Fjak@


Image and video hosting by TinyPic

22-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Française krijgt telefoonrekening van 11,7 biljard euro

Française krijgt telefoonrekening van 11,7 biljard euro

 Solenne San Jose geloofde haar ogen niet toen ze haar telefoonrekening zag. De Française, die niet ver van Bordeaux woont, moest volgens telecombedrijf Bouygues Telecom een bedrag van 11.721.000.000.000.000 euro, ofwel 11,7 biljard euro, betalen.

De vrouw nam meteen contact op met het bedrijf. Haar verbazing was nog groter toen een medewerker haar vertelde dat de rekening door een computer was opgesteld en dat er niets meer aan veranderd kon worden. Volgens de man kon oko de incasso bij haar bank niet meer gewist worden.

Na nog een aantal telefoontjes erkende Bouygues Telecom kreeg de vrouw toch een nieuwe rekening. Nu moest ze nog maar 117,21 euro betalen. Om de schrik te verzachten, werd dat bedrag kwijtgescholden.

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (8)
21-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fjaka wenst iedereen een aangename zondag toe, met een rode roos vandaag.

.


Categorie:Bloemen, planten,dieren , natuur
» Reageer (10)
20-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een gedicht. auteur Gerrit Komrij

Een gedicht


De eerste regel is om te beginnen.
De tweede is de elfde van beneden.
De derde is om wat terrein te winnen.
De vierde moet weer rijmen op de tweede.

De vijfde draait u plotseling een loer.
De zesde heeft het twaalftal gehalveerd.
De zevende schijnt zwaar geouwehoer,
De achtste bloedserieus. Of omgekeerd.

De negende vertelt nog eens hetzelfde.
De tiende is misschien een desillusie.
De elfde is niets anders dan de elfde.
De twaalfde is van niets de eindconclusie.






Categorie:Gedichten
» Reageer (6)
19-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto met humor !

.


Categorie:Foto met humor
» Reageer (17)
18-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hete pepers

 

 

 

Hete pepers

Deze pikante groente bezorgt je een gezond hart en kan de strijd tegen kanker ondersteunen, want het bestanddeel dat pepers zo pittig maakt heeft een ontstekingswerende werking. Daarnaast helpen ze je ook om op gewicht te blijven: Spaanse pepers onderdrukken de eetlust en verhogen tijdelijk je metabolisme waardoor je meer vet en suikers verbrandt.

 

 


Categorie:Veggie
» Reageer (19)
17-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Showdance

Showdance

Oubollig of niet?

 

Na het succes van de showballetten in de jaren ’70 en revuevoorstellingen waarin showdansers een grote rol speelden was het een tijdlang stil rond de showdance. Tot Joop van den Ende de musical naar Nederland haalde, en hiermee een groot publiek wist aan te spreken.

Ook op televisie is weer veel aandacht voor showdance. Waar in de jaren ’70 en ’80 veel showballetten ingezet werden om programma’s op te luisteren, zien we nu een andere trend: de programma’s focussen zich op de mens achter de danser, het selectieproces en het ‘beroemd’ worden. Idols voor dansers. Zo werd de hoofdrolspeler voor de musical Tarzan niet in de beslotenheid van een theater gezocht, maar kon heel Nederland de audities volgen op televisie. Ook de musical Fame zocht mensen voor de cast via een televisieprogramma.

Hard werken

 

Showdance heeft een grote aantrekkingskracht op jongeren door de glamoreuze uitstraling. Maar achter de show zit een wereld waarin hard gewerkt moet worden en concurrentie heerst. De meeste showdancers worden niet toevallig ontdekt bij een auditie, maar hebben een lange opleiding achter de rug. Sommigen hebben een dans- of toneelopleiding, maar er bestaan in Nederland ook specifieke opleidingen voor showdance.

Leren voor showdancer

Een zo’n opleiding is de FaFa academy in Den Haag. Aan deze school worden jonge getalenteerde leerlingen naast hun reguliere opleiding of werk in vijf jaar klaargestoomd voor de wereld van de showdance. Naast zang, acteren, jazz- en klassiek ballet worden de leerlingen onderwezen in nieuwe dansstijlen, tap en show/ musicaldans, entertainment, presentatie, make-up podiumvorming, mannequintechnieken, dans- en theatergeschiedenis, innerlijke en uiterlijke verzorging, acrobatiek, anatomie, beroepshouding, notenleer, voorbereiding audities/castings.

Werken als showdancer

Een ‘afgestudeerde’ showdancer kan op veel plaatsen terecht. In het ballet bij de grote shows in Ahoy van bijvoorbeeld Frans Bauer. In een van de vele grote musicalproducties. Of als danser in een dinner show. En in het buitenland is een nog veel ‘groter podium’.

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (7)
16-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lief toch, vind Fjak@!

.


Categorie:Bloemen, planten,dieren , natuur
» Reageer (8)
15-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je vaker een banaan moet eten.

 

Waarom je vaker een banaan moet eten

 

 

Om te beginnen zijn bananen makkelijk te bewaren, mee te nemen én op te eten. Ze zijn bovendien het hele jaar door verkrijgbaar en bevatten heel wat gezondheidsvoordelen.

We zetten alles even op een rijtje:

* Bananen zijn rijk aan vitamine C, wat goed is voor het immuunsysteem en voor een vlot herstelproces als de winterse verkoudheid of griep je te pakken heeft.

* Ze bevatten ook veel vitamine B6, goed voor de regeling van glucose in het bloed en dus ook voor onze gemoedstoestand.

* Van vrolijk gesproken ... ook het gelukshormoon serotine zit in bananen.

* Ijzer is rijkelijk aanwezig in de banaan, wat dan weer onmisbaar is voor het aanmaken van hemoglobine in het bloed. Minder kans op bloedarmoede voor bananeneters.

* Kalium helpt dan weer bij het regelen van de bloeddruk en zou de kans op aandoeningen aan de kransslagaders kunnen verminderen.

* Er zijn nog meer voordelen: zo zouden bananen kalmerend werken bij brandend maagzuur, maar ook bij ochtendmisselijkheid en pijnlijke katers.

* Verrassend misschien, maar voor wie wil stoppen met roken, kunnen bananen ook een handje helpen. De vitamines B6 en B12 en de dosis magnesium zouden het lichaam helpen herstellen van de gevolgen van het nicotinetekort.

Enige minpuntje is ongetwijfeld dat bananen wat meer calorieën bevatten dan andere fruitsoorten. Zo zitten er in 100 gram verse banaan tussen 88 en 116 kilocalorieën. Maar, weegt dat werkelijk op tegen de vele voordelen.


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (18)
14-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fjaka wenst iedereen een aangename zondag toe, met een bloemmetje erbij.

.


Categorie:Bloemen, planten,dieren , natuur
» Reageer (11)
13-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weltevree. - auteur- Breynaert-Delvoy

Weltevree

 

het huisje waar wij wonen
staat niet verscholen
op een landerij van vier hectare

't is neergeplant in een lange rij
van allemaal andere ideeën
voor ons is het mooi gelegen

de tuin steekt er bovenuit
er is van de morgen tot de avond
dierlijk en menselijk geluid

ik zou niet willen ruilen
voor géén goud of kasteel
nu, wij wonen heerlijk
in ons huisje "weltevree"


Categorie:Gedichten
» Reageer (14)
12-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto met humor !

.


Categorie:Foto met humor
» Reageer (6)
11-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zalm, makreel en sardientjes

Zalm, makreel en sardientjes


Deze koud watervissen zitten boordevol omega 3-vetzuren die essentieel zijn om infecties en ontstekingen af te weren. Iedereen heeft hier baat bij, maar zeker mensen met een vette huid. Denk dus niet dat vette vis garant staat voor extra puisten. Integendeel twee keer per week zalm, makreel of sardientjes eten kan acne helpen verminderen.

 


Categorie:Vroeger en nu.
» Reageer (9)
10-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De ligging van de Sahel

De ligging van de Sahel

Een groene over langs de Sahara

 

De Sahel ligt langs de zuidrand van de Sahara. Het is een niet duidelijk begrensd overgangsgebied tussen de Sahara-woestijn in het noorden en de vochtige savannen van de Soedan-zone in het zuiden.

Dit overgangsgebied is zo'n 200 tot 400 kilometer breed. Van west naar oost strekt de Sahel zich uit over grote delen van de landen Senegal, Mauretanië, Mali, Burkina Faso, Niger, Tsjaad en Soedan.

Oever

Van nature is de Sahel een gebied met woestijnsteppen, steppen en droge savannen. Het woord Sahel komt uit de Arabische taal. Letterlijk betekent het 'oever'. Voor Arabische kooplieden was de Sahel de min of meer groene oever van de woestijn, die ze na een wekenlange tocht door de Sahara bereikten op weg naar de kust langs de Golf van Guinee.

Tropische zone

De Sahel ligt in de tropische kuststreek tussen 12º en 20º N.B. Kenmerkend voor veel tropische gebieden is een seizoensritme dat wordt bepaald door natte en droge tijden. De natte seizoenen vallen daarbij voor een groot deel samen met de perioden van de hoogste zonnestand. Naarmate een gebied binnen de tropische zone verder van de evenaar af ligt, nemen de natte perioden in lengte af en wordt de periode van jaarlijkse droogte langer. Gebieden met slechts een korte regentijd zijn zeer kwetsbaar.

Kwetsbaar

De Sahel is zo'n kwetsbaar gebied. Bijna alle regen valt er in de maanden juli, augustus en september. De landbouw is van dit korte regenseizoen volkomen afhankelijk. Vaak valt de regen in de vorm van hevige stortbuien, waarbij veel water langs de oppervlakte weg stroomt zonder in de bodem door te dringen.

Onvoorspelbaar

Hoewel de neerslag in Sahel berekend over een periode van enkele tientallen jaren gemiddeld 250 tot 600 mm per jaar bedraagt, is de jaarlijkse variatie groot en onvoorspelbaar. Naast jaren waarin de gemiddelde neerslag wordt overtroffen, komen ook jaren voor die veel droger zijn dan het gemiddelde en dat betekent dan vrijwel onmiddellijk misoogsten.

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (12)
09-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fjak@'s foto van de week!

.


Categorie:Fjak@'s foto van de week.
» Reageer (10)
08-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Graven uit de prehistorie

Graven uit de prehistorie

 

In de prehistorie werden mensen na hun dood begraven in zogenaamde hunebedden. Deze hunebedden bevinden zich in Drenthe.  De hunebedden bestaan uit enorme grote keien, die door de prehistorische mensen op elkaar werden gestapeld. Kun je je voorstellen hoe ze dat zonder hijskranen voor elkaar hebben gekregen?

Hunebedden zijn niet alleen in Drenthe gevonden, maar ook in Duitsland, Frankrijk, Spanje en andere Europese landen. In Nederland zijn er 54 hunebedden, waarvan 52 in Drenthe. In het Drenthse dorp Borger vind je het grootste hunebed van Nederland: 22,5 meter lang!

De functie van hunebedden

Hunebedden zijn eigenlijk een soort massagraven. Veel archeologen denken dat hunebedden behalve de laatste rustplaats van overledenen, ook een ceremoniële of godsdienstige functie hadden. Een minder geaccepteerde opvatting over de functie van hunebedden is dat ze schuilplaatsen tegen rampspoed zouden zijn.

De hunebedden werden gebouwd door mensen die het Trechterbekervolk genoemd worden: ze maakten potten en bekers in de vorm van een trechter. Ze bouwden de hunebedden van grote zwerfkeien. Voor de bouw gebruikten ze boomstammen, touw en ossen om de stenen te verplaatsen. Dit gebeurde vooral in de winter omdat de grond dan bevroren, dus hard was.


Hoe werden hunebedden gebouwd?

 

 Als de stenen op de goede plek lagen, ging het bouwen op de volgende manier:

1. Ze maakten een heuveltje van zand met aan de zijkant 2 gaten.
2. In de gaten werden 2 stenen rechtop tegen de zandheuvel gezet.
3. Dan maakten ze een helling van zand tegen de stenen aan.
4. Via die helling konden ze een grote platte steen op de heuvel en de twee andere stenen leggen.
5. Daarna haalden ze het zand van de helling en tussen de stenen weg.
6. Het eerste deel van het hunebed was klaar.

Zo werden er een aantal delen achter elkaar geplaatst. Hierover kwam dan nog een laag zand. Het graf was klaar en zag er uit als een zandheuvel.

Hiernamaals

Waarschijnlijk geloofden mensen in de prehistorie in een leven na de dood: het hiernamaals. Van overleden mensen werd de as in potten gedaan en bijgezet in het hunebed. De overledene kreeg allerlei spullen mee in het graf zoals aardewerk, sieraden en wapens. Waarschijnlijk werden alleen belangrijke mensen begraven in een hunebed. Er zijn veel potten teruggevonden in de hunebedden.

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (11)
07-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fjaka wenst iedereen een aangename zondag toe, met een bloemmetje erbij.

.


Categorie:Bloemen, planten,dieren , natuur
» Reageer (15)
06-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Citaten van de nacht:


Citaten van de nacht
:

Mijn diepste zielenroeselen vind ik zelf niet, ze zoeken is een werk van lange adem. Ze begrijpen is quasi onmogelijk

Ik vind mij in de poëzie, maar kan de poëzie zich in mij vinden?

Ik ben geen schrijver, maar wel een graver en nadien een dichter. Ik ga eens wat meer een "Dichter" zijn.

Ik wil de roos zijn die's morgens ontwaakt
Die zich 's middags verbranden kan onder de hete zon
En die 's avonds dichtklapt voor het slapengaan


Categorie:Gedichten
» Reageer (8)
05-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto met humor !

.


Categorie:Foto met humor
» Reageer (20)
04-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zes op de tien voedingsmiddelen bevatten benzeen

 

 

 

Zes op de tien voedingsmiddelen bevatten benzeen.

 

 

 Bijna zes op de tien voedingsmiddelen bevatten benzeen, hoewel de hoeveelheid meestal zo klein is dat geen gevaar dreigt voor de gezondheid. Toch is waakzaamheid nodig, want 6 procent bevat meer benzeen dan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) goed acht. Dat blijkt uit een onderzoek van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) en de Universiteit Gent naar benzeen in de voeding.

De WIV en de UGent onderzochten 455 verschillende voedingsmiddelen. In 58 procent daarvan vonden de onderzoekers benzeen, meestal in erg kleine hoeveelheden. Toch lag in 6 procent de concentratie boven de 10 µg/kilo (microgram per kilo), de limiet van de WHO voor drinkwater. De hoogste concentraties zaten in verwerkte levensmiddelen van dierlijke oorsprong, zoals gerookte vis of vlees, in salades en in hermetisch verpakte voedingsproducten.

Onder de dosis
Volgens de onderzoekers is waakzaamheid nodig, maar is er geen gevaar voor de gezondheid. Een volwassene krijgt namelijk dagelijks maximaal 7,3 µg benzeen via voeding binnen, en dat is ruimschoots onder de toxische en kankerverwekkende dosis, en veel minder dan we dagelijks inademen. Een gemiddelde stadsbewoner bijvoorbeeld ademt dagelijks meer dan 90 µg benzeen in. Wie dagelijks 20 sigaretten rookt, inhaleert 400 µg benzeen.

Natuurfenomenen
Benzeen is een vluchtige, organische stof die kankerverwekkend is. Het wordt gebruikt bij de productie van chemische producten als verf, detergenten en kunststoffen. Bovendien komt het vrij bij natuurfenomenen als vulkaanuitbarstingen, en bij de verbranding van fossiele brandstoffen of hout. Benzeen zit ten slotte ook in sigarettenrook en uitlaatgassen

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (22)
03-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is klimaat , 40 jaar weer.

Wat is klimaat?

40 jaar weer

 

Elke dag hoor je er wel iets over. Op het nieuws, tijdens het weerbericht, thuis en in de klas. Het klimaat. Er is tegenwoordig een hoop om te doen. Maar wat is het eigenlijk?

Het klimaat is het gemiddelde weer van een bepaald gebied berekend over een periode van 30 tot 40 jaar. Een regenbuitje in juli telt dus niet mee voor het klimaat.

Invloed op het klimaat

Er zijn verschillende factoren van invloed op het klimaat. Zo heb je weer- en klimaatfactoren. Weerfactoren zijn invloeden die telkens veranderen. Je kunt hierbij denken aan temperatuur, regen, bewolking of wind. Bij klimaatfactoren gaat het om factoren die constant aanwezig zijn, zoals bergen.

Weerfactoren

Juist omdat de weerfactoren heel erg veranderlijk zijn, wordt er een gemiddelde van een lange periode (30 tot 40 jaar) genomen. Het ene jaar kan er namelijk meer regen vallen dan het andere. En op deze manier kan ook rekening worden gehouden met minder voorkomende weersverschijnselen zoals hittegolven, wateroverlast en overstromingen.

Hoe al deze verschijnselen het klimaat beïnvloeden wordt momenteel overal ter wereld onderzocht. Door te kijken naar deze verschijnselen probeert men te zien hoe het klimaat zich over een langere periode ontwikkelt. Wat men weet is dat een wisselwerking tussen deze verschijnselen invloed heeft op het klimaat. Het is echter nooit helemaal te voorspellen hoe er op een verandering wordt gereageerd.

Klimaatfactoren

 

Bewolking is een factor die het klimaat bepaalt

Breedteligging: Gebieden rond de evenaar zijn door de loodrechte stand van de zon altijd warm. Des te verder je van de evenaar weg gaat, des te kouder het wordt. Je kunt dus zeggen dat de breedteligging van grote invloed is op de temperatuur. In de hogere breedte (de poolstreken) is het dus kouder dan in de lagere breedtes (de tropen).

Hoogte ligging: De hoogteligging heeft ook invloed op de temperatuur. Hoge gebieden zijn koud en gebieden dicht bij de aarde zijn warm. Dit heeft te maken met het opwarmen van de aarde. Omdat onze planeet vanaf onderaf wordt verwarmd, is het boven op een berg vaak een stuk kouder dan wanneer je onder aan de voet van de berg staat.

Land of zee: De aarde is niet overal hetzelfde. Zo heb je land en zee. De zee neemt hierbij een groter deel in beslag dan het land. Deze verschillen in aardoppervlak zorgen ook voor verschillen in temperatuur. Omdat het land de warmte en kou beter geleid, zullen de temperatuurverschillen boven land groter zijn dan boven zee. Denk maar aan de zomer: de zee is niet in één keer warm, dit gaat geleidelijk. Bij een stoeptegel kan dat trouwens wel.

Aanvoer van kou of warmte

 

De klimaten worden voor een groot deel bepaald door de stroming van de zee. De zeestromen verplaatsen namelijk het water van het een naar het andere gebied. Zo verplaatst koud water van het noorden naar het zuiden en kan warm water van de tropen naar de polen stromen.


Ligging gebergten

De wind heeft veel invloed op het bepalen van de temperatuur. Maar omdat een gebergte veel wind tegenhoudt, werkt het als een soort muur. Zo wordt de stroming van warme of koude lucht tegengehouden. Met als gevolg dat het aan de ene kant van de berg de zon schijnt, terwijl het aan de andere kant regent.

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (12)


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Categorieën
  • Bevolking en Biologie (107)
  • Knipsels (91)
  • "KAT RELAX " foto's (9)
  • 50 jaar geleden in de krant. (12)
  • Bloemen, planten,dieren , natuur (239)
  • Dranken allerlei (10)
  • Fjak@'s foto van de week. (126)
  • Fjak@'s sportkatten.. (8)
  • Fjak@'s waargebeurde verhalen. (10)
  • Foto met humor (181)
  • Gedichten (270)
  • geen categorie (28)
  • Geschiedenis uit de oudheid (2)
  • Glutenvrij (4)
  • Humor algemeen (13)
  • Kastelen en speciale plaatsen in Wallonië (9)
  • Kent U dit nog ? (20)
  • Landschappen (4)
  • Op reis (8)
  • PUCKY onze hond een reu . ras : Lhasa Apso (5)
  • Sport (1)
  • Treinreizen (1)
  • Uitdrukkingen (15)
  • Veggie (40)
  • Veggie keuken (41)
  • Verhalen (5)
  • Vroeger en nu. (16)
  • Weetjes en Ideeën (89)
  • Wijn en weetjes over wijn. (9)
  • Woordspeling of zoiets daar omtrent. (10)

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te emailen.


    Foto

    Foto

    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!