Ik ben Gisela Altruye, kantdocente en al 35 jaar bezeten van Kant. In 1979 ben ik gestart met kantgroep "Terug naar 't kantkussen" en tot op de dag van vandaag zijn er nog altijd dames die reeds komen van in het begin.
Zoeken in blog
Gezien in Ieper
E-mail mij
Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.
Chantilly Lace
Spaanse kantkussens in het Begijnhof van Diest
In Spanje is men gek op kantklossen en hun creativiteit kent geen grenzen!!
"de klantklosster" van Sveltlana Pavlickova, bekeken door de ogen van Hilde. Eigenlijk is Hilde wel een stukje "kunstenaar" want zonder al te veel technische bagage klost ze in het verre Turkije toch mooie kantwerken.
Vaandels van de geallieerden met in het midden de monogrammen van het Belgische vorstenpaar en aan de zijkanten de Belgische leeuw en de koninklijke kroon.
De moed van de Belgische bevolking, gebukt onder een Duits juk, wekte bewondering in de hele wereld en bracht een geweldige solidariteitsactie op gang!!
Het kantwerk kreeg een nooit eerder geziene publiciteit en dit schiep een klimaat dat ideaal was om een afzetmarkt te veroveren dat even internationaal was als de oorlog zelf.
De kantwerkster, gebogen over haar kussen en omgeven door een gebombardeerde stad, werd een waar symbool!!
Doch stilaan komt de kantnijverheid in zware problemen. Niet alleen in België maar ook in Frankrijk, Rusland, Italië, Engeland. Er worden verschillende noodplannen uitgewerkt om de thuiswerkende vrouw een centje te laten bijverdienen. In Vlaanderen heerste werkloosheid en armoede.
De koningin had de situatie zorgvuldig bestudeerd en kwam tot het besluit dat alle inspanningen voor een betere productie nutteloos waren indien men het probleem van de afzetmarkt niet eerst zou regelen.
Koningin Elisabeth had opgemerkt dat Amerikanen, die Brussel aandeden, veel kant kochten.
Ze nam zelf het initiatief tot oprichting van La Dentelle belge, een vereniging met een commercieel doel.
La Dentelle belgestreeft naar loonsverhoging voor de kantwerksters door het organiseren van een directe verkoop. Dit wekte de verontwaardiging op van de kantfabrikanten ,personen die de kant opkochten bij de werksters.
Maar toen brak de oorlog uit!!!
Beschermvrouwen op bezoek bij de kantwerksters omstreeks 1900.
« La dentelle belge » verdwijnt door de afwezigheid van de voornaamste leden. Koningin Elisabeht verblijft aan het front in de niet bezette zone.
Het gebrek aan aanvoer van materiaal zou tot gevolg hebben dat alle handarbeiders werkloos zouden worden. Doch dit probleem werd opgelost samen met de voedselvoorziening.
Vanaf 1915 slaagt het Comité van de Kant er in om de kantwerksters terug werk te bezorgen en de vereniging nam de volledige kantproductie voor haar rekening en zorgde voor de uitvoer naar de geallieerde landen.
Deze kant wordt WAR LACE genoemd!!
Portret van koningin Elisabeth als verpleegster. (1914-1915) Kant van het huis Ghys-Bruyneel te Geraardsbergen. Model gedeponeerd door het Rode Kruis van Geraardsbergen en verkocht ten voordele van de invalide soldaten, gehospitaliseerd door het R.K. van Geraardsbergen.
Omdat Leopold II geen mannelijke nakomelingen heeft komt zijn neef Albert I op de troon. Deze huwt op 2 oktober 1900, met Elisabeth, hertogin van Beieren.
De komst van Elisabeth valt samen met een malaise in de kantindustrie. De productie van machinale kant ligt hier aan de oorsprong.
De koningin wordt een voorvechtster in de overlevingsstrijd van de kantnijverheid. Rond 1900 telde men nog meer dan 50.000 kantwerksters!!! Dit cijfer maakt het economische en humanitaire belang van kant duidelijk.
Prinses Elisabeth zal aan verschillende comités haar bescherming verlenen.
Het kleed van de koningin is versierd met gemengde kant.
De overladen compositie is een staaltje van hoogwaardige techniek en vakmanschap.
De strikken rond de boeketten zijn omlijnd door een reliëf, typisch voor de Alençon-kant. Het reliëf verkrijgt men door de randen te vullen met paardenhaar.
De prinses kreeg de sluier ten geschenke van een comité van Belgische dames .
Zij schonk het op haar beurt weg toen zij in 1949 op bedevaart ging naar Beauraing.
Het schenken van kant en juwelen aan de Heilige Maagd, was een algemeen verspreide vorm van devotie!!
Prinses Clémentine, werd geboren op 8 maart 1872 en huwde op 14 november 1910 met Victor Napoléon.
De prinses schonk haar kantwerk aan de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis.
Het waren niet alleen stukken uit haar eigen garderobe maar ook kant afkomstig van haar moeder, Marie-Henriette, en van haar schoonmoeder.
Zakdoek in point d Alençon. Naaldkant van Franse oorsprong maar dit is waarschijnlijk een Belgische kopie want deze techniek was ook hier goed ingeburgerd.
Dochter van Leopold II, huwde op 3 februari 1875 met Philippe, prins van Saksen-Coburg-Gotha.
Ter gelegenheid van dit huwelijk wilde de kantindustrie een staaltje van haar kunnen geven. Uit persberichten blijkt dat een overvloed aan prachtig kantwerk de toiletten sierde.
De prinses zelf kreeg een boeket vervaardigd uit naald - en kloskant.
Het boeket zelf heeft ze niet gedragen op haar huwelijk maar wel een bijbehorend corsage bestaande uit oranjebloesems.
Volgens een document dat bij dit kantwerk gevoegd is, werd de zakdoek in 1891 door een Brugs kanthuis geschonken naar aanleiding van 25ste verjaardag van de regering van Leopold II.
Het stuk is versierd met de monogrammen van
Leopold en Marie-Henriette.
Het wapenschild links onder, vermeld :
Vive le Roi. 1865-1890. Vive la Reine
Rechts bovenaan zien we :
LUnion fait la force
Links bovenaan het embleem van de stad Brugge en rechts onderaan het embleem van Kongo.
Ter gelegenheid van de 25ste huwelijksverjaardag van de vorsten, werd een inschrijving georganiseerd waarop de Belgische vrouwen hun steentje konden bijdragen om het geschenk te financieren.
Er werd112.000 fr. opgehaald ( wat in die tijd een echt kapitaal was ) en daarvan kocht men een diamanten kroon en een kanten sleep.
2.300 Vrouwelijke afgevaardigden uit de gemeenten werden ontvangen in de grote balzaal van het paleis, waar ze hun geschenken konden bewonderen.
De prachtige boeketten in kloskant en naaldkant getuigen van een grote verfijning.
De wapens van de negen provinciën werden perfect uitgevoerd in ultra fijne steken.
De afzonderlijke delen in klos- en naaldkant zijn geappliceerd op een drochelgrond.
Handschoen in Ieperse Valenciennes-kant. ( 1840-1850 )
Het Ieperse huis Duhayon-Brunfaut stond in nauw contact met het hof en vervaardigde deze handschoen(en) met twee verstrengelde Ls. De kroon lijkt eerder verzonnen want ze ziet er niet uit zoals de koninklijke kroon.
Kader in zilver met opdracht in kantwerk A Léopold I. Les ouvriers de Hainaut.
Reconnaissants. 1831-1856.
Kader met de wapens van België en Henegouwen.
Koninklijke kroon .
De inscriptie en de guirlande zijn in kloskant !!!
De Milanese lintkant behoort tot dezelfde familie als de Vieux Flandre met dit verschil dat het motief gevormd wordt door een geweven lint. De vullingen, met de naald, zijn dezelfde als bij de Vieuw Flandre.
Bij Milanese kloskant worden lint en vullingen volledig met klossen gemaakt!!! Zie inhoud blog.
Deze Milanese lintkant werd verder gecommercialiseerd en veelvuldig gebruikt voor kerklinnen. De kantsoort was geweldig populair en vanaf het einde van de 19de eeuw kreeg hij de volgende benamingen : Renaissance kant, Luxeuil of zoals de meesten onder ons hem kennen
Een berichtje in mijn gastenboek doet altijd plezier maar liefst geen buttons van meer dan 40.000 KB want die vertragen het blog !
Omdat ik hen zo mooi vind !!!!
Thomas Woolner
Camino 2005
De voettocht van mijn man, Theo, naar Santiago de Compostela wordt stap na stap beschreven op zijn blog !! Interesse ? Kijk dan naar : http://blog.seniorennet.be/camino2005