Fjak@


Image and video hosting by TinyPic

28-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mengsel X . Auteur : Jules Grandgagnage

Mengsel X
(Over computers in de klas)

kippen

Stel: je hebt kippen.

Iemand (de kippenexpert) raadt je aan om ze 'Mengsel X' te geven. Voor grotere en stevigere eieren. Je twijfelt, want Mengsel X is behoorlijk duur en de opbrengst onzeker. Je probeert het een week. Een maand. Twee maanden. Je kippen leggen minder dan tevoren en ze zien er niet gezond uit. Wat doe je? Meer Mengsel X geven, of een ander mengsel proberen? Een eenvoudige opgave, nietwaar? Je sodemietert mengsel X weg en geeft je kippen een mengsel waarin een rijkheid van zaden zit die hun gezondheid ten goede zal komen. Vervang de kippenren nu door een school en de kippen door kinderen. Bent u nog mee?

Scholen hebben geen kippen. Zij hebben kinderen. Nee, de kinderen leggen geen eieren. Maar ook zij moeten op een bepaalde manier gevoed worden. Met leerstof, inzichten, vaardigheden en dergelijke. Stel dat iemand (de computerexpert) je verzekert dat een computer in de klas de didactische 'opbrengst' significant zal vergroten. Het kost veel, maar het brengt veel op. Je twijfelt. Een computer in elke klas betekent een fameuze hap uit het schoolbudget. Je hapt ten slotte toe. Experten zullen het wel beter weten denk je. Er gaan maanden, jaren voorbij. Je merkt dat er heel wat veranderd is in je school. De kinderen zitten inderdaad veel voor de computer. Cijferen, surfen en chatten. En ze werken met hele dure software in een netwerk. Maar ze schilderen minder. En ze zingen minder.Want de leerkracht moet de kinderen klaarstomen voor de eenentwintigste eeuw. En er is geen budget meer voor de aanleg van een nieuwe speelplaats. De computers slokken het allemaal op. En de leerresultaten van de kinderen gaan er eerder op achteruit. Is het dit allemaal wel waard geweest? denk je. Maar de computerexpert stelt je gerust. Je moet gewoon meer van alles hebben. Meer computers. Meer software. Liefst van in de kleuterschool. En dan komt het wel in orde. Wat doe je?

Vreemd toch. Er is geen enkele onafhankelijke wetenschappelijke studie die aantoont dat computers op de basisschool een tastbare meerwaarde opleveren. En zelfs zonder die studies hoeven we alleen maar rond te kijken om te zien dat al die dure investeringen slechts povertjes renderen. En toch blijven we halsstarrig geloven in de wondermachine. Tegen beter weten in. Dat optimisme is terug te voeren op de magie van nieuwe technologieën. Zo verkondigden onderwijskundigen in de twintiger jaren van vorige eeuw dat films spoedig schoolboeken zouden vervangen. Wat niet gebeurd is. Datzelfde blinde geloof richten we nu op de computer. Weg met de boeken, ram die schijf maar in de lader en laat de pixels je geest in vervoering brengen.

Er is niks mis met de aanwezigheid van computers op school. Maar ICT op de basisschool krijgt voor het ogenblik veel te veel belang. Niemand weet wat het effect op langere termijn zal zijn. We zouden voorzichtiger moeten zijn. Onze verwachtingen wat matigen. En vooral: een meer gedifferentieerd mengsel aanbieden. Want of onze eieren in omvang, smaak en stevigheid zullen verbeteren, dat valt nog af te wachten. Ik denk alvast van niet.

kuiken

Jules Grandgagnage


Categorie:Verhalen
» Reageer (9)
27-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fjak@'s foto van de week!

.


Categorie:Fjak@'s foto van de week.
» Reageer (10)
26-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fjak@'s foto van de week! Gelukkig dat er zo'n fotograven zijn om ons buiten gewone beelden te laten zien.

.


Categorie:Fjak@'s foto van de week.
» Reageer (7)
25-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Inca's

De Inca's

Afstammelingen van de zon

 Van de 13e tot en met de 16de eeuw leefden er Inca’s in Peru. Inca’s waren heel slim. Ze bouwden hele ingewikkelde gebouwen en wisten veel van politiek, religie, sterrenkunde en kunst.


Niet alle mensen in het Incarijk heten Inca´s zoals bijvoorbeeld de Romeinen of de Maya's. De Inca's zijn alleen de leiders van het rijk, de keizerlijke familie. De absolute leider van het volk was de Sapa Inca wat in het Quechua 'Enige Inca' betekent. Hij was de directe afstammeling van de zon, en dat maakte hem een god. Inca Pachacutec was een van de belangrijkste Inca´s. Hij zorgde ervoor dat het Incarijk heel groot werd, van het huidige Ecuador in het noorden tot het huidige Chili in het zuiden.

Kenmerken van de Inca's

Belangrijke kenmerken van de Incacultuur zijn haar eigen taal (Quechua) en het aanbidden van Moeder Aarde (‘Pachamama’ in het Quechua) en andere natuurgoden, zoals bergen, rivieren en de zon, maan en sterren. Een van de belangrijke goden die door de Inca’s wordt vereerd is de Zonnegod Inti.

Schrift van de Inca's

 De Inca’s hadden geen schrift zoals wij dat nu kennen. Om de boekhouding bij te houden gebruikten ze de quipu's. Een quipu was een horizontaal stuk touw waaraan verschillende verticale strengen van verschillende kleuren hingen, die op regelmatige afstanden waren geknoopt.

De conquistadores

In 1532 kwam de Spaanse ontdekker Francisco Pizarro met een leger naar Peru. Hij wilde er goud vandaan halen en de mensen bekeren tot het Katholicisme. De Spanjaarden vermoordden heel veel Inca´s. Ook brachten ze ziektes mee, waardoor veel mensen stierven. De Spanjaarden bleven lang aan de macht. Pas in 1821 werd Peru onafhankelijk.

Machu Picchu

.

 Machu Picchu was een belangrijke stad van de Inca's. De Spanjaarden hebben Machu Picchu nooit gevonden en daardoor is het niet vernietigd. Waarom de Inca´s Machu Picchu gebouwd hebben is niet bekend. Maar wetenschappers denken dat er belangrijke mensen hebben gewoond, zoals priesters of koningen. Waarschijnlijk hebben er tussen de 750 en 1000 mensen gewoond. In de stad is een woonzone met middenin een groot plein, een militaire zone en een godsdienstige zone. In de godsdienstige zone staan tempels voor de zonnegodin en de maangodin. Ook staat daar een zonnewijzer. De Inca´s wisten door de stand van de zon welke maand, dag en tijd het was. Pas in 1911 werd het ontdekt door de Amerikaan Hiram Bingham. In 2007 werd Machu Picchu tot een van de "zeven nieuwe wereldwonderen" gekozen

 


Categorie: Bevolking en Biologie
» Reageer (16)
24-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fjak@ wenst iedereen een aangename zondag toe, met dit boeketje erbij.

.


Categorie:Bloemen, planten,dieren , natuur
» Reageer (6)
23-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Samen. Auteur onbekend

 

 

Samen dingen doen

zonder na te denken.

En als de ander het nodig heeft

wat extra aandacht schenken.

Samen op de fiets

of een eindje lopen.

Als het zo uitkomt

even naar de winkel.

Samen kleren kopen.

We staan er niet zo bij stil

maar het is een groot gemis.

Als dat "samen" uit je leven

onverwachts verdwenen is.


Categorie:Gedichten
» Reageer (16)
22-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fjak@'s foto van de week!

.


Categorie:Fjak@'s foto van de week.
» Reageer (21)
21-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Conserveren

Conserveren

Hierdoor blijft voedsel goed

 

Het produceren van voedsel kan net zo goed tot techniek gerekend worden als het produceren van walkmans, bruggen of meubels. Naast het produceren, is het goedhouden ervan een kunst op zich.

Het bewaren van voedsel is eigenlijk niets nieuws. Aan het eind van de negentiende eeuw werden veel huishoudens gedwongen voedsel langer te bewaren. Dit kwam omdat er geen geld was om telkens nieuw eten te kopen.

Bewerkingen

Een scala aan bewerkingen kan worden gebruikt om voedsel te conserveren: drogen, roken, zouten, bewaren onder vet, zoeten, bewerken met zuur en met zwavel. Die methoden zijn al heel oud. Later werden de mogelijkheden nog uitgebreid (wecken, diepvriezen, steriliseren, bestralen). Zelfs binnen één methode zijn nog weer varianten ontwikkeld (drogen kan bijvoorbeeld met lucht, met vriezen, met vacuüm, met sproeien

 


Categorie: Bevolking en Biologie
» Reageer (10)
20-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KLUSSEN. -AUteur : Jules Grandgagnage , met de toelating van de auteur als zijn naam vermeld staat.

KLUSSEN

"Wat? Een computer kopen? Kant en klaar? Ben je gek?"


Mijn vriend bekijkt me alsof ik van een andere planeet kom. Hij is een van die wise guys die warm lopen voor naakte moederborden en losse onderdelen. Wat je zelf doet, doe je beter is zijn motto.
"Kom even naar mijn kelder, dan toon ik het je wel."
Hij noemt het zijn ‘atelier’. Twee schragen tegen een beschimmelde muur. Daarop een kast van een computer. Allerlei onderdelen.
"Kijk, zo flikker ik de boel in mekaar!" zegt hij. "Alles wat je nodig hebt, is een goede schroevendraaier." Hij gaat enthousiast aan het werk. Ik trek nieuwsgierig een stoel bij. Als er geflikkerd wordt, wil ik op de eerste rij zitten. Ik plof neer. Iets hard en stekelig boort zich in mijn billen. Ik onderdruk een schreeuw en gooi het ding op de vloer.
Hij blijft een tijdje ingespannen in de kast prutsen.
"Geef me de processor eens aan", zegt hij plots. Ik sta recht en scharrel wat rond op de schraag. Er knarst iets onder mijn schoen. Het bloed schiet naar mijn hoofd. Stel, dat…
"Is dat… is dat duur, zo’n processor?" vraag ik langs mijn neus weg.
"En of! Dat is een zeshonderd megahertz jongen, Intel Pentium III! Vijftienduizend baarden!" "Hoe... hoe ziet het er uit?"
"Het is vierkant en er zitten pinnetjes aan", zegt hij, een beetje ongeduldig. Ik betast stiekem mijn schoenzool. Pinnetjes!
"Ik wil wel blijven mee zoeken, maar… " Ik bereid mijn aftocht voor. Vijftienduizend frank. Ik moet nog paaseieren kopen. En mijn dochter wordt achttien jaar. Wat moet ik haar zeggen: Sorry, maar je bromfiets hangt aan mijn schoenzool? Als ik uit deze kelder kom, dan zal ik alles verloren hebben. Mijn eer, mijn zelfrespect, mijn blanco strafregister. Maar mijn portefeuille zal gered zijn.
"Ik heb hem kapot getrapt."
Ik schrik van mijn eigen stem. Mijn vriend ook. Hij slaat bleek uit.
"Je meent het niet", zegt hij. Hij komt op me af, met zijn schroevendraaier in de hand. Ik trek het ding van mijn schoenzool. Leg het op de schraag.
"Hier is het."
Mijn vriend begint te lachen. Is hij krankzinnig geworden?
"Je komt er goedkoop vanaf!" zegt hij. "Het is maar een schakelaar. Dertig frank en zand erover!"
Ik krijg de slappe lach en zoek steun op zijn schraag.
"Pas op dat het er niet afflikkert!" schreeuwt mijn vriend. Maar het flikkert er toch af. De kast: gedeukt. Het moederbord: gekreukt. De voeding: naar de vaantjes. Op de schraag ligt het enige nog ongeschonden stuk te glanzen. Ik schraap mijn keel.
"Ach, het had erger kunnen zijn. Die Pentium, die heb je tenminste nog!"
Mijn vriend komt vlak voor me staan. Hij heeft een zenuwtrekje aan zijn oog. En hij kijkt alsof ik zijn moeder heb vermoord.
"Weet jij wel, hoe lang ik aan dat ding heb gewerkt? Tweehonderd uur! Tweehonderd uur in een schimmelkelder, schroeven en zweten!" Hij bonst met zijn vuist op de schraag. De Pentium wipt omhoog en klettert op de grond. Terwijl mijn vriend zich bukt, ren ik de trappen op. Zijn schroevendraaier mist me op een haar. Ik werp hem mijn portefeuille toe. Dat kalmeert hem wat. Bij mijn dochter zal ik er niet zo gemakkelijk van af komen.



©Jules Grandgagnage


 


Categorie:Verhalen
» Reageer (11)
19-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Daar zijn altijd prioriteiten in het leven.

.


Categorie:Foto met humor
» Reageer (9)
18-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Levend skelet

Levend skelet

Van jong tot oud

 

Alle zoogdieren hebben een skelet. Mensen zijn ook zoogdieren. Jij hebt dus ook een skelet. Je skelet geeft stevigheid en vorm aan je lichaam. Het zorgt ervoor dat je kunt bewegen en beschermt je organen. Erg belangrijk en handig dus!

Net als de rest van je lichaam, leeft ook je skelet. Het groeit en verandert door de jaren heen.

Kraakbeen: buigzaam, maar niet stevig

Het skelet van een pasgeboren baby bestaat voor het grootste deel nog uit zachte botten: kraakbeen. Dit weefsel is goed buigzaam, wat erg handig is bij de geboorte. Maar na de geboorte van een baby moet je daar nog wel rekening mee houden. Kraakbeen is niet zo stevig. Waardoor de baby bijvoorbeeld makkelijk een hersenkneuzing kan krijgen. Daarom moet je een pasgeboren baby voorzichtig vasthouden. Mensen die in de kraamverzorging werken moeten hier natuurlijk goed op letten.

Beenweefsel

Als je ouder wordt, wordt je kraakbeen steeds meer vervangen door beenweefsel. Dit beenweefsel bestaat weer uit lijmstof en kalk. Lijmstof zorgt voor de buigzaamheid van het beenweefsel terwijl kalk ervoor zorgt dat het beenweefsel stevig is. Een ideale combinatie!

Kalk

In het beenweefsel van jonge kinderen zit veel lijmstof en weinig kalk. Ook dat is erg handig, want daardoor kunnen kinderen vaak vallen en gewoon weer opstaan. Je botten kunnen als je klein bent wel tegen een stootje.

Volgroeid

 

Ondertussen groeien je botten natuurlijk ook. De uiteinden van de botten maken steeds een stukje nieuw bot aan totdat je helemaal volgroeid bent.

Als je heel oud wordt veranderen je botten ook. Beenweefsel van bejaarden bestaan uit weinig lijmstof en veel kalk. Dat betekent dat als oudere mensen vallen, ze makkelijk een bot kunnen breken. Het beenweefsel is gewoon niet meer zo buigzaam. Daardoor breken ouderen snel een heup of been als ze vallen.

 


Categorie: Bevolking en Biologie
» Reageer (13)
17-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fjak@ wenst iedereen een aangename zondag toe, met een roos vandaag.

.


Categorie:Bloemen, planten,dieren , natuur
» Reageer (9)
16-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moeilijk doen over schoonheid. - Auteur: Jos van Daanen.

moeilijk doen over schoonheid

Ik spiegel je op een linnen doek, een tule
over je gezicht dat te mooi is voor de waarheid.

Dan kopieer ik de lijnen, zoek naar de kleuren
en verander subtiel wat je lelijk vindt aan jezelf.

Geen woorden, die hebben veel te weinig zin
zolang je geen stem en geen ideeën hebt.

Geen muziek, want je danst niet zonder lijf
en om te dansen is dat toch een harde eis.

Pas als je af bent, gooi ik de foto weg
en wacht ik geduldig op je komst.

 


Categorie:Gedichten
» Reageer (20)
15-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto met humor !

.


Categorie:Foto met humor
» Reageer (20)
14-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Happy Valentijn.

.


Categorie:Uitdrukkingen
» Reageer (20)
13-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bankrover .Met toelating van de auteur als zijn naam vermeld is.

Bankrover


Een vreemd incident is me ter ore gekomen uit de mond van weduwe Slagmulders. Dat is een dametje dat beneden me woont, en verder niet interessant is voor dit verhaal. Misschien hebt u ook iets in de krant gelezen over die bankoverval in Antwerpen. Zij was erbij. Het volgende verhaal is eigenlijk een reconstructie van de door haar aangebrachte feiten.

De bankrover zwaaide de deur van het bankkantoor open en brulde: 'Iedereen liggen!' Het duurde eventjes, want de meeste mensen waren zestigplussers die hun pensioen kwamen afhalen. Toen het gekraak en gesteun was opgehouden en iedereen lag, stapte de bankrover naar het loket.
Het was waarschijnlijk al een tijdje geleden dat hij dit werk had gedaan. Een ontsnapte gevangene? Een bankrover op zijn retour? Hij stond in elk geval niet echt op scherp. Hij had een buikje, dat wat over zijn riem puilde. Er zat een groot gat tussen zijn voorste tanden. Misschien had hij wat tanden verloren in een poging de tralies door te bijten. Maar zijn hand was vast, zijn blik was vastberaden.
'Een miljoentje graag', zei hij. De bediende bekeek hem koel¬tjes: hij wist zich veilig achter het kogelvrij glas.
'Een miljoen!' siste de bankrover.
'Nee.'
'Ik ben een bankrover.'
'Zo?'
'Geef me dat geld en vlug wat!'
'Hoe was uw naam ook weer?'
'Ik… dat doet er niet toe!'
'Hebt u hier een rekening?'
'Nee, natuurlijk niet. Wie is er u zo stom om zijn eigen bank te beroven?'
'Zit u met een tekort aan cash? Hebt u misschien al eens aan onze heel interessante leningvoorwaarden gedacht, aan ...'
'Dat interesseert me niet. Ik wil geld. NU!'
'Een lening op korte termijn dus. Tja, u beseft wel dat de rentevoet daarvoor heel wat ho...'
'Geld verdomme!'
De bankrover beukte met de kolf van zijn geweer tegen het glas. De bediende glimlachte spottend. De bankrover schoot zijn geweer leeg op het loket, maar moest zelf duiken voor de ricocherende kogels. De bediende zette een vingertje en drukte op de rode knop naast zijn stoel.
Haast onmiddellijk kwam Boris uit een kamertje tevoorschijn. Boris was een Rus die Wodka dronk en ooit met Marlène Dietrich op dezelfde tram had gestaan in het naoorlogse Berlijn. Hij verstond geen woord Nederlands, zodat hij uitermate geschikt was voor zijn taak.
'Rmpff' sprak Boris. Wat in het Russisch zoveel wil zeggen als 'Pak je biezen of ik vreet je met huid en haar op. Zoals hij daar stond met zijn Berenmuts en zijn Rolex-horloge was het een erg imposante figuur. Dat vond de bankrover ook. Hij richtte trillend zijn geweer op de stoere Russische borst.
'Scheer je weg of ik schiet!' dreigde hij.
Boris trok zijn laars uit en stroopte een onfrisse sok van zijn ongewassen voet.
Een dametje dat te dicht bij Boris lag viel meteen in zwijm.
'Genade!' kreunde haar echtgenoot, maar ook hij viel bewusteloos achterover. Boris zelf gaf geen krimp. In de Goelach-archipel had hij samen met Solsjenitzin al voor heter vuren gestaan. Solsjenitzin had er trouwens wel iets aan over gehouden, want na zijn terugkeer begon hij pillen van boeken te schrijven die je niet op je rek kon zetten zonder dat de boel ineen donderde. Boris echter was nog uit het echte Russische hout gesneden.
'Strrumpff' lispelde hij. Dat was een regelrechte bedreiging. De laatste keer dat hij dat woord had geuit, was er een oktoberrevolutie gevolgd.
De bankrover wist dat hij verslagen was.
Hij smeet gefrustreerd zijn geweer in de paraplubak en verdween met het beetje waardigheid dat hem nog restte. Boris kreeg een applaus en een been om af te kluiven.
Toen ik van het incident hoorde ben ik me dadelijk beginnen inzetten voor de belangen van Russische immigranten. Mannen als Boris kunnen we gebruiken. Zonder hem was de politie tussenbeide moeten komen. En die vechten niet met vuile sokken. Bedankt, Boris.



©Jules Grandgagnage


Categorie:Verhalen
» Reageer (7)
12-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fjak@'s foto van de week!

.


Categorie:Fjak@'s foto van de week.
» Reageer (13)
11-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouwenbesnijdenis.

Vrouwenbesnijdenis

Reinheid of mishandeling?

 

In veel Afrikaanse landen wordt het nog steeds uitgevoerd: vrouwenbesnijdenis. Dit is een ingreep aan de uitwendige geslachtsorganen van de vrouw. Omdat de operatie hier als mishandeling wordt gezien, is het in West-Europa verboden.

Vrouwenbesnijdenis kan in verschillende vormen worden voorkomen. De meest milde vorm is een prik of sneetje in de voorhuid van de clitoris. Maar het kan ook verder gaan. Zo kan de gehele clitoris en de kleine schaamlippen worden weggehaald. In Somalië gaat vrouwenbesnijdenis nog verder. Daar worden de gehele clitoris, de kleine schaamlippen en een gedeelte van de grote schaamlippen verwijderd. De resterende schaamlippen worden aan elkaar genaaid, zodat er precies ruimte overblijft om te kunnen plassen.

Cultuur
Hoe raar het ook klinkt: ouders laten hun dochters besnijden uit liefde. Ze doen het om het kind te beschermen en haar toekomst veilig te stellen. De volgende argumenten worden ook gebruikt:

Het besnijden bepaalt mede de vrouwelijke identiteit van het meisje. Dit heeft te maken met opvattingen, waarden en normen rond zaken als maagdelijkheid, kuisheid en reinheid.

* Het beschermt de maagdelijkheid van het meisje.
* Het vergroot haar huwelijkskansen.
* Het geeft haar status in de gemeenschap (het omgekeerde geldt nog sterker: een onbesneden meisje loopt het risico uitgestoten te worden).
* Een besneden vrouw is mooier.
* Het is een teken van een goede opvoeding.
* Voorkomen dat de vrouw plezier beleeft aan seksualiteit, zodat ze geen reden heeft om vreemd te gaan.
* Het is een islamitisch voorschrift voor reinheid.

 

Alleen voor mannen
In de Koran komt het begrip vrouwenbesnijdenis niet voor. Op 22 november 2006 veroordeelden Islamitische leiders uit de wereld op een conferentie in Caïro vrouwenbesnijdenis. De sjeik al-Azhar, Mohammed Seyed Tantawi, zei op de conferentie dat in de islam besnijdenis alleen voor mannen is. De groot-mufti, Ali Gomaa, wees erop dat de profeet Mohammed zijn dochters niet liet besnijden.

Risico´s
Omdat de ‘operatie’ vaak met een scheermesje wordt uitgevoerd, ontstaan er vaak ernstige ontstekingen. Scheermesjes worden meerdere keren gebruikt, waardoor de kans groot is dat de besneden meisjes besmet worden met het Hiv-virus. Maar ook het psychologische aspect speelt mee. Besneden vrouwen hebben vaak niet het gevoel een echte vrouw te zijn.

Buitenland
Dat vrouwenbesnijdenis in West- Europa verboden is, hoeft niet te betekenen dat geen enkel meisje hier besneden is. Vaak gebeurt dit tijdens vakanties in het land van herkomst.

 


Categorie: Bevolking en Biologie
» Reageer (19)
10-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fjak@ wenst iedereen een aangename zondag toe, met dit boeketje erbij.

.


Categorie:Bloemen, planten,dieren , natuur
» Reageer (25)
09-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Ik heb geleefd - Auteur : Nazim Hikmet

Ik heb geleefd.

Over het leven

Onze wereld koelt af
een ster tussen de sterren
nog wel een van de kleinste
een spikje bladgoud op blauw fluweel
die reusachtige wereld van ons.
Ooit koelt deze wereld af
en zal niet eens als een ijsklomp
of een dode wolk
maar als een lege notendop wegtollen
in het eindeloze stikkedonker.
Nu al daarvan de pijn te dragen
de droefenis te voelen.
Zo zeer moet je van deze aarde houden
dat je kunt zeggen:
"Ik heb geleefd".


Categorie:Gedichten
» Reageer (8)


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Categorieën
  • Bevolking en Biologie (107)
  • Knipsels (91)
  • "KAT RELAX " foto's (9)
  • 50 jaar geleden in de krant. (12)
  • Bloemen, planten,dieren , natuur (239)
  • Dranken allerlei (10)
  • Fjak@'s foto van de week. (126)
  • Fjak@'s sportkatten.. (8)
  • Fjak@'s waargebeurde verhalen. (10)
  • Foto met humor (181)
  • Gedichten (270)
  • geen categorie (28)
  • Geschiedenis uit de oudheid (2)
  • Glutenvrij (4)
  • Humor algemeen (13)
  • Kastelen en speciale plaatsen in Wallonië (9)
  • Kent U dit nog ? (20)
  • Landschappen (4)
  • Op reis (8)
  • PUCKY onze hond een reu . ras : Lhasa Apso (5)
  • Sport (1)
  • Treinreizen (1)
  • Uitdrukkingen (15)
  • Veggie (40)
  • Veggie keuken (41)
  • Verhalen (5)
  • Vroeger en nu. (16)
  • Weetjes en Ideeën (89)
  • Wijn en weetjes over wijn. (9)
  • Woordspeling of zoiets daar omtrent. (10)

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te emailen.


    Foto

    Foto

    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!