Ik ben Gisela Altruye, kantdocente en al 35 jaar bezeten van Kant. In 1979 ben ik gestart met kantgroep "Terug naar 't kantkussen" en tot op de dag van vandaag zijn er nog altijd dames die reeds komen van in het begin.
Zoeken in blog
Gezien in Ieper
E-mail mij
Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.
Chantilly Lace
Spaanse kantkussens in het Begijnhof van Diest
In Spanje is men gek op kantklossen en hun creativiteit kent geen grenzen!!
"de klantklosster" van Sveltlana Pavlickova, bekeken door de ogen van Hilde. Eigenlijk is Hilde wel een stukje "kunstenaar" want zonder al te veel technische bagage klost ze in het verre Turkije toch mooie kantwerken.
Ons doel is tevens het kantklossen meer onder de aandacht van het publiek brengen. Hoe doen we dat? Onze webmaster Rina Wijnen gaat al jaren op vakantie in Spanje. Zij zoekt in de agenda van encajeras (=kantwerkers) de kantfestivals op die ze kan bezoeken. http://www.encajeras.es/PROXIMOS ENCUENTROS.htm. Het zijn grote festiviteiten. In het centrum van het dorp staan wel 400 stoelen, die bezet worden door kantklossende vrouwen, kinderen en enkele mannen. Een geweldig gezicht, maar ook zó gezellig! In Spanje is te zien dat kantklossen daadwerkelijk nog in beweging is! Rina kwam met het idee: laten we dat ook eens in Horst organiseren. Een lint van kantklossers door het gezellige centrum van Horst. Wij, Kantkring 't Klöske, waren meteen enthousiast en zijn voorspoedig begonnen met het organiseren van een Kanthappening in Horst. Maar Horst ligt niet aan de Costa Brava, dus we hebben voor het geval het echt slecht weer is een droge plek achter de hand.
Voor het slagen van dit festijn zijn we van u afhankelijk! Wij zorgen voor marktkramen en stoelen, zodat u niet in de brandende zon hoeft te zitten. We zorgen ook voor een gastvrij onthaal in Museum de Kantfabriek met lekkere koffie en Limburgse vlaai. Het Museum is die dag speciaal voor u vanaf 9.30 uur geopend, zodat u eerst op uw gemak onze tentoonstelling kunt bekijken. Natuurlijk ook de rest van het Museum, waar de kantklos machines nog ratelen als toen het Museum nog een kantfabriek was.
Grensoverschrijdende Openlucht Kant-happening in het Centrum van Horst (L) Nederland
Komt u ook kantklossen op 12 september 2010?
"Waarom een Kanthappening?", zult u misschien vragen. Op de eerste plaats omdat Kantkring t Klöske twintig jaar bestaat en wij in Museum de Kantfabriek Door alle leden van onze Kantkring is er voor deze expositie kantwerk gemaakt.
De dames, 24 in aantal, hebben zich afzonderlijk als zowel met groepswerk voor de expositie ingezet. U krijgt verrassende kantwerken te zien. Speciaal is dat deze expositie nu plaats vindt in het Museum de Kantfabriek in Horst. De tentoonstelling is van 22 augustus tot 24 oktober en heeft als titel: "Kant in Beweging".
We willen laten zien dat kant steeds in beweging is. Er is sinds het ontstaan van het kantklossen een grote ontwikkeling op gebied van kant. Van de traditionele handgekloste kant naar de moderne, vaak 3-dimensionale kant, waar ook vaak andere materialen gebruikt worden dan linnen of katoen.
Ook is er beweging in de techniek: van de handgekloste kant was het een grote ontwikkeling naar de machinale kant, zowel de gekloste als de gebreide (Rachelle). Dit is in Museum de Kantfabriek nog steeds te zien.
Maar ook de kant bewogen door de lucht. De fijne kant behoeft maar een licht briesje om een elegante beweging te laten zien.
Mede-exposanten zijn: Nel Butter met haar eigentijds vormgegeven kunstwerken in kant En de Kant, gevangen in edelstaal, van Ulricke Jurklies van Momaitai Design en Roel van Hove van Etsprit. Ondanks het harde, koude materiaal, of misschien juist daardoor, behoudt de kant zijn elegantie. Dit alles is zeker een bezoek aan Horst waard.
Gisteren liet een kantvriendin mij weten dat ze nu kant "ontdekt" waar ze op de tentoonstelling aan voorbij gegaan is. Leuk toch, zo'n attente bezoekster !
Zelfs met de eenvoudigste ontwerpjes kun je een mooi en persoonlijk geheel samenstellen!
is een Japans woord dat letterlijk 'boom in pot' betekent. Het woord heeft betrekking op een door manipulatie klein gehouden plant die echter de illusie wekt een groot en oud exemplaar te zijn. Dit wordt in de praktijk bereikt door taksnoei, wortelsnoei, kweken in kleine potten en door stengels en stammen met behulp van aluminium- of uitgegloeid koperdraad in de gewenste vorm te laten groeien. Zo kan een boom, die onder natuurlijke omstandigheden uitgroeit tot enige meters of een tiental meters hoog exemplaar,een sierlijke plant worden op kamerplantformaat.
Kant was niet het belangrijkste bij deze composities maar als kwartet was het bijzonder geslaagd want door de mooie teksten, in kalligrafie geschreven op handgeschept papier, kregen ze een aparte uitstraling.
Een idee voor de klossende kalligrafen onder ons !
Cité internationale de la dentelle et de la mode à Calais
Vandaag ga ik "op stap"!!!
De kantmonitricen van het Brugse kantcentrum gaan met de bus op stap naar
"Cité de la dentelle et de la mode de Calais".
Het is naar het schijnt een bijzonder interessant museum. Ik ben benieuwd want ik hoor alleen maar positieve reacties van kantliefhebsters die er al geweest zijn.
Knap !!!!! De voorgevel is bekleed met "ponskaarten" van de machines voor machinale kant.
Het Chinese Tangram is een legpuzzel, waar je oneindig veel verschillende puzzels mee kunt maken. De stukjes van het tangram zullen daarbij nooit in aantal toenemen, noch in vorm veranderen. Het tangram of zevenbord bestaat uit zeven stukjes, de basisvormen of kortweg vormen genoemd. Deze vormen zijn ontstaan door een vierkant op een speciale manier te versnijden. Het is dus mogelijk om uit de vormen van het tangram een vierkant te leggen.
De bedoeling van het tangram is om uit de zeven vormen bepaalde figuren te leggen. Dit hoeft niet slechts een vierkant te zijn, een driehoek, een parallellogram, een trapezium of wat voor geometrische figuur dan ook, met de vormen van het tangram kunnen ook figuratieve voorstellingen worden gelegd: rennende, zittende, vallende, spelende, dansende, staande of theedrinkende mannetjes of vrouwtjes, vliegende of zwemmende vissen, katten, biggen, vissen en alle andere denkbare dieren, ook bruggen, boten, huizen, speerpunten en pistolen.
Is het niet de wens van iedere klosster om zo'n mooie Chantilly Ombrée te kunnen maken ...
Een woordje uitleg :
Chantilly Ombrée is
Geschaduwde kant of Chantilly met schaduweffect.
Vervaardigd in Bayeux en Courseulles(Frankrijk).
Kant met schaduweffect bekomen door het gebruik van een dikkere draad als reiziger in sommige delen van de motieven, wat de kant een levendig uitzicht geeft.
Er was heel veel belangstelling zoals je op de foto kunt zien en iedereen verdrong zich om de tentoon gestelde kantwerken grondig te bewonderen.
Het is mooi !!! Verzorgd !!! Perfect !!! Niemand blijft op zijn honger zitten want er is zo'n verscheidenheid aan kant dat alle soorten aan bod komen.
Aan het thema "Kant met een Oosters tintje" kun je echt niet voorbij want er is een waaier aan kimono's in alle maten, versierd met verschillende kantsoorten en technieken.
Detail van de bovenstaande kimono met een volwerk in Chantilly kant.
Ik heb meer dan 100 foto's genomen en spijtig genoeg was de geheugenkaart van mijn toestel vol anders waren het er nog meer geweest.
De volgende dagen krijg je een overzicht van deze tentoonstelling maar diegenen die tijd en belangstelling hebben kunnen vandaag en morgen nog terecht.
Een dikke proficiat aan de lesgeefsters en cursisten van CVO Leerdorp Gent !!
"Ik ken je"!, dat hoor ik dikwijls als ik een tentoonstelling bezoek. Dat komt natuurlijk door dit blog en het doet altijd "deugd" als mensen je een pluim geven. Bedankt !!!
Een kantbabbel met Monique Potoms uit Duffel en Simonne Coppieters van de kantschool in Beveren.
Mevrouw Simonne Janssens, uit Bouwel, klost miniatuurtjes om U tegen te zeggen. Een echte bruidsstoet met alles erop en eraan. Alles zeer fijn en precies afgewerkt.
Een berichtje in mijn gastenboek doet altijd plezier maar liefst geen buttons van meer dan 40.000 KB want die vertragen het blog !
Omdat ik hen zo mooi vind !!!!
Thomas Woolner
Camino 2005
De voettocht van mijn man, Theo, naar Santiago de Compostela wordt stap na stap beschreven op zijn blog !! Interesse ? Kijk dan naar : http://blog.seniorennet.be/camino2005