Ik ben Gisela Altruye, kantdocente en al 35 jaar bezeten van Kant. In 1979 ben ik gestart met kantgroep "Terug naar 't kantkussen" en tot op de dag van vandaag zijn er nog altijd dames die reeds komen van in het begin.
Zoeken in blog
Gezien in Ieper
E-mail mij
Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.
Chantilly Lace
Spaanse kantkussens in het Begijnhof van Diest
In Spanje is men gek op kantklossen en hun creativiteit kent geen grenzen!!
"de klantklosster" van Sveltlana Pavlickova, bekeken door de ogen van Hilde. Eigenlijk is Hilde wel een stukje "kunstenaar" want zonder al te veel technische bagage klost ze in het verre Turkije toch mooie kantwerken.
Na het middagmaal gingen we op zoek naar Boutique Noyon het slunsekot zoals Marie-Anne ludiek zei. Snuisteren in overschotten machinale kant in alle breedten en kleuren, linten, pailletten Maar voor de echte liefhebber meters en meters machinale kant.
De Brugse Kantdagen vinden dit jaar voor de dertigste keer plaats. Opnieuw is dé place to be de huisbrouwerij
De Halve Maan op het Walplein. Van dinsdag 10 tot en met zondag 15 augustus, telkens van 10- tot 18 uur is er in De Halve Maan een kanttentoonstelling waarbij tàl van kantverenigingen en organisaties zich ook nog eens voorstellen. Ook het Kantcentrum heeft er een infostand, waar je informatie kunt krijgen over de cursussen en het winkelaanbod. In het weekeinde van zaterdag 14 en zondag 15 augustus zijn er naast de tentoonstelling ook tàl van activiteiten op en rond het Walplein. Je kunt er ondermeer minstens 100 kantwerksters aan het werk zien. In de huisbrouwerij tonen de jongsten die in het Kantcentrum les volgen bovendien wat ze in hun kant-mars hebben. Meer info vind je ook op deze website onder de rubriek Over ons Brugse Kantdagen.
Er was natuurlijk nog veel meer moois te zien maar zoals ik al geschreven heb, zijn mijn fotos niet je dát! Ik zal nog eens teruggaan samen met mijn huisfotograaf.
s Middags hebben we geluncht in het restaurant van het museum. De tafels waren versierd met machinale kant en rond de servetten was ook een strookje kant geknoopt. Misschien een leuk idee voor een feest tafel !
Aan de zoldering hing een netwerk in gewrongen slag, versierd met de kleine spoeltjes waar de ragfijne draad opgewonden is. In de machine zitten ontelbare van zulke spoeltjes.
Echt iets heel uitzonderlijk maar of het handig is daar heb ik mijn twijfels over !
Voor diegenen die iets meer willen weten over Gingko Biloba :
Ginkgo biloba is een boom in de plantenfamilie Ginkgoaceae, en wordt ook wel ginkgo, Japanse notenboom, Japanse tempelboom of Chinese tempelboom genoemd. Deze boom is een levend fossiel, nagenoeg onveranderd sinds de tijd van de dinosauriërs.
De ginkgo kent zowel vrouwelijke als mannelijke exemplaren. Wereldwijd zijn er minder vrouwelijke Ginkgobomen dan mannelijke. Dit komt doordat de mens selectief mannelijke bomen aanplant: de (vrouwelijke) vruchten verspreiden namelijk een onaangename geur. Het verschil tussen beide geslachten is alleen te zien wanneer de boom in bloei staat. De boom groeit onregelmatig en kegelvormig, en wordt circa 40 meter hoog.
Gelukkig was er een medewerker bereid om zon gigantische kantmachine in gang te zetten. Een belevenis op zich !! Een ongelooflijk ingenieus systeem dat redelijk wat decibels produceerde. Stel je voor dat er vroeger tientallen machines terzelfder tijd in werking waren
De bus bracht ons naar Calais, het centrum van de machinale kant, waar we het nieuwe museum van kant en mode bezochten. Een prachtige locatie met een al even prachtige collectie kant, zowel echte als machinale kant. Spijtig genoeg was er staking in Frankrijk en liet de gids het afweten maar alles is zo overzichtelijk en didactisch opgesteld met voldoende uitleg, zelfs in het Nederlands, dat de afwezigheid van de gids geen obstakel vormde.
Dit is géén machinale kant maar handgemaakte Venetiaanse naaldkant. De ontwerpers van machinale kant zochten hun inspiratie en motieven in de echte kant vandaar dat de fabrikanten een grote collectie echte kant bezaten.
Er waren dames van promotiejaar 3 tot en met 19 aanwezig.
Ik ben van promotie 8.
Sommigen hadden elkaar al jaren niet meer gezien, het was dus een hernieuwde kennismaking. Anderen kenden elkaar van naam en het is altijd aangenaam om er dan een gezicht aan te koppelen.
Het was een getater van jewelste met als voornaamste onderwerp :
Dank zij de initiatiefneemsters, de dames M.A. Claeys, M. Bruggeman en G. Leplat, gingen de monitricen van het Brugse Kantcentrum voor het eerst samen op stap.
Op 24 juni 2010 stonden 26 kantmonitricen klaar voor een bezoek aan :
Tussen 1835 en 1840 werd de productie van machinale kantgeïndustrialiseerd. In minder dan 50 jaar werd Saint-Pierre een welvarende stad met meer inwoners dan Calais zelf. Dat resulteerde in 1885 in een fusie van de twee steden.
In 1816 startte men met de productie van tule in de binnenstad van Calais. Doch door het gebrek aan ruimte en het lawaai van de machines gedurende het nachtwerk, werden de fabrikanten verplicht uit te wijken naar de voorstad Saint-Pierre-lés-Calais.
Om te ontsnappen aan de economische crisis en sociale onrust emigreerden verschillende ambachtslui, ingenieurs en fabrikanten uit de streek van Nottingham naar het vasteland.
Door Engeland te verlaten omzeilden ze ook de verplichte belastingen op de patenten. Sommigen vestigden zich in Calais, smokkelden weefgetouwen en een voorraad aan katoenen draad, in de hoop hier fortuin te maken.
In minder dan een eeuw, dank zij de industriële revolutie en de aanpassing van het Jacquard systeem naar een weefgetouw voor tule, werden Calais en zijn voorstadje Saint-Pierre de bakermat van de machinale kant.
Een berichtje in mijn gastenboek doet altijd plezier maar liefst geen buttons van meer dan 40.000 KB want die vertragen het blog !
Omdat ik hen zo mooi vind !!!!
Thomas Woolner
Camino 2005
De voettocht van mijn man, Theo, naar Santiago de Compostela wordt stap na stap beschreven op zijn blog !! Interesse ? Kijk dan naar : http://blog.seniorennet.be/camino2005