Ik ben Gisela Altruye, kantdocente en al 35 jaar bezeten van Kant. In 1979 ben ik gestart met kantgroep "Terug naar 't kantkussen" en tot op de dag van vandaag zijn er nog altijd dames die reeds komen van in het begin.
Zoeken in blog
Gezien in Ieper
E-mail mij
Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.
Chantilly Lace
Spaanse kantkussens in het Begijnhof van Diest
In Spanje is men gek op kantklossen en hun creativiteit kent geen grenzen!!
"de klantklosster" van Sveltlana Pavlickova, bekeken door de ogen van Hilde. Eigenlijk is Hilde wel een stukje "kunstenaar" want zonder al te veel technische bagage klost ze in het verre Turkije toch mooie kantwerken.
Naast de "super-klassieke" naaldkant, waar ik een geweldige bewondering voor heb, waren er ook werken met een ietwat moderne uitwerking.
Het werk is minder zwaar, kleurrijk en oogt "fris". Toch kijk ik uit naar nieuwe ontwerpen, technieken en materialen die naaldkant een eigentijdse "look" geven zoals dat in de kloskant het geval is.
De prachtige hoeden en kokette tailleurs, de kanten lingerie, waarmee de Antwerpse vrouw van de prille twintigste eeuw over de straat paradeerde, was niet zelden gekocht in één van deze warenhuizen naar Parijs' model. Het gewone werkvolk moest zich, zoals gewoonlijk, beperken tot het platdrukken van de neus tegen de uitstalramen. Van de twee warenhuizen blijft nog maar bitter weinig over.
Jullie zullen het al gemerkt hebben ... de laatste dagen is het stil op mijn blog. De reden : BUIKGRIEP !!! Ik ben echt ziek en lig bijna de hele dag in bed. Hopelijk wordt het morgen beter en kan ik er weer tegenaan.
't Vingerhoedskruid : Grasduinen in de geschiedenis 3
Nu was de jongedame voldoende onderlegd om haar linnengoed te merken. Dat was noodzakelijk omdat het wasgoed, na het wassen, op een gemeenschappelijk bleekveld werd gelegd.
Zonnestralen zorgden er voor dat grauw linnen weer wit werd. Het wasgoed werd verschillende keren met water besprenkeld om het bleekproces te herhalen.
Oefenstukjes
Lingerie van vroeger, al of niet versierd met kant.
't Vingerhoedskruid : Grasduinen in de geschiedenis 2
Er werd begonnen met de stokletters waarvan de I de eenvoudigste is. Door toevoeging van enkele kruisjes konden ook de letters H, N, M, L, J, E, P, B, R, K en D gemaakt worden.
Dan waren de schuine letters aan de beurt : A, V, W, X, Y en Z.
Daarna volgden de ronde letters : U, C, G, O, Q en S
Na de cijfers van 1 tot 9 en ook de 0 borduurde het meisje haar naam, het jaartal, soms haar woonplaats en de merklap was klaar!
't Vingerhoedskruid : Grasduinen in de geschiedenis 1
Grasduinen in de geschiedenis 1
Vroeger speelde de linnenkast een belangrijke rol in het leven van huisvrouwen en jonge meisjes.
Een meisje met een mooi verzorgde en goed gevulde uitzet gold als een goede partij.
Het linnengoed werd getekend met een in kruisjessteek geborduurd merkje bestaande uit de initialen van de eigenares. Het bijbehorende cijfer gaf het aantal aanwezige stukken aan van dit bepaald item.
Merklap
De meisjes oefenden verschillende boorden op een lap. Later volgden de letters, opklimmend in moeilijkheidsgraad.
Meisjes die een beroeps- of lerarenopleiding volgden, oefenden op kleine lapjes die ze daarna vastnaaiden op stevig karton. Soms werden deze kartonnetjes ingebonden en bleven ze bewaard als album.
Iedere "handwerkfanaat" heeft wel eens gehoord van de tentoonstellingen die
t Vingerhoedskruid
jaarlijks organiseert in
Zilvermuseum Sterckshof
te Deurne, Antwerpen.
Deze keer was het een nostalgische tentoonstelling met als thema:
Handwerken op school
De volgende dagen wandel ik met jullie door deze leerrijke en verzorgde tento en diegene die er niet genoeg van krijgen kunnen nog altijd terecht in Zilvermuseum Sterckshof tot 22 februari 2009.
Dan bestaat er geen evenknie, fladderen vlinders van binnen zo verliefd naar buiten compleet van mijn zinnen wil ik naar je fluiten tot jouw warme hart de zinnen van 't mijne tart.
WAT IS KANT ? "Kant" is een op zichzelf bestaand, opengewerkt weefsel, vervaardigd door de kantwerkster met klossen (= kloskant) of met de naald (= naaldkant).
Ter verduidelijking
* Kant is een op zichzelf bestaand weefsel ! Er is dus geen onderstof ter bewerking nodig. In die ruime zin zou men filetwerk, haakwerk, frivolité en breiwerk dus ook kant kunnen noemen maar men spreekt enkel over "kant" wanneer het werk gemaakt is met klosjes of met de naald. * Ook Lierse kant wordt " kant " genoemd alhoewel er toch gebruik gemaakt wordt van een onderstof namelijk mechanisch geweven tule. Hier spreekt men van Lierse haak - naaldkant. * Kant moet handwerk zijn, machinaal vervaardigde kant wordt ook wel kant genoemd omdat het uitermate goed gelijkt op echte kant. Uitzonderingen zijn de zgn. gemengde kanten, zoals applicatiekant en lintkant waarvan ofwel de grond ofwel het lint machinaal worden vervaardigd.
Een berichtje in mijn gastenboek doet altijd plezier maar liefst geen buttons van meer dan 40.000 KB want die vertragen het blog !
Omdat ik hen zo mooi vind !!!!
Thomas Woolner
Camino 2005
De voettocht van mijn man, Theo, naar Santiago de Compostela wordt stap na stap beschreven op zijn blog !! Interesse ? Kijk dan naar : http://blog.seniorennet.be/camino2005