Een goed ALTERNATIEF model is
het vroegere VIVANT dat jammer genoeg in de steek werd gelaten toen de top ons veraden heeft
16-04-2006
Eventjes stilstaan bij een zinloze moord.
Er is al veel en genoeg over geschreven en gepraat, maar toch heb ik gisteren een inzending in "Het Nieuwsblad" gelezen van enkele mensen uit het Gentse dat ik het vermelden waard vind.
In het kort kwam het er op neer dat er in de media moest aangetoond worden hoe we op zulke situaties moeten reageren als we er getuige van zijn.
Dit is een schitterend idee, laat bijvoorbeeld elke week een spotje verschijnen, genre "veilig verkeer", en ook in alle dagbladen natuurlijk, die situaties, zoals gebeurt is in het Centraal Station, beschrijven en de nadruk leggen dat toeschouwers IETS moeten doen en ook WAT ze moeten doen. Leer de mensen opnieuw dat er enige sociale controle moet zijn. Leer aan de burgers hun angst voor verwikkelingen te overwinnen door gepaste acties te tonen en maak daar uitgebreide reclame rond als dat dan ook daadwerkelijk gebeurt.
Als je buurman in elkaar geramd wordt doe dan niet onverschillig alsof je neus bloed maar roep luid en wijs het aan, probeer enkele medestanders te vinden en intimideer de agressors zodat ze afdruipen, bel de politie (en hopelijk reageert die dan en hebben ze het niet te druk met autoflitsen of papieren invullen).
Er moet toch zeker geld te vinden zijn bij de overheid, of zelfs bij de privé, om een aanhoudende campagne te financieren. als je ziet aan wat voor lullige promoties er nu dotaties gegeven worden. Soms lijkt het wel of onze leiders meer aan de afwerking denken nog vooraleer er een fundering gelegd is.
Zoals iedereen nu wel intussen weet heeft de staalreus Mittal een overnamebod, of toch de intentie, gedaan op Arcelor. Arcelor is de Europese, zeg maar Franse, versie van Mittal waarvan Sidmar te Zelzate een onderdeel is. Gezamelijk zouden ze dan 10% van de markt beheersen. Omdat de hoogste piet van Arcelor niet gediend is van dat bod, hij zou dan niet meer de eerste viool kunnen spelen, heeft hij een tegenoffensief ingezet. Een eerste punt: Hij zou de aandeelhouders voor dit jaar een veel hoger dividend uitkeren. Tweedens: De werknemers zouden aandelen kunnen kopen aan een gereduceerde kostprijs. Dit zijn wel niet stemgerechtigde aandelen en je moet ze 4 jaar houden. De vraag is, wat zijn ze over 4 jaar nog waard en wie is er dan nog geinteresseerd in niet stemgerechtigde aandelen. Een hogere uitkering aan dividenden zou een serieuse vermindering van de "Cash" pot zijn die Arcelor opgebouwd heeft tengevolge van grote winsten van afgelopen jaar. Wat is nu het lumineuse idee van Dollé. Door de werknemers aandelen te verkopen betalen zij in feite het hogere dividend uit aan de wel stemgerechtigde aandelen van kapitaalkrachtige individuen of instanties. En dan te bedenken dat er bij de laatste CAO onderhandelingen nauwelijks iets af kon voor de werknemers (want er moest een reserve aangelegd worden voor de komende jaren weet je wel). Of het kapitalisme in volle actie. Ondertussen gaat Arcelor maar verder met zelf bedrijven over te nemen.
En dan nog dit, ondanks de miljarden winst van de banken gaan ze toch de interesten van hypotecaire leningen verhogen dit jaar en bestuderen ze een verdere afvloeieng van personeel.
Ik ben Julien, en gebruik soms ook wel de schuilnaam jubo.
Ik ben een man en woon in Ertvelde () en mijn beroep is Bruggepensioneerd, opleiding: electronicus..
Ik ben geboren op 04/08/1950 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: computers, boeken, electronica, films en ook politiek, met een sterk geloof in het VIVANT project..
Bezoek ook eens mijn WEBSITE = www.jubo.t15.org
Graag tot ziens.