Ik ben Gisela Altruye, kantdocente en al 35 jaar bezeten van Kant. In 1979 ben ik gestart met kantgroep "Terug naar 't kantkussen" en tot op de dag van vandaag zijn er nog altijd dames die reeds komen van in het begin.
Zoeken in blog
Gezien in Ieper
E-mail mij
Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.
Chantilly Lace
Spaanse kantkussens in het Begijnhof van Diest
In Spanje is men gek op kantklossen en hun creativiteit kent geen grenzen!!
"de klantklosster" van Sveltlana Pavlickova, bekeken door de ogen van Hilde. Eigenlijk is Hilde wel een stukje "kunstenaar" want zonder al te veel technische bagage klost ze in het verre Turkije toch mooie kantwerken.
U hebt er voor ons een onvergetelijke dag van gemaakt.
De weergoden waren ons niet gunstig gezind, maar dat heeft de stemming niet bedorven.
We hebben groot respect voor u. Omdat u, ondanks de regen, zo goed gehumeurd bleef zitten klossen. Het doel van deze happening was om het kantklossen meer onder de aandacht te brengen. Het winkelend publiek heeft het helaas af laten weten. We hebben wel bereikt dat het kantklossen serieus wordt genomen! Onze sponsoren hebben gevraagd of we op herhaling willen gaan. (hier moeten we nog wel even over nadenken) Voor hun was het een grote verrassing dat zoveel deelnemers naar Horst kwamen.
De fotos die gemaakt zijn, zijn geweldig! Regenachtig , maar jullie stralen met zn allen een geweldige passie voor kant uit.
Daarvoor onze hartelijke dank.
Er is een Picasa album gemaakt. De link staat op onze website: www.kantklos.nl/kantkringhorst
Deze Milanese kant, doet mij denken aan de vroegere merklappen. Een merklap is natuurlijk een borduurwerk met de bedoeling iemands vaardigheid in het naaldwerk te testen.
Dit kantwerk is als het ware een "sampler" of "merklap" waarbij de kantwerkster haar bedrevenheid in de vele Milanese motieven ten toon spreidt.
In de kantfabriek hingen ook prachtige hedendaagse, monumentale kantwerken. De foto's zijn niet zo geslaagd omdat de kant tussen de machines hing en het moeilijk was om mooie foto's te maken.
Maar de kleine kantmachines hadden kleine klosjes nodig (zie rode pijl) en die werden opgewonden met deze machine. Er werd zorg voor gedragen dat er altijd voldoende spoeltjes in voorraad waren om geen onderbreking of fouten in het weven te krijgen. Opgewonden klosjes vielen in de vergaarbak vooraan en er kwam automatisch een leeg klosje in de plaats.
De smalle kanten werden geperst met deze strijkmachine.
Nadien werd de kant gemeten en op houten plankjes gewonden met deze machine.
Klanten konden kiezen uit het stalenboek want de verkoop gebeurde meestal op bestelling. Zoals je vooraan kunt zien werd er ook filetwerk vervaardigd in deze fabriek.
Er is werkelijk alles aan gedaan om de sfeer van vroeger weer te geven.
De strengen garen (gele pijl)werden met deze machine op grote bobijnen gewonden (witte pijl).
Grote bobijnen werden gebruikt voor de grote kantmachines waarmee men brede stroken kant vervaardigde of zoals hier, verschillende smalle kanten aan elkaar die later van elkaar gesneden werden.
Met grote inzet van zon 150 vrijwilligers werd er gewerkt om van de oude fabriek een interessant museum te maken. Hier kom je veel te weten over textiel en de textielindustrie in Horst. Een deel van de oude kantmachines is bewaard gebleven en geeft nu een idee van hoe het toen was...
De oude kantmachines worden in werking gesteld en de bezoeker kijkt zijn ogen uit naar de wirwar van draaiende klosjes, bobijntjes, die een stuk kant tevoorschijn toveren.
Ik vraag mij wel af hoe de vroegere werknemers het de hele dag volhielden om in zo'n lawaai te leven...
Museum De Kantfabriek in Horst is een tamelijk nieuw museum, geopend juni 2009. Het is gevestigd in een oude fabriek waar niet eens zo lang geleden machinale kant werd vervaardigd.
Vooraan staat een standbeeld als herinnering aan het verleden nl strengen vlas die na het wassen op een stok tussen twee stoelen gehangen werden, om te drogen.
U waant zich in de textielindustrie van de vorige eeuw: ratelende machines in een fabriek die de sfeer van de jaren dertig ademt, een verrassend moderne museumpresentatie over textiel en de textielindustrie in Horst en omgeving.
Een blik binnen in het museum, waar we een rondleiding kregen van een vroegere werknemer die nu als vrijwilliger, de bezoekers rondleidt.
De burgemeester opende de Grensoverschrijdende Kanthappening in aanwezigheid van enkele notabelen en de initiatiefneemsters van kantkring 't Klöske uit Horst.
De eerste dame links is mevrouw Rina Wijnen, bekend om haar prachtig hedendaags kantwerk.
Even verderop was er een groot oefenkussen voor ieder die "een slag wilde wagen". Ook de burgemeester en zijn collega's moesten er aan geloven....
Deze dames toonden aan de heren hoe kantklossen in zijn werk gaat maar of ze er veel kaas van gegeten hebben is de vraag. Leuk was het in ieder geval!
Wij hoopten dat de weerman het bij het verkeerde eind zou hebben maar helaas ..... Het regende toen we om 8u30 vertrokken en het ging van kwaad naar erger !!!
HET GOOT WATER.
Ik heb echt te doen met de organisatoren van deze perfect georganiseerde kanthappening. Het was hun bedoeling om een massa kantklossters samen te krijgen juist zoals het in Spanje de gewoonte is maar het slechte weer heeft er een stokje voor gestoken. Ik moet toch de talrijke klossters bewonderen die, ondanks de kilte en de regen, op appel waren.
Vanaf 12 uur kwamen er ook meer bezoekers die de regen trotseerden en er was zelfs voor een vleug muziek gezorgd.
Een berichtje in mijn gastenboek doet altijd plezier maar liefst geen buttons van meer dan 40.000 KB want die vertragen het blog !
Omdat ik hen zo mooi vind !!!!
Thomas Woolner
Camino 2005
De voettocht van mijn man, Theo, naar Santiago de Compostela wordt stap na stap beschreven op zijn blog !! Interesse ? Kijk dan naar : http://blog.seniorennet.be/camino2005