Ik ben Gisela Altruye, kantdocente en al 35 jaar bezeten van Kant. In 1979 ben ik gestart met kantgroep "Terug naar 't kantkussen" en tot op de dag van vandaag zijn er nog altijd dames die reeds komen van in het begin.
Zoeken in blog
Gezien in Ieper
E-mail mij
Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.
Chantilly Lace
Spaanse kantkussens in het Begijnhof van Diest
In Spanje is men gek op kantklossen en hun creativiteit kent geen grenzen!!
"de klantklosster" van Sveltlana Pavlickova, bekeken door de ogen van Hilde. Eigenlijk is Hilde wel een stukje "kunstenaar" want zonder al te veel technische bagage klost ze in het verre Turkije toch mooie kantwerken.
degelijk opgeleide kantdeskundigen/docenten vormen die de kennis en vaardigheden van Vlaamse kanttechnieken op een geactualiseerde en correcte manier kunnen doorgeven aan de volgende generaties.
als kantdocent kunnen deze personen degelijk kantonderwijs geven zowel in het formeel als het niet formeel onderwijs en bij de talrijke lokale verenigingen.
als kantdeskundige zijn deze personen inzetbaar in het brede erfgoedveld: zoals musea, heemkundige kringen, kerkbesturen, archiefinstellingen, e.a..
Doelgroepen
Personen die
hun kennis en vaardigheid van de Vlaamse kantsoorten nog beter willen beheersen
de Vlaamse kantsoorten zelf willen ontwerpen
hun kennis over kantgeschiedenis willen verruimen
hun kennis over behoud en beheer van het erfgoed willen verruimen
methodieken willen aanleren die een docent kant moet beheersen
Programma
er wordt gebruik gemaakt van een modulair systeem
het is mogelijk om voor elke module apart in te schrijven
indien geslaagd voor een module krijgt men een certificaat uitgereikt door KiV
na het behalen van
alle certificaten van de opleiding krijgt men een certificaat van kantdeskundige/docent in kloskant uitgereikt door KiV
personen die interesse hebben voor één of meerdere van deze modules kunnen daarvoor inschrijven en krijgen hiervoor een certificaat indien zij ervoor slagen
enkel indien men een certificaat kantdeskundige/docent in kloskant wenst te behalen is het nodig alle modules te volgen en hiervoor te slagen
Morgen nog de laatste kans om de kersthappening te bezoeken in Oud Sint-Jan te Brugge.
Vanaf donderdag 25 november 2010 is in het complex Oud Sint-Jan de kersthappening Magical Christmas Moments begonnen. Naast de collegas van Kant-Act en de Belgische Kant-Organisatie is ook ons Kantcentrum op de beurs aanwezig. De beurs is nog toegankelijk tot en met 2 december, dagelijks van 10- tot 18 uur.
Sommige creaties getuigen van een harmonie tussen bloemsierkunst en kant.
Internationale kantwedstrijd voor Jongeren met als thema NATUUR 1
Reeds voor de derde maal organiseerde Kant in Vlaanderen vzw een Internationale Kantwedstrijd voor jongeren. De vereniging wenst door de organisatie van deze wedstrijd het belang van het behoud van de kennis en vaardigheden van kant- en aanverwante technieken voor de toekomst te onderlijnen. Ze wenst langs deze weg de creativiteit van jongeren te stimuleren en het belang van hun vorming te onderlijnen.
De wedstrijd richtte zich tot jongeren tussen 7 en 18 jaar. Ook groepswerken werden aanvaard. Men kon rekenen op een ruime nationale en internationale belangstelling van jongeren en hun cursusleiders. In het totaal namen 90 jongeren uit binnen- en buitenland deel aan het gebeuren. Er werd gevraagd om rond het thema Natuur een origineel eigentijds ontwerp uit te voeren in kloskant, naaldkant, Lierse kant of aanverwante technieken. De gebruikte materialen mochten vrij gekozen worden.
De bijzonder creatieve werken worden momenteel tentoongesteld in de Kantsite Zusters Ursulinen te Sint Truiden, waar op 11 november de prijsuitreiking plaatsvond. Gezien de hoge kwaliteit van de inzendingen was het voor de jury geen gemakkelijke taak om de prijzen toe te kennen.
In de categorie van 7 tot 12 jaar: het werk 'Naamloos' gemaakt door een leerling van de Academie voor schone kunsten Poperinge, Chaerle Droene.
Tentoonstelling internationale kantwedstrijd voor jongeren
1 tot 19 december 2010
elke zaterdag en zondag
van 14.00 tot 17.00 uur en na afspraak tel. 016 25 75 01
De UNESCO-tentoonstelling SCHATTEN van*in MENSEN reist deze week naar Brugge met 30 portretten van fotograaf Alan Govenar. Stuk voor stuk levende menseliijke schatten die immaterieel erfgoed in zich dragen en uitdragen
Het tentoonstellingsluik Sporen van Kant van Oost tot West brengt nog eens 10 bijzondere portretten van KANTschatten i.k.v. stadsfestival Brugge Centraal. Het is bekend dat Brugge iets met kantklossen heeft, maar ook heel wat landen in Centraal-Europa blijken een kant-traditie te hebben. En de wegen kruisen elkaar soms verrassend
Hier ontdek je reisverhalen uit de recente geschiedenis van het kantklossen, van Vlaanderen tot in Tsjechië en zelfs Amerika, met portretten van inspirerende meesters (of juffrouwen) uit de kantwereld, zoals Inge De Zutter, Therèse Samson, Anne Marie Verbeke, Marie-Jeanne Callewaert, Anna Haliková, Milca Ermiasova
Opening vrijdag 26 november 19u30 Jan Garemijnzaal, Stadshallen Markt Brugge Nog tot 12 december, dagelijks open van 10u tot 17u.
Tentoonstelling over Antwerpse kant door de eeuwen heen
Van 20 november 2010 tot en met 3 april 2011 in het Maagdenhuismuseum
Kant in Antwerpen
Vanaf de zestiende eeuw spelen de Antwerpse kantateliers een belangrijke rol in het verspreiden van verschillende kantsoorten in heel Europa. Kant was een luxeproduct dat in de zeventiende en achttiende eeuw een even groot prestige kende als edelmetaal en diamant. De Antwerpse kant werd wereldbefaamd en Antwerpen kende een bloeiende kantindustrie.
Voor vele kloosters, begijnhoven en weeshuizen was de kantproductie sinds de zeventiende eeuw een belangrijke bron van inkomsten. Dat gold ook voor het Maagdenhuis.
Deze tentoonstelling probeert vanuit de geschiedenis van het Maagdenhuis een blik te werpen op de kantproductie in Antwerpen vanaf haar ontstaan tot nu. Aan de hand van historische documenten en instructies voor kantmeesteressen leren we de omstandigheden kennen waarin de weesmeisjes uit het Maagdenhuis moesten werken.
Nora Andries en Lieve Vroom zijn specialisten op het gebied van historische kant. Zij gaven advies voor de bruiklenen en selecteerden voor deze tentoonstelling belangrijke werken uit verschillende Antwerpse kantcollecties.
We tonen ook liturgisch textiel uit de rijke erfgoedcollectie van OCMW Antwerpen.
De Maldegemse borduur- en kantschool was opgericht in 1896 door de Maldegemse pastoor Henri Bouckaert en had tot doel
Werk te verschaffen in een ZEDIGE omgeving, ver weg van de fabriek.
Op initiatief van de pastoor mochten Elodie en Mathilde Cromheecke het beroep leren in Lier dat toen een gekend kantcentrum was.
De Maldegemse kantschool was succesvol en vele leerlingen vonden na hun opleiding werk in het atelier van de gezusters Cromheecke.
Clementine Cromheecke
In t Getrouwe Maldeghem schreef men dat deze borduur- en kantschool een bron van rijkdom was voor de werkmansbevolking, veel edeler dan het werk in de fabriek.
Cfr Minister Rubbens bij de oprichting van de Zeelse naaldkantschool.
Bemerk de prachtige kant op de kledij van de gezusters.
KANT XL PUBLIEKE ACTIE een extra large kantwerk in Brugge - met veel helpende handen
Brugge maakt een reuzegroot kantwerk. Kom jij ook helpen? Met gigantische kantklossen en superdikke touwen maken we een namiddag lang het grootste kantwerk dat je ooit gezien hebt.
Zelfs als je nog nooit van kantklossen gehoord hebt, kan je hier je handen uit de mouwen steken. Of kom gewoon een kijkje nemen. Want het belooft een spektakel te worden om nooit te vergeten.
28 november 2010 14u tot 17u gratis Albertpark (tussen station en Concertgebouw)
In Brussel werd in 1910 een wereldtentoonstelling gehouden en de kant- en borduurschool van de gezusters Cromheecke werd uitgenodigd om demonstraties te geven.
Op maandag, 29 augustus 1910, vertrokken 26 meisjes met de trein naar Brussel.
De school had een grote bekendheid en op de internationale tentoonstelling in Luik, 1905, behaalde ze al een gouden medaille.
Blikvanger op de tentoonstelling was het kant- en borduurwerk van de gezusters Cromheecke, de gezusters Van Reybroeck en de gezusters Goethals. Zeer mooie kantwerken die nog nergens anders gezien waren.
Een toegangsticket kostte 50 centiemen voor de zondag en de maandag, de andere dagen was het 25 centiemen.
In t Getrouwe Maldeghem van 25 september 1910 schreef men :
Er zijn twee zalen vol, beide verlicht met acetyleen. In t midden der eerste, vier prachtige kleedsels der borduurschool Van Reybroeck, daar tusschen kantwerk (met klossen) van de gezusters Goethals en daar rond de kleinere inzendingen van een aantal juffrouwen.
In de zaal Cromheecke lagen vele prachtige kleedsels, waaronder een priesterkleed en ook inzendingen van Eveline Van Wassenhove, Bertha Cabuy, Madeleine Tytgadt en Marie Van Hulle.
Het was de eerste keer dat er zon grote tentoonstelling gehouden werd.
Iedereen mocht deelnemen of zoals men het vroeger verwoordde :
Iedereen die op gelijk welk gebied iets kon aanbrengen dat merkwaardig is, of wat hem kon strekken tot voordeel zijne zaken. Daarmee ook zullen wij toonen wat Maldegem kan voortbrengen.
De belangstelling van de exposanten was groot en men sprak al van een Klein-Brussel.
Verwijzend naar de lopende wereldtentoonstelling in de hoofdstad.
De tentoonstelling werd geopend door burgemeester Charles Rotsaert de Hertaing, op zondag om 11 uur.
De tentoonstelling was zo n groot succes, dat ze werd verlengd !
Bij opnames van het AVRO-televisieprogramma Tussen Kunst en Kitsch is een schilderij ontdekt van de Rotterdamse kunstenaar Joost van Geel (1631-1698). De omroep heeft dat dinsdag bekendgemaakt.
De eigenaresse nam het schilderij enkele maanden geleden mee naar opnames van Tussen Kunst en Kitsch in Zwolle. Expert John Hoogsteder kon toen geen oordel vellen, maar vermoedde wek dat het om een werk van de zeventiende-eeuwse meester Gabriël Metsu (1629-1667) ging.
Hoogsteder bestudeerde het werk de afgelopen tijd verder en concludeert nu dat het schilderij van de hand is van Joost van Geel (1631-1698), een leerling van Metsu. Het werk en de waarde worden bekendgemaakt in de uitzending van 9 februari 2011. Volgens presentatrice Nelleke van der Krogt is dit "de duurste vondst ooit in Tussen Kunst en Kitsch".
Kunstkenner John Hoogsteder is uiteraard opgetogen over de vondst:
Geweldig als je onweerlegbaar kunt bewijzen dat het de schilder Joost van Geel betreft. Door onderzoek te doen naar signatuurresten, voorstelling, schilderwijze en de herkomst van het schilderij die teruggaat tot 1780.
Het ontdekte werk heeft een afmeting van 31 bij 26 centimeter. De familie die het werk meenam naar Tussen Kunst en Kitsch had al het vermoeden een waardevol schilderij in bezit te hebben. Het schilderij heeft als titel 'Het kantwerkstertje' en toont een kantklostertje in een interieur. Een dame van gegoede burgerij, gekleed in satijnen jurk en bontjas.
De AVRO wil geen afbeelding van het doek vrijgeven voor de uitzending en die staat gepland op 9 februari 2011. Dan wordt ook de geschatte waarde bekend gemaakt, het doek wordt op minimaal 100.000,-- euro geschat.
Tijdens een culinaire proeverij georganiseerd door verschillende horeca zaken van Wevelgem, kwam men bij de koffie terecht bij Chocolaterie Artimar.
Chocolatier Fréderic Declercq is een meester in zijn vak.
Hij heeft als het ware de techniek van het wild klossen perfect onder de knie want zijn kunstige chocolade eieren zijn een toonbeeld van moderne kant !
Zelfs de strik en de bolletjes onder het ei zijn van chocolade.
Een berichtje in mijn gastenboek doet altijd plezier maar liefst geen buttons van meer dan 40.000 KB want die vertragen het blog !
Omdat ik hen zo mooi vind !!!!
Thomas Woolner
Camino 2005
De voettocht van mijn man, Theo, naar Santiago de Compostela wordt stap na stap beschreven op zijn blog !! Interesse ? Kijk dan naar : http://blog.seniorennet.be/camino2005