse thee.

4.Voeg het kokende water toe aan de theepot.

De temperatuur van het water hangt af van thee tot thee. Voor groene thee is het aangeraden geen kokend water te gebruiken, maar water rond een temperatuur van 70-85 graden Celsius.

Kokend water brengt de theeblaadjes aan de kook waardoor de thee zeer bitter wordt. Bij zwarte thee wordt meestal warmer (net onder het kookpunt) water gebruikt dan bij groene thee.

Laat bij groene thee het kokende water gedurende minstens één minuut afkoelen. Bij witte thee is 30 seconden voldoende vooraleer het water in de theepot te gieten.

Bij zwarte thee is het aangeraden het water net onder het kookpunt in de theepot te gieten. Het is belangrijk dat het water warm genoeg is bij zwarte thee, zoniet zullen de werkzame stoffen van de thee niet goed oplossen in het water.

Groene thee moet gemiddeld 3 à 5 minuten trekken, bij zwarte is dit 3 minuten en voor witte thee is 5 à 8 minuten ideaal.

5.Schenk de thee in de kop nadat hij voldoende tijd in de theepot heeft gezeten

Laat de thee niet te lang trekken, dit zal een bittere en onaangename smaak geven. Voor het schenken kan je gebruik maken van een vergiet of filter voor de theeblaadjes op te vangen. Enkele blaadjes thee in de kop kunnen geen kwaad maar beperk dit tot een minimum.

6.De thee komt het best tot zijn recht zonder suiker, citroen melk of honing

Wil je toch melk toevoegen aan de thee, giet dan eerst de melk in de kop en pas daarna de thee. Gebruik nooit citroen en melk tezamen. Smakelijk.

Nog enkele Tips

·         Was de theepot niet met schoonmaakmiddel. Reinig deze met koud water en laat hem omgekeerd drogen.

·         Bewaar thee in een luchtledige verpakking in een droge omgeving.

·         Zwarte thee is langer houdbaar dan groene. Andere theesoorten verbeteren met de jaren, zoals de Pu-erh.

 

 



Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (25)

26-01-2012
test

Lieve groetjes
van
Ton en Loekie.

 www.krabbelplaatjes.com 

26-01-2012 om 14:08 geschreven door Fjak@


09-01-2012
Hallo






Groetjes en een gezellige dinsdag xxx

09-01-2012 om 23:24 geschreven door Athea


gerem wat een lang verhaal fjaka 'ik drink geen thee hihihihi
animaatjes-fijne-week-16440.gif groetjes van bo ...........

09-01-2012 om 21:28 geschreven door boomer


Maak er nog een leuke avond van!
Brrrrrrrrr, 'k lust helemaal geen thee!
k33.gif
"Op een nacht lag ik in mijn bed naar de vele sterren in de lucht te kijken en dacht bij mezelf: "Waar is mijn dak naartoe?" " Liefs, Carine

09-01-2012 om 19:05 geschreven door wiely


bijna avond !
ik wens jou een fijne dag toe ! BEAUTIFUL BIRD Pictures, Images and Photos

09-01-2012 om 16:15 geschreven door meeuw


Wij hebben de koffie al door thee vervangen sinds we in Nigeria woonden...
Dus mij moet je niet overtuigen van de positieve werking ervan alleen dat je thee moet leren drinken, denk ik. Hoe dan ook groene thee of Rozenbottel ...die twee liggen mij het best! Liefs en hartelijk en een aaike voor Pucky

09-01-2012 om 15:34 geschreven door Natoken


Maandaggroetjes..
Goedenamiddag lieve Fjak@, Mooi geschreven, goed om weten. Wens u een goede start van weer een nieuwe week
Bedankt voor uw lieve reactie en bezoekje
Knufje en liefs, Indra-
357087.jpg

09-01-2012 om 14:41 geschreven door Indra-


goede namiddag Fjak
zxpf0o.jpg
lekker een tasje thee
ik drink niets anders buiten een frisdrankje
Als de bloemen konden spreken zouden ze zwijgen.
Ik wens je een mooie nieuwe week toe
Liefs en knuffeltjes Frieda

09-01-2012 om 14:24 geschreven door Frieda


fijne nieuwe week Fjaka
dia62.jpg

09-01-2012 om 13:45 geschreven door greetje


Fijne start van de nieuwe week
2hevwhu.gif

Zachtheid en tederheid
is de wieg van gevoelens

Liefs en knuff

09-01-2012 om 13:30 geschreven door ornitogalen


Lieve groetjes dikke knuffel lieverd
Image and video hosting by TinyPic

09-01-2012 om 12:54 geschreven door Diana


Hei daar.

Een goed begin van de week wens ik je.

Image and video hosting by TinyPicHier drinken we ook wel eens thee, maar koffie het meest.

09-01-2012 om 10:51 geschreven door annie


Fijne nieuwe week lieverd
Hier is vaak groene thee gedronken
Image and video hosting by TinyPic

Stilte is het antwoord op alles
woorden kunnen nooit een antwoord zijn
Waar woorden zijn is geen stilte
waar woorden zijn is geen wijsheid
waar woorden zijn is verwarring
De ene vraag roept de andere op,
en zo komt er nooit een antwoord.
Denken kan geen antwoord bieden,
Nikki

09-01-2012 om 10:40 geschreven door nikki


Lieve groetjes
Interessante reportage Fjak@, ik wens je een fijne dag toe. Photo Sharing and Video Hosting atPhotobucket

09-01-2012 om 10:31 geschreven door HOBBYFOTOGRAFIE2


thee drink ik enkel als ik me ziek voel

bem-vindo


Olá     bem - vindo
WELKOM

Casa Portuguesa

09-01-2012 om 10:26 geschreven door alfacinha


Goeiemorgen en een fijne weekstart Fjaka

"Hoe een vis aan de lijn krijgen? Zeg hem dat er telefoon is. "
- Guy Mortier -
- Aan alle bloggers een mooie Maandag -

was ne hele theepot om telezen Fjaka , tof neergezet

09-01-2012 om 09:49 geschreven door luc-dhaene


Trucker_John komt met zijn 10 tonner truck door de blogs gereden met zijn vriend Zeno_Blog







..
.

09-01-2012 om 09:41 geschreven door Trucker_John & Zeno_Blog


fijne maandag !

344361.gif

Weeral een nieuwe week Fjaka en Pucky
lieve groetjes van mij
xxx

09-01-2012 om 09:20 geschreven door lydie


Bedankt voor je bezoekjes Fjaka

groetjes.gif

09-01-2012 om 09:13 geschreven door boke


Goeiemorgen fjaka....

Image and video hosting by TinyPic

09-01-2012 om 08:37 geschreven door Martine


We weten weer veel meer Fjak@
.

maandag Pictures, Images and Photos

Een gezellige maandag
kom ik jou wensen lieve blogmateke
maak de'r ook een fijne week van
Bedankt voor je bezoekje's ...
 dikke knuffs van je blogvriendinneke,ikke

09-01-2012 om 07:06 geschreven door Jeske


fijne maandag en een goede start van de nieuwe week
fnzbsw.jpg


Tussen vriendschap en een roosje is
er een heel groot onderscheid.
 Rozen bloeien slechts een poosje,
maar vriendschap duurt een eeuwigheid.
Veel liefs van Freddy, Patty en een
dikke knuffel van onze  drie kapoentjes

09-01-2012 om 01:19 geschreven door Patty en Freddy


gezellige nieuwe week
Aangename maandag lieve blogvrienden
356720.jpg
lieve groetjes en een dikke knuffel van Krikie

09-01-2012 om 00:48 geschreven door krikie


Lana en Pip wensen jullie een warme groet
De mens heeft twee oren en één mond om twee keer zoveel te luisteren als te praten.




 




09-01-2012 om 00:33 geschreven door lana & Pip


Goedemorgen.
Image Hosted by ImageShack.us.

en breng u mijn liefste maandaggroetjes
Fijne en rustige nacht.

mgvBompa Harry

09-01-2012 om 00:30 geschreven door bompa Harry




Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Categorieën
  • Bevolking en Biologie (107)
  • Knipsels (91)
  • "KAT RELAX " foto's (9)
  • 50 jaar geleden in de krant. (12)
  • Bloemen, planten,dieren , natuur (239)
  • Dranken allerlei (10)
  • Fjak@'s foto van de week. (126)
  • Fjak@'s sportkatten.. (8)
  • Fjak@'s waargebeurde verhalen. (10)
  • Foto met humor (181)
  • Gedichten (270)
  • geen categorie (28)
  • Geschiedenis uit de oudheid (2)
  • Glutenvrij (4)
  • Humor algemeen (13)
  • Kastelen en speciale plaatsen in Wallonië (9)
  • Kent U dit nog ? (20)
  • Landschappen (4)
  • Op reis (8)
  • PUCKY onze hond een reu . ras : Lhasa Apso (5)
  • Sport (1)
  • Treinreizen (1)
  • Uitdrukkingen (15)
  • Veggie (40)
  • Veggie keuken (41)
  • Verhalen (5)
  • Vroeger en nu. (16)
  • Weetjes en Ideeën (89)
  • Wijn en weetjes over wijn. (9)
  • Woordspeling of zoiets daar omtrent. (10)

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te emailen.


    Foto

    Foto

    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!