Ik ben Gisela Altruye, kantdocente en al 35 jaar bezeten van Kant. In 1979 ben ik gestart met kantgroep "Terug naar 't kantkussen" en tot op de dag van vandaag zijn er nog altijd dames die reeds komen van in het begin.
Zoeken in blog
Gezien in Ieper
E-mail mij
Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.
Chantilly Lace
Spaanse kantkussens in het Begijnhof van Diest
In Spanje is men gek op kantklossen en hun creativiteit kent geen grenzen!!
"de klantklosster" van Sveltlana Pavlickova, bekeken door de ogen van Hilde. Eigenlijk is Hilde wel een stukje "kunstenaar" want zonder al te veel technische bagage klost ze in het verre Turkije toch mooie kantwerken.
Misschien is het jullie nog niet opgevallen maar mijn blog heeft de kaap van 500.000 overschreden. Dat wil dus zeggen dat hij zoveel keer bekeken is !!!! Toen ik in 2005 dit blog opstartte, heb ik nooit kunnen denken dat er zoveel belangstelling voor kant zou zijn. Dank voor de vele bezoekjes, dank voor de vele berichten en emails, dank voor de tips...daardoor kan ik mijn blog levendig houden.
Rik Tulkens is de nieuwe Diestse stadsdichter en zijn tweede stadsgedicht heeft hij aan "Kant" gewijd !
KANT
In het Diesterse Begijnenhuis; onder dartelvlugge vingers, linksom, rechtsom, wederom, dansen de klossen, in hondstrouwe paren, wulpse pirouetten met elkaar.
hier wordt de linnenslag geleverd, de oude draad weer opgenomen, alles raakt hier kant én wal, geen naadloos woord hoort men hier vallen, geen naald wordt hier verkeerd gespeld.
En het patroon speelt enkel maar, bedriegelijk, schijnbaar, voor patroon, want op 't geduldig wachtend kussen lijkt onbetwist en eigenzinnig, de wilde chaos aan de macht, zoals bij ijsbloemen op het raam.
En zo ontspint zich slag na slag; in innige verstrengeling; in het tanend nalicht van de dag; en ver van 't lege kijkbuis-turen, een kwetsbaar kunstig dradenweb dat wél zal stollen in de tijd.
En tot het draadje breken zal, tot het eind van het bobijntje wordt hier, halsstarrig tegendraads, avond na menige avond, ook de verveling bekwaam van kant gemaakt.
Rik Tulkens Stadsdichter van Diest Stadsgedicht Nr 2 02 december 2012
Beide musea zullen nauw samenwerken. De princiepsovereenkomst met het Brugse stadsbestuur is een feit. Het is de bedoeling van de vzw Kantcentrum haar werking met nog meer inspanningen verder te zetten. Hierbij gaat ruim aandacht naar de cursussen, een museum, de zomercursussen, de jeugdopleiding, het atelier, het viertalige tijdschrift en diverse publicaties. In het nieuwe onderkomen komt er ook een ruime winkel (veel ruimer dan de huidige winkel) waar de kantklosster werkelijk àlles zal vinden wat zij nodig heeft. Waar zich nu nog het huidige kantmuseum bevindt, in de zes godshuizen achter de Jerusalemkapel, komt er mettertijd een museum over de geschiedenis van de familie Adornes en haar nakomelingen. Ook met dat museum zullen we nauw samenwerken. En dan de primeur die we tijdens de Nieuwjaarsreceptie bekendmaakten aan het ruime publiek: een werkgroep werkt hard aan het naar Brugge halen van het Oidfagebeuren in 2018. Om te eindigen iets dichterbij: onze leraressen hebben hard gewerkt aan een "boek voor de beginnende kantklosster". Dat verschijnt binnen enkele weken. Het viertalige boek wordt op de markt gebracht door onze uitgeverij en zal zonder twijfel beantwoorden aan een behoefte. Het was jaren geleden dat er een boek verscheen, bedoeld voor wie zin heeft in kantklossen maar eerder nooit een klosje van dichtbij zag. Het boek heet "Het Prille Begin". Er staan voor dit jaar nog meerdere publicaties gepland.
Maar er zal ook aandacht gaan naar de sociale en de technische aspecten van het kantambacht. En bovendien zal ook ruime aandacht gaan naar hedendaagse kant. Het wordt een interactief museum, met méér dus dan alleen kijkkasten met kantwerken daarin. De museum-investering wordt op een paar honderdduizend euro geraamd. Hiervoor wordt een beroep gedaan op ondermeer de verschillende subsidiërende overheden.
Als alles vlot gaat (de kans op archeologische ontdekkingen is best mogelijk) zou de vzw wellicht midden 2014 verhuizen naar de voormalige kantschool, echt back tot the roots dus. Niet onbelangrijk; aan de overzijde van de Balstraat bevindt zich het Volkskundemuseum. Dat wordt inhoudelijk binnenkort herbekeken door de stad Brugge en ook dààr gaat ruim aandacht naar "kant in Brugge".
Zondag was het de nieuwjaarsreceptie in het Brugse kantcentrum. Het was een aangename, leuke en vooral ook lekkere bedoening. Warme en koude hapjes, verschillende soorten kaas met fijne sneetjes brood. Dit alles overgoten met Brugse Zot à volonté !! Dank aan Wim, Nico, Koen en Kathelijne !!!!
Naar gewoonte spraken de beheerders de genodigden toe. Vooral het nieuws met betrekking het nieuwe kantcentrum kon op veel bijval rekenen.
Nico heeft mij foto's van de verbouwing doorgestuurd samen met een woordje uitleg.
De werken zijn begonnen in de Brugse Balstraat om de voormalige kantschool van de Zusters Apostolinnen te verbouwen tot het nieuwe onderkomen voor de vzw Kantcentrum. De bouwheer is de vzw Adornes (de eigenaar, de familie de Limburg Stirum), die investeert in de renovatie/nieuwbouw net geen 1 miljoen euro. De werken zullen een jaar duren.
Daarna wordt het gebouw ingericht met een museum, een nieuw kantmuseum, een winkel, polyvalente ruimtes, een sanitaire afdeling enz enz. Voor de uitbouw van dat nieuwe kantmuseum wordt zeer nauw samengewerkt met de stad Brugge. Het is de bedoeling een reep te tonen uit de beroemde stedelijke kantcollectie.
Bij het zien van statige zwanen denken we dikwijls aan Brugge.
Daarom wil ik jullie de legende van de Brugse zwanen meegeven.
Legende Brugse zwanen
De naam Pieter Lanchals is voor altijd verbonden aan de Brugse zwanen. Hij was de schout, baljuw en raadsheer van Maximiliaan van Oostenrijk.
Vooral na de dood van Maria van Bourgondië (1482) beleefde Brugge woelige tijden. Maximiliaan wilde de macht van de gemeenten breken en hen een maximum aan belastingen opleggen. Brugge was zijn eerste doelwit.
Daarom sloten de Bruggelingen Maximiliaan een tijdlang op in het huis Craenenburg op de markt. Vanuit een getralied raam was hij dagenlang getuige van de folteringen die men een aantal trouw gebleven edellieden en burgers oplegden alvorens ze onthoofd werden.
Ook Pieter Lanchals verloor er letterlijk het hoofd : dit werd op een piek op de Gentpoort geplaatst.
Aan deze écht gebeurde feiten voegt de legende toe dat Maximiliaan, eenmaal weer vrijgelaten en terug aan de macht, de Bruggelingen verplichtte ten eeuwigen dage langhalzen of zwanen op de Reien te onderhouden!
Een berichtje in mijn gastenboek doet altijd plezier maar liefst geen buttons van meer dan 40.000 KB want die vertragen het blog !
Omdat ik hen zo mooi vind !!!!
Thomas Woolner
Camino 2005
De voettocht van mijn man, Theo, naar Santiago de Compostela wordt stap na stap beschreven op zijn blog !! Interesse ? Kijk dan naar : http://blog.seniorennet.be/camino2005